Jukka Hankamäki Osaa ja uskaltaa.

OKM:ssä jälleen puliveivaus: Väyrysen apulainen nuorisopolitiikan rahavirkaan

Joulupukki tuli Joonas Könttä -nimiselle nuorelle maisterille tänä vuonna varhain. Joulukuun alussa hänet nimitettiin opetus- ja kulttuuriministeriössä täytettävänä olleeseen pääsihteerin virkaan.

Nuoriso- ja liikuntapolitiikan osaston arviointi- ja avustustoimikunnassa oleva virka on merkittävä, koska tehtävässä toimiva henkilö valmistelee kaikkien, myös poliittisten, nuorisojärjestöjen valtionapuasiat.

On vasta vähän aikaa siitä, kun Korkein hallinto-oikeus tuomitsi opetus- ja kulttuuriministeriön siitä, että se jakoi avustuksia avokätisesti oikeiston, vasemmiston ja keskustan pikkupioneerijärjestöille, mutta Perussuomalaisille Nuorille annettiin ministeriöstä aina luu käteen.

Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen kertoi tuolloisesta oikeusvoitostaan blogikirjoituksessaan ”Voitimme oikeudessa opetus- ja kulttuuriministeriön: syrjintä saa luvan loppua”. Hän kirjoitti seuraavasti:

Taistelemme sen puolesta, että nykyinen mätä tukijärjestelmä, jossa poliittisesti syrjitään toisia, saadaan oikaistua. Olemme parhaillaan täydessä toimintavalmiudessa ja seuraamme kaikkea aiheeseen liittyvää uutisointia. Reagoimme välittömästi, kun ministeriöstä esitetään tyhjiä perusteluita tai yritetään selitellä lainvastaista toimintaa.

Antauduin hakemaan kyseistä pääsihteerin virkaa viime syksynä puolueettomana henkilönä ollen hakijoista ylivoimaisesti pisimmälle koulutetuin ja ansioitunein. Tulos oli, että tehtävään nimitettiin poliittisella päätöksellä keskustalainen yhteiskuntatieteiden maisteri Joonas Könttä, joka on Paavo Väyrysen entinen avustaja ja jonka keskusta tällä tavoin pelasti uppoamasta omaan puolueeseensa loikanneen Väyrysen mukana.

Blogissaan Könttä tilittää palaavansa häntä koipien välissä kotiin Brysselistä mutta ei kerro syytä miksi tai minne. Kohti ”uusia haasteita” vain. Tämä onkin ehkä syvällisintä, minkä hän on esikuvaltaan oppinut.

Demarit ja kokoomus liittyvät epäoikeudenmukaiseen nimityspäätökseen sikäli, että kokoomuslaisen opetusministerin ohella nimityksestä OKM:ssä vastasi Paavo Lipposen entinen presidentinvaalikampanjapäällikkö Esko Ranto (Sdp), jonka Pia Viitanen (Sdp) aikoinaan nosti OKM:n ylijohtajaksi kohun saattelemana. Tällä tavoin diskriminoiva politiikka jatkuu myös virkarakenteiden kautta.

Poliittiset virkanimitykset, joilla julkisiin virkoihin kiilataan puolueiden maskotteina toimivia puolikoulutettuja ja keskenkasvuisia harjoittelijoita, ovat eräänlaisia kansanvallan varkauksia ja osoittavat puolueiden toimivan rosvolaumojen lailla.

Jos virka on poliittinen, voi nimityskin olla poliittinen. Mutta jos virka on vain julkinen, ei nimityksen pidä tapahtua poliittisin perustein vaan pätevyyteen perustuen, sillä julkisissa viroissa pitää noudattaa mahdollisimman suurta tasapuolisuutta ja objektiivisuutta. Niinpä tällaisiin virkoihin pitäisi nimittää puolueettomimmat, asiantuntevimmat ja ansioituneimmat henkilöt eikä puolueellisimpia ja pahiten kytköksissä olevia.

Mitään kansalaisluottamusta sellainen toiminta ei ansaitse. Siksi myös minä voin allekirjoittaa Sebastian Tynkkysen sanat:

Taistelemme sen puolesta, että nykyinen mätä järjestelmä, jossa poliittisesti syrjitään toisia, saadaan oikaistua. Olemme parhaillaan täydessä toimintavalmiudessa ja seuraamme kaikkea aiheeseen liittyvää uutisointia. Reagoimme välittömästi, kun ministeriöstä esitetään tyhjiä perusteluita tai yritetään selitellä lainvastaista toimintaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Jos olet pätevin, oikeuteen vaan - poliittiset palkkiovirat ovat tämän yhteiskunnan syöpä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Nyt ei ainakaan kepu pettäny, vaan jatkoi vahv oja perinteitään nimitysten suhteen.Vesaisillahan on paljon jäseniä, kun jäsenenä voi olla vauvasta vaariin.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Toisaalta pitäisi myös muistaa, että mihinkään tehtävään ei automaattisesti valita henkilöä, jolla on korkein koulutus, eikä välttämättä edes henkilöä, jolla on paras työhistoria. Jokainen valinta on ennen kaikkea valinnan tekevien henkilöiden arvio siitä, kuka valittavista sopii parhaiten tehtävän ja organisaation kokonaisuuteen.

Olen ollut itse tekemässä valintaa, jossa ylivoimaisesti parasta ei valittu vaan arviomme mukaan toiseksi paras. Valintaperuste oli puhtaasti se, että hän kykenee hoitamaan tehtävän ja pysyy hyvin todennäköisesti siinä pidempään. Paras oli liian hyvä ja liian nuori siihen tehtävään.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Hankamäen blogi puuttuu todella merkittävään ongelmaan, johon törmää aivan liian monella suunnalla.

Turun taudiksi on nimitetty vastaavaa paikallista toimintaa maan vanhimmassa kaupungissa. Jos media ei olisi laiska ja ryhditön se voisi kirjoittaa pitkän artikkelisarjan ko. asioista.

Jääkäämme odottelemaan, mitä se saa irti esim. Euroopan kulttuuripääkaupunkihankkeen (Turku 2011) erittäin syvälle ja monelle taholle ulottuneesta/ulottuvasta korruptiosta.
Opetusministeriö antaa ymmärtää huomanneensa jotain, joten voisi kuvitella, että se vie asiaa eteenpäin ns. maaliin asti.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Jos Suomessa olisi uskottava ja oikeudenmukainen oikeuslaitos, tuota voisi suositella. Ikävä kyllä asiat eivät kuitenkaan ole näin, vaan oikeuslaitos on täysin poliittisen eliitin taskussa.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Eikö tuo poliittisten parasiittien ketkuilu lopu milloinkaan ? Pätevyydestä viis, kunhan on jäsenkirja fikassa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Köntällähän oli tieto tulevasta nimityksestään, kirjoitteli Usariinkin olevan nyt kotiinpalunaika.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Suomessa poliitikot kuuluvat puolueesta riippumatta samaan hyvä veli -kerhoon, jonka kirjoittamattomiin sääntöihin kuuluu, ettei pahoistakaan kupruista tai väärinkäytöksistä nosteta isoa ääntä, koska silloin voi itsekin kupata veronmaksajia ja oikoa sääntöjä turvallisin mielin.

Suomalainen on vielä äänestäjänä niin tyhmä, että etenkin oman puolueen omituisetkin virkanimitykset ja sääntöjen oikomiset hyväksytään, vaikka samalla varmistetaan se, ettei järjestelmä voi koskaan muuttuakaan perusteiltaan terveemmäksi.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Tähän jatkoksi sopii tämä erinomaisesti.

"Useimmat ihmiset pitävät parempana uskoa johtajiensa olevan oikeudenmukaisia ja reiluja, myös silloin kun todisteet puhuvat päinvastaisesta, koska kun ihminen kerran myöntää itselleen että hallitus valehtelee ja on korruptoitunut, hänen on tehtävä valinta sen suhteen mitä hän itse aikoo asian suhteen tehdä. Ryhtyminen toimiin korruptoituneen hallituksen suhteen sisältää riskejä omassa ja läheisten elämässä. Valinta ettei tee mitään tarkoittaa taas luopumista omakuvassaan periaatteiden puolustamisesta. Useimmilla ihmisillä ei ole rohkeutta kohdata tuota valintaa.

Siksi suurin osa propagandasta ei ole suunniteltu huijaamaan kriittistä ajattelijaa, vaan ainoastaan antamaan moraalisille pelkureille tekosyy olla ajattelematta lainkaan."

-Michael Rivero-

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Kortistoissa roikkuu paljon kokeneita kulttuurialan korkeakoulututkinnon suorittaneita. Heissä on paljon päteviä, mutta ei sopivia.

