Jukka Hankamäki Osaa ja uskaltaa.

Miksi Perussuomalaisten kannatus nousee?

Kuten monet ovat huomanneet, kannatuksemme on nousukiidossa. Ylen eilen julkaiseman gallupin mukaan Perussuomalaisten puoluekannatus on nyt 12 prosenttia. Viime kuussa Ylen kannatusmittaus antoi tulokseksi 10 prosenttia, jossa siinäkin oli nousua.

Ylen joulukuun ja tammikuun gallupeissa kannatuksemme nousi yhteensä 4,9 prosenttiyksikköä. Kannatuksemme on siis nousujohteista. Myös Helsingin Sanomien teettämä tutkimus on antanut samansuuntaisia tuloksia.

Nousujohteisuutta kuvaa se, että Ylen tutkimusperiodin viimeisten kahden viikon luvut osoittavat yli 13 prosentin ja viimeinen viikko lähes 14 prosentin kannatusta. Vielä runsaat 36 prosenttia meille edellisissä eduskuntavaaleissa äänensä antaneista pohtii kantaansa, joten gallupkannatukseksi muunnettuna potentiaalinen kannatuksemme voi saada vielä 6,5 prosenttiyksikön lisäyksen. Tätä kautta on mahdollista saavuttaa 18,5 prosentin kannatus ja pääministeripuolueen asema.

Näin selittyy vaalimatemaattisesti se, mistä ne jytkyt tehdään. Mutta peruskysymys: miksi kannatuksemme ylipäänsä nousee? Selityksiä on vähintään 5, joista käytän nimitystä kirkastuminen.

1. kirkastuminen: Vaalien lähestyessä huomio alkaa kiinnittyä politiikan sisältöihin. Kansalaisille ei riitä pelkkä sanahelinä ”arvopohjasta”, vaan ihmiset haluavat politiikalta myös konkretiaa. Suomalaiset eivät halua, että heidän työllään ansaitsemasta palkasta kannetuilla tulo-, perintö-, auto-, energia- ja monilla muilla veroilla elätetään suurta joukkoa sosiaalietuusperäisiä maahanmuuttajia. Suomalaiset eivät hyväksy myöskään talouttamme ja teollisuuttamme kuristavaa ilmastopolitiikkaa, joka on maailman mittakaavassa ympäristötehotonta mutta vaarantaa tehokkaasti työpaikat.

2. kirkastuminen: Kansalaisille on käymässä selväksi, että jos haluaa vastustaa maahanmuuttoa, rangaistusfetisististä ilmastopolitiikkaa ja siihen liittyvien synninpäästörahastojen keruuta sekä puolustaa suomalaisten itsemäärämisoikeutta, sananvapautta ja mahdollisuuksiamme käyttää poliittista valtaa omassa maassamme, me olemme siihen ainoa toimiva mahdollisuus. Muut puolueet ovat alistuneet orjallisesti Brysselin komentoon ja toteuttaneet muun muassa ympäristödirektiivit ja sertifikaatit fundamentalistisesti välittämättä siitä, että kaiken toiminnan täytyy elättää vähintään itsensä ollakseen sekä ekologisesti että taloudellisesti mahdollista. Myöskään maahanmuutto ei sitä tee.

3. kirkastuminen: Ministeriryhmän eroaminen puolueesta kesällä 2017 ei enää aiheuta hämmennystä. Kansalaisille on tässäkin suhteessa selviämässä, mitkä ne todelliset vaihtoehdot ovat. Eduskuntaryhmän keinotekoinen jakautuminen on osoittautunut muutaman aktiivipoliitikon lähdöksi omille teilleen. Nykyisestä näkökulmasta tapaus saattoi vahvistaa luottamusta meihin, sillä pysyimme linjoillamme, vaikka muut puolueet vaativat meiltä jotain aivan muuta kuin hallitusohjelmaa tehtäessä oli sovittu. Pysyimme uskollisina äänestäjillemme, ja tulos näkyy.

4. kirkastuminen: Puolueemme kannatuksen perusmotiivit eivät ole mihinkään kadonneet. Ne pysyvät voimassa niin kauan kuin EU:n ongelmat, Schengenin läpikulkusopimus, liittovaltiopolitiikan junttaaminen, kansallisen itsemäärämisoikeuden murentaminen, EU-jäsenmaksujen kiskonta, byrokratian kasvattaminen, maahanmuuton ja monikulttuurisuuden lietsominen sekä kotimaahamme köyhyytenä ja velkaantumisena heijastuvat ongelmat jatkuvat. Koska näille ongelmille ei näy loppua, meitä tarvitaan. Tätä osoittaa kansallista etua puolustamaan syntyneiden puolueiden kasvu kaikkialla muuallakin Euroopassa. Toukokuussa käytävien europarlamenttivaalien vaikutuksesta nämä asiat kirkastuvat entisestäänkin.

5. kirkastuminen: Luotettavia gallup-tuloksia aletaan saada vasta kun tiedetään, ketkä ovat puolueiden ehdokkaina. Tästä on saatu tietoa vasta viime aikoina. Koska Perussuomalaiset ei ole populistipuolue vaan asiantuntemukseen perustuva järkipuolue, on kansalaisten mahdollista valita listoiltamme juuri niitä henkilöitä, joilla on todellista pätevyyttä politiikassa toimimiseen. Vaikeina aikoina ei tarvita lavalaulajia, missejä, urheilusankareita, TV-kuuluttajia eikä muitakaan poppareita, joiden (omalla tavallaan ansiokas) julkisuus on pelkästään populistista. Nyt tarvitaan poliitikkoja, joilla on tietoa ja ymmärrystä yhteiskunnan perusrakenteesta ja siitä, kuinka asioita hoidetaan ja miten maailma oikeasti toimii. Niinpä me emme tarjoa Danny-show’ta vaan vastuullista politiikkaa. Jotakin voi lukea myös täältä.

Mihinkään henkselien paukutteluun ei ole kannatusvärähdyksestä huolimatta kuitenkaan aihetta, vaan lähestymme jatkuvasti kansalaisia hattu kourassa.

Yhteisiä asioita tässä ajetaan, vaikka muut puolueet ovat pyrkineet meidät eristämään.

Aatetta jaloa ja alhaista mieltä!

 

Jukka Hankamäki

FT, VTT

Projektitutkija Suomen Perustassa

Perussuomalaisten kansanedustajaehdokas Helsingissä

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Merkillistä, kuinka gallup-tutkimusten luotettavuus paranee aina Perussuomalaisten suosion niissä noustessa. Keiden kanssa aiotte hallituksen muodostaa?

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Kiitos kommentista, Manu!

Me perussuomalaiset emme tee hallitussopimuksia ennen vaaleja.

Emme ajattele kuten muissa puolueissa, että keskeistä olisi kysymys "kenen kanssa".

Tuolla tavoinhan muutamat puolueet ovat jo ennakolta pyrkineet rajaamaan tietyt toimijat ulkopuolelle viestimällä, että ne eivät tekisi mitään esimerkiksi meidän kanssamme.

Sellainen on huonoa politiikkaa.

Sen sijaan me lähdemme siitä, että (1) kansalaiset päättävät puolueiden voimasuhteista ja (2) hallituksen muodostamisen kannalta ohjelma ja tavoitteet ratkaisevat.

Teemme siis yhteistyötä karvoihin katsomatta kenen kanssa vain, kunhan päämäärät ja keinot ovat yhteiset eikä hallitusyhteistyöstä livetä tavalla, jolla kokoomus ja kepu pettivät (a) koulutuslupauksensa, (b) lupauksen tiukemmasta maahanmuuttopolitiikasta jne...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Persut ovat galluppien lumoissa aina kun heidän kannatuksensa näkyy nousseen.

Sitten kun on lasku, niin kyseessä on valtamedian normaali valeuutinen.

Koettakaa nyt päättää.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Gallupithan ovat pe...eestä revittyä tietoa. Voisin kaivella tämän mielipiteen monen persun blogikommenteista viime vuodelta.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Se viimeinen mielipidetiedustelu ennen vaaleja, jossa "persujen kannatus on kääntynyt laskuun" (niin kuin edellisissä vaaleissa) ... se ON todennäköisesti manipuloitu.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Perussuomalaisten kannatus nousee koska kokoomuksen laskee. Saa nähdä kohtaavatko kannatusprosentit vaaleissa jossain 14-15 tietämillä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Analyysien mukaan tuosta ei ole ollut kyse, vaan siitä, että kantansa ilmoittaneiden persujen määrä on noussut. Aiemmissa gallupeissa he eivät kertoneet kantaansa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Vielä runsaat 36 prosenttia meille edellisissä eduskuntavaaleissa äänensä antaneista pohtii kantaansa,"

HTT:n uutisia?

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Miten muuten eräiden persujen "hakataan Teuvo heteroksi" -hanke nykyään jaksaa?

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

Onko se sama Teuvo jota nyt syytetään törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä?

Kuinka paljon h-miehissä todellisuudessa on pedareita?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Viidestä kirkastumisesta puheen ollen: tunnistaako joku kaikki neljä poliitikkoa Urkin jalkojen juuresta?

https://www.finlandiakirja.fi/media/catalog/produc...

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Kirkas muistelo, Tuomo! :D

Kovin kirkkain mielin ei tuota kekkosdiktuuria ylläpidetty, eli Karin piirros on hyvin valaiseva.

Kari on kyllä klassikko merkityksessä 'aina ajankohtainen', ja ideansa käyvät soveltuvin osin myös meidän aikaamme.

Nykypäivän Urkki ei vain taida olla kukaan henkilö vaan pikemminkin jokin ideologia tai tendenssi, jolle kaikki on alisteista.

Mutta mikä?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Sorsa, Saarinen, Virolainen, Holkeri.

Muuten, tuo ei ole Kari Suomalaisen tekemä kirja eikä piirros.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #16

Taiteilija on Kai Heinonen, josta on yllättävän vaikeata löytää googlaamalla oikeastaan mitään. Heinosen erosi tyylillisesti Kari Suomalaisesta kuten Don Rosa poikkeaa Carl Barksista: runsaampana mutta ei yhtään kiinnostavampana.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Oikealta alkaen: Holkeri, Virolainen, Saarinen ja tuntematon demari (Sorsa?)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Perussuomalaisten kannatuslukemat on mittari siitä miten rasistisia Suomalaiset ovat.

Viimeisen galluplukeman mukaan Suomen rasismi-indeksi on 12 maksimin ollessa 100 ja minimin ollessa 0.

Rasismi-indeksi ei siis näytä tällä hetkellä kovin huolestuttavalta, mutta se on nousussa.

Ruotsin rasismi-indeksi muuten lähentelee jo kahtakymmentä. Suomi on siis tässäkin asiassa taas jäljessä Ruotsia.

Käyttäjän Lumedemokratia kuva
Esa Heikkinen

Omia mietteitäni tulevista vaaleista:

Nykyhallituksen ajama yksityistämisvimma ja kansallisomaisuuden myynti ulkomaisille veroparatiisiyhtiöille ovat vihoviimeistä "politiikkaa" eivätkä palvele millään muotoa kansan etua. Pääministerin ja muiden poliitikkojen kytkökset liike-elämään ovat ns. sivistyneissä valtioissa esteenä julkiseen virkaan pääsylle. Jos ilmoittamattomia kytköksiä tulee ilmi seuraa automaattisesti eroilmoitus.

Kansakunnan pitää pitää huolta lapsista, vanhuksista ja vähempiosaisista. Tämä tarkoittaa sitä että yhteiskunta ei ulkoista halvimman tarjouksen tekijälle näitä palveluita vaan hoitaa ne itse, omin voimin, omalla henkilökunnalla. Kunnan omat palvelut kunniaan.

Sote uudistus pysäytettävä ja palattava lähtöruutuun.

Maailman puhtaimman ilman maassa nykyinen ilmastovouhotus on naurettavaa. Sahaamme omaa oksaamme, kilpailukykyämme ja teemme elämästämme huomattavan vaikeaa ja kallista - miksi? Kenelle teemme palveluksen, kuka meidät palkitsee?

Talvivaara kiinni tai ainakin täydellinen, puolueeton ympäristöntilan tarkastus ja puhdistus käyntiin. Valettakoon vaikka betonista kipsisakka-altaat mutta kun jokaista tuotettua jalostetonnia kohti käytetään 40 tonnia rikkihappoa ja lipeää niin onko suurempaa ympäristörikosta kuin tämä? Ja päättäjät vastuuseen.
Kaivoslakia on muutenkin muutettava välittömästi ja kansakunnan etu turvattava.

Caruna: Fortumin sähköverkkojen myynti tulee perua vedoten sopimusrikkomukseen. Silloisen pääministeri Kataisen lupaus oli ettei kauppa vaikuta sähkön tai sen siirron hiintoihin. Korotukset ovat olleet viidessä vuodessä lähes 200 % siirroissa.

Helsingin viherhulluus saatava aisoihin. Helsinki on ollut koko kansan pääkaupunki. Voisiko pääkaupungin siirtää takaisin Turkuun ? Onko siellä myös samat ideat, pääväylät umpeen ja ja vain junalla, laivalla ja lentokoneella pääsee kaupunkiin?

Toki on muitakin asioita mutta tässä tärkeimmät. Meidän äänestäjien kuluttajansuoja on äänestyskäyttäytyminen verrattuna lupauksiin. Perussuomalaiset eivät ole juurikaan pettäneet, ainoa lapsus on ollut Helsingin Kaupunginvaltuustossa tapahtunut äänestys Helsingin Yleiskaavasta. Yksi PS:n edustaja äänesti puolesta, muut vastaan. Se kaiketi anteeksi annettakoon, hän ilmeisesti ei tiennyt mitä oli tekemässä. Ja yksi ääni ei vaikuttanut suuntaan tai toiseen.

Onnea kampanjaan, kaipaan suurta muutosta nykymenoon.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Persut on ainoa täysijärkisten ihmisten puolue. Siksi se on ykkösvaihtoehto eduskuntavaaleissa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Mittarihan se on tuokin.

Täysjärkisiä on sitten vain yksi kymmenestä suomalaisesta ja muut on sitten vähemmän täysjärkisiä.

Minäkään en sitten ole tämän mittarin mukaan täysjärkinen.

Mutta kertokaa te viisaat perussuomalaiset, te täysjärkiset, että muutunko minä sitten täysjärkiseksi jos alan täällä persuilemaan, niinkuin vaikka tuo kaima, Arto Luukkanen, joka persuilee koko ajan.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

"Minäkään en sitten ole tämän mittarin mukaan täysjärkinen."
Tuskinpa kukaan täysjärkinen vetäisikään kommentoija Nenosen viestistä sitä johtopäätöstä, ettei täysjärkisiä voisi harvakseltaan esiintyä muissakin puolueissa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #22

"Tuskinpa kukaan täysjärkinen vetäisikään kommentoija Nenosen viestistä sitä johtopäätöstä, ettei täysjärkisiä voisi harvakseltaan esiintyä muissakin puolueissa."

Tämä menee jo niin monimutkaisesi tulkinnaksi ettei sen ymmärtämiseen varmaankaan riitä muunlainen täysjärkisyys kuin sellanen ihan aito ja ehta persu- täysjärkisyys.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Oulun tapahtumat aiheuttivat tilapäisen kannatusnousun. Ei hätää, ehtii se sulamaan pois. Neljä suurta ovat vuodesta 2017 olleet jokaisessa gallupissa SDP, kokoomus, keskusta ja vihreät. Vihreät saattaa vielä mennä ennen vaaleja keskustan ohi, persut jää viidenneksi suurimmaksi ja hallituksessa räpistelevä persujen sinisiipi tippuu eduskunnasta pois.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut