Jukka Hankamäki Osaa ja uskaltaa.

Kaikki blogit puheenaiheesta Maanpuolustuskeskustelu

Naisten maanpuolustuksessa ei ole kyse vain varusmiespalveluksesta

Vuonna 1995, eli jo 22 vuotta sitten, naiset otettiin osaksi suomalaista varusmiespalvelusta. Hakeutuvien naisten määrä on jatkuvassa kasvussa [1] ja nyt 22 vuoden jälkeen julkisessa keskustelussa pohdinnassa on naisten maanpuolustuksen lisääminen pakollisten kutsuntojen, jopa ehkä pakollisen varusmiespalveluksen avulla. Naisten maanpuolustuksessa on kuitenkin laajemmastakin asiasta kyse kuin pelkän varusmiespalveluksen suorittamisesta.

 

Kyse ei ole aseen kantamisesta

Merivoimien hankintojen vastainen hyökkäys käynnissä

Helsingin Sanomat hyökkäsi laivaston hankintoja vastaan (12.7.). Pääkirjoituksen mukaan merivoimat ovat toistamassa 1930-luvun virhettä. Lehti tarkoittaa virheellä panssarilaivojen hankintaa. Sotien jälkeen takalinssistä katsomalla on siis arvioitu, että ne olivat turhat.

Venäjä ei todellakaan valloittaisi Suomea kahdessa päivässä

Tällä hetkellä suurta turvallisuuspoliittista paniikkia herättää ruotsalaiskenraali Björn Anderssonin näkemys, jonka mukaan Venäjä kykenisi hyökkäämään Suomen läpi Pohjois-Ruotsiin muutamassa päivässä. Väite on kuitenkin täysin absurdi, ja sitä on syytä tarkastella lähemmin.

Ajankohtaista maanpuolustuksesta

Tasavallan presidentin ajatus turvallisuuspoliittisen selvityksen tekemisestä on kannatettava. Ennen sitä, kirjoitan kuitenkin oman mielipiteeni.

 

Suomalaista sotilasta tarvitaan aina

Suomen ilmaohjuspuolustus – mahdottoman tehtävän edessä

Suomen puolustusvoimat on pikkuhiljaa uudistanut ohjuspuolustusta. Aikoinaan ohjustekniikkaa hankittiin vain entisestä Neuvostoliitosta, mutta nykyisin vain länsimaista tekniikkaa, joka ei kuitenkaan ole aina yhtä tehokasta kuin venäläiset vastaavat mallit. Lännestä hankittiin ensimmäiseksi ranskalainen Crotale NG, eli tutummin ItO 90, nykyisin ITO90MOD, joka on päivitetty pikkuhiljaa vuosien varrella nykyaikaiseksi useilla kymmenillä miljoonilla euroilla.

Uskottava puolustus - ennen ja nyt

Jokainen maa ja jokainen kansa viljelee itsestään sankarimyyttiä, jonka keskiössä on usko omien kykyjen ja kulttuurin ylivertaisuudesta muihin nähden. Toisilla kansoilla uskoon on historian valossa enemmän substanssia kuin toisilla. Toisaalta juuri ne kansat joilla on historiallinen syy uskoa omaan ylivertaisuuteensa ovat niitä, joille maailman muutos tulee ikävänä yllätyksenä. Olkoon ensimmäisessa maailmansodassa voittoisa Ranska tästä esimerkkinä.

Jalkaväkimiinat eivät ole korvattavissa

Kokoomusnuorten vaatimus, että jalkaväkimiinat kieltävä Ottawan sopimus on irtisanottava, on erittäin kannatettava.

Tämän 1980-luvun rauhanliikkeen aikaansaaman aivopesun seuraukset näemme nykyisen hallituksemme (ja Kokoomuksen) päätöksissä, joilla maanpuolustuksemme perustaa romutetaan tehokkuudella, mihin edes 1980-luvun rauhanliike ei pystynyt.

Säästäkää Nato-keskustelu eduskuntavaaleihin

Minusta tuntuu siltä, että Nato-keskustelua Suomessa käydään aina silloin kun ei pitäisi. Todellinen keskustelu pitäisi ajoittaa eduskuntavaalien (ja ehkä osin presidentinvaalien) alle, jolloin äänestetään vaaleissa joiden osalta asialla on merkitystä. Turha Nato-vouhotus tulisi muiden vaalien osalta jättää minimiin: europarlamentissa ei Suomen puolustuspoliittisista valinnoista päätetä.

 

Nato-optio on todellinen mutta tarpeeton

Väitän että Suomi kelpaa Natolle milloin vaan, sodassa ja rauhassa.
Siinä on meidän Nato-optio jolla emme tee mitään. Suomi on Natolle herkullinen maapala, murea ja suussa sulava.Vielä kaikille kannattajille haluan sanoa ettei Nato paha ole, se on vain tarpeeton meille.

Pari mahdollista skenaariota.

1.Suomen liittyessä nyt Natoon lisäisi se geopoliittisia jännitteitä tarpeettomasti, siis tarpeetonta liittyä. Typerää suorastaan.

Mitä on puolustus?

Viimeisien vuosikymmenien aikana käyty keskustelu puolustuksesta on pyörinyt lähinnä ei-sotilaallisten uhkien torjunnassa. Siihen on hyvä syy. Sotien määrä maailmanlaajuisesti on laskenut dramaattisesti ja jatkanut tasaista laskuaan vuoden 1945 jälkeen. On jopa uskottu siihen, että sodat ovat kansallisvaltioiden välillä kadonneet historiaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut

Julkaise syötteitä