Yleensä ihmisillä on työelämän suhteen kaksi harhakäsitystä. He luulevat, että palkka maksetaan työstä ja toinen on koulutuksen mukaan maksettava palkka. Sellaista mielikuvaa työmarkkinoilla pidetään yllä pieni- ja keskituloisten kohdalla.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Jusula hoiti sopimusurakkana Timo Soinin presidentin vaalit, kansaedustajatkin pidettiin sivussa.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Pari huomiota tästä pääsihteerin toimesta, seuraava teksti on hakuilmoituksesta (jos oikean löysin)

"PÄÄSIHTEERIN (ARVIOINTI- JA AVUSTUSTOIMIKUNTA) virkasuhde (Id-numero 29-166-2016).

Pääsihteerin tehtävänä on toimia arviointi- ja avustustoimikunnan sihteerinä sekä osallistua toimikunnan työtä koskevien asioiden valmisteluun, suunnitteluun ja toteuttamiseen. Arviointi- ja avustustoimikunta toimii opetus- ja kulttuuriministeriön asiantuntijaelimenä valtakunnallisten nuorisojärjestöjen ja valtakunnallisten nuorisotyön palvelujärjestöjen avustusasioissa.

Virkasuhde on ministeriön yhteinen ja se on sijoitettu nuoriso- ja liikuntapolitiikan osaston strategia- ja ohjausryhmään. Kyseessä on määräaikainen virkasuhde, joka kestää 31.8.2019 saakka, kuitenkin enintään toimikunnan toimikauden loppuun.
Säädetyt kelpoisuusvaatimukset:

Tehtävään ei ole säädetty erityisiä kelpoisuusvaatimuksia.
Hakijalta odotamme:

Tehtävän menestyksellistä hoitamista edesauttavat korkeakoulututkinto, hyvä perehtyneisyys nuorisopolitiikkaan ja nuorisotyöhön sekä suomen kielen erinomainen suullinen ja kirjallinen taito sekä ruotsin kielen tyydyttävä suullinen ja kirjallinen taito. Perehtyneisyys keskushallinnon toimintaan samoin kuin muu kielitaito katsotaan eduksi."

Tehtävä johon ei edes tarvita yliopistotutkintoa, on sellainen johon en itse henkilökohtiasesti todellakaan valitsisi ketään tohtoritutkinnon suorittanutta. Ja kun tutkii blogistin CV:tä niin sieltä ei silmin mitenkän erikoisesti tule että kokemusta löytyisi nuorisopolitiikasta, nuoristyöstä tai olisi perehtynyt keskushallintoon.

Noilla edellä mainituilla vaatimuksilla Könttä tässä kohtaa ohittaa blogistin tämän toimen valinassa, se että jäikö valitsematta joku Könttää parempi jää näillä tiedoilla hämärän peittoon koska tiedossani ei ole muiden hakijoiden tietoja. Onko todella niin että jos on poliittisesti aktiivi niin silloin on epäpätevä töihin politiikan ulkopuolella?

Tohtorin hattu ei todellakaan ole sellainen tekijä joka takaa että ne työt hoituvat mihin ei edes tarvita korkeakoulututkintoa ja tämän sanon kokemuksella, mutta toki aina voi olla poikkeuksia.

Hyvää joulua

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Hyviä huomioita. Kyllä minuakin närästi hieman se, että Könttä tavallaan katsottiin kelvottomaksi tehtävään. Ei poliittisissa tehtävissä toimimisen pitäisi kenestäkään kelvotonta tehdä.

Mutta jos blogisti kokee tulleensa väärin kohdelluksi, hänen on todella valitettava valinnasta. Tosin valituksen kauttakin tehtävän saaminen ei ole suinkaan varmaa eikä se todennäköisesti ainakaan edistäisi tehtävän alkutaivalta.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Miksi sitten kelvoton nimitettiin ?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Mutta, Juho, viimeistään tässä vaiheessa jokainen meistä on huomannut, että Jukka Hankamäki on harvinaisen terävä ajattelija. Toivon, että juuri hänenlaisia käytetään yhä useammin a-studiossa ja vastaavanlaisissa kekkereissä, vakioajattelun sekoittajana.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #15

Näin tosiaan on. Siellä hänestä olisi miehen vastus tasapäisyydelle.

Virkamiesorganisaatiossa harvinaisen terävä ajattelija todennäköisesti masentaisi keskinkertaisuudet ja turhautuisi itse...

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Luen J. Sakari Hankamäen blogeja sen vuoksi, että ne ovat niin pirun analyyttisiä ja harvinaisen älykkään ihmisen pohdintoja, joissa asiat asetetaan myös "talonpoikaisjärjen" tasolle. Hyvin usein olen samaa mieltä hänen kanssa, vaikkakaan en toki aina, mutta tässä blogissa olen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut