Jukka Hankamäki Osaa ja uskaltaa.

Kaikki blogit puheenaiheesta Suomen puolustuspolitiikka

Ohjustorjuntakyvykkyys on Suomen erityinen puolustusongelma

Suomi on hankkimassa ilmavoimille uusia hävittäjiä noin 60 kappaletta. Hävittäjien hankinta-arvon arvioidaan tällä hetkellä olevan enimmillään 10 miljardia euroa ja kokonaiselinkaarikustannuksiksi arvioidaan lähes 30 miljardia euroa.

Paljastettu salaliitto

Luin viikonloppuna Pentti Sainion kirjan ”Armeijan  hukatut miljardit – Suomen sotajohdon salaisuudet” (Into Kustannus 2016).

Sainion teos osoittaa, että Suomen puolustushankinnoissa on tehty viime vuosikymmeninä pahoja virheitä. Oman maan puolustamiselle elintärkeiden maavoimien kehittäminen on laiminlyöty. Voimavarat ovat menneet kalliisiin ja osittain epäonnistuneisiin hävittäjä- ja helikopterihankintoihin. Suuri virhe on ollut myös luopuminen maamiinoista.

Perussuomalaisten ulko- ja puolustusministerien työ on ollut kiitettävää

Kun Sipilän hallitus nimitettiin 29.5.2015, monelle oli yllätys, että kaksi merkittävää ulko- ja turvallisuuspoliittista toimijaa - ulkoministeri ja puolustusministeri - tulivat samasta hallituksen ensikertalaispuolueesta, perussuomalaisista. Tätä ennen Suomen 73 hallituksessa poliittisten hallitusten ulko- ja puolustusministerit ovat olleet samasta puolueesta vain 13 hallituksessa. Viimeksi ulko- ja puolustusministerit ovat olleet samasta puolueesta vaalikaudella 2007-11 Vanhasen toisessa ja Kiviniemen ensimmäisessä hallituksessa, joissa paikat olivat Kokoomuksella.

Brexit vaikuttaa puolustusarkkitehtuuriin Euroopassa

Let's make Britain Great again, ajatteli varmaankin moni Brexitin puolesta äänestänyt amerikkalaisen Donald Trumpin innoittamana. Epäilemättä taustalla vaikutti haikailu menetetyn maailmanvaltiuden perään.

Aikakauteen, jolloin gintonic oli jääkylmää ja teehetket täsmällisiä britti-imperiumissa ympäri maailmaa, tuskin kuitenkaan on paluuta. There's nothing Great in Britain anymore, saattaa myös moni ajatella.

Venäjän RISS: Suomen ja Ruotsin Nato-kansanäänestys 2018, jäsenyys 2020

Seuraan säännöllisesti Russian Institute for Strategic Studies-tutkimuslaitoksen (RISS) turvallisuuspoliittisia raportteja, jotka ovat olleet laadukkaita. Suoraan Venäjän presidentin alaisuudessa olevan laitoksen nimi on venäjäksi Российский институт стратегических исследований.

Miksi Suomi varautuu ei mihinkään?

Reserviläiset saavat tai ovat jo saaneet kirjeen, jossa heitä muistutetaan tehtävistä, joihin heidän pitää sotatilanteessa varautua. Reserviläisiä Suomessa on noin 900 000. Suomen puolustusministeri vierailee USA:n suurimmalla lentotukialuksella. Pohjoismailla ja NATOlla tai käytännössä Amerikalla on yhteinen lentosotaharjoitus. Yhteistyötä Ruotsin ja muiden pohjoismaiden välillä tiivistetään sen kuin keritään.

Miinat raivattava puolustuspoliittisen keskustelun tieltä

Perussuomalaiset ovat vaatineet kovaan ääneen ja varsin populistisesti jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta irtautumista ja kokoomus on ilmoittanut hyväksyvänsä vaatimuksen, vaikkei se aiokaan asiaa aktiivisesti edistää.

OI SUOMI KATSO - ettet jää yksin

Suomen puolustuspolitiikasta on vaikea saada ymmärrettävää kuvaa seuraamalla mediaa. Koetamme seuraavassa esittää näkemyksemme Suomen vaihtoehdoista mahdollisimman selkeästi, koruttomasti ja avoimesti.

Suomi on Euroopan Unionin jäsenenä ehdottomasti ja peruuttamattomasti osa rauhanomaista länttä. Näin ollen on äärimmäisen epätodennäköistä, että turvallisuuttamme voisi uhata mikään muu maa kuin Venäjä. Suomella on nyt neljä vaihtoehtoä:

Suomen on varauduttava Venäjän uhkaan näin

Putinin valtapolitiikka Venäjän ruorissa on systemaattista. Propagandaa, Georgia, Krim, Itä-Ukraina. Valtapiiriä laajennetaan kärsivällisesti. Miten Suomen tulee varautua vai tuleeko ollenkaan?

 

EU antoi Suomelle luvan jatkaa ministeritapaamisia Venäjän kanssa

EU antoi Suomelle luvan jatkaa ministeritapaamisia Venäjän kanssa

*

Sarjassamme kummallisia uutisia:

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut

Julkaise syötteitä