Jukka Hankamäki Osaa ja uskaltaa.

Kaikki blogit puheenaiheesta Vaikutusarviointi

Kuka maksaa soten lisäkustannukset

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta sai 17.5.2018 valmiiksi maakunta- ja sote-uudistuksen lakipakettia koskevan lausuntonsa (https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Lausunto/Sivut/VaVL_5+2018.aspx). Valiokunnan enemmistö totesi mm, että uudistuksen vaikutuksista ei ole kokonaisarviota, ei edes eri skenaarioiden tasolla. Lausunnossaan valtiovarainvaliokunta kehotti lakiesityksistä mietinnön antavaa sosiaali- ja terveysvaliokuntaa ottamaan havainnot huomioon.

Valinnanvapauslaki eduskunnalle poikkeuksellinen urakka

Paranneltu valinnanvapausmalli on eduskunnan käsittelyssä. Mittava urakka on tehtävä huolella. Oli välttämätöntä, että hallitus huomioi lausuntokierroksen laajan palautteen. Nyt on eduskunnan vuoro varmistaa, että esitys tukee tehokkaasti koko sote-uudistuksen tavoitteita. Ihmisten kannalta tervetullutta on peruspalveluiden vahvistaminen ja mahdollisuus saada yhdenvertaisesti ja oikea-aikaisesti vaikuttavat sote-palvelut.

 

Tuusula laajentamassa Kelatien teollisuusaluetta, haitat Vantaan pientaloille

Tuusulan kuntakehityslautakunnassa käsitellään tänään 14.12.2016 Kelatien teollisuusalueen laajennushanketta 5 vuoden valmistelun jälkeen. Koko kaavaprosessissa Tuusulan vastaväitteistä huolimatta mielestäni heijastuu erikoinen tilanne: tuotot ja edut Tuusulaan, sen sijaan haitat kuntarajan taakse Vantaan pientaloasukkaille.

Politiikka kaipaa vaikutusten arviointia

Niin sanottu maaligate, eli matalan kynnyksen harrastajille tarkoitettujen jalkapallomaalien poistaminen puistoista, oli selkeä osoitus lahtelaisen päätöksenteon ongelmista. Sinällään tarinan alku oli hyvää tarkoittava: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen pohjana oli estää etenkin lapsiin liittyviä vaaratilanteita. Itse poistamispäätös tehtiin kuitenkin Lahdessa sokkona, eikä päätöksen kaikkia vaikutuksia tai kohderyhmän laajuutta arvioitu. Syntyi kansalaisliike ja valtava mediahuomio sekä sitä seurannut poliittinen paine.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut

Julkaise syötteitä