Jukka Hankamäki Osaa ja uskaltaa.

Nyt keksin, miksi TV on syntiä

TV on syntiä siksi, että Yleisradion toimittajat puhuivat Yhdysvaltain raamattuvyöhykkeellä suositun Donald Trumpin virkaanastujaisseremonian päälle!

Ylen toimittajat Satu Miettinen ja Paula Vilén pitivät huolen, että tilaisuudesta välittyi juuri heidän näkemyksensä eikä itse tilaisuus. Siksi he pärpättivät aivan jatkuvasti ja hukuttivat puhetulvaansa niin pastorien rukoukset kuin ruudulla näkyvän kuvamateriaalinkin, jonka he pyrkivät pilkkomaan palauttamalla lähetyksen tavan takaa ”takaisin tänne studioon”.

Koko ohjelma alkoi toimittajien ilolla siitä, että Washingtoniin on kokoontunut ”paljon protestoijia”, minkä syynä oli toimittajien mukaan se, että virkaansa astuva Trump on ”historiallisen epäsuosittu” (hän on myös historiallisen suosittu ollessaan ensimmäinen puoluepolitiikan ja järjestövallan ulkopuolelta valittu presidentti).

Ensimmäiseksi puheenvuoro annettiin kuubalais-suomalaiselle yliopistonlehtori Nely Keinäselle, joka aivan avoimesti ilmaisi vihaa ja pettymystä Trumpin valinnan johdosta. Hänen ensimmäinen lauseensa oli, että hänelle tämä päivä on ”surun päivä” ja Hillary Clintonin olisi pitänyt voittaa! Hänen mukaansa tärkeämpi päivä on huominen, koska silloin on naisten marssi, jolle Keinänen aikoo osallistua Helsingissä.

Tällä tavoin Keinänen tuli todistaneeksi, kuinka häpeilemättömän puolueellista yliopistojen palkkalistoilla oleva henkilökunta on ja että yliopistoa hallitsevat vihervasemmistolaiset ja feministiset tendenssit. Hänen kannanottonsa veti lokaan sekä yliopiston että Yleisradion. Poliittisten aatteiden, ideologioiden tai päivänpolitiikan asiantuntijana Keinästä ei voi pitää, mutta itkuisena ja katkerana riman alittajana kyllä.

Toiseksi puheenvuoro luovutettiin viihdetuottaja Mikko Silvennoiselle, jonka mukana olo ei johtunut tällä kertaa siitä, että hän on homo. Muutenhan asiantuntijana olisin minä. Silvennoisen haastatteleminen johtui nähtävästi siitä, että hänellä on Ylen agendaan sopiva kielteinen näkemys sekä Trumpista että konservatiiveista yleensä.

Virkaanastujaisissa pidettyjen puheiden sisällön pyrkivät kompromettoimaan Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Pirkko Pöntinen, joka oli aivan romuna jo Trumpin valintaa seuranneena aamuna, ja Reijo Lindroos, jonka mielestä ”Trumpin puhe ei ollut poliittinen vaan pelkästään populistinen”.

En ole erityisen ihastunut populismiksi sanottuihin ilmiöihin, mutta Lindroosin kannanotto sisältää kummallisen näkemyksen, jonka mukaan kansaan vetoaminen ei kuuluisi politiikkaan. Mikä sitten kuuluu? Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen jäsenkirjako?

Järkevää sanottavaa Ylen lähetyksessä oli vain professori Vesa Puttosella ja syntyperäisellä jenkillä, Tom Toepferilla, joka toimii Helsingin yliopiston Kielikeskuksessa ja joka pitää Trumpia kyvykkäänä ratkomaan talouden ongelmia johtuen Trumpin menestymisestä liike-elämässä. Toepferin haastattelu oli kuitenkin nauhoitus, ja se oli mahdollisimman pitkälle pätkitty mukailemaan toimittajien Trump-vastaista agendaa.

En tarkoita, että pitäisin sen enempää Trumpin tyylistä kuin hänen metodeistaankaan. Mutta Yleisradion toiminta indikoi, että Ylen puolueellisuudella ja toimittajien oman näkemyksen tuputtamisella pitäisi olla jokin raja.

Mitä sitten itse ajattelen Trumpin virkakauden aloituksesta? Hän ei suunnannut puhettaan sidosryhmilleen, toisin sanoen muille poliitikoille, virkamiehille ja toisille valtioille, jotka ovat jatkossa tärkeimpiä hänen toimintakykynsä kannalta, vaan Yhdysvaltain kansalaisille. Valtion edustajista hän suitsutti vain armeijaa ja poliisia. Joko käy niin, että Trump hallitsee byrokraatteja kansalta kosiskelemallaan tuella ja toteuttaa siten uudistuksensa, tai hän ei saa läpi omia aloitteitaan yhteistyökumppanien kaikotessa.

Muistan 1970-luvulta TV-sarjan nimeltä ”Rekkakuskit”. Sonny Pruitt -niminen lännenmies ajeli siinä apukuskinsa kanssa pitkin Amerikan aroja. Ratti heilui suoraakin tietä kuljettaessa, niin kuin Hollywood-sarjoissa kuuluu. Donald Trump näytti nyt hieman kuin Kenworth-rekan kuskin penkiltä repäistyltä tullessaan pitämään puhetta. Mitenkään oivallisena Trumpin puhetta en siis pitänyt, enkä havaitse hänen toimissaan erityistä älyn säihkettä.

Mutta hänessä on myös paljon sellaista hyvää, jota edes Suomen Yleisradion harjoittama mustamaalaus ei riitä peittämään. Näitä myönteisiä puolia ovat tulevaisuudenuskoisuus, oman kansan arvostaminen, sitoutuminen, elämänmyönteisyys, optimismi, elinvoimaisuus, ahkeruus ja tarmokkuus, jotka kompensoivat puuttuvaa intellektuaalisuutta.

Näiden ominaisuuksien johdosta hänestä voi kuoriutua vielä hyvinkin suosittu presidentti; tuskin kuitenkaan Suomessa, jossa passiivisimmat ja laiskimmat kaikista kansalaisista, toisin sanoen ”aktivistit” ja muut hapannaamat, valmistautuvat katkeriin ja nurjamielisiin protestimarsseihinsa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Suomen kuvaa Pohjois - Amerikan suuntaan on Halosen ja Tuomiojan toimesta aikanaan hoidettu perusteellisesti ja suurella pieteetillä. Perinteet YLE ssä siis velvoittavat ja niitä on vaalittava. YLE n " fiksujen "toimittajien kommentointi ja tulokulma aiheeseen ei kuitenkaan ehkä ole fiksuin tapa toivottaa suuren maan uutta presidenttiä tervetulleeksi.

Eipä silti, taitaa olla Trumpille aika se ja sama.

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Niinpä. Lisään vielä, että Yleisradiota on viime vuosina moitittu Nato-myönteiseksi ja Yhdysvaltojen myötäilijäksi.

Itse en ole havainnut tästä vähäisimpiäkään merkkejä.

Sen sijaan Venäjä-kriittisyys on puuttunut täysin.

Kun Venäjällä järjestettiin täysin puolueelliset ja manipuloidut parlamenttivaalit viime vuonna, missä Ylen koirat haukkuivat silloin?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllä lesdatiolaiset ovat keksineet television pirusimäksi jo aikojasitten.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Halonen ja Tuomioja, Suomen vastine Thelmasta ja Louisesta avomossessa Punaisella torilla.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Olet ilmeisesti asettumassa ehdokkaaksi persujen listoilta kuntavaaleissa? Sen verran tiuhaan tulee kritiikkiä Yle:ta ja hesaria kohtaan. Yle tosin näytti täysin suorana ja ilman kommentointia koko Trumpin virkaanastujaiset netissä, vain autenttisilla äänillä varustettuna. No kaikillahan ei ole nettiä käytettävissä.

Suomessa Trumpista tuskin koskaan tulee suosittua, koska populistien kannatus on jyrkässä laskussa.

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Eero Pyykölälle:

Olet ilmeisesti asettumassa ehdokkaaksi vihervassarien listoilta kuntavaaleissa? Sen verran tiuhaan tulee puolustelua Yleä ja Hesaria kohtaan. Yle tosin näytti täysin suorana ja toimittajien paatoksellisella propagandalla varustettuna Trumpin koko virkaanastujaiset TV1:ssä, vain toimittajien selostuksella varustettuna. No kaikillahan ei ole televisiota käytettävissä.

Suomessakin Trumpista saattaa tulla suosittu, koska kansallismielisyyden kannatus ja kansallisen edun puolustaminen ovat kaikkialla jyrkässä nousussa.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Ylellä kun on rahan kanssa tiukkaa (kaikki on suhteellista...), voisivat lopettaa kokonaan muiden kommentoinnin. Tulee ehkä yllätyksenä, mutta ihmiset osaavat lukea ja kuunnella itsekin.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Miten ylen journalistit leipoi siitä Nelystä amerikkalaisen jo ennen tätä virkaanastumistapausta? Lienee samassa massamuutossa Scarfacen kanssa, jolloin Castro tyhjensi vankiloita ja mentaali-instituutteja maahanmuuttoaaltoon Miamin seudulla. Milk ja honey ei sitten maistunutkaan ja kiiresti Suomeen. Silti kelpasi amerikkalaisuus ilman tätä kuubalaistaustaa Ylelle. Minä hyväksyin hänen esiintymisen turhautuneena amerikkalaisena, mutta tämä Kuuba-juttu närästää aivan perleesti. Shame on you Nely.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Sonny Pruitt ja "Movin' on" - aaaaah seitkytluku! Adjutanttina (vaiko peräti varapresidenttinä) peesasi Will Chandler. Mielestäni Pruittin hahmo on ulkonäöltään lähempänä Ronald Reagania kuin Donald Trumpia, koska hiuskuontalon merkitys on niin suuri.

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/1c/a2/ee...

Laadiskelin banderollitekstin vastamielenosoitukseen, joita ennemmin tai myöhemmin järjestetään demokratian puolustamiseksi:

Presidentti on nyt uus
- Vastalauseita? Hei miks?
Jopa vuoteen kakskytkuus
Tunnustaudun trumpistiks

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut