Jukka Hankamäki Osaa ja uskaltaa.

Annatko jymäyttää itseäsi ”pääministerivaalilla”?

Sdp ja Kokoomus ovat halunneet nähdä edessä olevat eduskuntavaalit pääministerivaaleina. Puolueiden puheenjohtajat ovat kaupitelleet toisiaan tai itseään toinen toistaan parempina tai huonompina vaihtoehtoina. Äänestäjille pyritään luomaan kuva, että heidän olisi valittava kahdesta vaihtoehdosta vähemmän huono.

Puolueiden julistautumisessa pääministeripuolueiksi on vaalilaukan makua. Samoin median asennoitumisessa, kun toimittajat mitä ystävällisimmin tarjoilevat Petteri Orpoa (kok.) ja Antti Rinnettä (sd.) ”todennäköisimpinä pääministereinä” ja esittelevät heidän näkemyksiään vaalikoneisiin, gallupeihin ja kristallipalloihin katsoen.

Petteri Orpoon monet tuskastuivat jo hänen ollessaan sisäministerinä, päästäessään maahan suuria määriä turvapaikanhakijoita ja toimiessaan Sinisten kätilönä, joka houkutti soinilaisia hunajaisilla lupauksillaan tai uhkauksillaan. Antti Rinteen toimintakuntoisuudesta ja demarien ohjelmasta taas on esitetty vahvoja epäilyksiä, joita muistin virkistys Sdp:n hallituksessa olosta vahvistaa.

Sdp:n ja Kokoomuksen kissanhännänvedolla koetetaan viestittää, ettei muita puolueita kannata äänestää, jos haluaa vaikuttaa pääministerin valintaan ja sitä kautta hallituksen kokoonpanoon.

Tämä on huomion viemistä taktikointiin. Se tukee molempien puolueiden etua niiden kilpailuasetelmasta huolimatta. Kiistely ja kilpailu ovat näennäisiä, sillä molemmat puolueet antavat ymmärtää päätyvänsä yhteiseen hallitukseen. Sitä kautta Sdp ja Kokoomus pyrkivät pidättämään poliittista valtaa itselleen.

Taktikoinnin sijasta fokus kannattaisi siirtää strategiaan: siihen, mitä oikeastaan halutaan ja tavoitellaan. Nyt pitäisi huomio kiinnittää politiikan arvoihin ja päämääriin sekä puhua ja kilpailla asia-argumentein.

Pääministeriydestä jankuttelu on pelkkää teatteria, jossa tukeudutaan laskelmointiin ja ennustajaeukkoihin. Eduskuntavaalien ei kuitenkaan pitäisi olla pudotuspelien eikä missikisojen tapaisia persoonan performointeja.

Eduskuntavaaleja ei pitäisi myöskään ymmärtää miksikään ”yhden asian vaaleiksi”, vaikka monet puolueet puhuisivatkin mielellään vain niille itselleen tärkeistä ja helpoista asioista. Esimerkiksi vihreät ovat yrittäneet kaventaa vaalit ”ilmastovaaleiksi” ja demarit ”hoivavaaleiksi”.

Kaikki vaalit ovat raha- & resurssivaaleja. Niistä kenkä puristaa maahanmuuttoasioissakin. Nyt valitaan eduskunta, joka joutuu päättämään kaikista eteen tulevista asioista seuraavien neljän vuoden ajan. Siksi huomio olisi kiinnitettävä politiikan koko palettiin.

Meillä perussuomalaisilla on jämäkästi perusteltu energia- ja ympäristöpoliittinen ohjelma, talouspoliittinen ohjelma, sosiaalipoliittinen ohjelma, koulutuspoliittinen ohjelma ja tietenkin myös maahanmuuttopoliittinen ohjelma sekä periaate- ja eduskuntavaaliohjelmat. Jos jotakuta mietityttävät omat ajatukseni, ne voi tarkistaa vaalikirjastani Kuinka Suomi korjataan? Arvopohja ja kokonaisvaltainen ratkaisu (2019).

Sdp ja Kokoomus ovat pyrkineet median tuella rajaamaan Perussuomalaiset pois hallituksesta, sillä  puolueemme on arvoiltaan ja agendaltaan vahvin: suomalaisten edun mukainen.

