Jukka Hankamäki Osaa ja uskaltaa.

Itsenäisyyden mediaesitys ja kahtiajakojen syyt

Itsenäisyyspäivän vietto on suurimmaksi osaksi median luoma tarina, vaikka itsenäisyys sinänsä ei pelkkää tarinaa olekaan. Kaikki tietävät, että kerrottuina asiat ovat joka tapauksessa erilaisia kuin todellisuudessa.

Koska 6.12. oli aurinkoinen päivä, kävelin pitkin ja poikin Helsingin katuja ja havaitsin kaupunkikuvassa myöhemmin iltapäivällä useaa erilaista marssijaa, kulkuetta ja juhlijaa. Katutapahtumiin kokoontuneiden käsityksillä itsenäisyyden merkityksestä on nähdäkseni yhtä paljon eroa kuin median itsenäisyydestä luomalla kuvalla ja tavallisen keskivertokansalaisen kokemalla itsenäisyyden vietolla.

Kuva eroista ja repeämistä vahvistui, kun tulin kotiin televisioruudun ääreen. Tein poikkeuksen ja katselin ystäväni kanssa Linnan juhlien kättelyseremonian alusta loppuun asti. Ihan vain analyysia tehdäkseni.

Valtamedian esittämä kuva itsenäisyydestä on todellakin hyvin erilainen kuin katukuvassa näkyvä itsenäisyyden vietto. Elitisoitumisteorioita hyödyntävä puhe talouseliitistä, EU-eliitistä ja hegemonisesta mediaeliitistä ei ole palturia.

Suomen itsenäisyyspäivän vietto on vahvasti ritualisoitunut. Yksi itsenäisyyden merkitystä eniten jäykistäviä tapahtumia on tiedostavaisten moittiman ”äijäölähtelyn” ohella juuri tuo itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto. Sartrelainen jono sopii ehkä kuvaamaan nyky-Suomea, mutta sen vaikutukset kansakunnan kollektiiviseen alitajuntaan voivat olla traumatisoivia. Jonossa oli aika paljon myös niin sanotun valtamedian patruunoita ja akatemioiden sekä muun niin sanotun älymystön paimenia.

Olen aiemmin väittänyt, että kansanryhmien kahtiajaot heijastelevat halkeamaa, jonka mukaisesti on syntynyt kaksi erilaista todellisuuden tulkintaa: (1) yhtäältä tunteenomainen ja ihanteellinen ja toisaalta (2) järkiperäinen ja todellisuudentajuinen. Monetkin suomalaiset ovat yksimielisiä siitä, että pitäisi säilyttää vapaamielinen hyvinvointiyhteiskunta, mutta käsitys oikeista menetelmistä vaihtelee.

Idealistit ja emotionaaliset ovat sitä mieltä, että hyvä yhteiskunta toteutuu, kun sovelletaan monikulttuurisuuden ideologiaa, otetaan vastaan loputtomasti väkeä kehitysmaista ja esitetään ongelmien syntyessä suvaitsevuuden vaatimuksia. Realistit ja rationalistit puolestaan haluavat säilyttää oman kulttuurimme, väestöpohjamme ja kansallisen itsemääräämisoikeutemme sekä vahvistaa niitä itseisarvoina.

Tämä kahtiajako on heijastunut myös itsenäisyyden esittämistä koskevalle tasolle eli mediaan tavalla, jolla media on haljennut kahtia: yhtäältä idealistista ja ritualisoitunutta itsenäisyyskäsitystä toistavaan valtamediaan ja toisaalta vaihtoehtoiseen tapaan esittää itsenäisyyden merkitystä korostamalla jokapäiväisyyttä, realismia ja arkirationalismia.

Yhteiskunnallisia kahtiajakoja päivittelevä moralisointi on tyhjänpäiväistä siksi, että sen yhteydessä ei yleensä selitetä jakolinjojen juurisyitä. Huonoksi esimerkiksi käykööt nyt vaikkapa näyttelijä Jasper Pääkkönen, jolta Yleisradion TV-toimittaja sai lypsetyksi ne aivan välttämättömät valittelut ”vastakkainasetteluista” ja ”vihapuheesta”.

Pääkkönen oli saanut valmiiksi Hollywood-elokuvansa BlacKkKlansman, joka sijoittuu historiaan mutta jonka motiivina on esiintyjän mukaan arvostella historiallisen tendenssielokuvan kautta eräitä nykyajassa vallitsevia virtauksia, kuten juuri tuota vihapuheeksi sanottua yhteiskuntakritiikkiä.

Kliseitä on tietenkin käytettävä, sillä muutoin ne eivät pysy elinvoimaisina. Jos haluaa kuitenkin ymmärtää jotakin siitä, miksi suomalaisten rivit ovat halki pahemmin kuin koskaan kansalaissodan jälkeen, on myönnettävä, että siihen ovat johtaneet maahanmuutosta johtuva erimielisyys, globalisaatiosta seurannut työmarkkinoiden hajoaminen ja taloudellinen eriarvoisuus sekä keskittämispolitiikkaan perustuva alueellinen eripura.

Jos haluaa tajuta, miksi saman päivän uutisissa näytettiin kuvia Ranskassa mellakoivista keltapaidoista ja Britanniassa EU-eroa juhlivista ihmisistä, on ymmärrettävä, että nimenomaan EU:n harjoittama löyhä maahanmuuttopolitiikka, taloudellisen itsemääräämisoikeuden riisto ja pyrkimykset kursia megalomaanista liittovaltioajatusta kokoon väkipakolla ovat johtaneet Euroopan kansat pitämään asemistaan ja oikeuksiensa repaleista kiinni.

Juuri näin ovat syntyneet nuo niin sanotut kahtiajaot ja vastakkainasettelut, jotka heijastuvat myös median kahdessa erilaisessa todellisuuden tulkinnassa. Mikäli niitä halutaan jotenkin sovittaa tai lieventää, olisi valittava vaihtoehto numero 2, eli palattava samoja jälkiä lähtökohtaan: kansallisvaltioiden Eurooppaan, jossa toteutetaan omakulttuurisuutta, rajakontrollia ja kansallista itsemääräämisoikeutta.

Myös Yleisradion kannattaisi kuunnella tarkasti, mitä sanottavaa kansallismielisillä oikeastaan on, eikä kiertää kameran kanssa mainostamassa ”Helsinki ilman natseja” -mielenosoituksia. Miten olisi ”Helsinki ilman Antifaa, Varista ja Takku.netiä”?

Sillä paikkaansa pitävät Nietzschen viisaat sanat: ”Joka taistelee hirviöitä vastaan, katsokoon, ettei hän itse muutu siinä hirviöksi. Ja kun katsot kauan pimeyteen, katselee myös pimeys sinuun.” Jos nimittäin taistelee fasismia vastaan fasistisilla keinoilla, kuten sananvapauden rajoituksilla ja leimakirveillä, ei ole enää antifasisti vaan pelkkä fasisti.

Mutta on itsenäisyyspäivä kovaa ja tuskallista työtä myös muille kuin meille filosofeille, esimerkiksi sotilaille. ”Yleisen asevelvollisuuden korostamista” ei tosin nykymaailmassa enää tarvita, sillä sen tarpeellisuus korostuu jo muutenkin. Suvaitsevuuden vaatimukset ja niiden takana olevat konfliktit eivät ole saaneet aseita kukkimaan vaan kääntymään ne toisiaan vastaan.

Linnan juhlissa nuoret olivat jälleen kerran sartrelaisittain poissaolevina paikalla. En tarkoita, että valtiollisessa protokollassa pitäisi suosia sivilisoitumattomia henkilöitä, sillä nuorehkoista henkilöistä on kertynyt huonoa näyttöä muun muassa ministerinviroissa. Myös Platon oli sitä mieltä, että ei filosofikuninkaiksi alle 50-vuotiaina (vrt. Mykkänen & Macron).

Mutta yleiskuva näistä kansanvallan karnevaaleista on raihnainen, eikä sitä saa kuntoon blingillä eikä pukuloistolla. Yleisradion haastattelupoimintojen mukaan ansiokas nuori suomalainen näyttää olevan jokin pelikoodaaja, e-urheilija, itsensä sosialisoinut nuorisopoliitikko tai muu satunnaismenestyjä.

Sen sijaan oma käsitykseni Suomen tulevaisuuden toivoista myötäilee niiden nuorten ponnistuksia, jotka opiskelevat, duunaavat tai kamppailevat toimeentulo-ongelmien kanssa ja kokevat samanaikaisesti huolta sekä vastuuta tämän maan taloudesta ja tulevaisuudesta. Vaikka ihmisten näkemykset maailmanparannuksen keinoista voivatkin olla kaukana toisistaan, heitä pitäisi yhdistää yhteinen intressi: Suomen etu, jota ilman yksilöiden edut eivät toteudu.

Mikäli minusta sattuu tulemaan jonakin päivänä tasavallan presidentti (MTV3:lta tuli samaan aikaan Uuno Turhapuro, Suomen tasavallan herra presidentti), lupaan kutsua paikalle enemmän nuorta porukkaa. Ei minulla ole mitään myöskään Paavo Lipposen, Esko Ahon, Matti Ahteen, Eero Heinäluoman, Ilkka Kanervan, Seppo Kääriäisen tai muidenkaan veteraanipoliitikkojen kuvaruudussa kierrättämistä vastaan. Mutta mikäli itse päädyn joskus parkkiintuneeksi poliitikoksi tai saan muun rituaalikutsun kipsiin, annan pilettini kernaasti jollekin toiselle ja sanon, ”mee sä, mä en enää kehtaa”.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Miten suomalaisten rivit ovat pehemmin rikki kuin koskaan?

Jos yli 90% kansasta äänestää maltilliaisa puolueita, vuoroin oikeisto ja vuoroin vasemmisto, ja sitten on se n.8% perussuomalaisia, jotka pitävät kovaa meteli jostain kahtiajaosta.

Persulta tulee aina tuo sama mantra ''Miten olisi ”Helsinki ilman Antifaa, Varista ja Takku.netiä”

No mikähän ryhmittymä siellä kaduilla aiheutti eniten tänä vuonna poiliisiile askaretta?

Kyllä se kansan ''kahtiajako'' pikkuhiljaa vähenee, kun katsoo mihin suuntaan gallupeissa tämä ''kahtiajaon'' puolue on matkalla.

Hyvältä näyttää, suomalaiset äänestäjät ovat viisaita, vähemmistöjäkin tarvitaan, sillä jonkunhan pitää siellä oppositiossakin meluta, se tukee demokratiaa.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Selailin pikaisesti suomalaisia ansiomitalin saajia. Sama mantra toistuu vuosi vuodelta.

Suomessa on todella ansioituneita poliitikkoja, johtajia, päälliköitä ja esimiehiä ja vastavuoroisesti maailman paskimmat duunarit.

Mihinkään muuhun johtopäätökseen ei voi päätyä, kun katsoo palkittujen luetteloita.

Pahana puutteena pidän sitä, että meiltä puuttuu ritarisääty viimeisenkin Marskin ritarin siirtyessä jossain vaiheessa manan majoille.

Toisaalta, kun oikeita (ei lehdistön julistamia) sankareita saa etsiä lyhdyn kanssa, niin mistäpä korvaajat?

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Duunarit verstaan lattialla tuhlaa sen minkä johtajat toimistoissa tienaa. Näin se on nähtävä.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Olikos se Churchill, joka aikanaan totesi "seuraavia fasisteja ovat ne, jotka kutsuvat itseään antifasisteiksi."

Näitä hakaristilipun heiluttelijoita en osaa toimintansa idioottimaisuuden, pömpöösiyden jne. vuoksi osaa ottaa vakavasti muutoin kuin rajatuiksi jäävien vahingontekojen ja väkivallan aiheuttajina, ja sen puolen poliisi hallinnee, olkoonkin että jokainen toteutunut väkivalta- jne. tapaus tietenkin on aina askel liian pitkälle ja ehkäisemättä jäänyt.

Mutta se kiilu silmien pohjalla, siihen kiinnitän huomiota.. Silloin muistuu tuo Churchillin(?) sanonta mieleen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

EU on syyllinen moniin jakolinjoihin Euroopassa.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Makkonen; mitä ne jakolinjat ovat ? Paitsi "etelän vetelät", diktatorismia haaveilevat Puola ja Unkari ja mm. Brexit, joka ei toteudu eli mitä ?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Haittamaahanmuutto ja liittovaltiokehitys repii suurimmat riidat Euroopassa, yhteisvaluutta, ilmastonmuutos ja muitakin riitoja kyllä löytyy.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen Vastaus kommenttiin #8

Ehkä haittamaahanmuutto, mutta muut asiat kuuluvat normaaleihin erimielisyyksiin puhumattakaan ilmastonmuutoksesta, joka on saanut ylisuuret otsikot.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #9

Otsikoista väliä vaan kustannuksista, taakanjaosta, oikeudenmukaisuudesta ja suomalaisten tulevaisuudesta. Te federalistit nyt että pysty näkemään kokonaisuuksia tai yksinkertaisesti kiellätte todellisuuden.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Euroopassa sosialistit menestyvät enää ainoastaan Espanjassa ja Portugalissa, mitä voidaan pitää jonkinlaisena iberialaisena kuriositeettina.
Useimmissa maissa ollaan realisteja ja ollaan menossa takaisin kohti kansallisia ja itsemääräämiseen arvoja.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Monetkin suomalaiset ovat yksimielisiä siitä, että pitäisi säilyttää vapaamielinen hyvinvointiyhteiskunta, mutta käsitys oikeista menetelmistä vaihtelee."

Nyt ollaan harvinaisen samaa mieltä.

"Idealistit ja emotionaaliset ovat sitä mieltä, että hyvä yhteiskunta toteutuu, kun sovelletaan monikulttuurisuuden ideologiaa, otetaan vastaan loputtomasti väkeä kehitysmaista ja esitetään ongelmien syntyessä suvaitsevuuden vaatimuksia."

Saatan olla väärässä mutta ymmärtääkseni hyvin harva haluaa ottaa vastaan paljon väkeä kehitysmaista.

Ongelma ei ole ihan yksinkertainen kun tässä nyt on käynnissä kansainvaellus, elinolot kurjistuvat tietyillä ilmastovyöhykkeillä ja sen lisäksi unionin eteläisillä valtioilla on resurssipulaa hoitaa asiaa.

Se semmoinen pakolaisvirta on nähtävänä osaksi taakanjakoa unionin eteläisten valtioiden kanssa. Tietysti voihan sitä ratkoa myös lapioimalla miljardeja sinne.

"Jos haluaa kuitenkin ymmärtää jotakin siitä, miksi suomalaisten rivit ovat halki pahemmin kuin koskaan kansalaissodan jälkeen, on myönnettävä, että siihen ovat johtaneet maahanmuutosta johtuva erimielisyys, globalisaatiosta seurannut työmarkkinoiden hajoaminen ja taloudellinen eriarvoisuus sekä keskittämispolitiikkaan perustuva alueellinen eripura."

Näkisin että taloudellinen eriarvoisuus joka on suurimmaksi osaksi meidän omaa ansiota.

Rivien halkeaminen muuten ON yhteydessä maahanmuuttoon mutta juurisyynä on hyvä ymmärtää suurvaltapoliittiikka, hajoita ja hallitse strategia ja tähän liittyvä suunnitelmallisuus.

Tässä sitä juurisyytä:

Eräs suurvalta aloitti pommitukset vuonna 2015 eräässä lähi-idän maassa ja sulki omat rajansa täysin valmistautuneena, ja onnistui yllättämään unionin housut kintuissa ohjaten sinne valtavan pakolaisvirran. Toiminnassa nähtävissä selvää hybridisodankäyntiä jota sitten taktisesti tehostettiin kaikennäköisten desanttien toimesta valemedioilla ja trolleilla.

Keskeiset tavoiteet toki saada lähi-idän alueellisella epävakaudella nostettua öljyn hintaa ja hajotaa yhtenäisyyttä unionissa kuin myös kansallisella tasolla. Valittu strategia näyttää toimivan: https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/14ba0614-214...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Noita kahtiajakamisen, puhuisin nimen omaan jakamisesta enkä jakautumisesta, perinmäinen syy taisi löytyä jo jonkin jytkyn jälkeisessä tutkimuksessa persuleiden äänestäjäkunnasta.

Heitä olivat ihmiset jotka tuolloin vielä roikkuivat jonkinlaisessa sosioekonomisessa asemassa mutta pelkäsivät kokoajan lipsauttavansa otteensa ja valuvansa työttömyyteen ja syrjäytymiseen. He olivat jakajille oivallista riistaa ja usutettavissa toisten, hieman erinäköisten mutta vielä huonommassa jamassa olevien syyllistettyjen kimppuun.

Jakolinja muodostettiin toisaalta heidän ja noiden erilaisten väliin sekä heidän ja muunlaisia syitä yhteiskunnan ongelmiin löytäneiden väliin.

Tämän ääliöoikeiston tunnistaman linjan lisäksi on tietenkin jakolinja myös omistajien ja omistettujen välissä mutta siitä meillä ollaan paljon hiljempaa koska siitä ei voi syyllistää kuin todella syyllisiä ja heillä on yhteiskunnallinen hegemonia eli he määräävät mistä keskustellaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Jytkyväelläkö Suomessa ainoastaan on jonkinlainen sosioekonominen asema? Ääliövasemmistolla on vastaavasti taikaseinä josta saa rahaa kaikille halukkaille.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #13

O sancta simplicitas. Ymmärrys hoi, äly elä jätä. Luetun ymmärtäminen olisi iloinen asia.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Jakolinja muodostettiin toisaalta heidän ja noiden erilaisten väliin"

Vaikuttaako tuo tekstisi missään kohdassa järkevältä? Accusando fieri infectum non potest.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Eikö jakolinjaa ole muodostettu esimerkiksi matujen ja matukriittisten väliin? Minusta siinä välissä raja railona aukee ja ihan tarkoituksellisesti tehtynä. Onko se jäänyt Makkoselta huomaamatta ja siten järjen ulkopuolelle?

Ilkka Huotari

Jukka! Koska tulet Twitteriin?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut