Jukka Hankamäki Osaa ja uskaltaa.

Kaikki blogit puheenaiheesta Talouskehitys

Positiivista Suomessa?

Katsoin eilen aamulla valtionvarainministeri Petteri Orpon haastattelun Ylen Ykkösaamussa.. Orpo kertoi, että vuosi sitten vuoden 2017 budjettia laadittittaessa arvioitiin valtion velanoton tarpeeksi 4,5 miljardia. Nyt vuotta myöhemmin valtionkonttori arvio kuluvan vuoden velanottotarpeen 1,5 miljardia pienemmäksi, noin kolmeksi miljardiksi mm. paremman työllisyyskehityksen takia. Lopulliset luvut täsmentyvät ensi vuoden alussa.

Vaihtoehtoja työn tulevaisuudelle

Hallitus pyrkii elvyttämään kasvua ja nostamaan suomalaisten työllisyysasteen 72 prosenttiin. Perinteisen kasvu- ja työllisyysajattelun rinnalle on kuitenkin alettu nostaa viime aikoina uusia vaihtoehtoja. Esimerkiksi tästä käy kaksi tuoretta kirjaa, joista toisessa pohditaan prekarisoituvan työn problematiikkaa ja toisessa hahmotellaan uuden talousajattelun lähtökohtia. Huomatuksi tullessaan kirjat voivat virkistää tervetulleella tavalla meidän kapeille urille ajautunutta yhteiskuntapoliittista keskusteluamme.

Onko työn murros todellinen?

Työntekijä on palkkansa ansainnut - myös Suomessa

Astuin hotellin ovesta väkeä kuhisevalle kadulle keskellä Kampalaa, Ugandan pääkaupunkia. Hotellia vastapäätä sijaitsevalla vilkkaalla torilla aherrus alkaa aamukuudelta. Monet myyjistä nukkuvat yönsä katukivetyksillä läheisten talojen seinustoilla, koska yöaikaan bussit eivät kulje ja taksit ovat kalliita. Työpäivä taas alkaa välittömästi heräämisen jälkeen ja jatkuu yhteentoista illalla, koska heidän on ansaittava rahaa päivittäisessä eloonjäämistaistelussaan.

Nostalgiaa

Etelä-Pohjanmaalla, Ähtärissä, josta sukuni on peräisin, vierailemme vähintään kerran vuodessa, mummulassa, jota isännöi serkkuni jälkeläiset.  Talo on sellainen kaksvooninkinen hirsirakennus, joita suurin piirtein samalla piirustuksella Etelä-Pohjanmaalla on satoja ellei tuhansia.  Huoneita on ison tuvan lisäksi kolme ja kaikissa huoneissa on pönttömuuri, tuvassa  avotakka leivinuunin ja hellan yhteydessä.  

 

Majoituimme siellä taas yhden serkkumme hautajaisissa.  

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut

Julkaise syötteitä