Jukka Hankamäki Osaa ja uskaltaa.

Kaikki blogit puheenaiheesta Nato-keskustelu

Russofobiputinistitrollin puheenvuoro?

Suomessa on saatu annos kiihkeää toimintaviihdettä, jossa saattaa ikävä kyllä olla mukana maan turvallisuuden kannalta myös vähemmän mukavia piirteitä.

 

Tämä on tietenkin kiihdyttänyt niin somekeskustelijoita kuin poliitikkojakin, ja nyt ollaan jo vakavissaan muuttamassa lakeja, jotka koskevat EU:n ulkopuolisten tahojen maanhankintaa Suomesta. Myös Suna Kymäläisen tätä koskeva eduskunta-aloite muutaman vuoden takaa on nostettu uudestaan keskusteluun.

 

Kestääkö kehitys Suomen ja Venäjän suhteissa?

Vuoden 2018 presidentinvaalien yhteydessä on paljon keskusteltu Suomen paikasta maailmassa.  Onneksi tontin paikan valinta tapahtui jo vuosituhansia sitten ”varpujen” avulla metsien ja vesistöjen keskeltä.  Nyt  tontilla on viimeiset 100 vuotta keskusteltu millainen talo tulisi rakentaa, sen kulmakivinä voisivat olla seuraavat periaatteet:    

1. Maailmankuvan oikeudellisuus

Pääministeri Stubb: Yli puolet kansasta skitsofreenikoita

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) ilmoitti tänään Paasikivi-seurassa pitämässään puheessa, että Suomen tulisi hakeutua Naton jäseneksi, kirjoittaa verkkolehti Uusi Suomi. Stubbin mukaan Nato -jäsenyys olisi Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisen linjan ja länsi-integraation seuraava looginen askel.

Nato-haukka – Mikä se on?

Haukka on hallitsijan lintu. Myös Egyptin kuninkaalla oli lemmikkihaukka, joka toimi sanansaattajana tämän- ja tuonpuoleisuuden välillä. Suomalaisessa kansanperinteessä haukat ovat suojelleet ihmisiä pahoja voimia vastaan, mutta myös haukkaa itseään on pidetty kovan ja sotaisan politiikan symbolina. Yleensäkin tämä vapauden ja uhman vertauskuva sallii enemmän tulkintoja kuin kulttuurillamme on antaa.

Uudenlainen Nato-neuvo Suomelle

Nato-maa Puolan ulkopoliittinen instituutti PISM antaa Suomelle Nato-neuvon, jollaista meille ei ole tietääkseni vielä aiemmin julkisesti ulkomailta esitetty. Sen mukaan Suomen tulisi tehdä perusteelliset poliittiset ja tekniset valmistelut sen varalle, että voisimme hakea Nato-jäsenyyttä nopeasti kriisitilanteessa.

Jalkaväkimiinat

Jalkaväkimiinat

 

”...millään muilla mailla

kuin Suomella se ei oo riskiä vailla”

 

Presidentti Niinistö: Suomi olisi puolet Naton maarajasta Venäjän kanssa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö esitti Ylen Ykkösaamussa toivomuksen, että Suomen Nato-jäsenyydestä käytäisiin kattavaa, ei yksipuoleista keskustelua.

Suomineidon hameen liepeiltä

Keskusteltaessa itsenäisten valtioiden välisistä suhteista nousee geopolitiikka  yhdeksi avainsanaksi. Turvallisuusskenaarioiden katsannossa valtion sijainnilla ja asemilla, naapureiden olosuhteilla ja pyrkimyksillä on oman tahdon ja tavotteiden lisäksi suuri merkitys. Geopolitiikan tutkimus ja keskustelu siitä on ollut viime hetkiin saakka vaimeaa ja vaatimatonta. Georgia häiritsi Ruususen unta, Ukraina herätti?

Mitä rauhankumppanuus merkitsee?

Ei Nato voi puolustaa ulkopuolisia, eli rauhankumppaneita, toisiaan vastaan. Esimerkiksi Ukrainaa Venäjää vastaan tai Suomea Ruotsia vastaan. Puolustusliitto puolustaa jäseniään.

Naton "rauhankumppaneita" ovat kaikki muut Euroopan maat paitsi Naton jäsenet. "Rauhankumppani" on kaunis termi, joka on "ulkopuolisen" synonyymi.

Ukrainan kriisi. Oletko neljäätoista vai kolmekasia?

Venäjä yllätti aggressiivisuudellaan Ukrainan kriisissä monet. Putinin ja venäjämielisten provokaatiot näyttivät kuin ylittäneen sen sovinnaisuuden rajan, johon Euroopassa on opittu kylmän sodan ja Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. EU, maanosan poliittiset, taloudelliset ja sosiaaliset haasteet ovat kuin turruttaneet turvallisuuspoliittiset aistimme.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut

Julkaise syötteitä