Jukka Hankamäki Osaa ja uskaltaa.

Kaikki blogit puheenaiheesta Koulujärjestelmä

Miten pilataan Suomen korkeakoulujärjestelmä?

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) asettama työryhmä jätti äskettäin toimeksiantajalleen ehdotuksen, jolla yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen rahoitus yritetään sitoa entistäkin tiukemmin suoritettujen tutkintojen määrään.

Koulutuksen demokratisoiminen

Suomen puoli-ilmainen koulutus on loistava rakennelma, joka tosin tulee jäämään lähivuosikymmeninä lopullisesti vanhanaikaiseksi, mikäli näin haluamme. Ja mikäli näin käy, se tulee olemaan todella hyvä asia.

 

Vaihtoehtoja ja valinnanvapautta charter-kouluista akatemiakouluihin

Yhteiskunta on muuttunut ja muuttuu entistä heterogeenisemmaksi. Kaikille yhdenmukainen peruskoulu ei yksinkertaisesti palvele niitä kasvatuksellisia tarpeita, joita yhä useammalla perheellä ja yhteisöllä on.

Osa kouluista täyttyy täysin erilaisesta kulttuurista peräisin olevien maahanmuuttajien lapsista. Näiden koulunkäynti on myös useimmiten muita haasteellisempaa. Kantasuomalaisten lapset ja heidän erityistarpeensa jäävät entistä vähemmälle huomiolle.

Pisa-Schock in Finnland

Deutschlandradio Kultur: Pisa-Schock in Finnland

Toimittaja Michael Frantzen haastatteli minua elokuussa työni lomassa, luokassa, opettajienhuoneessa, ruokalassa. Aiheena oli suomalainen koulujärjestelmä ja Pisa-testit.

Saksan taitajien kannattaa lukea koko juttu. Beitrag hören -nappia painamalla jutun voi kuunnellakin. 

Juttu kannattaa kuunnella jo Frantzenin kauniin saksan kielen takia. 

Poliittinen lastenmurha

5 päivää, 70 kuoroa, 1800 esiintyjää, 6 maata. Vaasan Kuorofestivaalit tarjoavat jo 22. kerran upean paletin kotimaisia ja kansainvälisiä kuoroja ja lauluyhtyeitä. Kaupunkimme on jälleen täyttynyt iloisesta ja yhteisöllisestä musiikin meiningistä. Tänään illalla pääsin festarin puitteissa mukaan paikallisen taiteilijan 40-vuotisjuhlaan. 'Tuon monta kukkaa sulle', 'Ilta skanssissa' ja monen muun koskettavan kappaleen päätteeksi kolme kuoroa ja melkein satapäinen yleisö lauloi Finlandia-hymnin.

Varjelkoon nuoria ylimääräisestä pakkovuodesta koulussa

Vuosi oppiaineiltaan, metodeiltaan ja taloiltaan homehtuneissa kouluissa ei auta nuorten pahoinvointiin. Rahan syytö on taitamattomien poliitikkojen hölmöläismäistä peitonjatkamista.

Kun känny ja läppis korvaavat ihmisen, luokka säteilee, mutta lapsi ei säteile onnellisuutta eikä terveyttä.

Koulusta on eliminoitu kirjallisuus, musiikki, käden taitoa vaativat ja ihmisyyttä kehittävät aineet ja menetelmät. Sama taho, joka vei ne lapsilta, aikaansai yliopistossa kaaoksen. 

Koulupudokkaita luomaan

Pisatulokset laskivat ja keskustelu Suomen kouluista lähti aivan lapasesta Alppilan koulussa tapahtuneen välikohtauksen takia. Koulutuspolitiikkaan tarvittiin nopea muutos, koska koulupudokkaiden tai oppimisesta syrjäytyneiden määrä alkoi huolestuttaa.

Turvallisempaa ja rauhallisempaa koulupäivää 1.1.2014 alkaen

Sain lasteni koulun rehtorilta viestin, joka ilahdutti minua. Kyseinen viesti on hyvä jokaisen koululaisen sekä vanhemman lukea:

 

"Koulujen työrauhaa koskevat uudet säännökset ovat tulleet Suomessa voimaan 1.1.2014. Säännökset muuttavat opettajan ja oppilaan oikeuksia ja velvollisuuksia ja siksi on tärkeää, että kaikki tietävät muutosten keskeisen sisällön. Käytännössä aikuisen oikeuksia työrauhan ylläpitoon on vahvistettu. Keskeiset muutokset ja kirjaukset ovat:

Vaaralliset esineet kielletään

Onko suomalaisten elämän tarkoitus hukassa?

Äskettäin eläkkeelle jäänyt pohjanmaalaisen maakuntalehden päätoimittajan jäähyväiskirjoitus "Elämän tarkoitus on yhä salaisuus" saattoi järkyttää  lukijoita (Pohjalainen 30.1.2014): "Aivan lopuksi. Elämän tarkoitusta olisi hyvä pohdiskella. Siihen liittyy yhden ystävän toivomus kertoa lopulta totuus. Kun vain tietäisi, mistä."

Syrjäytymisen ehkäisemisessä on väärä marssijärjestys

Telakkatyön loputtua keskellä 2008 alkanutta kattavaa globaalia taloussotkua oli vaikeaa päästä tietynlaiseen elämänrytmiin kiinni. Vaikka edelleen olen tolkuttoman nuori ja kirkkaasti kolmekymppinen, niin itse jo kertaalleen koettu vaara syrjäytymisestä esti toisinnon. Nimittäin tämä jantteri vapautui työmarkkinoiden käyttöön armon vuonna 1992 - siis juuri parahiksi silloin, kun näiden markkinoiden veto oli huipussaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut

Julkaise syötteitä