Jukka Hankamäki Osaa ja uskaltaa.

Kaikki blogit puheenaiheesta Geostrategiat

Yksipuolinen Venäjä-raportti pönkittää viholliskuvia

Ulkopoliittisen instituutin (UPI) raportti Venäjän muuttuva rooli Suomen lähialueilla on päätelmiensä osalta yksipuolipuolinen ja kapea-alainen, kuten eräät aiemmat selvityksetkin. Johdonmukaisesti läntisissä suurvalloissa omaksutun viholliskuvan mukaisesti Venäjä esitetään siinä arvaamattomana ja ekspansiivisena toimijana.

Juurettoman Nato-keskustelun vaietut ulottuvuudet

Turvallisuuspoliittista keskustelua vaivaa yksipuolinen jämähtäminen Nato-jäsenyyden ympärille. Ikään kuin kysymys sotilasliiton jäsenyydestä olisi irrallaan muusta maailmasta ja historiasta.

Osa keskustelijoista tuntuu elävän kylmän sodan "poteroissa" olettamalla, että Nato on samanlainen puolustusliitto kuin silloin. Tällöin ohitetaan se, että Naton jäsenmäärä on tuplaantunut ja siihen on liittynyt paitsi entisiä itäblokin maita myös entisiä neuvostotasavaltoja niin että sotilasliitto ulottuu Venäjän rajoille asti.

Pakolaiskriisi on suurvaltapolitiikan seurausta

Luulisi, että turvapaikanhakijoista koituvat kustannukset – miljoona euroa päivässä – havahduttaisivat suomalaisministerit pakolaiskriisin maailmanpoliittisiin syihin.

Kriisin syihin puuttumisen rinnalla kiistely maan rajojen sulkemisesta ja EU:n turvapaikanhakijakiintiöistä ovat toisarvoisia. Sitä on myös turvapaikanhakijoita Välimeren yli kuljettavien alusten tuhoaminen.

Päättymättömän sodan strategiat

Yhdysvaltain vuoden 2015 kansallinen turvallisuusstrategia julkaistiin 1. heinäkuuta. Turvallisuusstrategioiden pohjaoletuksena näyttää olevan globaali päättymätön sota.

 

Päättymättömän sodan strategiat

Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusstrategia 2015 aloittaa määrittämällä strategiseksi ympäristöksi globaalin epäjärjestyksen. Globaalia epäjärjestystä aiheuttava tekijä on perinteisten "kansainvälisiä normeja haastavien revisionisten valtioiden" ohella väkivaltaiset äärijärjestöt (VEOs, Violent Extremist Organizations).

Yhdysvaltain uusi Kiina-strategia

Ulkoasiain neuvosto CFR (Council on Foreign Relations) on julkaissut Yhdysvaltain talous- ja geostrategioiden suuntaviivoja hahmottelevan erikoisraportin "Revising U.S. Grand Strategy towards China". Kiinan menestys on vaara Yhdysvalloille, raportissa päätellään.

 

Vaikutusvaltaisen Council on Foreign Relations -järjestön erikoisraportti hahmottelee Yhdysvaltain tulevan politiikan suuntaa Kiinan suhteen.

Suomenkin "Eu-NATO" -maarajasta BRICS-SCO/CU -maaraja

Yhdestä kaasuputkesta saa vedettyä useita eri johtopäätöksiä.

Elokuun alussa kirjoitin Ukrainan tilanteesta, ja esitin siinä yhteydessä että

"Yhdysvalloille siis sopisi sekin, että Euroopan Venäjästä energiariippuvaisten maiden ja Venäjän kauppasuhteita häiritään, ne rikotaan. Tällöin Eurooppa ei kykene helposti kilpailemaan Yhdysvaltain kanssa, koska energian saanti vaikeutuu tai loppuu; tuotteiden ja palvelujen hinnat nousevat.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut

Julkaise syötteitä