Jukka Hankamäki Osaa ja uskaltaa.

Kaikki blogit puheenaiheesta Julkinen omaisuus

"Laturaivosta"

Iltasanomat nosti tänään esille laduilla tallustelevat ihmiset. Otsikossa oli viime vuosien tapaan jälleen "laturaivo", vaikka ladulla ääneen raivoaminen on äärimmäisen harvinaista. Sen sijaan harmistus yhteisen omaisuuden tuhoamisesta on sitäkin yleisempää. 

Koska asia on nyt nostettu esille, päätin kirjoittaa tähän muutaman ajatuksen siitä, miksi jalankulkijoiden pitäisi pysyä poissa laduilta. Jos saan tällä kirjoituksellani yhdenkään ihmisen ajattelevan asiaa, on käyttämäni aika kannattanut.

Valtion omaisuuden myynneillä pohjustetaan liittovaltiota

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin toimet ovat saaneet kovaa kritiikkiä hänen koko hallituksessa olonsa ajan, ja ansaitusti. Nyt hänen toimintansa laillisuus aiotaan selvittää perustuslakivaliokunnassa.

Berner kuuluu epäilemättä niihin ministereihin, jotka muistuttavat maahanmuuttoministerinä pahasti epäonnistunutta Astrid Thorsia. Hänen halunsa kaupustella valtion omaisuutta tuo etsimättä mieleen kaiken sen, mitä on sanottu lypsävien lehmien lopettamisesta.

Kansallinen omaisuus ja isännättömän pääoman ongelma

Isännättömän pääoman ongelma tunnetaan myös ”yhteismaan tragediana”. Jos laidunmaa on yhteistä, jokaisella karjankasvattajalla on intressi viedä laitumelle mahdollisimman paljon karjaa. Koska ruohoa on rajallinen määrä, jokaisesta uudesta laidunnettavasta saatava lisähyöty pienenee, ja tätä sanotaan laskevan rajahyödyn laiksi. Lopulta käy niin, että ahneuden voittaessa kaikki ruoho tulee syödyksi, ja karja kuolee nälkään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut

Julkaise syötteitä