Jukka Hankamäki Osaa ja uskaltaa.

Naiset ja värilliset eturiviin

”Ikäluokkansa kokeneimmaksi tv-juontajaksi” mainostettu Ronja Salmi (josta itse en ollut tosin koskaan kuullut mitään) antoi tänään loistavan esimerkin käänteisestä syrjinnästä. Hän julisti Helsingin Sanomien kolumnissaan, että muuan ”rap-artisti käski Helsingissä naiset ja vähemmistöt eturiviin, koska emme itse tajua sitä tehdä”.

Salmi kertoo Helsingissä pidetystä konsertista, jossa esiintynyt Destiny Frasqueri pyysi kaikkia paikalla olevia naisia sekä ”people of color(Yhdysvalloissa käytetty termi, joka viittaa ei-valkoisiin) siirtymään eturiviin. Kirjoittaja jatkaa: ”Samaan hengenvetoon artisti ilmoitti että rasismiin, vihapuheeseen tai seksismiin syyllistyvät ihmiset poistetaan keikalta välittömästi. Hän myös julisti salin turvalliseksi tilaksi, jossa syrjintä oli kiellettyä.”

Huvittavia tuollaiset avautumiset, jotka kumoavat itsensä viipymättä. 

Salmen truuttaama estoton suomalaisten ihmisten ja miessukupuolen syrjintä jatkui kehuskelulla, jolla räppärin harjoittama yleisön komentelu käännettiin jutussa ”nerokkaaksi”. Lisäksi sitä puolusteltiin väitteillä, että esiintyjän korottamat ihmiset ”joutuvat elämässä usein pinnistelemään nähdäkseen tai tullakseen nähdyiksi”. 

Vai eivät feministit ja maahanmuuttajat ole tulleet nähdyiksi? Joudun itse pinnistelemään nähdäkseni ja kuullakseni Sanoman ja Yleisradion medioista ylipäänsä mitään muuta kuin feminististä propagandaa ja maahanmuuttoa suosivaa valheinformaation suoltamista.

Erääksi esimerkiksi Helsingin Sanomien harjoittamasta totuuden peittelystä käy vaikkapa lehden eilinen juttu, jossa muita medioita referoiden kerrottiin kautta rantain Tukholman Rinkebyssä tapahtuneesta poliisien pahoinpitelystä sanomatta suoraan, että tekijät olivat uusruotsalaisia ja maahanmuuttajataustaisia.

Mutta harvoin myöskään kukaan esiintyjä osoittaa yleisöä kohtaan noin suoraa ja tylyä epäsuosiota kuin Helsingissä esiintynyt ja suomalaisittain melko tuntematon tai ainoastaan tietyn marginaaliryhmän suosima tyyppi.

Sekä Salmen että hänen kehuskelemansa amerikkalaisartistin harjoittama seksismi ja ihonvärillä politikoiminen ovat omasta mielestäni juuri sellaista syrjintää, joka ei ansaitse arvonantoa yleisöltä.

Totuus on, että tasa-arvoa ei voida tuottaa etuoikeuttamalla. Etuoikeuttamiseen perustuva Titanic-tasa-arvo on keinotekoista suosimista, joka nolaa etuoikeutettuja itseään ja saattaa jopa lietsoa syrjintää. Tasa-arvoisuus ei yleensäkään takaa oikeudenmukaisuutta, sillä meritokraattisen oikeudenmukaisuusnäkemyksen mukaisesti oikeudenmukaisuus voidaan perustaa vain ansioihin. Keinotekoinen suosiminen sen sijaan tuottaa epäoikeudenmukaisuutta ja on omiaan lisäämään ennakkoluuloja ja aggressioita.

Kirjailijana esiintyvä Ronja Salmi menettelee epäviisaasti laukoessaan mielipiteitä ja ollessaan ymmärtämättä yhteiskunnallisesta sosiodynamiikasta mitään. Hänen kirjoituksensa on esimerkki feministien tavoittelemasta uusherrasmiesmäisyyden ilmapiiristä, jolla kantaväestöjä ja etenkin miehiä yritetään syyllistää omista ominaisuuksistaan: kansallisuudestaan tai sukupuolestaan. Sellainen kontalleen ajaminen muistuttaa rasismia, sillä se kohdistuu ihmisten luonnollisiin ominaisuuksiin.

Feminismin, maahanmuuton ja monikulttuurisuuden äänitorvessa Helsingin Sanomissa tätä ei kuitenkaan huomata lainkaan, vaan lehti luovuttaa kernaasti sivutilaa vastaavan kaltaiselle omahyväiselle moraaliposeeraukselle valokuvan kera. Ei tarvitse ihmetellä, mistä johtuu lehden tilaajakato.

Myös Salmen viittaama turvallisen tilan politiikka on absurdi vitsi. Miten kukaan voi tuntea olonsa turvalliseksi tilassa, jossa esiintyjä uhkailee yleisöä paikalta poistamisella, mikäli ei alistu tottelemaan hänen miehiä ja valkoisia syrjivää julistustaan, joka tuo vahvasti mieleen mediassa paheksutut vihapuheet?

Turvallisen tilan politiikasta on tullut feministien ja maahanmuuttajien harjoittama ahdistelun muoto, jolla luodaan no-go-vyöhykkeitä ja estetään vapaa kokoontuminen ja mielipiteiden ilmaiseminen. Tämä näkyy julkisten tilojen, kuten koulujen, kirjastojen ja yliopistojen, julistamisessa ”syrjinnästä vapaiksi alueiksi”, joilla halutaan estää kaikki feminismin ja vihervasemmiston agendasta poikkeava ajattelu ja toiminta (kirjoitin aiheesta tässä).

Sanomattakin on selvää, että rakastan rap-konsertteja kuin sika teurasautoa, eikä minua saisi rap-konsertin ovesta sisään kiskomallakaan, sillä en ensinkään pidä rap-musiikkia musiikkina. Sen sijaan kyseessä on tietyn kansalaisryhmän äänekäs valitus ja yhteiskunnallinen mielenosoitus. Toivoisin kuitenkin, että myös he ymmärtäisivät pidättäytyä leimojen jakelusta, ihmisten jakamisesta eri ryhmiin sukupuolensa tai ihonvärinsä mukaan ja siitä paljon parjatusta vihan lietsonnasta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

34Suosittele

34 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Ikävää kuulla että Hankamäki ei arvosta rap-musaa.

Omasta mielestäni rap on nuorille paljon enemmän kuin pelkkä musiikkigenre. Se on jopa elämäntapa.

Myös kansallismieliset saisivat sanomansa paremmin perille rapin avulla.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Rap ei ole elämäntapa, vaan ilmaisumuoto. Hip Hop on elämäntapa. Minä arvostan kumpaakin suuresti. Erityisesti pidän sellaisesta monisyisestä ja monimutkaisista riimirakenteista koostuvasta, poliittisesti epäkorrektista rap-musiikista, jossa vittuillaan ihan suoraan kaikille, esitetään tappouhkauksia milloin kenellekin ja tehdään huumoria järkyttävistä aiheista, eikä suotta selitellä tai pyydellä mitään siitä anteeksi.

https://www.youtube.com/watch?v=6CqXgs-7ico

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Sattuuhan sitä.

Professori Henrik Rydin sanotaan sanoneen: 'Olen ehdottomasti SI-järjestelmän kannattaja. Tästä periaatteesta en tingi tuumaakaan.'

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Jos tuuma ilmauksessa "en tingi tuumaakaan" tarkoittaakin ajatusta tai mietettä, kuten esimerkeissä "oiva tuuma" ja "minulla on tuuma"?

On tietysti mahdollista, että Rydin tokaisu on sukua omalle suosikilleni "me leijonat emme piittaa horoskoopeista".

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Hyvä tarina antaa aina sijaa sekä tulkinnalle että epäilylle, miten täsmällisesti se pitää paikkansa...

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

Tohtori Hankamäki edustaa terävää, objektiivista ja analyyttista ajattelua, joka on kovin harvinaista nykyään. Lisäksi kirjoittajalla on taito ilmaista asiansa selkeästi ja helppolukuisesti. Näitä on ilo lukea. Kiitos!

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

" äärimmäisen puolueellisia"?????
Kas kun en ole huomannut. Esimerkkejä lienee helppo laittaa arvostelun liitteeksi, jos näin kuvittelee olevan. Objektiivinen ja analyyttinen/ puolueellinen, ovat vastakohtia, ei siis natsaa minun järkeeni.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Mistä ihmeen käänteisestä syrjinnästä? Kyllä tuo, mitä Destiny keikallaan harjoitti, oli ihan suoraa syrjintää.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Mistä ihmeen käänteisestä syrjinnästä?"

- Vaatimus "naiset ja värilliset takariviin" olisi edustanut totunnaista syrjintää, mutta kun nämä ryhmät kutsutaankin parhaille paikoille, se vaikuttaa rohkaisevalta suosimiselta. Koska eturivin paikkoja ei riitä kaikille, on jonkun väistyttävä, vaikka siitä tosiasiasta kutsun esittäjä vaikeni.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tuosta R. Salmen kirjoittelustahan ei puutu enää kuin se, että 'kirjailija ja ikäluokkansa kokenein tv-juontaja' olisi ihmetellyt sitä, miksi tavalliset ihmiset ovat saaneet tarpeekseen ko. agendasta ja äänestävät liian usein "väärin". :))

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Sota valkoista miestä vastaan menee yhä härskimmäksi, siihen on valjastettu mukaan kaikki vähemmistöt, maahanmuuttajat, suuri osa poliitikoista ja virkamiehistä, vaikka itse kuuluvat joukkoon, ja nyt naisetkin yritetään käännyttää valkoista miestä vastaan. Perin kumalliseksi on touhu mennyt, nämähän alkavat muistuttaa kohta juutalaisvainoja.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Kyllä ja ei. Tosiasiassahan juutalaisia vainosivat oikeasti vaaralliset ihmiset, sen sijaan nämä ovat vaarallisia lähinnä itselleen. Ainut mikä ihmetyttää on, jos joku heitä oikeasti tottelee.

Mutta onhan siinä sekin puoli tietysti, jos ja kun "kaappaavat" vallan, niin näitä pakkokeinoja ja kaikkea niistä seuraavaa alkavat toteuttaa valkoihoiset miehet valkoihoisille miehille.

Jos tässä mikään sieppaa on se valhe, millä tuota ajetaan sisään. Pystyn kyllä käsittämään, jos joku ajattelee, että valkoihoinen mies on jotakin, mikä pitää joukkotuhota, mutten sitä, että siitä puhutaan jonkinlaisena tasa-arvona.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Itseänikin huvitti tuossa Ronja Salmen jutussa se, että tuo rap-artistin erottelu toi mieleeni lähinnä amerikkalaisen rotuerottelun. Eihän siitä nyt hirveän monta vuosikymmentä ole kun mustat eroteltiin valkoisista busseissa. Nyt sitten samantyyppinen erottelu on jotenkin maagisesti edistystä jos sitä toteuttaa rap-artisti keikallaan. Aikoinaan Beatles protestoi kieltäytymällä esiintymästä paikoissa joissa yleisössä mustat on eroteltu valkoisista. Hassuja aikoja elämme kun nyt edistystä onkin mennä toiseen suuntaan. Olen työskennellyt useiden eri tavoin vammaisten parissa ja monet heistä haluavat edes vähän kunnioitusta, eivätkä niinkään automaattisesti erityiskohtelua ja huomiota siksi kun ovat mitä ovat (paitsi tietysti silloin kun olosuhteiden vuoksi se on välttämätöntä). Mutta ilmeisesti tämä rap-artisti tietää paremmin kuinka tämä vähemmistöihin kohdistettu erityishuomio (esim. erottelu keikalla) on vain kaikkien omaksi parhaaksi.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Härskiä trumpkinistista koulukiusaamista.Luulisi lahjakkaan yksilön valitsevan haastavamman yleisön.Mutta näinhän se ei juuri näissä jutuissa toimi.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Tapahtuiko eturiveissä kopelointia tai peräti kopulointia?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Eli perusteet olivat yhtä raadolliset kuin perinteisessä 'naiset ensin' kohteliaisuudessa...

Niko Sillanpää

Salmi on minulle täysin tuntematon henkilö. Ollakseen ikäluokkansa kokenein tv-juontaja on aika outoa, että hän pitää "safe space" ja "check your privilege" -puhuntaa/toimintaa sekä käsitystä "marginalisoitujen ryhmien" ylivoimaisesta "kokemustietämyksestä" jotenkin tuoreena, nuohan pulpahtivat tosissaan pinnalle Yhdysvalloissa luokkaa vuonna 2014.

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Kiitoksia lukijoille myönteisestä palautteesta.

Kirjoitukseni meni ilmeisesti perille myös Helsingin Sanomien toimitukseen, koska lehti alkoi puolustella kolumnistiaan kaivamalla esiin eläkkeellä olevan Timo Airaksisen ja yhdenvertaisuusvaltuutetun, joilta lehden toimittaja Juho Typpo kertoi "kysyneensä" asiaa olettaen, että totuus asiasta löytyy nimenomaan heiltä.

http://www.hs.fi/nyt/art-2000005088520.html?utm_ca...

Timo Airaksinen nieli Helsingin Sanomien syötin ja ryhtyi arvostelemaan "käänteisen syrjinnän" käsitettä. Käsite on omastakin mielestäni paradoksi, mutta se kuvaa kuitenkin hyvin sitä, millaisen ristiriidan käsitteen kuvaama ilmiö sinänsä sisältää, kun tasa-arvoa yritetään tuottaa etuoikeuttamalla.

Koska Airaksinen on johdettu lehden toimesta harhaan, en voi pitää myöskään hänen kannanottoaan, jonka mukaan mielipiteeni olisivat "rasistien vastaisku sille, että he kokevat asemaansa loukatun" perusteltuna.

Tosiasia on, että etuoikeuttaminen on, paitsi filosofisesti epäoikeudenmukainen, myös sosiaalipoliittisesti huono ja toimimaton ratkaisu, koska se tuottaa katkeruutta ja mahdollisesti lisää rasismia.

Myös yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsti Pimiän lihavoidulla painettu kannanotto, jonka mukaan "se, että kaikkia kohdellaan aina samalla tavalla, ei riitä edistämään yhdenvertaisuuden toteutumista", on aivan pimeä.

Helsingin Sanomien tapa reagoida ja lavastaa perustellut argumenttini populismiksi ovat merkki samasta propagandasta ja puolueellisesta kirjoittelusta, josta lehteä on arvosteltu laajalti muutoinkin.

Sen asemasta, että lehti kautta rantain haastattelee asioista ulalla olevia lausuntoautomaatteja, lehden kannattaisi kysyä asioita meiltä etiikan ja yhteiskuntafilosofian asiantuntijoilta.

Mutta niin Helsingin Sanomat ei tee - käänteisen syrjinnän merkiksi!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut