Jukka Hankamäki Osaa ja uskaltaa.

Kaikki blogit puheenaiheesta Kiristyskirjeet

Hedman Partners pelottelee uudella kirjemuotoilulla ja prosessiosoitteella

Kiristyskirjebisneksestä tuttu Hedman Partners -kollektiivi on muuttanut kirjeidensä muotoiluja. Parin kuukauden ajan ihmiset ovat saaneet kirjeitä, joissa väitetään kiristyksen kohteen "asian etenevän jatkotoimiin". Uutena ja ihmisiä pelottaneena muotoiluna kirjeestä löytyy tekstipätkä, jossa kerrotaan pyynnöstä toimittaa puolustusasianajajan yhteystiedot jatkotoimenpiteiden prosessiosoitteeksi. Kokonaisuudessaan kappale kuuluu seuraavasti:

Pääsääntöisesti kukaan ei takavarikoi tietokonettasi kiristyskirjeasioissa

Tähän väliin lyhyesti päivän kiristyskirjeasioista. Mediassa on ollut jälleen tänään pelottelua, kuinka Hedman Partnersin trenssitakkiset tutkijat tulevat viemään tietokoneesi kiristyskirjeasiassa. Minun on hyvin vaikea uskoa tähän. Minulla on nimittäin edessäni markkinaoikeudesta saamani vastaus tietopyyntöön noin kuukauden takaa. Siinä erityisesti todetaan seuraava:

Uusin Hedman Partners -kiristyskirjetuomio, media ja päivityskatsaus nykytilaan

Viime päivinä on uutisoitu tapauksesta, jossa elokuvan väitetty nettijakaja sai tuomion markkinaoikeudessa Suomessa. Itse elokuvan jakamisesta tuomittiin satasen verran hyvityksiä, mutta oikeudenkäyntikuluja rapsahti yli 33000 euroa. Käyn alla läpi kirjebisnestä, tuomion rahallista puolta, mediakäsittelyä ja esitän samalla päivitetyn katsauksen kirjeiden nykytilasta.

Taiteilijat juristien ihmiskilpenä

Eilen uutisissa levisi jälleen yksi surullinen tarina kiristyskirjebisneksen maailmasta. Jälleen on helppo nähdä mistä tässä kuviossa loppujen lopuksi on kyse - vastaaja tuomittiin maksamaan 100 euroa hyvitystä elokuvan jakamisesta vertaisverkossa, minkä lisäksi maksettavaksi napsahtaa yli 33 000 euroa asianajokuluja, eli loppulaskusta sisällöntuottajien puolelle valuu joitain prosentin kymmenesosia.

Katsaus: Useimmat kiristyskirjefirmat eivät ole ikinä vieneet ketään oikeuteen

Kiristyskirjebisnes on toimintaa, jossa suomalaiset tai Suomessa toimivat lakifirmat uhkailevat kirjeitse vievänsä elokuvien ja sarjojen nettijakajia oikeuteen. Oikeustoimet voi välttää, jos maksaa 600 - 1400 euron suojelurahat. Voisi kuvitella, että uhkailuja varten tarvitaan jonkinlainen oikea pelote. Selvittämässäni aineistossa kävi kuitenkin ilmi, että useimmat kiristyskirjefirmat eivät ole itseasiassa vieneet ketään oikeuteen ikinä.

Kiristyskirjeet osa viisi: Telian muuttuvat käytännöt

Kuten aikaisemmissa osissa olen kertonut, on Sonera/Telia virheellisesti luovuttanut minun henkilötietoni kahdessa eri tekijänoikeusrikkomusasiassa, tiedän mikä IP minulla on ollut tuolloin käytössäni (yksi IP kumpanakin väitettynä ajankohtana) & Telian mukaan minulla on ollut tuona aikana kaksi IP:tä joista kumpikaan ei täsmää siihen mitä omat lokini osoittavat, tein rekisteritietojen tarkistuspyynnön saadakseni asiassa mustaa valkoisella ja sain vastauksen että Telia veloittaa pyytämistäni tiedoista tolkuttoman suuruista maksua.

 

Kiristyskirjeet osa neljä: Telia mokailee, vaatii maksua omasta mokastaan

Kuten sanottua olen saanut kaksi kiristyskirjettä, kummassakin tapauksessa tiedän Soneran antaneen tietoni kiristyskirjeiden lähettäjille vaikka kyseiset IP:t eivät ole minulle koskaan kuuluneet, tein viime viikolla rekisteritietojen tarkistuspyynnön Telialle saadakseni selvyyden siitä mitä oikein on tapahtunut, sain tämmöisen vastauksen:

"

Hei,

 

Olit lähettänyt meille rekisteriselostepyynnön, missä pyydät erityisesti IP –osoitetietojasi.

Kiristyskirjeisiin vastaaminen ei kannata oikeastaan ikinä

Opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeiden mukaan kiristyskirjeitä ei kannata jättää huomiotta. Olen asiassa täysin päinvastaista mieltä. Tosiasiallisesti kiristyskirjeisiin vastaamalla ei juuri koskaan voi parantaa omaa asemaansa. Koska koko bisnes perustuu pelotteluun, paras yleistoimintatapa on täydellinen radiohiljaisuus. Käyn seuraavassa kolmen esimerkkitilanteen voimin asiaa läpi.

Raportti kiristyskirjetapaamisesta opetus- ja kulttuuriministeriöstä

Olin helmikuussa opetus- ja kulttuuriministeriössä antamassa katsauksen kiristyskirjeistä omasta näkökulmastani, joka perustuu satoihin saamiini yhteydenottoihin kirjeiden saajilta. Raportin kirjoittaminen tapahtumasta on hieman venähtänyt, mutta nyt se on valmis.

Kiristyskirjeet, osa kolme: Hedman Partners ja Mustat Purjeet

Kirjoitin aiemmin kokemuksistani Adultian kanssa, tänään minua lähestyttiin Hedman Partnersin toimesta, olen heidän mukaansa jakanut Black Sails -nimisen sarjan 1. tuotantokautta päivämäärällä 06.04.2016 kello 17:55:14, lyhyellä googlauksella selviää että noin suunnilleen yksitoista kymmenestä Hedmanilta kirjeen saaneesta on jakanut samaa sarjaa, tiedän varmaksi että IP ei ole kuulunut minulle ja olen sen heille ilmoittanut, Soneralta lupasivat selvittää asiaa heidän päästään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut

Julkaise syötteitä