Jukka Hankamäki Osaa ja uskaltaa.

Kaikki blogit puheenaiheesta Euron tulevaisuus

Valehteleeko Orpo eurosta?

UsKokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) katsoo, että Suomen eurojäsenyydestä ei tarvitsisi käydä keskustelua.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö arvioi valtiopäivien avajaispuheessaan, että ”euroon liittyy ongelmia”. Lisäksi hän katsoi, että ”periaatteelliselle keskustelulle on tilausta”.

Miksi aloite euroalueesta eroamiseksi torpataan?

On demokratian kannalta ikävää, että Paavo Väyrysen junailema aloite kansanäänestyksen järjestämisestä euroalueeseen kuulumisesta torpattiin eduskunnan perustuslakivaliokunnassa.

Olen toki myös itse sitä mieltä, että Suomen nykyisen edun mukaista ei olisi kuulua euroalueeseen, ja olen esittänyt perusteluni aiemmin julkaisemissani kirjoituksissa.

Eurosta ei tule kansanäänestystä välttämättä

Yhtäaikaiset hyvät ja huonot uutiset syövät usein toisiltaan tilaa. Niinpä Paavo Väyrysen aloite kansanäänestyksen järjestämiseksi Suomen jäsenyydestä euroalueessa oli kannatusrajan saavuttaessaan jäädä terrorismiuutisten varjoon. Kenenkään ei kuitenkaan tarvitse vielä laittaa kenkiä jalkaan äänestyspaikalle lähteäkseen, sillä kansanäänestystä ei välttämättä tule.

EU-muutos: toivo on kansalaisaloitteissa ja kansanäänestyksissä

Syrizan antautumisen jälkeen eurooppalainen vasemmisto on melkein jakomielitautisessa tilassa: yhtäältä uskotaan yhä yleisemmin, että EU ei ole reformoitavissa; toisaalta ei uskalleta myöskään irtautua EU-projektista, koska pelätään Euroopan uusjakoa nationalistisiin tai jopa vihamielisiin valtioihin. Onko vasemmisto siis tuomittu vain arvostelemaan viimeisimpiä yrityksiä kiristää säästökuuria tai kaventaa demokratiaa, voimatta kokonaiskehitykselle mitään?

Kreikka, Kreikka, Kreikka

Sydän raskaana joudun tunnustamaan, että ymmärsin väärin sunnuntaina 5.7. järjestetyn kansanäänestyksen tarkoituksen. Myös Varoufakiksen eron merkitys jäi samasta syystä epäselväksi.

Kreikka ja SDP:n moraalinen vararikko

”Tämä tietenkin syö ihmistä, kun täällä istutaan ilta tolkulla ilman että löytyy ratkaisua”, totesi valtiovarainministeri Antti Rinne eilen Brysselissä. ”Ihminen” tässä lausahduksessa viittaa Rinteeseen itseensä ja muihin eurojohtajiin Brysselin kokoushuoneissa. Työttömillä, kodittomilla, sairailla ja nälkäisillä ihmisillä Ateenan kaduilla ei tässä ajattelussa ole sijaa.

Suomella edessä Kreikan tie, sisäisen devalvaation tie

Aikoinaan Suomella oli päätösvalta tämän maan asioihin. Nyt päätösvalta on siirtynyt pääosin rajojemme ulkopuolelle. Meidän omat keinomme vaikuttaa maamme tulevaisuuteen ovat melko olemattomat.

Keskeinen osa kansallista päätösvaltaa on oma raha ja oma rahapolitiikka. Sen avulla on mahdollista oikoa talouden vääristymiä. Suomessa se ei enää ole mahdollista, sillä päätösvalta on muualla.

Oman päätösvallan aikana meillä silloin tällöin devalvoitiin. Se teki hetken kipeää, mutta sen avulla talouteen saatiin voimakas kasvusykäys ja homma alkoi jälleen pelittämään.

Täydet pisteet Björn Wahlroosille, "Suomen ero yhteisvaluutasta on järkevintä"

Ajatuspaja Liberan järjestämässä tilaisuudessa Björn Wahlroos arvioi taloustieteen professori Vesa Kanniaisen  johdolla kirjoitetun euron tulevaisuutta käsittelevän julkaisun sisältöä. Wahlroosin mielestä ilman suhdannevaihteluita tasaavia toimenpiteitä Suomi ajautuu pysyvään joukkotyöttömyyteen pitämällä valuuttansa yksikkönä euron.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut

Julkaise syötteitä