Jukka Hankamäki Osaa ja uskaltaa.

Kaikki blogit puheenaiheesta Metsä

Maaseudulla on oikeus tulevaisuuteen

Ilmastokeskustelu on ollut viime syksystä asti melko lailla kiihkeää. Julkisuudessa on esitetty jo lähes kaikkien maaseudun elinmahdollisuuksien lopettamista ilmastoperustein. Lihaa ei saisi kasvattaa Säkylässä, koska Sao Paolossa lihakarjankasvatus aiheuttaa metsäkatoa ja metaanipäästöjä. Puita ei saisi kaataa, koska niihin on sitoutunut hiiltä. Peltoja ei saa raivata, koska niiden vuoksi pitää kaataa puita. Autoilla ei saa, koska se tuottaa päästöjä. Kaivoksia ei saa perustaa, koska ympäristö kärsii. Metsäteollisuus ei saa investoida, koska se lisää puun käyttöä.

Puuta riittää kaikkiin metsäteollisuuden investointihankkeisiin

Hallitus ajautui heti alkumetreillään riitaan metsäteollisuuden investointihankkeista. Keskusta haluaa toteuttaa kaikki tehdashankkeet, muut puolueet korkeintaan yhden, jos sitäkään. Keskusta vetoaa kotimaisen teollisuuden ja talouden toimintaedellytyksiin, muut suomalaisen metsäluonnon suojelemiseen.

Molemmat ovat oikeassa. Ja väärässä. Tämän hallituksen alkutaipaleelle tyypillisesti ainoa esittämättä jäänyt asia on perusteltu ratkaisu käsillä olevaan ongelmaan. Ikävä kyllä.

Suomalainen ruoka ja metsät ovat puolustamisen arvoisia

Suomi on maailman pohjoisin maatalousmaa ja Euroopan metsäisin maa. Jokaisella suomalaisella tulee olla mahdollisuus syödä kotimaista lähiruokaa, joka on ilmastoystävällinen ja kestävä valinta. Metsiemme kestävästä hoidosta ja käytöstä hyötyy ilmaston ohella koko yhteiskunta. Maa- ja metsätaloutemme tulevaisuudesta päätetään tulevalla vaalikaudella Euroopan parlamentissa.

Metsät eivät ole ainoa hiilinielu

 

MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola on muistuttanut aiheellisesti EU-vaalien tärkeydestä. Pohjois-ja itä-Suomen ääenstäjien kannattaa aktivoitua EU-vaaleissa, sillä EU päättää laajasti maatalous-ja ympäristöpolitiikasta. EU:lla ei ole yhteistä metsäpolitiikkaa, mutta kun sen aika on, suomalaisten näkemysten pitää olla vahvasti mukana. Suomi osaa metsät.

Metsäkin on pyhä paikka

         Lukiessani Expressenin Joel Halldorfin pohdintaa Notre Damista tulin huomanneeksi yhtäläisyyden metsien ja katedraalien välillä.

         Halldorf selostaa kuinka katedraaleja ennen rakennettiin suurina yhteisprojekteina jotka olivat sukupolven mittaisia tai ylisukupolvisia. Rahoitusta saatiin aikakauden rikkailta mutta varatonkin osallistui työllään.

Pellon hiilensidonta poliitikkojen puheissa- vähän villoja

Poliitikot keksivät vaalitenteissä yhä uudelleen samoja uusia ideoita. Metsien hiilensidonnan on jo vakavastiotettavien poliitikkojenkin puheissa todettu olevan yhteydessä metsän kasvuun. Mitä paremmin metsä kasvaa, sitä enemmän hiiltä sidotaan. Vanhaksi päässyt metsä muuttuu hiilen lähteeksi. 

"Voihan sinua metsä" onneksi suojanasi on Metsälaki.

Mielipiteet miten metsiämme pitää käyttää ja miten niiden käyttö vaikuttaa ilmastoon ei ole polittisilla puolueilla yhtenäinen. 

Täällä ruohonjuuritasolla tuo vaalikina ihmetyttää.  Kai meillä kaikilla on sama tavoite pitää metsämme hyvässä kunnossa ja nämä hiilinielut mahdollisimman toimivina.

Metsälaki velvoittaa metsänomistajan hoitamaan ja uudistamaan.

Ilmastovouhotus ahdistaa - malttia ja harkintaa tarvitaan

 

Ilmastonmuutosta vastaan pitää taistella viisaasti. Ei niinkuin Suomessa Sipilän hallitus, siis Kepu, Kokoomus ja Siniset tekee.  Eikä varsinkaan niinkuin Vihreät, Sdp, Vasemmistoliitto ja Rkp tekee.

 

Totuudenjälkeinen metsä

"Nykyään ei saa kunnon rakennuspuuta mistään"  

"Metsät on nykyään pelkkiä puupeltoja"

"Talousmetsien luonnonhoito on täysin vapaaehtoista"

"Viimeiset  vanhat metsät pelastettava vielä, kun ne pelastettavissa on"

Kaikki nuo lauseet löytyvät lähes jokaisesta metsää, puurakentamista tai luontoa käsittelevästä some-keskustelusta. Eräs esimerkkilauseista on jopa WWF:n vaalitavoitteista 2019.  

Toiveemme metsien suhteen ovat ris­ti­rii­tai­sia

Meillä kaikilla on suhde metsään. Ellei sitä itse omista tai liiku siellä virkistysmielessä, löytyy kotoa jokin huonekalu puusta. Metsäala tuomittiin jo auringonlaskun alaksi. Moni paikkakunta koki karvaan rakennemuutoksen kun paperi- ja kartonkitehtaita ajatettiin alas. Koulutuspaikkoja keskitettiin ja osin lakkautettiin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut

Julkaise syötteitä