Tämä käy ilmi puolueemme TNS-gallupilla teettämästä tutkimuksesta, joka julkaistiin maahanmuuttopoliittisen ohjelmamme julkistamistilaisuudessa. Puolueemme näkemykset käyvät yksiin kansalaisten selvän enemmistön kanssa etenkin ilmastopolitiikkaa (76 %) ja maahanmuuttoa (62 %) koskevissa kysymyksissä. Juuri niitä on pidetty vaalien kannalta tärkeimpinä.

Esteet Perussuomalaisten äänestämiselle johtuvat meihin kohdistetuista ennakkoluuloista ja mielikuvista. Taustalla on myös vuoden 2017 tapahtumista asti Jussi Halla-ahoa vastaan suunnattu henkilökohtainen vyörytys.

Käsitykseni mukaan puolueemme gallup-kannatuksesta puuttuu edelleen noin 10–15 prosenttiyksikköä, mikä johtuu vain ja ainoastaan muiden puolueiden harjoittamasta eristämispolitiikasta sekä median jatkamasta mustamaalaamisesta.

Pääministerivaali vai arvokannanottojen vaali? Kansalaisten kannattaisi ilmaista arvokannanottonsa suoraan ja rehellisesti riippumatta siitä, päädymmeko hallitukseen vai emme. Siten se viesti menee oikeasti perille.

 

Jukka Hankamäki

FT, VTT

Projektitutkija Suomen Perustassa

Perussuomalaisten kansanedustajaehdokas, Helsinki

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Sdp ja Kokoomus ovat halunneet nähdä edessä olevat eduskuntavaalit pääministerivaaleina."

Halla-aho:

Perussuomalaisten tavoitteena on olla vaalien jälkeen Suomen suurin puolue ja pääministeripuolue.

https://twitter.com/halla_aho/status/1014807970893...

Samaan aikaan aloitamme valmistautumisen ja ohjelmatyön maakuntavaaleihin, presidentinvaaleihin ja ennen kaikkea vuoden 2019 eduskuntavaaleihin. Niissä tavoitteemme on olla suurin puolue ja pääministeripuolue.

https://www.perussuomalaiset.fi/ajankohtaista/puhe...

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Hyvä, että olet herännyt, Seija!

Totta kai myös Perussuomalaiset tähtää pääministeriyteen, kuten kaikki puolueet.

Kritiikkini koskee sitä, että julkisessa sanassa ainoiksi vaihtoehdoiksi yritetään lavastaa SDP ja Kokoomus, ikään kuin muita ei olisi olemassakaan.

Kyse on myös siitä, mennäänkö vaaleihin henkilöt vai asiat edellä.

Median sekä muiden puolueiden suhtautumisessa kyse on ollut pyrkimyksestä eristää Perussuomalaiset, mikä on paheksuttavaa.

Harmi, jos tämä ei tullut tekstistäni selväksi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ovathan ne muut olemassa, mutta kaukana. Tuoreessa HS-gallupissa PS 11.1 (-0.3).

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Muutama päivä sitten oli tutkimus siitä, mitkä puolueet voisivat muodostaa hallituksen keskenään. Ainoa puolue, jolle ei oikein mikään muu kelvannut hallituskumppaniksi, oli Perussuomalaiset.

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Niin Manu,

tuota minä juuri tarkoitan arvostellessani sitä, että Perussuomalaiset yritetään eristää.

Nähdäkseni hallituskelpoisuutta pitäisi kysyä kansalaisilta eikä päättää puolueiden sisäpiireissä.

Kirjoituksessa viittaamani tutkimusnäyttö osoittaa kansalaisten selvän enemmistön ajattelevan asioista kuten me, joten eristämistä voidaan pitää kansanvallan vastaisena.

Kysymys pääministeriydestä pitäisi nähdäkseni ratkaista vaaleissa.

Se, kuka lopulta päätyy pääministeriksi, pitäisi olla seuraus siitä, mitä puoluetta kannatetaan.

Ei niin päin, että pääministerikandidaatin henkilökohtaisten ominaisuuksien perusteella ratkaistaan se, mikä puolue päätyy hallitusvaltaan.

Näin mentäisiin asiat edellä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ei sitten luettu uponnut tajuntaan kuin Manulle illallinen. Kyllä Korkman sanoi, että perussuomalaiset eristävät itse itsensä, koska heille ei kelpaa oikein mikään muu puolue hallituskumppaniksi.

Hallituskelpoisuus taas syntyy molemminpuolisesta luottamuksesta. Korostan sanaa molemminpuolinen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut