Jukka Hankamäki Osaa ja uskaltaa.

Kirkko tarvitsee eheytystä

Viimeisimpien tietojen mukaan jo yli 20 000 ihmistä on eronnut kirkosta TV2:n viikon takaisen homoillan jälkeen. Homoavioliittoja koskevassa keskustelussa kristillisdemarien kansanedustaja Päivi Räsänen toisti näkemyksensä homojen ”rikkinäisyydestä”. Moni katsoja poltti päreensä myös hänen avustajanaan toimineen Sonja Falkin kommentista, jonka mukaan hänestä (Falkista itsestään) ”tuntuu pahalta”, kun kirkkoa arvostellaan homovastaisuudesta.

Tuolla tavalla lausuttaessa tuskin taaskaan kysytään, kuinka pahalta on tuntunut niistä homoista, joita kirkko on polttanut roviolla vuosisatojen aikana. Niillekin nykyään eläville homoille, joita avioliitto ei kiinnosta, kirkon osoittama ideologinen kielteisyys on raskasta, sillä juuri tällaisissa keskusteluissa homoseksuaalit pyritään leimaamaan sekundaksi.

Ehkä myös Päivi voisi pohtia, kuinka rikkinäiseltä hänestä itsestään tuntuisi, jos häntä heterona suostuteltaisiin elämään oman kaavansa mukaan: muutoin ”suvaittuna”, paitsi että hän ei saisi ”harjoittaa” omaa seksuaalisuuttaan. Ja vielä kirkkokin kiistäisi avio-oikeuden. Oikeaan osui Jari Tervo, joka sanoi, että ”jokaisella on oikeus olla Päivi Räsänen, kunhan ei harjoita sitä”. Itse lisäisin, ettei Räsäsen edustamassa homofobiassakaan ole mitään vikaa, kunhan pitää asenteensa omana tietonaan eikä näytä sitä julkisessa sanassa eikä kaduilla!

Toisaalta olisi alkeellista nähdä ongelmien ytimessä vain joku kirkon piirissä toimiva homofoobikko tai personifioida homovastaisuus yhden tai muutaman ihmisen mielipiteistä johtuvaksi. Ongelmien suurin syy on ideologinen perusrakenne, jossa uskonnollisuus yhdistyy seksuaalisuuden tarkkailu- ja valvontajärjestelmään sekä lajinsäilytysstrategioihin niin, että vain sellainen seksuaalisuus sallitaan, joka voi johtaa lisääntymiseen.

Tietenkin myös salliminen sinänsä on alistamista aivan niin kuin hyväksynnän tavoittelu on alistumista. Tässä mielessä seksuaalivähemmistöt menettelevät epäjohdonmukaisesti kerjätessään kirkolta jotain. Ajattelun uudistaminen on kuitenkin välttämätöntä ihmisten hyvinvoinnin vuoksi, mikä puolestaan johtaa kirkkoa koskeviin uudistamisvaatimuksiin.

Merkille pantavaa on se viha, joka homoja vastaan leimahtaa valtaväestön taholta aina kun aiheesta puhutaan. Se ilmeisesti osoittaa kielteisten tuntemusten takana asuvaa syvää agraarista inhoa, joka ilmeisesti hyödyntää vulgaarinaturalistisia lajinsäilytysintressejä ja on sidoksissa ihmisten selviytymiskamppailuun omissa heteroseksuaalisissa perheissään.

 

Kirkko kuihtuu Päivi Räsäsen tukeen

”Rekisteröidyt parisuhteet” leimaavat nyt homojen suhteet toisarvoisiksi. Laki jäi torsoksi, kun ihmisiä rekisteröidään kuin autoja tai koiria. Kirjoitin siitä aikoinani Tasa-arvo-lehteen 1/2001 otsikolla ”Virallistettu parisuhde on toisen luokan avioliitto”. Sittemmin lakiluonnokseen tehtiin muutos, jolla sanan ”virallistettu” tilalle vaihdettiin ”rekisteröity”. Perusteeksi lainvalmistelija mainitsi sen, että ”sanalle ’virallistettu’ ei ole sopivaa ruotsinkielistä vastinetta”. Kuten huomaatte, hallinnossa kiinnitetään aina huomiota olennaiseen.

Mielestäni kirkko voisi mainiosti hyväksyä samaa sukupuolta olevien avioliitot. Teologisesti kysymys ei ole sen kummempi kuin naispappeuskaan. Itse asiassa kirkko uppoaa, jos se diskriminoi joitakin ihmisiä. Samoin käy niille poliittisille ryhmille, jotka luulevat, että väheksymispolitiikka tuo paljon kannatusta. Ei ihmisinhosta eikä -vihasta siihen ole. Melkein kaikilla suomalaisilla on lähipiirissään homoja. Monet presidentinvaalitkin on hävitty homokielteisyydellä.

Aina kun Päivi Räsänen avaa suunsa, tuhat ihmistä lähtee kirkosta. Siksi ei ole ihme, että arkkipiispa sanoutui jo irti hänen mielipiteistään. Voi olla, että lopulta evankelisluterilainen kirkko pyytää kristillisdemokraatteja lopettamaan kirkon ”tukemisen”.

Kumpaankohan kristityt mahtavat uskoa, Jeesukseen vai Paavaliin? Jeesus saarnasi rakkauden puolesta, Paavali kiemurteli homofobioissaan. Mutta hänhän olikin aito käännynnäinen, joka alun perin vainosi myös kristittyjä mutta josta tuli sittemmin intohimoinen julistaja. Kuinka tyypillistä myös nykyajan ahdasmielisille ja heidän purkautumisilleen!

Niillä, joiden usko, elämä tai oma avioliitto romahtaa homoavioliittojen hyväksymiseen, on asioissaan paljon pielessä. Mainittakoon, että minua itseäni ihmisten rengastaminen ei juuri kiinnosta, ja vihkimisoikeuden voisi antaa vaikka asuntolainaneuvottelijoille. Mitä lisäarvoa avioliitto muka tuo yhdessäoloon ja seksiin? Avioliitto onkin seksuaalisten suhteiden kontrollimuoto, jonka tavoitteena on saattaa ihmissuhteet tarkkailun alle. Ehkä joidenkin mielestä on mukavaa harjoittaa kyseistä kontrollia – tai vaihtoehtoisesti kieltää avioliittoon liittyvä turvallisuuden tunne muilta.

 

Homoavioliitoista iloa kaikille

Kirkko on ristiriitatilanteessa, kuten aina. Seurakunnissa kalkyloidaan, paljonko verotuloja mikäkin päätös tuo tai vie. Suurin ristiriita vallitsee kuitenkin (väitetyn) kristillisen rakkauden perusajatuksen ja homoja vastaan suunnatun diskriminaation välillä. ”Raamatun kirjaimeen” vetoaminen on teologisesti asiantuntematonta, sillä nykyaikaisessa raamatuntulkinnassa on lähdettävä hermeneuttisesta metodista, jonka mukaan jokainen tulkinta on väistämättä tulkinta. Kun maailma, josta Raamattu puhuu, on pitkälle kadonnut, kirjoituksilla ei voi olla entisenlaista normatiivista merkitystä. Tekstin merkitys on eri asia kuin sen sanatarkka sisältö. Tarkoitukset paljastuvat vasta kirjoituskokoelman kokonaisuudessa. Näin ollen myöskään kielteisiä kannanottoja miesten väliseen seksiin ei pidä ymmärtää kirjaimellisesti, vaan ne pitää nähdä pelkkinä irrallisina huomioina, jotka ovat alisteisia ja häviävät niitä tärkeämmille rakkauden julistuksille. Miksi fanaatikot vaativat, että Raamatun homokielteisiä kohtia pitäisi tulkita kirjaimellisesti, kun he toisaalta katsovat, ettei Koraaninkaan elämäntapanormeja pitäisi ottaa sanatarkasti?

Tietenkin myös homot ovat kirkon ohella ristiriitaisessa tilanteessa. Avioliitto perustuu orjanomistusoloihin. Siksi kaikki homot eivät avioliiton kahleita kaipaa. Toisaalta avio-oikeus koetaan ihmisoikeus- ja tasa-arvokysymyksenä, ja sen vuoksi muutamat homot haluaisivat lopettaa avio-oikeuden panttauksen. Tästä syystä myös itse kannatan samaa sukupuolta olevien avioliittoja. Täytyyhän myös uskoville homoille suoda tilaisuus, sillä on parempi naida kuin palaa.

Itse perusajatus – se miksi seurustelusuhteet ovat yhteiskunnallisia – taas on itsestään selvä: koska ihmissuhteet ovat relaatioita, ihmissuhteiden muodostaminen on yhteiskunnallista. Siksi olisi väärin vedota usein kuultuun virheargumenttiin, että homoseksuaalisuus on jokin yksityisasia, joka ei kuulu kenellekään muulle. Yksityisasiaksi tuomitseminen olisi ajamista takaisin kaappeihin, ja juuri sen vuoksi homot ovat joutuneet politisoitumaan, myös kirkossa..

Ja onhan naimisiin meno kaunis tapa. Jos myös samaa sukupuolta olevat luettaisiin kirkollisen vihkimisen piiriin, siitä avioliittoinstituution asema vain vahvistuisi. Se voisi ehkä eheyttää kirkkoa. Niinpä seurakuntiin kuuluvat homot voisivat tukea sekä itseään että kirkkoa kärsivällisyydellään tässä hyväksymisprosessissa ja ilmaista kantansa eroamisen sijasta esimerkiksi kirkollisvaaleissa. (Toisaalta on selvää, ettei kirkko olisi havahtunut, jos tällaista massapakoa ei olisi ollut, ja siksi sitä voidaan pitää perusteltuna.) Perinteisiin nojaava kristikansa puolestaan voisi näyttää lähimmäisenrakkautensa muulla tavoin kuin saivartelulla tai seisomalla jarrupolkimen päällä.

Miksi sitten homoliitot herättävät osassa valtaväestöä niin suuria tunteita? Avioliittoinstituution laajentaminen saattaa ohjata monia naimisissa olevia pohtimaan, miksi he ylipäänsä ovat itse naimisissa. Tätä kyseenalaistumista taas ei monen avioliitto kestä. Niinpä kirkosta eroamisen lisäksi voidaan nähdä myös avioerojen suma.

