Jukka Hankamäki Osaa ja uskaltaa.

Kaikki blogit puheenaiheesta Nato-selvitys

Ruotsin tuore Nato-selvitys vie maata askel askeleelta kohti liittoutumista

Ruotsin istuva sosiaalidemokraattinen hallitus asetti viime vuonna yhteistyössä Maltillisen kokoomuksen (Moderaterna), Liberaalien (Liberalerna) ja Kristillisdemokraattien (Kristdemokraterna) diplomaatin ja entisen suurlähettilään Crister Bringéuksen tekemään selvitystä, jossa hänen tuli tarkastella Ruotsin Nato-jäsenyyden etuja ja haittoja sekä Ruotsin turvallisuusyhteistyötä muiden maiden ja järjestöjen kanssa.

Media tuntuu kiihdyttävän natotustaan – työillallisen lähetessä

(Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoi suomalaisten olevan ystäviä ja ystävät kutsutaan aina ruokapöytään – ilmaisten, että kyseessä on vain illallinen - televisiouutisoinnissa)

 

USA ja Nato – Suomi says: ”Welcome!”

En voi salata mielihyvääni sen johdosta, että Yhdysvallat osoittaa auttamisen halua Suomen pulmallisissa puolustusratkaisuissa. Maavoimien mekanisoitu harjoitus Arrow 16 on edelleen käynnissä Niinisalossa, ja Yhdysvaltain kansalliskaartin hävittäjät pyyhkivät Kainuun, Lapin ja Pohjois-Karjalan taivaita runsaan viikon ajan.

Muutamia huomioita Nato-keskusteluun

Suomi sai vapun aatonaattona pitkään odotetun, tuoreen selvityksen mahdollisen Nato-jäsenyyden vaikutuksista. On ensinnäkin paikallaan alleviivata, mitä selvitys ei ole: Se ei ole kannanotto Suomen turvallisuuspoliittiseen linjaan. Selvitys ei rajaa vaihtoehtoja sen 3. luvussa esitettyihin täysjäsenyyden vaihtoehtoihin. Suomen ja Ruotsin käsi kädessä Naton ulkopuolelle jättäytyminen on yhä, kansalaismielipide huomioiden, se todennäköisin vaihtoehto. Tätä vaihtoehtoa ei selvitys ota huomioon, koska sen tehtävä oli selvittää mahdollisen jäsenyyden vaikutuksia.

Suomi ja Ruotsi puolustusliittoon

Selvitys Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden vaikutuksista korosti Suomen ja Ruotsin kohtalonyhteyttä turvallisuuspoliittisissa linjavalinnoissa. Selvityksessä näkyy, kuinka kapea liikkumatila Suomella on ilman Venäjän suoraa haastamista.

Ruotsissa nykyinen hallitus on ilmoittanut, ettei se aio hakea Natoa jäsenyyttä. Länsinaapurin seuraavan hallituksen linjasta meillä ei ole mitään takuita. Lähihistoriasta muistamme, että Ruotsi yllätti 1990-luvun alussa valtionjohtomme hakemalla EU-jäsenyyttä Helsinkiä konsultoimatta, vaikka toisin oli sovittu.

Nato-selvitys toispuolisella ja vajaalla miehityksellä

(Ulkoministeri ja perussuomalainen Timo Soini kuittasi ”sitä saa mitä tilaa” – herja ja huuli lentävät edelleen, kuten haukikaloilla, jotka lähtivät kaislikoista kypärän remmit piukeina. Näin voidaan samalla kuvata keskustelua, joka virisi vajaasti miehitetyn selvitysryhmän tilannekatsauksesta)

 

Nato-selvityksen vahvuudet ja heikkoudet

Tuore Nato-selvitys sisältää huomionarvioisia strategisia näkökohtia, jotka ulko- ja turvallisuuspoliittisessa keskustelussa ovat jääneet taka-alalle. Ansioistaan huolimatta tätäkin esitystä tuntuu vaivaavan kapea-alaisuus.

Suomen Nato-raportista puhkeaakin kohu Ruotsissa?

Ruotsissa on noteerattu ulkoministeriön tilaama, tänään julkistettu Nato-selvitys, jonka on tehnyt riippumaton asiantuntijaryhmä.

Raportissa ei ole ollut tarkoitus antaa suosituksia, mutta siinä todetaan yhtä kaikki, että paras ratkaisu, jos Suomi Nato-jäsenyyttä hakisi, olisi tehdä se yhdessä Ruotsin kanssa.

Nato-selvityksen tekijät - Suomi tulee sanomaan Natolle ”EI!”

Ulkoasiainministeriö julkisti torstaina 28.1.2016 lehdistötiedotteessaan ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon yhteydessä laadittavan Nato-selvityksen tekijät. Selvityksen on määrä valmistua eduskunnan alkavalla kevätistuntokaudella. Selvityksen tekee neljä henkilöä, jotka ovat:

Nato-selvitystä tarvitsevat vain jäsenyyden kannattajat

Suomen eduskuntavaalikamppailuun on heitetty sen viimeisillä viikoilla uusi puruluu nimeltä Nato-selvitys, jota me ehdokkaat olemme päässeet kommentoimaan. Selvityksen pitäisi kertoa, mitä hyötyä ja haittaa Suomelle voisi olla sotilaallisesta liittoutumisesta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut

Julkaise syötteitä