Jukka Hankamäki Osaa ja uskaltaa.

Kaikki blogit puheenaiheesta Pegida

Pegida tai AfD, sama kaiku on askelten

Pegidan kärkinainen Tatjana Festerling haluaa antaa ampua pakolaisia Saksan rajalla, jos rajaa ei voida sulkea. Tatjana Festerling nimittäin vaatii Daily Mailin uutisportaali MailOnlinelle antamassaan haastattelussa kuolemaa ihmisille, jotka pakenevat sotaa ja terrorismia.

Leviääkö Pegida-liike Suomeen?

Islamia vastustava saksalainen Pegida-liike pyrkii die Welt-lehden mukaan levittämään mielenosoituksensa ja toimintansa "yleiseurooppalaiseksi." Suunnitelmissa näyttää olevan uuden puolueen perustaminen. Lauantaina 6.2 pyritään järjestämään "suurmielenosoitus" samaan aikaan monessa eurooppalaisessa kaupungissa, mukaan lukien Tallinnassa. Die Welt-lehden mukaan Pegida-liike toimii myös Suomessa.

Pegidaa uhkaa mielenosoituskielto Dresdenissä

Belgialaisten äärioikeistolaisten Pegida-mielenosoituksessa pitämien kiihotuspuheiden takia Pegidaa uhkaa mielenosoituskielto Dresdenissä.  Viime maanantaina äärioikeistolaisen belgialaisen Vlaams Belang-puolueen jäsenet, Anke van Dermeersch ja Filip Dewinter, kiihottivat kansaa tuhansien Pegida-kannattajien edessä poliisin ilmoituksen mukaan.

Dresdenin eiliset mielenosoitukset

Pegidan perustamisesta Dresdenissä tuli eilen kuluneeksi vuosi. Pegida juhlisti vuosipäiväänsä mielenosoituksella turvapaikanhakijoita vastaan. Pegidan juhlamielenosoitus keräsi eri arvioiden mukaan noin 15000-2000 osanottajaa.

Saksassa mielenosoitusten luvatussa maassaa, on tapana järjestää aina mielenosoituksille vastamielenosoitus. Näin oli eilen Dresdenissäkin. Teemalla "sydämellä, ei kiihotuksella" järjetettyyn vastamielenosoitukseen osallistui eri arvioiden mukaan 15000-19000 henkeä, eli osapuilleen yhtä monta kuin Pegidan omaan mielenosoitukseen.

Dresdeniläiset puolustautuvat Pegidaa vastaan

Oikeistoradikaalit, islamvastustajat ja pakolaisvihaajat järjestävät viikottain mielenosoituksia Dresdenin kaduilla. Sen myötä monille on muodostunut assosiaatio siitä, että Dresden on Saksan pakolaisvastaisuuden keskus. Kaupungissa perustettiin vuosi sitten islam- ja pakolaisvastainen Pegida-liike.

Pegidan mielenosoitus Dresdenissä maanantaina

Pegidan viime maanantaina järjestämä maahanmuuttoa vastustava mielenosoitus Dresdenissä keräsi puolueettomien arvioiden mukaan noin 9000 mielenosoittajaa. Pegida itse arvioi määrän olleen kuitenkin noin kaksinkertainen. Mielenosoitus on kuitenkin aiheuttanut ympäri Saksaa suuttumusta, koska mukana kannettiin nimittäin hirttotelinejäljitelmiä, jotka oli varattu liittokansleri Angela Merkelille (CDU) ja varakanskeri Siegmar Gabrielille (SPD).

Pegidan kannatus jälleen kasvussa?

Muukalaisvastainen Pegida-liike keräsi eilen illalla "iltakävelylle" tuhansia mielenosoittajia Dresdenin kaduille. Dresdenin teknisen yliopiston opiskelijoiden laskennan mukaan heitä oli 9000. Pegida itse arvioi osallistujien lukumääräksi 20000. Poliisin tiedottajan mukaan tilaisuus sujui rauhallisesti. Syntyi vain verbaalisia erimielisyyksiä samaan aikaan kokoontuneen vastamielenosoituksen osallistujien kanssa.

Saksan pakolaisvastaisuus keskittyy uusiin osavaltioihin (ent.DDR)

Die Welt kertoo Saksassa tehdyn tänä vuonna toistaiseksi 359 hyökkäystä pakolaisiin tai heidän asuinpaipaikkoihinsa kohdistunutta hyökkäystä. 60% hyökkäyksistä, eli 215, on ns. uusissa osavaltioissa. Kuitenkin Saksan väestöstä ainoastaan 17% asuu niissä. Suhteellisesti eniten hyökkäyksiä on tehty Saksin osavaltiossa, kaikista 28%. Itä-Saksassa on runsaan viikon kuluessa sytytetty tuleen useita suunniteltuja tai käytössä olevia vastaanottokeskuksia.

Nyt kuitenkin Dresdenissä, Saksin pääkaupungissa, 5.000 henkeä osoitti mieltään turvapaikan hakijoiden puolesta.

AfD, Alternative für Deutschland

Jussi Tuormaa Ausburgista on kirjoittanut ensimmäisen näkemäni kattavan suomenkielisen arvion Taloussanomiin AfD:n viimeaikaisesta kehityksestä Saksassa. Essenin puoluekokouksessa Franke Petry syrjäytti puolueen johdosta yhden sen perustajista, Bernd Lucken. Muutama vuosi sitten puolue perustettiin vastustamaan euroa, mutta ei EU:a. Puoluetta kutsuttiin silloin mm. "professorien puolueeksi".

Saksan puolueiden kannatus nyt

Saksassa järjestettiin vajaa pari vuotta sitten liittopäivävaalit. Sen tuloksena Saksaan syntyi niinsanottu suuri koalitio, eli hallitus, jossa ovat mukana sekä CDU/CSU että SPD. Nyt näyttää siltä, että liittokansleri Merkelin politiikka mielyttää saksalaisia, sillä viimeisimmissä mielipidetutkimuksissa CDU/CSU;n kannatus olisi parin prosenttiyksikön nousussa ollen nyt jo 43%.

http://www.wahlrecht.de/umfragen/

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut

Julkaise syötteitä