Jukka Hankamäki Osaa ja uskaltaa.

Digitaalinen sota yksityisyydestä

Jokaisessa hallituksessa pitää ilmeisesti olla umpikierojen esitysten generaattori. Taannoin hänen nimensä oli Astrid Thors, sitten Alexander Stubb ja nykyisin Anne Berner. Yhteistä heille on, että kukaan heistä ei ole kovin perussuomalainen.

Berner on pöllyttänyt suomalaista yhteiskuntaa ”norminpurkutalkoillaan” koettaen peittää sen, että normeilla taataan myös ihmisten oikeuksia. Hänen viimeisin kansalaisia pöllämystyttänyt ideansa koskee mustia laatikoita, joilla mahdollistettaisiin ajoneuvojen seuranta.

Digitaalisesta tarkkailusta on tulossa ihmisten yksityisyydensuojaa murentava ongelma. Sen perusteluksi ei riitä, että ihmisten liikkeitä ja sijainteja voidaan jäljittää myös matkapuhelimista. Ajoneuvoihin kiinnitettävät anturit vain pahentaisivat asiaa.

Puhelimien käyttö tallentuu nykyisen lain mukaan vuoden ajaksi operaattorien keskuksiin, eikä mikään takaa, että tiedot poistuvat niistä myöhemminkään. Vaatimukset siirtymisestä digitaaliseen rahaan sisältävät pyrkimyksen kahlita kansalaisten varallisuus yksityisiin pankkeihin ja niiden tileihin. Kaikki taloudellinen valta kuuluisi silloin pankeille, joiden tileiltä ihmisten ostoksia, liikkumista ja koko elämäntapaa voidaan läpivalaista.

Myös kauppaliikkeet keräävät tietoja ihmisten kulutustottumuksista digitaalisiin tiedostoihinsa, ja tämän jatkuvan seurannan tuloksena elämme pian kuin akvaariossa. Mikään ei takaa, ettei myöskään viranomaisten keräämää informaatiota käytettäisi kansalaisten vapautta, yksityisyyttä ja meidän itsemääräämisoikeuttamme vastaan.

Eräs blogisti väläyttikin vastavetonaan, että kansanedustajille ja muille julkisissa viroissa toimiville asennettaisiin seurantalaitteet, jollaisina voisivat toimia esimerkiksi nilkkaan asennettavat tunnistuspannat tai ihon alle ommeltavat mikrosirut. Myös minä kannatan lämpimästi tällaista ratkaisua, jonka tuloksena kansalaiset voisivat paremmin valvoa palvelijoidensa toimia!

Vakavasti puhuen kaikenlaisen kyttäysmielialan lisääntyminen on erittäin vastenmielistä. Se kertoo sekä yhteiskunnallisen luottamuksen murenemisesta että vallan vierimisestä kansalaisilta viranomaisten haltuun. Digitalisoitumisen tuloksena kansanvaltaiset perusoikeutemme ovat huomaamatta kaventuneet. Niin käy helposti, sillä uudet järjestelmät otetaan käyttöön ilman kansalaisten suostumusta ja saamatta niistä kokemuksia.

Militaristisesta diskurssista tunnetaan infosodan, kybersodan ja hybridisodan käsitteet. Ehkä olisi aika ottaa käyttöön myös digisodan käsite. Tarkoitan sillä sotaa, jota kansalaiset käyvät digitaaliseen maailmaan liittyvien oikeuksiensa puolesta. Työtä asian hyväksi tekee Electronic Frontier Finland EFFI ry, joka omasta mielestäni on yksi tärkeimpiä perusoikeusjärjestöjä.

Taistelua digitaalisten oikeuksien puolesta voi käydä joka päivä arkielämässä. Suosittelen kaikille esimerkiksi käteisen rahan käyttöä elektronisen maksamisen sijasta, mikäli ette halua, että viranomaisvalta ja pankit lopettavat käteisen rahan kokonaan vain siksi, että ”sen käyttö on vähäistä”. Näin puolustatte oikeuksianne ja lakia. Käteinen raha on eurosta annetun lainsäädännön mukaan valuuttaunionin ensisijainen maksuväline, jota jokaisella taloudellisen vaihdon osapuolella on velvollisuus ottaa vastaan maksusuorituksena.

Digitaaliselta tarkkailulta voi koettaa välttyä myös käyttämällä Internetissä liikkuessaan avoimia proxy-palvelimia. Näiden välityspalvelimien kautta voi vierailla anonyymisti sivustoilla, joille ette toivo jäävän jälkiä omista IP-tunnuksistanne. Tällä tavoin voitte torjua sivustojen ylläpitäjien yrityksiä tarkkailla vierailujanne ja kerätä tietoja teistä.

Yksi hyvä keino on lopettaa kaikenlaisten kanta-asiakaskorttien käyttäminen. Se on perusteltua jo asiointia hidastavien korttipelien lopettamiseksi kauppojen kassajonoissa, mutta näin voitte välttyä myös ostostenne yhdistämisestä henkilötietoihinne, joita liikkeet käyttävät elämäntapatarkkailuun ja mainosmanipulaatioon. Mainittakoon, että itse en käytä mitään kortteja, en omista moottoriajoneuvoja, ja puhelimessa rupattelen yhtä ahkerasti kuin Osama bin Laden, joten olen lähes kokonaan pahan silmän ulottumattomissa.

Mutta vastustan politiikkaa, jolla yhteiskunnasta rakennetaan digitaalista vankilaa. Tietäisittepä, mitä kaikkea teistä tiedetään, tutkitaan, tarkkaillaan ja rekisteröidään ihan systemaattisesti, mutta kansalaisethan eivät tiedä. Tietoa tietosuojan vielä voimassa olevista rippeistä esimerkiksi markkinointiestojen asettamiseksi tai itseltä urkittujen tietojen selvittämiseksi saa tietosuojavaltuutetulta ja henkilötietolaista.

Digitaalista sotaa yksityisyydestä voi ja kannattaa käydä arkielämässä joka päivä, sillä oikeudet ja vapaudet pysyvät vain, jos niitä käytetään. Muutoin on vaara, että kansalaisvapauksia ja valtaa valuu koko ajan ja huomaamatta niin viranomaisvallan kuin liike-elämänkin piiriin. Tarkkailun ja valvonnan vastustaminen ei ole vainoharhaista, mutta ne itsessään ovat harhaista vainoamista.

Kontrollin kasvuun on ohjannut tekniikan kehitys, EU-jäsenyydestä johtuva temmellyskentän laajeneminen ja ongelmien ongelma, maahanmuutto, jota pitäisi rajoittaa sinänsä. Digitalisoitumisen ei pidä merkitä kansanvallan varkautta. Kyse on viime kädessä siitä, annammeko teknisten keinojen ja käytäntöjen kahlita elämäämme vain siksi, että ”välineet ovat olemassa”, vai toimimmeko filosofisesti ja päätämme asioistamme kansanvaltaisesti itse.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Tässä tulee vielä jonkinlainen vastareaktio ihmisiltä, ellei käteisen rahan käyttöä hinnoitella liian kalliiksi.

Välttämättä kaikki ihmiset eivät ymmärrä miten tehokkaita erilaiset analyysijärjestelmät ovat. Kuuntelin erään organisaation tietoturva-asiantuntijan kommenttia, joka totesi ettei nyt massoittain viestejä keräävät tahot lue niitä yksittäisiä sähköposteja, ei ne kerkeä siihen mitenkään.

Se nyt hieman johtaa asiasta harhaan. Järjestelmät analysoi viestien sisältöjä ja tulkitsee niitä.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Vakava aihe ja entistä ajankohtaisempi.

Nykyisillä tehokkailla keskusmuistia käyttävillä BI työkalulla voidaan parin sekunnin vasteajalla kaivaa suurestakin datamassasta esille kaikki poikkeamat yksilötasolla. Ao. Datamassasta t. Kannassa olevista tiedoista saadaan hetkessä ajettua halutunlainen analyysi. Käytännössä muutamassa minuutissa.

Esim. Haetaan vaikka : Osoite, ikä, sukupuoli, siviilsääty, uskonto, kulutuskäyttäytyminen ja joku tuntematon viranomaisen köyttämä parametri. Tulee muuten aika rajua luettavaa. Lisäksi tämän saadun tiedon voi ajaa myös päinvastoin. Eli kuka EI kuulu haettuun joukkoon. Dataa voidaan sitten analysoida ja tallentaa oikeastaan ihan mihin tahansa formaattiin jatkokäsittelyä varten. Tätä tehdään jo monessa paikassa.

Toimii toki menestykkäästi myös rikollisten torjunnassa, mutta myös ihan tavallisten kansalaisten toimien seuraamisessa.
On siis oikeasti syytä olla huolissaan, jos ei muuten, niin edes periaatteen vuoksi.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Olen ollut suorastaan äimän käkenä siitä, että Suomessa voi yhä ostaa prepaid-liittymän puhelimeensa ja kirpputorilta matkapuhelimen, joka ei ole yhdenkään operaattorin rekistereissä. Nehän ovat avaintyökaluja mm. huumausainerikollisuudessa ja vaikeuttavat viranomaisten työtä.

Myös nettiliittymän voi ostaa prepaidina tai ainakin on taannoin pystynyt ostamaan. Sehän se vasta hirveää onkin. Suorastaan suositaan terrorismia.

Käteistä rahaakin voi siirrellä ympäri maailmaa erilaisten palveluiden kautta anonyymina tai ainakin väärillä henkilötiedoilla. Ainakin Western Union tarjoaa tälläistä palvelua. Al-Shabaab ja ISIS kiittävät lahjoittajia.

Emme ihan vielä elä täydellisessä Orwellin maailmassa, koska käsiaseenkin voi vielä hankkia laillisesti, mutta hiljalleen hivuttaen näitä yksilönvapauksia riisutaan meiltä pois.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Onneksi tämä kyttäys on tarvittaessa melko helppo tehdä tyhjäksi. Nakkaa vaan puhelimen menemään ja lakkaa käyttämästä nettiä minkäänlaiseen vuorovaikutukseen tai tuottamasta sinne minkäänlaista sisältöä. Se sisältää myös koukun palvelujen tuottajille ja pitäjille - jos luotto menee pahemman kerran, se haittaa bisneksiä. Vallanpitäjille se merkitsee myös takapakkia valvonnassa. Sen lisäksi netin kulttuurinen kehitys varmaankin suuntaa myös siihen, että ihmiset alkavat käyttäytyä kuin heitä seurattaisiin. Se taas ihan pienissäkin määrissä varmaankin vääristää kerättävää dataa.

"Ongelma" on silti vähän kuin nettikiusaamisessa: https://twitter.com/tylerthecreator/status/2856708...

edit. Tuli vaan mieleen tämä, kun taiteilija onnistui "maastoutumaan" algoritmeilta tarjomalla niille vähemmän sijasta enemmän:

http://mashable.com/2017/01/04/facial-recognition-...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut