Jukka Hankamäki Osaa ja uskaltaa.

Autot ja vanhukset – Ei puutetta populismista, Timo Soini ja Petteri Orpo

Timo Soini (sin.) julkaisi blogissaan ikävän servauksen moittimalla Jussi Halla-ahoa ”kuurapääksi”. Soini kirjoitti ikäihmisten hoitajapulasta, että ”[h]oitajia ja hoivaa ei saa puoluepolitisoida. Halla-aho ei tätä käsitä.” Hän myös jatkoi: ”Kuurapää ei kauas nää.

Soinin väite on absurdi, koska vanhustenhoito on nimenomaan puoluepoliittinen kysymys. Sdp on ratsastanut koko ajan hoitajamitoituksen nostamisella 0,7:ään. Miten asiaa voitaisiin enää enempää tai vähempää puoluepolitisoida?

Jussi Halla-aho taas nimenomaan totesi puolueemme talous- ja sosiaalipoliittisen vaaliohjelman julkistamistilaisuudessa 7.2.2019, että näistä vaaleista on turha yrittää tehdä ”hoivavaaleja” ratsastamalla ”minimihoitajamitoituksella” tai eläkeläisten köyhyysloukulla.

Halla-aho piti mahdottomana sosiaalidemokraattien esittämää yhtälöä, jossa lisättäisiin vanhusten hoivatukea ja jatkettaisiin samanaikaisesti sellaista maahanmuuttoa, joka tuo maahamme vähäosaisten lisäksi lisää vähäosaisia.

Sdp tietenkin tarttui Soinin toteamukseen tekemällä siitä 16.2.2019 jutun. Demokraatin jo 15.2.2019 julkaiseman jutun mukaan Soini haluaisi haalia lisää filippiiniläisiä hoitajia Suomeen. Soini mainitsi asiasta blogikirjoituksessaan, jonka mukaan hän haluaisi avata rekrytointia varten suurlähetystön Filippiineille.

Halla-aho puolestaan totesi Ylen Ykkösaamussa, että ”[m]inun mielestäni on hyvin kyseenalaista se, että pyritään ratkaisemaan ongelmaa tuomalla halpatyövoimaa Suomeen, koska halpatyövoima tietysti omalta osaltaan pitää palkkoja matalalla ja se on halpatyövoiman maahantuonnin tarkoituskin. Eihän filippiiniläinen hoitaja tule yhtään sen enempää liian pienellä palkalla toimeen Suomessa kuin suomalainenkaan.”

Näin ei ratkeaisi myöskään huoltosuhteen ongelma. Työperäinen maahanmuutto ei ole toivottavaa, sillä osa tulijoista vie työpaikan suomalaisilta, joiden työttömyysmenot sulattavat pois halpatyövoimasta saadut hyödyt. Työtehtävien loputtua myös maahanmuuttajat voivat olla Suomessa työttöminä. Lisäksi on eettisesti väärin tuoda kehitysmaista työntekijöitä koulutustaan vastaamattomille aloille.

Määritelmällisesti ei olekaan olemassa erikseen ”työperäistä maahanmuuttoa” vaan lähinnä maahanmuuttajia, joiden työstatus vaihtelee työllisten ja työttömien välillä. Samuli Salminen totesi tutkimuksessaan Kuinka kalliiksi halpatyövoima tulee?, että pitkällä tähtäimellä vain saksalaiset maahanmuuttajat ovat parantaneet julkisten talouden tilaa. Hän kirjoitti (2018. s. 89):

Tärkeä johtopäätös esitetyistä tilastotuloksista on, että ’työperäinen maahanmuutto’ ei muodosta Suomen julkisen talouden kannalta yksittäistä joukkoa. Julkisessa maahanmuuttokeskustelussa olisikin otettava huomioon, että erityisesti EU-/ETA-alueen ulkopuolelta Suomeen suuntautuva matalapalkka-alojen ’työperäinen maahanmuutto’ ei ole esitettyjen tulosten pohjalta minkäänlainen ratkaisu ikääntyvän väestön julkiselle taloudelle tuomiin ongelmiin.

Puhuin työpolitiikasta muun muassa Radio Vapaan Helsingin lähetyksessä. Ulkomaisesta lisäväestöstä seuraisi vaatimuksia asuttaa tulijat jonnekin, ja myös asumistukimenot kasvaisivat. Tämäkään ei puolla vierastyövoiman haalintaa. Näin valtiolle ja kunnille itse asiassa langetettaisiin hoivavastuu maahanmuuttajista, ja asuinkulut huomioiden se tulisi kalliiksi.

Vastustan myös ulkomaisen työvoiman tarveharkinnan poistoa, koska siitä on tullut uusi sosiaalietuusperäinen maahanmuuttoväylä Ruotsissa, jossa tarveharkinta poistettiin. Tutkija Kyösti Tarvaisen mukaan EU:n ulkopuolelta tuleva työntekijä tuo mukanaan keskimäärin 0,8 omaista, ja työikäisistä omaisista vain kolmannes on töissä, ja heistäkin suuri osa vain osapäiväisesti.

Ruotsissa ulkomaalaisia palkkaavista työnantajista noin 70 % on itse ulkomaalaistaustaisia, ja melkein puolet ulkomaalaisia palkkaavista yrityksistä on 1–5 hengen firmoja. Tämä kertoo enemmäkin perheiden yhdistämisiin ja kaverikauppaan liittyvästä maahanmuutosta kuin työperäisestä.

 

Mikä neuvoksi hoitajapulaan?

Entä miten vanhustenhoidon vaje pitäisi ratkaista?

Kannatan vanhustenhoidon turvaamista mutta en hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin, sillä määrä ei tässäkään asiassa muutu välttämättä laaduksi. Se vain asettaisi toiminnasta vastaaville muodollisia vaatimuksia, jotka voisivat jopa huonontaa tilannetta.

Hoitajia voi olla paljonkin, mutta tekijöiden koostuessa kielitaidottomasta halpatyövoimasta työ voi olla heikkoa. Demariretoriikasta kotoisin olevalla ”minimihoitajamitoituksella” politikoiminen ei merkitse vanhustenhoidon onnistumista.

Onnistumisen takaa muun muassa se, että hoidettavien ei tarvitse olla indokiinalaisten eikä itäeurooppalaisten kielten dosentteja pärjätäkseen hoitohenkilökunnan kanssa. Hoitoalalla kieli- ja viestintätaitoisuus on tärkeää potilasturvallisuuden vuoksi.

Hoitajamitoituksen nostaminen 0,7:ään maksaisi vain noin 225 miljoonaa, mutta Suomi käyttää tänäkin vuonna huomattavasti suuremman summan sosiaalietuusperäisten maahanmuuttajien vastaanottoon ja kotouttamiseen.

Kannatan maahanmuuttokulujen leikkaamista ja vastaavan suuruista rahoituksen lisäystä vanhustenhoitoon ilman lakiin tehtäviä muodollisia määräkirjauksia. Jos suomalaisille hoitajille maksettaisiin paremmin, heitä voisi alkaa löytyä ilman halpatyövoiman maahantuontia.

Kuluttaessaan palkkansa ulkomailla tai lähettäessään rahansa muualle kulutettaviksi ulkomainen työvoima laittaa julkiset varamme kiertoon kansantaloutemme ulkopuolella, mikä lisää tappiota maallemme.

Väestöpyramidissa olevia lommoja ei pidä oikoa maahanmuutolla eikä muokkaamalla väestöämme toisenlaiseksi, sillä monikulttuurisuudesta seuraa työn tuottavuutta vähentäviä kitkoja ja sosiaalista pääomaamme heikentäviä ongelmia.

Suurten ikäluokkien vanhenemisessa on kyse ylimenokaudesta, josta pitää suoriutua aiheuttamatta väestöpyramideihin tai sosiaaliseen koostumukseen uusia pullistumia.

Ekologisen realismin näkökulmasta väestön väheneminen ja muuttoliikkeen vähentäminen pohjoiseen olisivat myös hyväksi.

 

Mikä puolue onkaan autoilijan asialla?

Lisää hallituspuolueiden hermostunutta hikoilua ja populismia tarjoili Petteri Orpo (kok.), joka on poseerannut Kokoomuksen tienvarsimainoksessa.

Sitä kiittelivät yhteen ääneen Ilta-Sanomien Timo Haapala ja Demokraatti-lehti, jonka mukaan on myös kyselty, onko mainos aito. Epäilyyn onkin syytä, sillä vielä viime vuoden puolella Petteri Orpo veti rekeään aivan toisen suuntaan hyväksymällä hallituskumppani Kimmo Tiilikaisen (kesk.) kiirehtimisen ”hiilineutraaliin” Suomen vuoteen 2045 mennessä.

Miksi Kokoomus ei ole alentanut autoilun kokonaisverotusta, vaikka sillä on ollut siihen tilaisuus jo usean hallituskauden ajan? Ihan nytkö vasta vaalien edellä asia tuli mieleen? Kirjoitin aiheesta verkkokolumnissani Populismia tankkiin, Petteri Orpo.

Ilmastopaneelin, Sdp:n ja Vihreiden vaatimukset kieltää polttomoottoriajoneuvot lähitulevaisuudessa (2027–2035) ovat merkkejä ilmastohysteriasta, joka on vallannut Perussuomalaisia lukuun ottamatta kaikki muut puolueet.

Suomen kasvihuonepäästöt ovat alle 2 promillea maailman kokonaispäästöistä, joten sillä ei maailmaa pelasteta, vaikka suomalaiset lopettaisivat hengittämisen kokonaan. Suomi on noudattanut ilmastodirektiivejä ja sopimuksia orjallisesti niin, ettei varsinkaan meidän pidä kiirehtiä olemaan ”ilmastonmuutoksen torjunnan kärkimaa”, ”esimerkki muulle maailmalle” eikä myöskään ”kulkea eturintamassa hiilen käytöstä luopumisessa”.

Liikennekäytössä oleva moottoriajoneuvokantamme on noin 2,7 miljoonaa ajoneuvoa, joiden kesto on kymmeniä vuosia ja arvo useita miljardeja. Kieltolailla valtio joutuisi korvaamaan niiden arvon kuluttajille.

Kylmässä ilmanalassa sähköautot ovat osoittautuneet toimimattomiksi, sillä akkujen varaukset purkautuvat pakkaseen ja lämmitysvastuksiin, eikä polttomoottorien hukkalämpöä ole käytettävissä lämmitykseen.

Raskas liikenne tulee joka tapauksessa aina olemaan polttomoottorikäyttöistä akkujen riittämättömyyden ja pitkien matkojen vuoksi. Vanhoilla paljon polttoainetta kuluttavilla autoilla liikkumisen vaikeuttaminen kohdistuisi pahiten pienituloisiin ja vähävaraisiin.

Ehdotus polttomoottorien kieltämiseksi on tyypillinen näyttö vihreästä ilmastohysteriasta ja sosialismille ominaisesta pakkovallan käytöstä. Sähkö- ja hybridiautoja on otettava käyttöön markkinaehtoisesti ja hallitusti, vähitellen ja kuluttajien ehdoilla. 

Mikäli Sdp ja Vihreät pysyvät kannassaan, joutuu Petteri Orpo etsimään hallituskumppaninsa muualta. Kysymys onkin siitä, kuinka uskottavaa Orpon harjoittama puoluemarkkinointi on. Kokoomus esiintyy autoilijoiden asialla, mutta puolue joutuu perumaan lupauksensa, mikäli se vaalien jälkeen tekee hallitusyhteistyötä demarien ja vihreiden kanssa.

Autoilun verotuksen alentamista keskieurooppalaiselle tasolle olen itse ajannut jo pitkään. Sitä ei ilmastohysterialla politikoiminen edistä.

 

Jukka Hankamäki

FT, VTT

Tutkija Suomen Perustassa

Perussuomalaisten kansanedustajaehdokas, Helsinki

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Täytyy muistella, vaan ei nyt tule mieleen mikä. Eräs näistä isoista hoiva- terveysalan yrityksistä rakennutti pari kerrostaloa toki hyvästä syystä. Saada filippiiniläisille hoitajille kelvolliset asunnot. Ei ne mitään työsuhdeasuntoja ole. Vuokra on markkinahintainen (pääkaupunkiseutu) ja tottakai, kun palkka on lähellä riisin kilohintaa ovat asumistuet käänteisesti muhkeat. Vuokraaja/työnantaja ei isoa meteliä asiasta pidä. Tuottoa kun tulee halvasta työvoimasta ja sijoitetusta pääomasta kiinteistöön.

Tuo 0,7% on sinällään hyvä. Jostain pitää lähteä liikkeelle. Hoitajamitoitusta käytetään aika härskisti pelinappulana omien intressien ajamiseen. Monessa yhteydessä on tullut ilmi, että hoitajat joutuvat tekemään ammattinsa ulkopuolelle jääviä työtehtäviä.

Henkilökohtainen vapaa-ajan avustaja on yksi ratkaisu ja keventää taatusti hoitajien työtä.

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Kiitos kommentista, Antti

On tosiaankin muistettava, että ulkomaisesta lisäväestöstä seuraa vaatimuksia asuttaa tulijat jonnekin ja asumistukimenojen kasvua, jotka eivät puolla vierastyövoiman haalintaa.

Näin valtiolle ja kunnille itse asiassa langetetaan hoivavastuu maahanmuuttajista, ja asuinkulut huomioiden se tulee kalliiksi.

Nähdäkseni julkisen vallan tulisi lievittää ensisijaisesti omien kansalaistemme asuntopulaa.

On myös moraalisesti väärin rekrytoida kehitysmaista väkeä Suomeen tekemään koulutustaan vastaamattomia töitä.

EU:n ulkopuolelta tuleva työntekijä tuo mukanaan keskimäärin 0,8 omaista, ja työikäisistä omaisista vain kolmannes on töissä, heistäkin suuri osa osapäiväisesti. Siten tämä maahanmuutto ei paranna huoltosuhdetta.

Vastustan ulkomaisen työvoiman tarveharkinnan poistoa, koska siitä on tullut uusi sosiaalietuusperäinen maahanmuuttoväylä Ruotsissa, jossa tarveharkinta poistettiin.

Ruotsissa ulkomaalaisia palkkaavista työnantajista noin 70 % on itse ulkomaalaistaustaisia ja melkein puolet ulkomaalaisia palkkaavista yrityksistä on 1-5 hengen yrityksiä. Tämä kertoo enemmäkin perheen yhdistämiseen tai kaverikauppaan liittyvästä maahanmuutosta.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

#1

"Ei ne mitään työsuhdeasuntoja ole. Vuokra on markkinahintainen"

Juuri tämä. Halpatyövoimaan on toki kytköksissä rakentaminen ja asuntosijoittaminen. Monet asuntosijoittajat ovat innoissaan jo nyt siitä, että valtio maksaa ja takaa maahanmuuttajien vuokrat. Ja korvaa täysimääräisesti myös asunnossa mahdollisesti aiheutetut vahingot, vaikka kämppä menisi kokonaan remonttiin.

Valtio on varma vuokranmaksaja.

Saksassa tähän tarkoitukseen rakennettuja kerrostaloja on niin paljon, että asuntojen markkinahinta romahtaisi, jos maahanmuutto tyrehtyisi. Vuokrakasarmit ovat hyvä tulonlähde sekä rakentajalle että asuntojen omistajille.

Surullista kuvaa Ranskasta jo 90-luvun alkupuolelta nousee näkyviin, kun lukee siellä asuneen lähetystyöntekijän kirjaa "Menolippu Marseilleen". Näkymä on lohduton:

“Mimosat ovat kukkineet Provencessa jo pitkään, kirsikkapuut ovat parhaillaan täydessä terässä. [Marseillen] Bellevuen korttelin pihoilla ei kuki mikään, muutama kaluttu puu odottaa muovipussin riekaleet oksillaan myöhempää kevättä puhjetakseen vihreäksi. Sosiaalikeskus tekee tutkimusta alueen hygieniasta. Täytän lomakkeita naisten ompelupiirissä. Mikä alueenne siisteysongelmista häiritsee teitä eniten? Pankaa tärkeysjärjestykseen seuraavat: hajut, paperit, jätteet, seinätöherrykset, parasiitit (suluissa: rotat, torakat), muut (tarkentakaa). Kukaan ei tiedä, mikä on parasiitti, ennen kuin selitän.

Fatman mielestä pihoilla lojuvat jätteet ovat pahinta kaikesta. Kun vieraita tulee kylään, on häpeäksi koko alueelle, kun he kompastelevat tullessaan perunankuoriin, käytettyihin vauvanvaippoihin, muovipusseihin, vaatteenriekaleisiin, tyhjiin säilyketölkkeihin ja paperiroskaan. Aischa on saanut neljännessä kerroksessa sijaitsevan kotinsa parvekkeella seistessään yläkerroksista lähetetyn roskapussin päälleen. Mutta myös haju on paha, varsinkin kesäaikaan. Jos käytävien lattioita pestään, seiniä ei varmasti koskaan. Mistä hyvästä me maksamme vuokraa, sanokaa se? Entä sitten torakat! Mounia ei saa nukutuksi, kun yön tullen torakkalauma täyttää katon. Hän yrittää kyllä uutterasti hävittää niitä asunnostaan, mutta kahta puolta asuu afrikkalaisia, jotka eivät välitä torakoista tuon taivaallista, eivätkä eväänsä väräytä niitä tappaakseen. Tulos on siis yhtä tyhjän kanssa, myrkytät tai et. Ja mistä otat aina rahat myrkkypulloihin, eivät ne ilmaisia ole nekään.

Zaida sanoo, että pahinta ovat kuitenkin rotat, jotka jyrsivät poikki jopa sähkö- ja puhelinjohdot. Hän parvekkeellaan vilisti eräänä päivänä kolmikymmensenttinen rotta. Valehtelematta! Miten se oli sinne päässyt? Kiivennyt seinää, mitenkäs muuten. Missään et ole turvassa.

Seinäkirjoituksista kukaan ei puhu mitään. Ne eivät heitä liikuta, eiväthän useimmat edes tiedä, mitä niissä lukee. Sen sijaan ulko-ovet pitäisi saada. Nyt kun niitä ei ole, tuuli puhaltaa suoraan käytävään ja rautaovien raoista asuntoihin. Narkomaanit pesivät käytävissä, kun kuka tahansa voi kävellä sisälle taloon. Ehjät postilaatikot eivät myöskään olisi pahitteeksi. Nyt on parasta odottaa postinkantajaa varmistaakseen, että saa kirjeensä, koska rikotuista laatikoista kaikki voidaan varastaa.

Minun on usein keskeytettävä vilkas arabiankielinen ajatustenvaihto päästäkseni kysymyksissä eteenpäin. Missä kaikki tämä edellämainittu häiritsee teitä eniten? Hisseissä, käytävissä, ala-auloissa, viheralueilla vai jossakin muualla? Käytävät, ala-aulat ja hissit saavat tasaisesti ääniä ja niiden lisäksi kellarit. Erityisesti rotat viihtyvät kellareissa. Paperissa mainitun viheralueen muutan sen ääneen lausuessani pihaksi. Ruoho siellä ei juuri kasva eikä vihreää näy. Pihakin saa muutaman äänen, se pitäisi saada siistimmäksi…

…Tämä ei ole ensimmäinen alueesta tehty tutkimus eikä myöskään viimeinen. Kaupunki on ennenkin yrittänyt hävittää rottia ja parantaa hygieniaa. Paikallislehti julisti alkutalvesta, että Bellevuesta on tulossa mallilähiö. Viiden vuoden aikana on saatu aikaan paljon hyvää. Sosiaalikeskuksen työntekijät irvistelevät sitä lukiessaan. He eivät ole samaa mieltä. Niin pitkällä ei olla. Kaikenlaista yritetään, mutta eteneminen tapahtuu etanan vauhtia. Kenelläkään ei ole kiinnostusta sijoittaa alueeseen, jonka lähes kaikki asukkaat ovat ulkomaista alkuperää. Monet ovat ilman oleskelulupia, suurin osa vailla työtä ja kolmasosa asukkaista on alaikäisiä lapsia. JOTKUT KYLLÄ SIJOITTIVAT KERRAN RAHANSA, KUN RAKENSIVAT NÄMÄ TALOT KOLMEKYMMENTÄ VUOTTA SITTEN. HEILLÄ MENEE HYVIN. Vaikka mitään ei kohenneta, joka ainoa kolkka näistä kasarmeista on asuttua ja metron läheisyys takaa vuokrien hinnat. Täällä asuu usein jo toinenkin polvi samasta perheestä.”

Pörsti, Sisko. Menolippu Marseilleen, 1991. WSOY.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

Ihmettelen, välittääkö kukaan lukea Soinin blogeja.

Jos jutut ovat tota tasoa, niin kannaatko edes siteerata?

Soinin asenne Halla-ahoa kohtaan on ollut tiedossa vuosia, ja kauna näyttää vain pahenevan.

Jabbalta on mennyt suhteellisuudentaju.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Soinin viesti upposi. Se kertoon siitä, että perussuomalaisten ainoa pääteema vaaleissa on maahanmuutto, jonka ympärille on sitten kiedottu muutama vähemmän tärkeä poliittinen viesti ikään kuin siteiksi ja hämäykseksi.

Orpo taas porukoineen osaa hyvän mainonnan perussäännöt jopa niin hyvin, että veivät muiden teemoilta jalat alta ovelasti ja persuilta vielä väritkin.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

J. Sakari Hankamäki: "Näin ei ratkeaisi myöskään huoltosuhteen ongelma. Työperäinen maahanmuutto ei ole toivottavaa, sillä osa tulijoista vie työpaikan suomalaisilta, joiden työttömyysmenot sulattavat pois halpatyövoimasta saadut hyödyt. Työtehtävien loputtua myös maahanmuuttajat voivat olla Suomessa työttöminä. Lisäksi on eettisesti väärin tuoda kehitysmaista työntekijöitä koulutustaan vastaamattomille aloille."

Tämä ei oikein ristiriitaisuudessaan vakuuta. Perussuomalaiset perustavat politiikkansa kristillissosiaalisiin arvoihin, joka käytännössä tarkoittaa myös sukupuolen mukaan tapahtuvaa työnjakoa. Perussuomalaiset kannattavat myös lasten kotihoidontuen lisäämistä ja vastustavat päivähoitojärjestelmän sekä varhaiskasvatuksen laadun parantamista. Perussuomalaiset vastustavat myös aborttia, jonka pääasiallinen tarkoitus on vähentää kärsimystä maailmassa.

Lakiin on hyvä kirjata vanhusten hoivapalveluun 0,7 hoitajan alaraja. Kun otetaan huomioon toiminnan luonne, ilman riittävää määrää ei voi syntyä laatua.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Perussuomalaiset

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Perussuomalaiset vastustavat myös aborttia"

Vastustaako, mistä tuollaisia olet saanut päähäsi? Tietääkseni abortin vastustus on Timo Soinin omia ajatuksia joita ei kuitenkaan ole pyrkinyt saamaan lainsäädäntöön.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

#6

Täällä näyttää nyt olevan trollien kekkerit ja disinformaatiota pukkaa. Huh, huh.

Ehkä näille, Jarmo, ei kannattaisi edes vastata mitään? Oli vain tuo Polameren juttu sen verran paksua, että pakko oli sanoa jotakin.

Ihme sepitteitä.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

#5

"Tämä ei oikein ristiriitaisuudessaan vakuuta. Perussuomalaiset perustavat politiikkansa kristillissosiaalisiin arvoihin, joka käytännössä tarkoittaa myös sukupuolen mukaan tapahtuvaa työnjakoa"

Anteeksi mitä?

Kohta 1) Eikö ole aika selvää, että kun Suomessa on työttömiä, heidän työllistymisensä käy entistä vaikeammaksi, jos tänne tuodaan porukkaa tekemään ne työt, joihin nykyiset työttömät saattaisivat hyvinkin sopia?

Ruotsissa on jo nähtävissä sellainen kehityssuunta, että kansalaisuutta tavoiteltaessa, työstä saatu palkka ei ole ykkösasia vaan se työpaikka, jonka kautta kansalaisuutta voi tavoitella.

Ruotsissa on myös nähtävissä, että kansalaisuuden saaminen ei välttämättä vahvista töissä pysymistä vaan työttömyyden osuessa kohdalle työttömyys voi jäädä pysyväksi vaihtoehdoksi, jolloin maan sosiaalimenot kasvavat.

Kannattaa tutusta Suomen Perustan rapottiin:

https://www.suomenperusta.fi/

Ja sitten tämä kohta 2) Työnjako sukupuolen mukaan kuulostaa enemmän Kummeli-ohjelmalta kuin Perussuomalaisten asialistalta. Saa olla aika hyvä mielikuvitus, että kykenee tuottamaan esittämiäsi johtopäätöksiä.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

#8 Erikoinen tapa kommentoida sinulla: #6

Jos et ymmärrä mitä kirstillissosiaaliset arvot ovat, niin antaa olla. Mutta esim tällaista siitä seuraa:

http://demoni.puheenvuoro.uusisuomi.fi/216768-hall...

Mutta tämähän olisi loistava uutinen:

Perussuomalaiset eivät kannata kotihoidontuen lisäämistä.

Perussuomalaiset kannattavat lasten päivähoitopaikkojen lisäämistä/laatua. Seuraus: Kumpikin vanhempi voi hakeutua työhön.

Perussuomalaiset eivät vastusta aborttia, toisin kuin kommenteissaan väittävät.

Perussuomalaiset kannattavat vanhuspalvelun laadun parantamista 0,7 henkilön
lisäystä lakiin.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Maahanmuuttajia tarvitaan hoitoalalle juuri kotihoidontuen ja heikon palkkatason vuoksi.

http://marirantanen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2698...

Käyttäjän MarkkuSavikivi kuva
Markku Savikivi

RKP on julistanut, etteivät Vaasan ruotsinkieliset pärjäisi Seinäjoen sairaalassa kieliongelmien takia.

Joten kai ainakin RKP kaivaa nyrkkirautojaan esiin Soinin esityksen täydelliseksi tyrmäämiseksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut