Jukka Hankamäki Osaa ja uskaltaa.

Miten Perussuomalaisten puheenjohtaja valitaan?

Timo Soinin päätös luopua Perussuomalaisten puheenjohtajuudesta osoittaa hyvää harkintaa. On viisasta pyrkiä uudistamaan puoluetta tilanteessa, jossa puolue on joutunut ottamaan vastaan hallitusvastuusta johtuvat raskaimmat iskut.

Kepun ja kokoomuksen kannatus on pysynyt lähes ennallaan, koska valtiontalouden välttämättömät leikkaukset eivät ole koetelleet niiden kannattajakuntaa yhtä voimakkaasti kuin perussuomalaisten. Oppositiopuolueet eivät olisi kuitenkaan pystyneet hoitamaan taloutta ja maahanmuuttokriisiä yhtään perussuomalaisia paremmin, mikäli ne olisivat olleet hallituksessa.

Puheenjohtajanvaihdos ei ole vain imagokysymys, vaan siinä vedetään linjaa. Todellisia vaihtoehtoja on kolme: Halla-aho, Niinistö ja Terho. Heidän välillään asia ratkotaan. Muiden aika tulee myöhemmin, ja voi olla, että joku naisehdokaskin ilmoittautuu mukaan.

Media on jo aloittanut vyörytyksen Halla-ahoa vastaan, kun taas Niinistön sekä Terhon puolesta mediassa puhutaan vain ”pienemmän pahan” puolustamiseksi. Esimeriksi eilisissä MTV3:n Kymmenen uutisissa toimittaja Jussi Kärki pyöritteli asioita niin, että Halla-ahon valinta merkitsisi muka Perussuomalaisten lähtöä hallituksesta. Samoin hän katsoi, että puolueessa vallitsee jokin jakolinja ”halla-aholaisten maahanmuuttokriitikoiden” ja muiden kesken.

Todellisuudessa tällaisesta jakolinjasta ei ole näyttöä. Ei ole olemassa mitään ”maahanmuuttokriittistä siipeä”. Kansallisen edun puolustaminen maahanmuuttokriittisin ja sikäli vastuullisin metodein on puolueen yleislinjan mukaista. Myös EU-kriittisyys yhdistää yhteisenä nimittäjinä puolueen kannattajakuntaa. Kriittisyyden aste vain vaihtelee.

Rkp, vihreät ja Vasemmistoliitto ovat ilmoittaneet etukäteen, että ne eivät tee yhteistyötä perussuomalaisten kanssa, mikäli Halla-aho toimii puheenjohtajana. ”Me emme tee” on tyypillinen kannanotto vasemmistopuolueilta muutenkin, mutta tässä yhteydessä se osoittaa härskiä pyrkimystä ohjailla muiden puolueiden valintoja. Puolueiden puheenjohtajia ei kuitenkaan valita median lausunnoilla eikä toisten puolueiden kannanotoilla.

Yhteistoiminnasta kieltäytyminen on huonoa politiikkaa. Se muistuttaa EU-yhteyksistä tunnettua cordon sainitairea, jonka mukaisesti maahanmuuttokritiikkiä esittäneet ja kansallismieliset henkilöt on julistettu kättely- ja toimintakieltoon. Samasta kertoo Ruotsin valtapuolueiden pyrkimys kieltäytyä hallitusyhteistyöstä ruotsidemokraattien kanssa.

Näyttää kuitenkin siltä, että saarroksiin asettaminen pelkästään lisää ehdokkaan kannatusta, joka kaikeksi onneksi punnitaan demokraattisessa prosessissa.

Mitään suurempaa Perussuomalaisten linjassa tuskin tapahtuu, onpa puheenjohtajana kuka tahansa. Uskon puolueen pysyvän hallituksessa vuoden 2019 eduskuntavaaleihin asti, ellei se sitten tee Vasemmistoliiton ja vihreiden tavoin, eli viskaa pyyhettä kehään juuri ennen vaaleja vain kannatuksen nostamiseksi. Moiseen populismiin Perussuomalaiset tuskin heittäytyvät. Parin vuoden päästä myös hallituspolitiikan myönteiset tulokset voivat näkyä jo kannatuksessakin.

---

Päivitys 12:26: Jussi Niinistö ei ole mukana kisassa vaan antaa kannatuksensa Terholle, joka tavoittelee puheenjohtajuutta. Toivottavasti puheenjohtajavaaliin kuitenkin ilmaantuu äänestettävää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Erittäin hyvää ja asiallista pohdiskelua puolueen tilasta nyt ja tulevastakin...
Hyvä!!

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Kiitos. Päivitys: viimeisimpien tietojen mukaan Jussi Niinistö ei olisi mukana kisassa.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Perussuomalaisten tulevaisuus on synkka. Marginaaliin joudutte.

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

No sinähän sen tiedät.

Ihmettelen vain, ketkä me. Olen sitoutumaton, kuten lukee tuossa -->

Olen muuten sitä mieltä, että "tie ylös ja tie alas ovat yksi ja sama", kuten Herakleitos aikoinaan totesi, ja ratkaisevaa on vain se, kumpaan suuntaan sitä kuljetaan.

Mitä marginalisoimiseen tulee, ei pitäisi marginalisoida toisia ihmisiä, ei myöskään perussuomalaisia.

Erään sananlaskun mukaan mistään ei ole niin lyhyt matka julkisuuden valokeilaan kuin juuri marginaaleista.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Aina löytyy uusia vedätettäviä PS.Kuten naisien rahoja vedätettäviä
Auervaaroja vielä nykypäivänäkin .

Yhä edelleen PS ei kulje vettenpäällä.Ei ruoki 2 kalalla ja 5 leivällä kansaa.Yhä edelleen PS ei ole ainoa puolue eduskunnassa ,ei myöskään hallituksessa joka yksin päättäisi mistään. Yhä edellenkään kuten ei Soinikaan voinut estää EU sovittuja sopimuksien noudattamista,ei uusikaan PS pomo voi sitä estää.

Ja nythän on kaikki puolueet olleet mukana -03-19 Kepu,kok hallituksen politiikassa mukana.
Eikä kepu,kok,rkp lähde Ps mukaan mamu,EU,Emu-sopimusten kaatamiseen.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Miten kävi Ruotsissa, kun Kingberg Batra väläytti yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa.Moderatan kannatuksesta suli monta prosenttia.Potentiaalinen mahdollisuus Halla-Ahosta hallituspuolueen puheenjohtajana mietityttää montaa jo tulevissa vaaleissa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

CAMERONIN JA SOININ LINJA
23.1.2013 TIMO SOINI
Britannian pääministeri David Cameron

Luin Cameronin puheen. Kelpo esitys. Lontoon media oli kiinnostunut mielipiteestäni. Kerroin sen heille.

Ja miten Brittien kävi Brexien kanssa ? Entä miten se tulee vaikuttamaan täällä?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Jääpi nähtäväksi, ilmoittautuuko Paavo Väyrynen puheenjohtajakisaan?

Käyttäjän velimattitanhuva kuva
Veli-Matti Tanhuva

Elämme mielenkiintoisia aikoja. Politiikan toimittajista aika monet ovat jo aloittaneet tutunomaisen lobbauksen, josta saimme nauttia Yhdysvaltojen presidentinvaalien yhteydessä. Samoin puheenvuoron vakiintuneet persuvihaajat eivät tahdo pysyä housuissaan, kun on tarve vakuutella maailmanloppua, hallituksen kaatumista, Perussuomalaisten hajoamista tai jotakin muuta käsittämätöntä katastrofia, mikäli Halla-ahosta tulisi persujen uusi pj.

Eikös näiden persuvihaajien pitäisi nimenomaan tukea Halla-ahon valintaa ja samalla siis varmistaa puolueen hajoamisen ja kuihtumisen pois politiikan kentältä. Jokin ei yhtälössä täsmää?

Perussuomalaisten piirijohtajien äänet eivät todellisuudessa pitkälle kanna, vaikka lehdistö on jo ehtinyt näiden perusteella äänestyksen lopputuloksenkin meille ystävällisesti kertoa. Todellisuudessa puheenjohtajan valinnan tekee puoluekokoukseen osallistuva jäsenistö.

Valitettavasti en itse pysty asiaan vaikuttamaan äänestämällä. Olen eronnut puolueesta 23.02.2017, vastalauseena kolmen kansanedustajan saamaan sanktioon.

Jaakko Häkkinen

"Rkp, vihreät ja Vasemmistoliitto ovat ilmoittaneet etukäteen, että ne eivät tee yhteistyötä perussuomalaisten kanssa, mikäli Halla-aho toimii puheenjohtajana. ”Me emme tee” on tyypillinen kannanotto vasemmistopuolueilta muutenkin, mutta tässä yhteydessä se osoittaa härskiä pyrkimystä ohjailla muiden puolueiden valintoja."

Se on myös tekopyhää, koska jos kutsu hallitusneuvotteluihin tulee, niin nuo puolueet menevät sinne täysin riippumatta siitä, onko perussuomalaisetkin kutsuttu.

Ei voi etukäteen päättää kenen kanssa tekee yhteistyötä - se päätetään sen mukaan, löydetäänkö yhteiset linjat hallitusohjelmaan.

Kyse onkin vain pelkästä populismista, jolla nuo puolueet yrittävät vedota mustavalkoisiin äänestäjiin.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Vihreiltä ja VL:lta ymmärrän tuon kannanoton, mutta RKP;n asenne ihmetyttää. Taxellin aikana tuota ei olisi tapahtunut, nykyisen nyhverön aikana kaikki on mahdollista näemmä? Prolen ja takkutukkien hämäystä kuten Lin 6 tunnin työpäivä ja sama palkkajargon.

Persut voisi vielä hämmentää näitä pseudososialisteja asettamalla H-A;n presidenttiehdokkaaksi, saataisiin SDP:n nollakin vielä huutokuoroon, joka on näemmä aloittanut ilman korvausta persujen vaalikamppanjan niin kunnallisvaaleihin ja jopa eduskuntavaaleihin asti. Tässä konyekstissa olisi naurussa pitelemistä lähitulevaisuudessa, persuille on siunautunut pelinpaikka tyystin nykyisen opposition ansiosta. Terho pj.na ja Soini ministerinä loppukauden, Suomi on ajautunut kahteen blokkiin Ruotsin tavoin ja Rkp ikuiseen oppositioon, mikä ei liene mikään menetys. Luuleeko nysvärit Sipilän, Bernerin, Orpon ja Soinin (Terho) unohtavan opposition kaiken pikkumaisen ja turhan vittuilun välikysymyksineen, eiainakaan Sipilä (DI)? Joten vihervasuriblokki, hyvää yötä hyvää huomenta, en voi vielä nukkua.....

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut