Jukka Hankamäki Osaa ja uskaltaa.

Kaikki blogit puheenaiheesta Kilpailuneutraliteetti

Sote ja valtiontuki

Euroopan unionin perussopimukset kieltävät pääsääntöisesti sellaiset jäsenvaltioiden taloudelliseen toimintaan kohdistamat valtiontuet, joilla on vaikutuksia yhteismarkkinoiden toimintaan. Yhteiskunnan tuottaminen palvelujen ja markkinamekanismin yhteensovittaminen onkin siksi taitolaji. Sote-uudistuksen suunnittelussa ja toteuttamisessa yhteensovittamista yritettiin ensin ajatuksella, että julkisen toimijan palvelut tuotettaisiin yhtiömuodossa. Tällöin Sipilän hallituksen lakiesityksissä perusteena yhtiöittämiselle oli EU-oikeuden vaatimus kilpailuneutraliteetista.

Markkinaehtoinen kilpailu lisää kaupunkien elinvoimaa ja vetovoimaisuutta

Mikä tekee kaupungista elinvoimaisen ja menestyvän? Kaupunkien menestykseen tarvitaan yrityksiä ja elinvoimasta voi huolehtia parantamalla yrittäjien mahdollisuuksia. Kunnallisia yrityksiä toimii aloilla, jotka yksityiset voisivat hoitaa. Tämä johtaa tehottomuuteen ja työllistävien yritysten ahdinkoon. Nämä näkökulmat ovat esillä myös tällä hetkellä kuumana käyvissä sote-keskusteluissa. Valtuustoissa pitäisi tuottamisen sijaan pohtia palveluiden ostamista. Järkevät hankinnat alueen yrityksiltä jättävät hyödyt omalle seudulle.

Jääkö järjestöille tilaa sotessa?

Maakunta- ja sote-uudistusta on moitittu pitkin matkaa heikosta valmistelusta ja asiantuntijoiden näkemysten sivuuttamisesta; eikä syyttä. Jopa aivan perustavaa laatua olevien asioiden selvittäminen on jäänyt kalkkiviivoille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut

Julkaise syötteitä