J. Sakari Hankamäki Filosofian, politiikan ja median tutkimusblogi.

Yle-kiistan syvin olemus

Yleisradio on sellutehdas, jonka lemu leviää lähettimiensä läksyttämänä kauas kumpujen yöhön. Suurteolliset patruuna-ajat Yle tuo mieleen siksikin, että sillä on oikeistolainen johto ja proletaariset toimittajat.

Kun Ylen ajankohtaistiimin esimies Jussi Eronen ja toimittaja Salla Vuorikoski lähtivät talosta ovet paukkuen ja hallintoneuvosto asettui tukemaan kepulaisen Yle-pomon Atte Jääskeläisen linjaa, suuri yleisö joutui seuraamaan huonoa teatteria, jossa oli kyse perinteisestä oikeisto–vasemmisto-kiistasta.

Yleisradion vihervasemmistolainen toimittajakunta haluaisi tehdä valtakunnan hallitusta ja sen pääministeriä nälvivää ohjelmaa, mikä ei ole mieleen Ylen oikeistolaiselle johdolle.

Parlamentaarisesti hallitun Ylen hallintoneuvostossakin mielipiteet jakautuivat oikeistovasemmisto-jakoa noudattaen. Helsingin Sanomat kertoi eilen, että hallintoneuvoston perussuomalainen puheenjohtaja Kimmo Kivelä ja demarijäsenet Maarit Feldt-Ranta ja Ilkka Kantola päätyivät täysin eri linjoille siitä, millaista journalistisen kuristusotteen ja kontrollin pitäisi olla. Myös ruotsalaista porvaristoa edustava Ylen hallituksen puheenjohtaja Thomas Wilhelmsson asettui Jääskeläisen puolelle ja katsoi kaiken olevan kunnossa.

Helsingin Sanomien näennäisen perusteellinen selvitys kuitenkin salasi Yleisradiota hiertävän peruspulman. Yleisradion ongelma ei ole kissanhännänvedossa maan hallituksen ja opposition välillä. Ongelmien ydin on, että Yleisradiossa ei voida tehdä ohjelmaa, jossa kyseenalaistettaisiin monikulttuurisuuden ideologia, maahanmuutto, islamin leviäminen ja monet muut Euroopan unionin hedelmät. Pelätään seurauksia.

Jos Yleisradiossa halutaan saavuttaa yksimielisyys hallintoneuvoston, johtajiston ja toimittajakunnan kesken, onkin lausuttava sana ”monikulttuurisuus”.

Sopu, rauha, harmonia ja yksimielisyys löytyvät tällöin heti, sillä monikulttuurisuusagendan (nykyisin: ”kulttuurien moninaisuuden”) levittäminen on tendenssi, jonka sekä kokoomus, kepu, ruotsalaiset että poliittinen vihervasemmisto ja krisut voivat hyväksyä toiminnan ylimmäksi päämääräksi (tai alimmaksi yhteiseksi nimittäjäksi). Sitä ei kyseenalaisteta eikä epäillä.

Yleisön kannalta ongelma on tämän politiikan tarkoitushakuisessa rummuttamisessa eikä jossakin ”hallituksen arvosteluun” liittyvässä työmaakiistassa, jossa näperrellään vain oikeudesta arvostella pääministeriä! Kaikki tietävät, että Ylen kenkä puristaa ohjelmiston vihervasemmistolaisesta puolueellisuudesta. Poliittinen oikeisto pyrkii tekemään jotakin korjatakseen tilannetta, mutta vasemmistolainen toimittajakunta vetoaa ”sananvapauteen” jatkaakseen kansalaisten opettamista monikulttuurisuuden agendalla, jonka tuloksena ohjelmisto on mehukasta kuin faaraon kivekset.

Kuluneella viikolla Yleisradion TV1 tähdensi pakolaisten vastaanottamisen välttämättömyyttä lähettämällä kolmiosaisen ohjelmasarjan nimeltä ”Exodus – Matkamme Eurooppaan”, joka kertoi miljoonan viime vuonna Eurooppaan saapuneen pakolaisen retkestä juuri sillä henkilökohtaisesti koskettavalla tavalla, jonka toivotaan vetoavan kansalaisiin ja poliitikkoihin. Ohjelmassa keskityttiin seuraamaan 75 kehitysmaalaisen omakohtaista vaellusta Afrikasta ja Lähi-idästä paremman elintason perässä Euroopan unioniin.

Ohjelman propagandistinen olemus paljastuu, kun huomataan, miten jälleen sekoitettiin mikrotaso ja makrotaso keskenään. Olen juuri päässyt perustelemasta, miksi valtiollisia makrotason päätöksiä ei pitäisi tehdä mikrotason henkilökohtaisten vaikutelmien pohjalta eikä tuntemusten perusteella. Keskittyminen kyynelehtimään pakolaisten henkilökohtaisen kurjuuden vuoksi peittää sen valtavan poliittisen ahdistuksen, tuskan ja kurjuuden, jonka hallitsematon maahanmuuttovyöry tuottaa Euroopan makrotason rakenteille, taloudelle ja elämälle yleensä. Sananvapauden, tieteen vapauden ja älyllisen journalismin nimissä pitäisi tuoda esiin nimenomaan tämä. 

Vetoaminen pakolaisten omaan näkemykseen elinolojensa ongelmallisuudesta on aivan samanlaista kuin viittaaminen siihen, että rikkaat sanovat kärsivänsä köyhyydestä vain siksi, että he tuntevat itsensä köyhiksi. Tosiasiassa EU:n ulkomaalaispolitiikkaa, väestöpolitiikkaa ja rajavalvontaa tulisi johtaa riippumatta tällaisesta sosiaalipornoa edustavasta propagandasta, jota Yle esittää valtakunnanverkossa puristaakseen kansalaisilta sympatiapisaroita ja tehdäkseen meidät vastaanottavaisemmiksi pakkomaahanmuutolle ja pakolla kansainvälistämiselle eli internatsismille.

Yle vaikenee maahanmuuton ongelmista täysin tai keskusteluttaa muutamia luottolausuntoautomaattejaan ajankohtaisohjelmissa, joissa esitetyt kannanotot on varmistettu jo etukäteen tuomalla studioon kaikenlaisten kaarina hazardien, husu husseinien, ali jahangrien, charly salonius-pasternakien tai anu koivusten tapaisia vakiotoitottajia. Toimittajien ja tieteilijöiden työelämässä kokema mielipidevankeus on sitä, että älyllistä journalismia ja tiedettä ei saa eikä voi tehdä missään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Valtamedian valta nojaa vallalla oleviin ennakkoluuloihin. Niin sanotun "suvaitsevuuden" tunnustaminen kuin se olisi moraaliarvo, eikä vain älyllistä epärehellisyyttä jolla makrotason ongelmat sivuutetaan, on suuri yhteinen valhe. Samoin "monikulttuurisuuden" tulkitseminen jonkinlaisena yleisesti hyväksyttävänä yhteiskuntanormina, vaikka siinä on kyse pelkästä poliittisesta ideologiasta ja propagandasta.

Näitä laidasta laitaan vallalla olevia ennakkoluuloja YLE ei pysty mitenkään edes käsittelemään. Siellä pannaan pää pensaaseen kuten muuallakin mediassa. Mikrotasolle -- yksilöihin -- keskittyminen ja yksilötason peilaaminen puhuttelee ja onnistuu, koska se ruokkii toimittajille ominaista narsismia.

Saanko panna tähän linkin:

http://kuinkakarlmarxtavataan.puheenvuoro.uusisuom...

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Kiitos, Seppo.

Varsinkin viittauksesi narsistisiin motiiveihin toimittajien työskentelyssä on puhutteleva. Minulle tulivat mieleen Dan Steinbockin 1980-luvun analyysit "narsismin fasismista".

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Miten tämä YLE-asia on niin yllätys toimittajille ja yleisölle? Asia jolla on pitkät perinteet? En ymmärrä.

Kerro minulle J.Sakari, miten valtiollisesta tiedotusvälineestä tehdään riippumaton? Eikö se ole kuin yrittäisi pysäyttää auringonnousun? :-D

Lisäyksenä

Demarit ja Vihreät ovat seuraavassa hallituksessa. Ylessä tapahtuu varmasti puhdistus. Sieltä lentää nykyinen johto pihalle.

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Ympyrän neliöimistä on Ylen tekeminen puolueettomaksi.

Kyllä kaupallinen media on aina kyennyt parempaan objektiivisuuteen ja kriittisyyteen, sillä mainostajien mahti on politiikassa paljon pienempi kuin puolueiden, joista Yle on riippuvainen.

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen

Montakohan YLEn ihmistä Hankamäki on haastatellut?

Mutta tutkimattakin näyttää hänelle olevan selvää, että oikeiston johtamassa YLEssä toimittajat ovat "vihervasemmistolaisia". Taisitpa siirtyä mikrotasolta (siis läheltä nollaa) makrotasolle.

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Mikrotaso ei tarkoita mitään "nollaa" vaan yksilötasoa. Äläkä sekoita muutenkaan mikrotasoa ja makrotasoa toisiinsa.

Minun ei tarvitse haastatella henkilökohtaisella mikrotasolla ketään toimittajaa, kun toimittajakunta toitottaa koko ajan omaa poliittista sisältöään valtakunnallisella makrotasolla täysin läpinäkyvästi.

Kyseisen ideologian voimme lukea siis suoraan toimittajien jutuista sisällönanalyysin keinoin.

Raimo Korhonen näyttää olettavan, että tutkiminen on sitä, että kysytään toimittajan omaa mielipidettä omasta poliittisesta kannastaan.

Nimenomaan siten asiaa ei saataisi selville, sillä ihmisten omaa arviota omasta objektiivisuudestaan ei koskaan pidetä tutkimuksellisesti luotettavana.

Asiasta voidaan siis saada tietoa vain ulkoa päin tulkitsemalla ja arvioimalla.

Raimo Korhosen kannattaisi käydä tieteellisen menetelmäopin kurssi.

Mitä toimittajien haastattelemiseen tulee, oma tehtäväni ei ole haastatella toimittajia.

Sen sijaan Ylen toimittajien kannattaisi joskus haastatella minua, niin oppisivat hekin asioista jotain.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kokoomus ja vihervasemmisto haluavat lisää haittamaahanmuuttoa, kokoomus pragmaattisista syistä tehdäkseen bisnestä ja saadakseen palkat laskemaan ja vihervasemmisto ideologisista syistä joita eivät tajua itsekään.

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Ihan on kuin entisaikojen tehtaassa. Viisaammat korjaavat voitot ja tyhmemmät tekevät työn sekä kärsivät haitat. Mutta kummatkaan eivät ole kovin viisaita.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Miksi muuten toimittajat nostivat metelin vasta nyt? Johdon "ohjaavia" toimenpiteitä on tehty jo paljon aikaisemmin. Seurasivatko ensin poliittisen "kannatuskartan" muutoksia? Huomasivat kenties, että nyt poliittinen asetelma on sellainen, jolla nykyinen johto lentää pihalle.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Mitä monikulttuurisia ohjelmia YLE esittää? En ole huomannut yhtäkään.

Sen sijaan rasismia YLE:n kanavilta kyllä löytyy.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut