Jukka Hankamäki Osaa ja uskaltaa.

Kaikki blogit puheenaiheesta Keliakia

Miksei lasten ruoka-aineallergioita voisi diagnosoida automaattisesti?

Tunnen monia, jotka oppivat vasta aikuisena, että heillä on esimerkiksi keliakia tai maitoallergia. Koko kouluikä on mennyt kivuissa ja väsymyksessä, eikä menneisyyttä voi enää korjata. Kuinka paljon pienellä investoinnilla voisimmekaan parantaa tuhansien kouluviihtyvyyttä ja PISA-menestystä. Se olisi lopulta pieni hinta yhteiskunnalle, mutta suuri voitto kansantuotteelle.

Olin ehkä neljännellä tai viidennellä luokalla, kun vanhempani keksivät testata olenko allerginen laktoosille. Siihen asti olin koulussa aina kärsinyt päänsärystä ja mahakivuista.

Ja näin hallitus vei meiltä oikeuden ruokaan!

Kuten otsikossa jo lukeekin, meiltä ruokavammaisilta vietiin taas viimeinenkin. Jos ihan oikein muistan niin ihan vuosi sitten keliakialiitto oli laskenut että keliaakikon ruokakorvaus tulisi kolminkertaistaa, että päästäisiin samoihin hintoihin kuin ei keliaakikolla.

 

”Lopettakaa viljatuotteiden käyttö!”

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja aiheutti myrskyn sosiaalisessa mediassa kommentoimalla keliaakikoiden ruokavaliokorvauksen poistoa. Valiokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk) antoi meille keliaakikoille selkeän ohjeen: ”Lopettakaa viljatuotteiden käyttö” Ravitsemusalan ammattilaiset kavahtivat luonnollisesti sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtajan lausuntoa. Lausunto pöyristyttää ravitsemusalan ammattilaisia sekä keliaakikkoja siitä syystä, että lausunto on täysin edesvastuuton terveydellisistä syistä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut

Julkaise syötteitä