Jukka Hankamäki Osaa ja uskaltaa.

Kaikki blogit puheenaiheesta BRICS

Turkki aikoo hakea jäsenyyttä BRICS-maiden yhteisöön

Viiden kasvutalousmaan (sc) yhteisön johtajien huippukokous äsken Etelä-Afrikassa jäi jossain määrin median kesäkohinan uumeniin.

​Normaalien kokouspuheiden ja julkilausumien taustalta on poimittavissa eräs uutisaihe, johon vielä jatkossa palaamme. Turkin omaehtoinen presidentti Erdogan on kerrotun mukaan tiedustellut, voiko Turkki liittyä BRICS-maiden yhteisöön. Kokoontuneet johtajat ovat ilmaisseet yksimielisen ilonsa tällaisesta halukkuudesta. Valmiuksia asiaa edistävien jatkotöiden käynnistämiseksi vakuutettiin yksiäänisesti.

Talouden elefantit asialla Karjalassa: syntyy vesivoimaloita – ja mitä muuta?

Talouden elefantit asialla Karjalassa: syntyy pienvesivoimaloita – ja mitä muuta?

*

Myönnän, että minua kiinnostaa Venäjä, energia ja talouden rakenteet, muun muassa.

Jossain tapauksessa Venäjän seuraaminen on helpointa katsomalla, mitä tapahtuu lähialueellamme, Karjalassa, sieltä saa parhaiten ja ”ruohonjuuritasolta” tietoa; samalla näyttää siltä, että – ainakin suuressa kuvassa – Karjala on yllättävänkin ilmaiseva ikkuna.

*

Eräs hanke

Brasilian presidentti-kumouksen anatomia: oliko Yhdysvalloilla näpit pelissä?

Brasilian presidentti-kumouksen anatomia: oliko Yhdysvalloilla näpit pelissä?

*

”Tänään on päivä, jolloin 61 miestä heitti 54 miljoonaa brasilialaista ääntä roskiin.  Näistä miehistä monet ovat korruptoituneita”, Brasilian vaaleilla valittu ja parlamentin äänestyksellä 61-20 viralta pantu presidentti Dilma Rousseff twiittasi heti ratkaisun tapahduttua 31.8.2016.

Venäjä pyllistää Euroopalle ja tähyää Aasiaan

Samaan aikaan kun Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj (Organization for Security and Co-operation in Europe, OSCE) Helsingissä lopetteli parlamentaarista yleiskokoustaan – johon isäntämaa Suomi esti osalta Venäjän valtuuskunnasta osallistumisen – Shanghain yhteistyöjärjestö (Shanghai Cooperation Organization, SCO), Brics-maat ja Euraasian talousunioni (Eurasian Economic Union, EAEU) aloittelivat Uralin alueella Ufassa omaa huippukokoustaan, jota isännöi Venäjä.

Putinin Euraasian Unioni myötätuulessa? Intia pyrkii mukaa – samoin Kiina

Putinin Eurasian Unioni myötätuulessa?  Intia pyrkii mukaa – samoin Kiina

*

Meillä Suomessa(kin) on kasvavalla kauhulla seurattu presidentti V.V. Putinin irtiottoja, joita totisesti on riittänyt, erityisesti hänen kolmannen presidentuurinsa aikana.

Samalla on melkein kuin henkeä pidätellen ihmetelty, miten Venäjä aikoo selviytyä niistä suurenpuoleisista taloudellisista ongelmista, joiden syövereissä se painii, eikä vähiten tämän sapelinkalisteludemoilun seurauksena.

BRICS-maat sekä TODELLISET kasvutaloudet

Useampi US-bloggaaja näkyy vannovan BRICS-maiden nimeen ilmeisesti jo pelkästään siitä syystä, että ne toimisivat lähitulevaisuudessa "pahan" USA:n vastapainona. Viime viikon kokemuksen perusteella lienee tarpeen puhua (ainakin kahdeksi vuodeksi) BICS-maista, mutta muutenkin kyseisen viisikon kasvuluvut laahaavat pahasti perässä. Todellinen kasvu esiintyy aivan muualla: Angola, Kazahstan, Vietnam, Turkki, Nigeria jne. Puola on Euroopan ylivoimainen ykkönen.

Tässä listaus todellisista "kasvutiikeri-maista"

BRICS tulee ja jyrää?

Jokohan se BRICS piankin hallitsee maailmantaloutta? Katsotaanpa IMF:n tilastoja vuodelta 2013:

BKT miljoonina dollareina

 

EU 17 512 109

USA 16 768 050

Kiina 9 469 124

Brasilia 2 246 037

Venäjä 2 096 774

Intia 1 876 811

S Africa 350 800

 

Ehkä ei ihan heti kuitenkaan. Vielä jonkin aikaa EU ja USA kaksin tuottavat yli 40% maailman bruttokansantuotteesta.

Hirmuinen Venäjä

Olen omalta osaltani jo melko kyllästynyt tähän Venäjä-vouhotukseen, mutta kai sitä vielä tämä blogi on pakko kirjoittaa, kun Venäjän sukellusveneet tungeksivat Ruotsin aluevesillä 80-luvun hengissä ja suurinpiirtein koko Suomenamaa on ajettu paniikkiin hirmuisen Venäjän karhun ärjyessä raivokkaasti.

Maailmanpankki sai kilpailijan

Kahden vuoden väännön jälkeen on Brasiliassa päivänvalon nähnyt BRICS maiden uusi kehityspankki (New Development Bank), jonka on 5*10 mrd US$:n alkupääomalla tarkoitus olla kilpailija IMF:lle ja Maailmanpankille. Maiden talousministerit yhdessä keskuspankien pääjohtajien kanssa ovat sopineet myös kriisirahaston perustamisesta, jolla muun muassa pyritään estämään mahdollinen valuuttapako. Pankin nimi viestittää, että se on avoin esimerkiksi Meksikolle, Turkille ja Nigerialle.

EU-eurooppalaisen 'ahdingon' kirvelevä totuus?

EU-Eurooppa ”kituu” tasevauraana työttömyydessään ja osin kilpailukyvyttömyydessään – lähinnä hinnoittelun eli tuotannon kokonaiskustannusten vuoksi. Taseomaisuuskin 'elää' kysynnän ja tarjonnan myötä. Velkojemme vakuuksina olevat omaisuuserät voivat laskukierteen kiihtyessä romahtaa ja näin olemme totaalisessa pankkikriisissä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut

Julkaise syötteitä