Jukka Hankamäki Osaa ja uskaltaa.

Kaikki blogit puheenaiheesta Hyvyys

Ihmisen hyvyys, pahuus, vapaus, liberalismi ja konservatiivisuus

Koska blogin otsikko pitää olla lyhyt ja naseva, se ei voi olla täydellinen, joten muotoilen  otsikon tässä tekstissä nyt uudelleen.

 

  1. onko ihminen luonnostaan hyvä vaikko paha?

  2. voiko ihminen olla vapaa yhteisön sisällä?

  3. mitkä ovat vapauden rajat siinä tapauksessa ettei täydellinen vapaus ole mahdollinen?

  4. mitä on liberalismi?

  5. mitä  on konservatiivisuus?

 

Jannen fasistimummo

Tänä aamuna kuulin Yle radio yhdeltä pitkästä aikaa parhaan puheenvuoron, piiiiitkästä aikaa! Viisaana puhujana Janne Saarikivi, suomalainen kielitieteilijä, joka toimii professorina Helsingin yliopiston suomalais-ugrilaisten kielten laitoksella. Lukekaa itse (linkki alhaalla). Näinä vihapuheiden sekä "vihapuheiden" aikoina kerrassaan kirkasta ajattelua sekä upeata tekstiä, josta allekirjoitan jokaisen sanan.

Päivitettyjä ajatuksia koskien filosofista sisältöäni

Olen aiemmin teksteissäni kritisoinut järkeä ja korostanut yksilön pyrkimystä hyvään produktiivisuuden ja totuuden määrittäjänä, mutta koen, etten ole tuonut tarpeeksi hyvin esille asioita ns. puhtaana pakettina. Tämä on putipuhdas yritys tehdä tarvittava. Koen, että ajatukseni ovat loppujen lopuksi itsestäänselvyyksiä: Kyse on pikemminkin tästä lähtökulmasta, joka voi antaa jollekin jotain, mahdollisesti.

 

12 vuotta orjana

Eilen Yle esitti tv-ensi-illassa, oikeutetusti, oscar-palkitun 12 years of slave -huippuleffan. Elokuva kertoo Samuel Northupin, tosielämään perustuvan tarinan vapaan miehen sieppaamisesta pohjoisesta, orjuutta lainvoimalla kannattavaan etelään, etelävaltioihin ja vuosista siellä ja harvinaisen pelastumisen takaisin kotiin, vapauteen ja perheensä luo. Elokuva on koskettava tarina toivon säilyttämisestä, mutta erityisesti elokuva sattuu.

Totuus Kauneus ja Hyvyys Elämän Filosofia

Totuus, kauneus ja hyvyys elämässä on erittäin tärkeä pitää kiinni mielessä.

Kaikissa meissä asuu pahuus

Monet ateistit vaalivat käsitystä, että pahuus kuuluu vain uskontoihin ja heidän  humanistisen maallistunut ja/tai materialistinen maailmankuva on rationaalinen niin, ettei henkilö itse voi tehdä pahaa tai voi tehdä sellaisia hirmutekoja, jotka he liittävät uskontoihin. Kuitenkin kun maailmanhistoriaa tarkastelee, paljastuu tämä näkemys valheelliseksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut

Julkaise syötteitä