Jukka Hankamäki Osaa ja uskaltaa.

Kaikki blogit puheenaiheesta Sosiaali- ja terveysmenot

Riittävätkö rahat seuraavaan soteen

Irwin Goodman lauloi vuonna 1968 Emil von Reteen (eli Vexi Salmen) sanoittamaa laulua ”kun ei rahat riitä jukulauta”. Silloinkin vallassa oli kansanrintama (Paasion I hallitus), joka joutui nopeasti ongelmiin, kun valtiontalous osoittautui odotettua heikommaksi. Paasion hallitus ratkaisi ajan tapaan talousongelmiaan devalvoimalla lopulta markan yli 30 %:lla.

Nyt kunnon satsaus sote-palveluihin!

Sosiaali- ja terveydenhuolto on viime vuosien uutisissa esiintynyt lähinnä säästökohteena. Ennen kaikkea on korostettu sitä, että kulut eivät saa kasvaa nopeasti. Tästä keskustelusta on syntynyt kuva, että Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat hyvin kalliita ja ehkä myös tehottomia.

Kuva on kuitenkin väärä. Sosiaali- ja terveyspalvelumme ovat hyvin kustannustehokkaita, ja kansainvälisen vertailun perusteella niihin olisi syytä panostaa lisää.

Oletko kirjoittanut hoitotahtosi?

Jos olet niin revi se. Deletoi se. Tai vaihtoehtoisesti, kirjoita siihen että minua pitää hoitaa kalleimmilla mahdollisilla lääkkeillä loppuun asti, suloisten hellien sairaanhoitajattarien toimesta ja tarjota luksustasoista hoitoa eksoottisissa maisemissa viime hetkiini asti. Sen sijaan jos olet kirjoittanut ”elintoimintojani ei tarvitse pitää yllä enää siinä vaiheessa, kun sairaudesta parantumisesta ei ole enää toivoa”, suosittelen tuhoamaan sen.

Kokemuksia tukiviidakosta.

Lähestyn asiaa henkilökohtaisella tasolla, koska tämä ei varmasti ole ainoa samantyyppinen tarina:

Tätä kirjoittaessani olen avopuolisoni kautta saanut Kelalta pyynnön selvittää vuonna 2013 saamani noin 300e palkkalisän ja kertomaan olenko saanut kyseistä lisää vuonna 2014.  Jälleen ollaan palloteltu lastenhoidon
tukihakemus takaisin hakijalle ja säästetty valtion rahoja. Vai onko?

 

Miksi magnettikuvaukseen tarvitaan erikoislääkärin lähete?

Olen taas tilanteessa jossa useista lääkärikäynneistä huolimatta saan vaan särkylääkereseptejä ja ohjeita levittää emulsiota kipukohtaan. Työssä pitäisi välttää rasitusta..

- Siis aikuisten oikeasti jos menen lääkäriin haluan tietää mikä minua vaivaa. Jos lääkäri ei osaa vastata mitä mahdollisuuksia potilaalla on. Ilman kunnollista lääkärinlausuntoa ei saa edes sairaspäivärahaa. Yrittäjänä sekään ei oikein riitä, pitäisi tietää enemmän vamman laadusta. Keskeinen kysymys on, paraneeko se? Voiko vaivan parantaa? Kauanko paraneminen kestää?

Tuki- ja kiintiöpolitiikka ovat puhdasta rasismia

Sosiaaliavustuksien ja niiden varassa elämisen ei tule muutamia poikkeuksia (koskien lähinnä kansan- tai työkyvyttömyyseläkettä) huomioimatta johtaa status quo -tilanteeseen, jossa tälle ratkaisulle ei yritettäisi tai katsottaisi olevan mitään syytäkään yrittää hakea vaihtoehtoa. Sosiaalitukien tulee olla (edelleen muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta) väliaikainen ratkaisu, joilla auttaa tavalla tai toisella vähäosaisia, kauniimmin sanottuna työelämään kykenemättömiä, pääsemään pahimman yli.

KYSYMYKSIÄ EU &MUILLE POLIITIKOILLE

Nyt kun on EU:vaalit nurkilla, tahtoisin mielenkiinnolla tietää eri ehdokkaiden kannan Suomen lastensuojeluun.

Nythän rahaa käytetään miljarditasolla vuosittain huostabisneksen ylläpitoon ja haluan tietää milloin on tarkoitus muuttaa toimintatavat ihmisoikeuksia ja lasten sekä perheiden oikeuksia vastaaviksi.Tarve lainmukaiseen oikeuksia toteuttavaan uudistamiseen on,ollut jo vuosikausia mutta se on haudattu epätärkeänä ja toisarvoisena ,perheiden hätähuudoista huolimatta.

Talousarviokeskustelua

Helsingin kaupungin talousarviosta on luettavissa synkkiä lukuja, jotka mielestäni realisoituvat kuluvan vuoden ja tulevien vuosien aikana.

 

Työttömyys jatkaa kasvuaan Helsingissä ja erityisesti pitkäaikaistyöttömyys tulee lisääntymään, jonka seurauksena kaupungin kulut nousevat entisestään ihmisten pudotessa peruspäivärahan piiriin.

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut

Julkaise syötteitä