Olisi muuten mukava tietää, keitä kirkosta eronneet loppujen lopuksi ovat. Ovatko he homoja vai heteroita vai niitä patakonservatiiveja, joiden mielestä kirkko on jo nyt liian vapaamielinen ja ystävällinen homoille? Vaikuttaisi kuitenkin vahvasti siltä, että kirkosta eronneilla on jotakin kirkon kielteistä homokantaa vastaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Harri Tirronen

Jos homojen häät hyväksyttäisiin niin jäisikö kirkkoon vähemmistö pappeja, jotka eivät suostuisi vihkimään homoja kuten osa papeista ei suostu työskentelemään naispappien kanssakaan. vielä hankalammaksi kävisi, jos ei suostu työskentelemään naispappien kanssa eikä vihkimään homoja avioliittoon.

Minusta on kaksi mahdollisuutta. Joko kirkko antaa nopeasti homoille samat oikeudet kuin heteroillekin ja pistää samalla rivit ojennukseen tai sitten ev.lut. kirkko alennetaan samalle viivalle muiden kirkkokuntien kanssa. Jokainen voisi valita miten ahdasmieliseen kirkkoon haluaa kuulua. Nythän tällaista aitoa valintatilannetta ei ole vaan ev.lut. kirkolla on monopoli.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Mihin sinä unohdit puoluetoverisi "hauveli" Oinosen esiintymisen kommentoinnin?

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Itse olen aiemminkin hämmästynyt sitä, kuinka maahanmuuttokriitikot lukevat Koraania samalla tavoin kirjaimellisesti kuin fundamentalistimuslimit. Entäs jos myös islamissa on kuluneen 1400 vuodan aikana tapahtunut samanlainen tulkintakehitys kuin kristinuskossa ja kaikkea mitä Koraanissa sanotaan ei ehkä oteta kaikissa muslimipiireissä niin vakavasti.

Paavalin kirjeiden sanoma homoseksuaalisuudesta ja muusta seksistä on maallikkolukijan silmissä melko suoraa. Niiden ohittaminen vaikuttaisi vaativan melkoista hengellistä akrobatiaa, kun Paavalin kirjoitukset ovat osa Lutherinkin kaanonia. Kirjojen heikko auktoriteettiasema on toki välttämätöntä monien nykypäivän tulkintojen kannalta. Tulihan Paavali kieltäneeksi avioerotkin ja muuta sellaista.

Paavo Metsäluoma

"Itse olen aiemminkin hämmästynyt sitä, kuinka maahanmuuttokriitikot lukevat Koraania samalla tavoin kirjaimellisesti kuin fundamentalistimuslimit."

Sinulla on Raamattu hanskassa. Aloitapa opiskelemaan Koraania (ja Haditheja jotka, myönnettäkööt, ovat moninaisempia). koraani on kapea kirja suuria. Maailman ehkä systemaattisin uskonto.

Ja jätä aivopierut ihan itsellesi. Koraani on Jumalan sanaa. Kirjaimellisesti.

Kaikki reformistit on kivitetty jo aika päivää sitten.

Fatwa baby...

Ja Taqyyia.. Jos kysyt subjektilta.

Että näitä idiootteja tulee vielä vastaan..

Paavo Metsäluoma

En ymmärrä tätä tasa-arvokysymystä.

Eroaako "parisuhteen rekisteröinti" juridisesti "avioliitosta" (muutoin kuin adoptio-oikeus)?

Jos eroaa.. Syrjintää.

Jos ei.. Mitä väliä miten avioliittoa kutsutaan. Homoseksuaalista parisuhdetta voitaneen kutsua aivan hyvin myös avioliitoksi.. Mutta onko TÄMÄ SE POINTTI? HALOO? Väännetään pienen marginaalin marginaalista.. Yksi sana. Antakaa se heille!

HETI!!

Adoptio-oikeus homoille, ULKOMAILTA (mistä ymmärtääkseni valtaosa adoptioista tapahtuu), on merkityksetöntä. Eivät anna.
Heteropariskuntiakin selätetään, kehitysmaistakin, tosi lujaa. Mistään ei homoseksuaali pariskunta VOI ADOPTOIDA LASTA! EI MISTÄÄN! (siis ulkomailta). Viisi miljoonainen kansa ei voi vaikuttaa tähän MITENKÄÄN!

Siis paljon melua tyhjästä.

Itse erosin kirkosta juuri tämän homo-sakramentin takia jo aiemmin. Naispappeudesta löytyy ihan oikeasti tulkinnanvaraa mutta homoseksuaalisuudesta ei. Se on syntiä.

PISTE!! Kuinka vaikeaa se on?

Syntiä ei voi siunata Jeesuksen Kristuksen nimissä. Sekin on syntiä.

Nämä syntiset papit siis palavat helvetin tulessa elleivät kadu Jeesuksen Kristuksen nimessä.

Helppoa, eikö?

http://www.eroakirkosta.fi/

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut