Jukka Hankamäki Osaa ja uskaltaa.

Kaikki blogit puheenaiheesta Medikalisaatio

Rappeuttaako statiinilääkitys vanhuksemme?

 

Yhteiskuntamme medikalisoituu valtavaa vauhtia. Kohta on olemassa tuskin ainuttakaan yli 60  -vuotiasta, jonka aamiaislajitelmaan ei kuuluisi 5-6 erilaista lääkärin määräämää  pilleriä. Useimmalla vähänkin iäkkäämmällä ihmisellä todetaan kolesteroliarvojen, verenpaineen ja sokeriarvojen ainakin ylittävän suositusarvot, jolloin , aivan kuin varmuuden vuoksi, määrätään näihin kaikkiin lääkitys. Aivan erikseen ovat vielä mielialalääkkeet, joiden käyttö kasvaa vuosi vuodelta.

Syyllinen psyykenlääkkeiden räjähdysmäiseen kasvuun on Kela

Mediassa ihmeteltiin THL:n julkaisemia lukuja psyykenlääkkeiden käytön räjähdysmäisestä kasvusta. Tutkijat ja toimittajat eivät olleet keksineet selkeitä syitä kasvulle. Syynä on omalta osaltaan Kelan sairauslomakäytäntö.

Oletko terve, vai etkö vain ole käynyt lääkärissä

Uuden Suomen uutisessa aivotutkija Daniel Levitin kertoo mm. tilastoluvusta nimeltä NNT. "On olemassa tilasto, josta sinun pitäisi kysyä ja  josta lääkärit ja varsinkaan lääkeyhtiöt, eivät halua puhua ollenkaan".  Tämä tilastoluku  on NNT, joka kertoo kuinka monta potilasta on hoidettava jotta yksi hyötyisi hoidosta.

Korkean kolesterolin hoidossa yleisimmin käytetyn statiinin luku on 300. Toisin sanoen on hoidettava kolmesataa potilasta, jotta yksi korkean kolesterolin aikaansaama sydänkohtaus tai muu vastaava sairauskohtaus estetään.

Ympärivuotiset kesäsulut. Missä on potilastasa-arvo? #Lääkäripula

Terveydenhuollosta leikataan valtiotasolla kolme miljardia tällä vaalikaudella. Mielenterveyskuntoutuva ystäväni joutui käymään kesäkuun lopussa Tampereella yhdessä harvoista auki olevista terveyskeskuksista poliklinikalla, koska ajanvarauspalvelusta kerrottiin elokuun lääkäriaikojen vapautuvan varattavaksi heinäkuun puolessa välissä. Hän järkyttyi touhun tasosta.

Onko koiran sukupuoli sairaus?

Yleensä ihanteena on, että niin ihmisille kuin eläimillekin tehdään mahdollisimman vähän lääketieteellisiä toimenpiteitä. Esimerkiksi lääkkeet aiheuttavat usein sivuvaikutuksia ja kyllähän ne maksavatkin. Leikkauksetkin maksavat ja niissä tehdään usein peruuttamattomia toimenpiteitä. Niihinkään ei siis ole syytä ryhtyä, ellei ole hyvin perusteltua syytä. If it aint't broken don't fix it. Tuollainen ajattelu on kuitenkin menneen talven lumia etenkin Yhdysvalloissa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut

Julkaise syötteitä