Jukka Hankamäki Osaa ja uskaltaa.

Keskusta: kepulikonstien kuningas

Juonittelu on Suomen Keskustassa perinne. Se kuuluu puolueen yhteisökulttuuriin, ja maine on palanut kiinni keskustan poliitikoihin kuin karjakeittiöstä tuvan kyökkiin kärrätty ternimaito paistinpannuun.

Mikään teflonmies ei Juha Sipiläkään onnistu olemaan. En kuitenkaan puutu tässä yhteydessä Sipilän mahdolliseen jääviyteen Talvivaara Sotkamo Oy:n toimintaa jatkavan Terrafame Oy:n rahoitusasiassa. Asian lonkerot ulottuvat hänen sukulaistensa omistussuhteisiin Terrafamen asiakasyrityksessä Katera Steel Oy:ssä, sillä pääministerin lasten osaomistama konepajayhtiö sai merkittävän tilauksen juuri Terrafamelta. Liiketaloustieteen emeritusprofessori Pekka Pihlanto julkaisi aiheesta jo ytimekkään analyysin, ja asia on eduskunnan oikeusasiamiehen selviteltävänä.

Kiintoisaa on nyt huomion siirtyminen jääviyskysymyksestä ja oman edun tavoittelusta julkisuuden ehtoihin: siihen, mitä saa sanoa, millä edellytyksin ja mitä se kaikki maksaa. Kuka maksaa?

Maksajaksi on ollut joutumassa muiden muassa toimittaja Ruben Stiller, joka äidillis-kätilömäisellä tavallaan aikoi harjoittaa lapsenpäästötaitoa ja tehdä aiheesta jutun Pressiklubi-ohjelmaan. Tätä kautta ongelma olisi pullautettu perjantai-illan nousuhumalassa olevan kansan taivasteltavaksi suorassa TV-lähetyksessä. Tulos: juttu sensuroitiin, ja sordiinoa toimittajalle potkujen uhalla.

Ylen toimittajat ja vastaava päätoimittaja ovat jo ehtineet laakeroida toisensa molemminpuolisella epäluottamuslauselmalla samanaikaisesti, kun kansalaiset ovat vaatineet Yleltä ”puolueetonta journalismia”. Ylen punavihertävä toimittajakunta on kohdellut ankarammin oikeistolaisia kuin vasemmistolaisia poliitikkoja, ainakin näin omien fasettihiottujen kirkaslinssieni läpi arvioituna. Mutta historia muistaa myös Sdp:n Kalevi Sorsan ja Ylen välien kärähtäneen pahoin, kun pääministeri huonosta kohtelusta suivaantuneena vihjaisi Ylen rahoituksen olevan kiinni julkisen kassan vartijoista.

Samanlainen epäsuora ajatuskulku on voinut jyskyttää Yle-pomojen takaraivossa nyt, kun Sipilä ahkeroi maineensa kirkastamiseksi ja selvensi näkökulmaansa muutamalla viestintää ohjeistavalla kannanotolla. Ne osuivat tyylikkäästi kuin apilan puintikukinto poistoraasteen keskipakoissuuttimeen niittosilppurissa.

Sipilän toiminta tuo kovasti mieleen Kauko Juhantalon tavan ”koplata” yhteen ministerivastuulliset valtion asiat ja oman firmansa asiat. Siitä ei selvitty ilman valtakunnanoikeutta. Keskustelun siirtäminen itse asiasta julkisuuden ehtoihin taas muistuttaa Paavo Väyrysen tapaa harjoittaa filibusteria, eli käsittelyn viivytystä puheripulilla eduskunnassa. Eikö Sipilä oppinut mitään myöskään Anneli Jäätteenmäen urkintatapauksesta tai Kehittyvien Maakuntien Suomi ry:n epäonnistumisesta yrityksessään rakentaa korruptioautomaatti Suomeen?

Keskusta on ollut kepulikonstien kuningas myös Kekkosen jälkeisessä Suomessa. Juonittelua ja oman edun perkausta on toki kaikissa puolueissa, mutta niissä epärehellisyys verhotaan taitavammin. Keskustan juonittelu tapahtuu tupailloissa ja saunaseuroissa, jotka eivät ole yhtä vedenpitäviä ja sofistikoituneita kuin kokoomuksen ja liike-elämän vispilänkaupat. Vasemmistopuolueissa juonittelu tapahtuu näennäisen avoimesti ammattiliitoissa, jotka nauttivat valtion piilotukea muun muassa veroedun muodossa. Keskustalaisten rötöstelyillä on taipumus paljastua.

Kirjoitin viime kesänä kokoomuksen palatsivallankumouksen yhteydessä, että poliitikko kestää enintään kolme paloa. Tilanne on samanlainen kuin baseballissa. Sipilän ensimmäinen palo tapahtui, kun hän petti vaaleissa antamansa koulutuslupauksen. Pieniä paloja on ollut pitkin matkaa; virheeksi osoittautui muun muassa oman talonsa lupaaminen pakolaiskeskukseksi. Tarvitaanko vielä uusi palo?

Poliittinen ilmapiiri on kiristynyt kiristymistään. Vertauskuvallisen näytön antaa rekkakuskien protesti, jolla työn raskaan raatajat valmistautuvat lakkoon sananvapauden puolesta! Kaukoliikenteen rahdin roudauksessa tulee varmaan kuunneltua paljon Yleisradiota, joten pinnojen palaminen ei ole mikään ihme. On parempi polttaa se ay-liikkeessä kuin liikenteessä.

Tämä solidaarisuuden ilmaus toi minulle mieleen yliopistoälymystön vastavuoroisen tuen SAK:lle, kun 1970-luvulla opiskelijat ja muutamat professoritkin hoilasivat innoissaan, että ”metalli marssii jo”! Taidamme elää taaskin yhteiskunnallisen jakautumisen ja radikalismin aikaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Kivakiva. Taas kerran meidät keskustalaiset leimataan. Kiitos vain nyt tästä kuninkuustittelistä. Onneksi perintöprinssejä sentään kärkkyy vähän joka suunnalla...

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Prinsessojen ei siis tarvitse Keskustassa haaveilla kuningattaruudesta?

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Hyvä Kari Haapakangas,

Yritin kirjoittaa silkkihansikkain ja puhua niin totta kuin osaan.

Kyllä syynä leimaantumiseen ovat nuo poliitikot itse.

Toivoisinkin, että keskusta onnistuisi jotenkin kitkemään tai ruiskuttamaan pois tuon vainioillaan rehottavan haittakasvuston, koska onhan kyseessä sentään arvollinen puolue, jolla on pitkä ja maineikas historia.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

No, minähän en ole poliitikko, joten ei se aivan minuun osunut tuo. Harmittaa vain suuresti nuo jatkuvat kepulipuolue on rikollisjärjestö -puheet joita netti on täynnä. Minä kun en ole pääministeri niin voin ihan rauhassa suuttua moisista kommenteista.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen Vastaus kommenttiin #4

Nuo puheet " kepulipuolue on rikollisjärjestö -puheet joita netti on täynnä." Johtuvat siitä että, juuri näin on! Eikö niistä saisi kirjoittaa vai miksi harmittelet?
Jos vähänkin viitsii penkoa historiaa, kepulismi alkoi jo 60-70 luvulla salaoja-, eduskunnan varojen kavalluksesta, Helsingin metron rötöksiin ja jatkumo vain kiihtyy vuosituhannen vaihteessa Juhantalon koplaus, Jäätteenmäen, vaaliraha, nuorisosäätiön rötökset, yms. yms. Lista on loputon!
Harmitella pitäisi sitä miksi Keskusta on niin ylimielinen ettei heitä rötöstelijöitä pois riveistään ja ala toimimaan kansan parhaaksi! Eikä omaksi parhaakseen!

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas Vastaus kommenttiin #6

En nyt marise "mutkumuutkin" -argumentilla, mutta kyseenalaistan tuon lausumasi muuten. Sinähän tuossa suoraan ja kiertelemättä nimeät minut rikollisjärjestön jäseneksi (kyllä, minulla on keskustan jäsenkirja). On sitä pienemmistäkin syistä jätetty kunnianloukkauskanteita.

Helsingin metrorötöksiin?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #9

Eihän sinulla ole Keskustapuolueenjäsenkirjaa, vaan olet puolueen jäsenen jäsen.

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki Vastaus kommenttiin #4

Kari Haapakangas: "Harmittaa vain suuresti nuo jatkuvat kepulipuolue on rikollisjärjestö -puheet joita netti on täynnä."

Minä en sanonut kepun olevan rikollisjärjestö, vaan itse käytit tuota sanaa.

Vaikuttaa nyt vahvasti siltä, että kepulaisilla on "oma lehemä ojassa" kepulaista sanastoa vilijellääkseni.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Puolueet ovat yhdistyksiä ja niiden toiminnanvalvominen ei kuulu viranomaisille, näin totesi minulle Oikeuskansleri.

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki Vastaus kommenttiin #5

Aimo Remes,

oekeuskansler se on valatakunnan viimeinen paemenpoeka, jolle kuuluupi piäministerin valavominen.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

#1

Mistä ihmeestä voi tuollainen johtua ? Mahtaisko olla Kepulaisilla yhteinen geeniperimä.

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Elä sie Jouko hyvä ryhdy geeniargumentilla spekuloemaan. Voe männä lihoiks koko manoeveri. Tuo rekkakuskien kannanotto jo män vasikanhyytelöks niinkö tuore ay-hieho. Samapa tuo kuin talikoisi naapurin pellolle lantaa.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

PS Nuo otsikot ja jutut, " kepulipuolue on rikollisjärjestö -puheet joita netti on täynnä." loppuu heti, kun puolue lopettaa rikollisen, epäeettisen ja moraalittoman toimintansa!

Niin yksinkertaista se on!

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Oletpa harvinaisen lapsellinen.

Joka kerran keksitään ja niin edelleen. Sorsan katkera slogan elää edelleen, vaikkei sillä mitään totuuspohjaa olekaan.

Muuten, jos verrataan sitä, mikä puolue on ollut useimmin valtakunnaoikeudessa, niin se on ylivoimaisesti SDP. Keskustalaisia on ollut vain kaksi, ja toinen niistäkin vapautettiin.

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Hienoa, Kari Haapakangas, että ainakin sinulla on oikeudentunto tällä tavoin kohdallaan.

Ehkä ammattipoliitikkojen pitäisikin päästä useammin valtakunnanoikeuteen moraalia oppimaan.

Sanoisin tämän Tarja Halosen äänellä, mutta tässä riittänee, että ilmoitan kannanottoni olevan muuten vain piilosarkastinen.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas Vastaus kommenttiin #14

Mitäpä minun mielipiteilläni olisi väliä. Minähän elän tukahduttavassa kepulandiassa helsinkiläisten rahoilla terrorisoivien satraappien valvoessa elämäämme. Joka tietysti koostuu etupäässä juonittelusta siitä miten pystyisimme lypsämään kaupunkilaisilta lisää rahaa näennäispuuhasteluumme, kuten maatalouteen, risupaketteihin ja tuulivoimaan.

En vaivaudu piilottelemaan sarkasmiani..

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Pitkä on kirjoitus enää puuttui syytös siitä että kuinka kepu ryövää suomalaisia maataloudella.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

"Joka kerran keksitään????" Minähän vain luettelin muutamia ensiksi mieleeni tulleita rötöksiä joihin keskusta on sotkeutunut.
Valtakunnanoikeudessa olo ei ole mikään tae syyttömyydestä tai syyllisyydestä. Korppi ei korpin silmää noki!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tuulimyllyillä ja Nuorisosäätiöllä kepu kuoppaa suomalaisia veronmaksajia.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Tämäkin haava on vielä auki, - Pekkarisen Syöttötariffi vävylle? Yli 4000 miljoonan potti ja nyt annettiin vielä 1000 miljoonaa lisää turhan ajoittaisen tuulisähkön tukeen. Itse tuulivoimalat aiheuttavat terveys- ja ympäristöhaittoja ominaisuuksillaan.

Kysyntä tuulisähkölle on kehäkolmosen sisällä, mutta ei tuotantoa.

Länsirannikolla ei ole tuulisähkölle kysyntää, niitä kuitenkin pakkosijoitetaan vastustuksesta huolimatta tänne.

Poliitikot voisivat tehdä itselleen kyselytutkimuksen: Jos edetään kysynnän ja tarjonnan mukaan, niin ne tuulivoimalat pakkosijoitetaan kehäkolmosen sisälle.

"Sähköä ei ehkä kovin paljon synny, mutta rahaa kyllä."
http://paivanbyrokraatti.com/2015/09/25/pb-mauri-p...
Mauri Pekkarinen oli luomassa tukiautomaattia tuulivoimalle. Nyt tuista hyötyy vävypoika.
Tuo kytkös on vain osa koko kummallisuutta, lisää löytyy kun selvittää Tuuliwatin taustat (vaimo Keskimaan hallituksessa, S-ryhmä) ja sisaren poika Viitasaaren kaupunginjohtaja, joka ajaa väkisin tuulivoimaa Viitasaarelle).Keski-Suomessa Maurin kädenjälki näkyy kaavoituksessa, Jyväskylän kaupungin, Maakuntaliiton, Keskisuomalainen- lehden ym. mielettömissä tuulihattu jutuissa.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013032916780974_u...

Kohti vähäpäästöistä Suomea - Uusiutuvan energian velvoitepaketti
Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen 20.4.2010
https://www.tem.fi/files/26643/UE_lo_velvoitepaket...

Mauri Pekkarisen perhe hyötyy tuulivoimasta - ”Ne on ihan härskejä”
http://www.iltasanomat.fi/vaalit2015/art-200000089...

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

"Oletpa harvinaisen lapsellinen."????

Kumpi lienee kommentoijien mielestä lapsellisempaa; uskoa kepuleihin vaikka pitävää näyttöä suhmuroinista on vuosikymmenien ajalta, vai minä joka toin osan niistä esiin huonomuistisille/muistamattomille keskustalaisille? Anneli Jäätteenmäkin, "puhun niin totta kuin osaan", sekä Matti Vanhanen, Korhonen, Kaikkonen,jne.."en muistaa"!

JK Miten noin huono muistinen kuin Matti Vanhanen, on keskustan presidenttiehdokas? Eikö vaarana ole valita dementiaan sairastumassa oleva presidentiksi?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut