Jukka Hankamäki Osaa ja uskaltaa.

Välikysymys auringonpaisteesta yhteiskunnallisena peruspalveluna

Herra puhemies!

Kuten olemme voineet havaita, on auringonvalon niukkuus tällä hallituskaudella koetellut erityisesti lapsiperheitä, eläkeläisiä, opiskelijoita, työttömiä, työssä käyviä ja niitä vähäosaisia, joilla leikkaustoimien vuoksi ei ole ollut mahdollisuutta matkustaa ulkomaille auringonpaisteesta nauttimaan. On tärkeää, että auringonvalo nyt kun sitä maahamme saadaan ei johtaisi sosiaaliseen eriarvoistumiseen päivän pituuden, lämpötilan, kesän keston tai muun niihin verrattavan syyn vuoksi. 

Siksi olisi suotavaa, että hallitus sopeutustoimien jälkeen ja kuluessa, kohdistaisi toimenpiteensä jatkossa niin, että auringonvalon jakautuminen myös haja-asutusalueelle kohtelisi oikeudenmukaisesti ja tasa-arvoisesti niitäkin kansanryhmiä, jotka muutoin olisivat kaikkien heikoimmassa asemassa.

Samoin on ensiarvoisen tärkeää huolehtia monikulttuurisuuden ja maahanmuuton edistämisestä tavalla, jolla auringonvalon vähäisetkin rasistiset vaikutukset ja vihjeet voidaan ajoissa havaita ja poistaa. Tätä jo auringon ultraviolettisäteilyn ruskettava ominaisuus sinänsä eliminoi, joten on oudoksuttavaa, mikäli hallitus silti onnistuu toimillaan kyseenalaistamaan ne päämäärät ja arvot, joihin hallitus on toisaalta sitoutunut osana arvoyhteisöä.

Koska aurinko nousee idästä ja laskee länteen, pitää hallituksen jatkossakin huolehtia maamme liittoutumattomuudesta ja tasapuolisesta suhtautumisesta niin itäisiin kuin läntisiinkin naapurimaihimme. Auringonvalon pitkäkestoinen ja yhtäjaksoinen saanti on turvattava, ja onkin käsittämätöntä, kuinka hallitus on laiminlyönyt auringonpaisteen jakelun ja perille toimituksen lähes koko hallituskauden ajan.

On tärkeää, että valtion omaisuuden myynnistä saatavia kertaeriä käytetään pysyvien finanssiratkaisujen luomiseen julkistaloudelle, aivan samalla tavoin, kuin päivänpaisteen toivotaan vauhdittavan harmaan talouden kitkemisyrityksiä ja läpinäkyvyyttä viranomaistoiminnan piirissä. Hallituksen tulee jatkossa pitää silmällä erityisesti auringonvalon työllistävää vaikutusta innovaatioteollisuuden ja tuulivoimalapuistojen luomiseksi osana Sote-uudistusta ja Nato-selvitystä.

Esitänkin hallitukselle kysymyksen, miten hallitus aikoo jatkossa taata sen, että auringonpaiste todellakin johtaa vientiteollisuuden elpymiseen ja työpaikkojen syntymiseen maahamme myös koulutuksen, kansainvälistymisen, korkean teknologian ja teollisuuden kärkihankkeiden sekä huippututkimusyksiköiden kautta. Samalla esitän sen vaatimuksen, että panostusta euroalueen koossa pitämiseen ja tiivistämiseen jatketaan yhä enenevässä määrin.

Toivottavaa on, ettei hallitus lähestyvässä budjettiriihessä sen enempää kuin tarkastelujakson puolivälieräottelussakaan kohdistaisi vaikutuksiaan lisäleikkausten aikaansaamiseksi auringonvalolle, sillä juuri ne kaikkein haitallisimmin koettelisivat palkansaajia, yrittäjiä, maanviljelijöitä ja matalatuottoisissa elämäntapa-ammateissa toimivia heikentäen yhteiskunnallista tehokkuutta, huoltovarmuutta sekä tulospanos-suhteen tuotantotaloudellisia kustannusvaikutuksia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän MattiKarjalainen1 kuva
Matti Karjalainen

Hauska irvailu politiikan mitäänsanomattomasta tai tarkoittamasta kielestä J. Sakari Hankamäki.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut