Jukka Hankamäki Osaa ja uskaltaa.

Ehdotan journalistipalkintoja MV-lehdelle

MTV3 kerää jälleen ehdotuksia Bonnierin Suuren journalistipalkinnon saajaksi. Koska oma toimintani on tieteen tapaan avointa ja julkista, julistan oman ehdokkaani palkinnon saajaksi katoilta. Kilpailussa voidaan palkita vuoden juttu, vuoden journalistinen teko, vuoden kirja ja vuoden journalisti.

Vuoden journalistinen teko on aivan ehdottomasti MV-lehden esiinnousu maahanmuuton ongelmia koskevan informaatiotyhjiön täyttäjänä. MV-lehti on toteuttanut oman tehtävänsä kunniakkaasti ja harvinaisen pienillä resursseilla siinä, missä sensuuri, ongelmien salailu ja parhain päin selittely ovat saattaneet lähes kaikki muut tiedotusvälineet julkisen epäilyn ja jopa halveksunnan kohteiksi.

Vuoden journalistiksi ehdotan MV-lehden omistajaa, kustantajaa ja päätoimittajaa Ilja Janitskinia. Samoin ehdotan, että myös opetus- ja kulttuuriministeriön vuosittain jakama tiedonjulkistamisen valtionpalkinto myönnettäisiin MV-lehdelle.

Perusteluni on seuraava. MV-lehti on edistänyt totuudenmukaista viestintää tuomalla päivänvaloon erityisesti maahanmuuttoon liittyviä ongelmia, joista niin sanottu valtamedia on vaiennut. MV-lehti on paljastanut virkamiesten ja poliitikkojen väärinkäytöksiä, epäeettisiä menettelyjä ja jopa rikoksia. MV-lehti on puolustanut Suomen kansalaisten oikeuksia viranomaisten mielivaltaa, ulkomaalaisten Suomessa harjoittamaa rikollisuutta ja Euroopan unionista tulevaa komentelua vastaan. MV-lehti on tarjonnut Suomen kansalaisille avoimen kanavan tuoda näkemyksenä julki tilanteessa, jossa niin sanottu valtamedia on pyrkinyt tukkimaan kansalaisten suut sulkemalla maahanmuuttoa koskevien juttujensa kommenttipalstat.

Tällä tavoin toimiessaan MV-lehti on menetellyt hyvän lehtimiestavan, sananvapauden, tieteen ja etiikan parhaiden perinteiden mukaan. MV-lehti on pystynyt hoitamaan vaikean tehtävänsä, vaikka sitä on aiheettomasti syytelty disinformaation levittämisestä ja vaikka kilpaileva valtamedia onkin pyrkinyt leimaamaan MV-lehden kirjoitukset perättömiksi. Tosiasiassa MV-lehti on paljastanut erityisesti Yleisradion ja Sanoma-yhtiön harjoittaman uutisoinnin valheelliseksi, poliittisen korrektiuden korruptoimaksi ja tendenssimäisyyden mädättämäksi. On ollut vaikeaa osoittaa, mikä MV-lehden kirjoituksista ei pitäisi paikkaansa. MV-lehden käyttämät lähteet ovat samanlaisia ja toisiaan samantasoisesti lainaavia kuin muidenkin viestimien lähteet.

MV-lehti on edistänyt kansanvaltaa ja siten taannut demokratian säilymistä paremmin kuin yksikään kansalaisoikeuksien viranomaisprojekti tai hallintohanke. MV-lehden toimitus ja avustajat ovat osoittaneet työssään uhrautuvuutta ja pyyteettömyyttä, eikä työskentelyssä ole ollut havaittavissa vähäisintäkään oman edun tavoittelua eikä totuudellisuuden alistamista kaupallisille tarkoitusperille. Sen sijaan toimintaa on luonnehtinut kriittisyys.

MV-lehdessä on tehty onnistunutta tutkivaa journalismia, jonka tuloksena lehti on kyennyt tuomaan esiin uutta tietoa erityisesti maahanmuuton ja monikulttuurisuuden ongelmista. Tästä kaikesta todistaa MV-lehden nousu Suomen luetuimpien Internetissä ilmestyvien lehtien joukkoon ja se, että lehti on taivuttanut sekä valtamedian että poliitikot joko kertomaan asioista totuudenmukaisemmin tai salaamaan tarkoitusperänsä paremmin.  On vaikea (mutta tavallaan helppo) kuvitella, kuinka huono sananvapauden tilanne Suomessa olisi ilman MV-lehteä.

 

JUKKA HANKAMÄKI

Filosofian tohtori, filosofi

 

Todettakoon lopuksi, että Bonnierin Suuren journalistipalkinnon jakaminen ei perustu äänestykseen, jolloin MV-lehti varmaankin saisi selvän voiton, vaan palkinnosta päättää jakajatahon itsensä perustama raati, jonka jäsenet ovat valtamedian edustajia tai monikulttuurisuuden ja maahanmuuton suosijoita. Siksi en usko MV:llä olevan mahdollisuutta palkinnoille, ja vielä vähemmän uskon valtionpalkinnon päätymiseen kenellekään muulle kuin jollekin maahanmuuttoa ja monikulttuurisuutta truuttavalle toimittajalle, kirjailijalle tai ylipäänsä jollekin suomalaista yhteiskuntaa vihaavalle haudankaivajalle.

Arvosteluperusteistani korostan, että olen arvioinut MV-lehteä lukijan näkökulmasta, mediatuotteena ja siltä kannalta, miten MV-lehti on tervehdyttänyt median kenttää laajemmin. Sen sijaan kysymyksen siitä, millä menetelmillä lehti hankkii aineistonsa tai mitä normatiivisia näkökohtia siihen liittyy, olen siirtänyt sivuun. Olen katsonut asiaa yksinomaan tuloksen kannalta.

Kaikkeen toimintaan liittyy sekä myönteisiä että kielteisiä näkökohtia. Esimerkiksi autoilusta on paljon hyötyä mutta myös haittaa, koska tapahtuu kolareita ja tulee ilmansaasteita. Silti autoilua ei ole kielletty eikä pidäkään kieltää. Sama pätee lehden tekoon. Myönteiset tulokset painavat MV-lehden kohdalla enemmän kuin ne vähäiset epäkohdat, joista lehteä voidaan mahdollisesti arvostella. Myös tieteessä käsitellään eri kysymyksenä tuloksen todistusvoimaisuus ja tapa, jolla aineisto on hankittu. Saatua tietoa ei siis kumoa se, vaikka tieto olisi saatu kyseenalaisillakin menetelmillä, jos itse tieto pitää paikkaansa. Niinpä MV-lehden esiin nostamia ongelmia ja lehden antamaa informaatiota ei kumoa se, vaikka sitä hankittaessa olisi tallottu jonkun varpaita.

Filosofina tarkastelen asiaa vain tiedonmuodostuksen kannalta – en siltä normatiiviselta kannalta, onko lehden toimintatapa soveliasta, epäsovinnaista, paheksuttavaa tai hyväksyttävää. Tältä kannalta lehti on onnistunut tuomaan esiin paljon sellaista, mistä muu media on vaiennut. Sitä kautta MV-lehti on palvellut lukijoitaan hyvin, vaikka se onkin närkästyttänyt kilpailijoitaan ja poliittisesti eri tavoin ajattelevia.

MV-lehti on myös uusi ilmiö sikäli, että se on metajulkaisu, siis julkaisu, joka kommentoi muissa medioissa esitettyjä juttuja ja arvostelee niiden luotettavuutta. Tästä johtuu, että lehdessä on paljon lainauksia, viittauksia, epäilyjä ja kyseenalaistamista, jotka lehden kriitikot ovat puolestaan tuominneet spekulaatioiksi, vaikka lehden tarkoitus on selvästikin ollut osoittaa muussa mediassa esitetyn juttuaineksen oma spekulatiivisuus. Myös muut lehdet ovat muuttuneet paljolti metalehdiksi, sillä niissäkin toimittajat lainailevat esimerkiksi blogeissa esitettyä aineistoa melko vapaasti. Lisään, että minun ja MV-lehden välillä ei ole intressisidonnaisuuksia, toisin sanoen omistus-, toiminta- tai muita arviooni vaikuttavia suhteita tai jääviyksiä, joten mitään quilty by association -leimoja en edes harkitse ottavani vastaan, en myöskään kehumieni osapuolten mahdollisia pyyntöjä kehumisen lopettamisesta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

37Suosittele

37 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Minusta tuossa on unohdettu MV-lehden tärkein meriitti. MV-lehti on luonut uutta journalistista kulttuuria joka aktiivisesti tukee poliittisen kulttuurimme muutosta.

Tietoisesta valheesta on tehty uusi hyve, eikä valehtelemisesta kiinni jäämistä jäädä märehtimään. Tämä on mahdollistanut kansalaisten medialukutaidon kehittymisen, kun mediaan eikä johtaviin poliitikkoihin enää kannata luottaa. Rehellisyys on niin last season ja suomalaistenkin on viimein aika luopua siitä viimeisten joukossa.

Tässä kehityksessä MV-lehti on eturintamassa ja ilman muuta journalistipalkinnon arvoinen.

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Maahanmuutton ongelmiin liittyvässä tematiikassa YLE ja HS ovat uutisoineet rehellisesti, kattavasti ja vääristelemättä?

MV on jo vaikuttanut kaikkiin suurinpiin mediataloihin, koska sitä kautta tieto kulkee nopeasti ihmisille. Näiden on muutettava uutisinointia avoimeksi pysyäkseen perässä. Miksi ihminen haluaisi lukea raiskaukseen syyllistyneestä nuorukaisesta, koska MV on jo paljastanut hänen nimensä ja taustansa pakolaisena.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Ja sinä uskot ne valheet ilman kritiikkiä?

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen Vastaus kommenttiin #18

En niitä kritiikittä lue, mutta jos tilanne on 0 tietoa, tai tietoa, joka tulee välikäsien ja blogien kautta, niin sitä kummasti pyrkii löytämään jälkimmäisestä toduuden siemenen. Taatusti tuo julkaisu on tehnyt perättämiä juttuja, mutta myös monessa asiassa ollut ensimmäisenä julkaisemassa todellista tietoa. Tämä sama tieto on sitten vahvistettu poliisin kautta ja julkaistu perinteisissä medioissa. MV on enemmän sellainen huolestuneiden kansalaisten ja blogien/FB-juttujen välityskanava kuin perinteinen lehtitalo, mutta se ei poista sitä etteivätkö he voisi kertoa todellisuudesta.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Minusta MV-lehdellä on paikkansa suomalaisessa roskalehdistössä siinä kuin esim. hesarillakin.
Voi olla että journalismin taso jopa paranee kun MV-lehti on piikkinä peffassa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari
Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Jos nyt suoraan sanon mielipiteeni MV-lehdestä niin se on terrorin väline. Valikoivalla totuuden kertomisella ja suoranaisilla valheilla (joita esim. Sakari Timosen Image-lehden blogissa on ruodittu) ei vielä oikein ansaitse nimitystä journalistiksi. Jokaisen maahanmuuttajia käsittelevän "artikkelin" jälkeen täyttyy MV-lehden kommenttikenttä eri asteisista herjauksista aina väkivaltaan yllyttämiseen saakka.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Tahallisesti ja ansiotarkoituksessa tehdystä tekijänoikeusrikoksesta voidaan tuomita sakkoihin tai enintään kahdeksi vuodeksi vankeuteen.

Kun ihmisistä esitetään valheellisia tietoja vahingoittamistarkoituksissa, on kyse kunnianloukkauksesta. Mikäli valheellinen tieto esitetään vielä julkisesti ja levitetään laajalle, on usein kyse törkeästä kunnianloukkauksesta.

Mikäli MV-lehdellä ei ole minkäänlaisia tällaisia rikkeitä, on tietenkin täysin mahdollista, että julkaisun omistaja voi vapaasti tulla Suomeen palkintoja pokkailemaan, eikös vain?

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff

Tiedonjulkistamisen valtionpalkinto? Disinformaatiopalkinto taitaisi sopia paremmin.

"MV-lehdessä on tehty onnistunutta tutkivaa journalismia". Eihän tälle voi kuin nauraa!

Taitaa koko juttu olla sarkasmia.

Käyttäjän PaholaisenAsianajaja kuva
Juha Leinivaara

Harmi vain, että Ilja on erikseen kertonut ettei MitäVittua-nettisivulla ole toimitusta.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Totta, sen hän on tehnyt täällä Usarissakin. Omien sanojensa mukaan hän ei ole ainuttakaan juttua toimittanut tai kirjoittanut. Ja täytyyhän sen totta olla jos rehellinen mies näin sanoo.

http://kristinakalliojarvi.puheenvuoro.uusisuomi.f...

Sari Haapala

Miten on mahdollista että Petra Nyqvist ei lue MV:tä mutta samalla kuitenkin tietää kaiken mitä siellä kirjoitetaan? Sama koskee näitä monia muitakin lappalaisia ja börjejä.

Myöskin paheiden pesää hommaforumia mollataan joka välissä, mutta samalla kuitenkin tiedetään tasan tarkkaan mitä siellä kirjoitetaan. Vaikuttaa siis siltä, että nämä sivustojen pahimmat kritisoijat ovat niiden ahkerimpia lukijoita, joten mikä saa teidät kuitenkin aina palaamaan sivustolle?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #31

Siksi että on olemassa sosiaalinen media, Twitter ja FB johon ihmiset linkittävät noita juttuja ja kuvankaappauksia jutuista. Mulle tulee myös sähköpostiin henkilökohtaisia viestejä, joissa MV:n lukijat kertovat juttujen sisällöstä. Ajattelitko, että jää jotenkin epäselväksi, mistä on kyse, jos linkissä lukee "Ylipainoinen muslimi uhoaa: MV-lehti tulisi lopettaa" ja artikkelissa on nuoren teinitytön kuva?

Ei, asia tulee täysin selväksi. Nuoren tytön mollaamista aikuisten miesten toimesta. Ja sitten tulee Sari Haapala kaunistelemaan sikailua tavalla tai toisella, tällä kertaa vetoamalla siihen, että ei saisi olla tietoinen. Onnea valitsemallasi tiellä.

Sari Haapala Vastaus kommenttiin #33

"Ajattelitko, että jää jotenkin epäselväksi, mistä on kyse, jos linkissä lukee "Ylipainoinen muslimi uhoaa: MV-lehti tulisi lopettaa" ja artikkelissa on nuoren teinitytön kuva?"

Eihän mitään tämmöistä juttua ole kirjoitettu, vaan se näyttää olevan MV:n keskustelupalstalla joka on täysin eri osoitteessakin. Sama kun joku kirjoittaisi tänne kommentin ja uutisoisi Uuden Suomen kirjoittavan sitä ja tätä. Julkaiset siis kirjoituksia totuuksina täysin toisen käden tietoihin perustuen.

Reijo Tossavainen

MV-lehdessä on täyttä asiaa ja roskaa, sekä kaikkea siltä väliltä. Aivan kuten on perinteisessäkin mediassa.

MV-lehdessä juttujen sisältö on tavallisen lukijan helpommin arvioitavissa. Sen sijaan perinteinen media suodattaa, vääristelee tai jättää kertomatta asioita tavalla, jota keskivertolukija ei välttämättä huomaa. Siksi perinteisen median toiminta on kyseenalaisempaa.

Kiitän jälleen Hankamäkeä hyvästä blogista!

Toivon, että mahd. moni jakaa juttua eteenpäin Facebookin ja Twitterissä.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Olet erehtynyt. Hesari ei masinoi esim. raiskatun tytön mollauskampanjoita jossa säälitään naisen raiskaajaa, koska nainen on niin "läski" ja "ruma suvakkihuo¤a" Millä sanoin selittelisit vaikka sellaisen naisen äidille ja isälle että suosittelet tätä julkaisua muillekin?

Reijo Tossavainen

MV-lehdessä on täyttä asiaa ja roskaa, sekä kaikkea siltä väliltä. Aivan kuten on perinteisessäkin mediassa. Usein samoista asioista, joskus ei.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #19

Olisiko silloinkin aivan sama, vaikka tällainen tekaistu tai muuten vihamielinen mollauskampanja kohdistettaisiin vaikkapa vaimoosi tai tyttäreesi? Missä kulkee Reijon rajat?

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

MV-lehdellä on historiallinen vastine, Repo-radio naapurineljänniksineen, väärien satomäärien ilmoittaminen , Kiinan kolhoosien ylistäminen jne. Tämä kaikki paska ulkopoliittisesti arveluttavuus-agendan sysimustan sateenvarjon suojassa. Toivottavasti joku historianharrastaja koostaisi parhaat palat Olli Alhon repertuaarista kirjaviisaiden kanssa ja vaikkapa Mikko Valtasaaren reportaasit Kiinan todellisuudesta.
Tässä vastineessa on vieläkin haikuja menneestä gloriasta ja ne ovat varsin kiusallisia kikkareita kantapäissä. Varsinainen Alamo vasemmistolaisille, joilta on omat linnakkeet syöty pois alta punapääoman lailla. Ei taida hupenevasta joukosta löytyä punaista "Niklas Herliniä", joka herättäisi vaikkapa Tiedonantajan kaikkien kriittisten lukijoiden ja uskollisten aateveljien temmellyskentäksi. Se olisi varsinainen "sananvapauden" riemuvoitto, mutta taitaa häpeä viedä voiton tässä taistossa.

Käyttäjän TeppoAnnala kuva
Teppo Annala

En lue MV-lehteä. Aiemmin tuli kyllä vierailtua epäsäännöllisesti sivulla, yleensä jonkin tutun linkkaamana. Itse olen siinä uskossa että kyseessä on täysin kansan peloilla ja rasistisilla ajatuksilla ratsastava sivusto jolla ei ole mitään tekemistä laadukkaan journalismin kanssa.

Se että sieltä on muutaman kerran tullut oikeassa olevia juttuja ei tee rikkinäisestä kellosta ehjää.

Säälittää lähinnä ihmiset jotka käyttävät MV-lehteä lähteenä omille (käytännössä aina rasistisille) purkauksilleen.

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

"Säälittää lähinnä ihmiset jotka käyttävät MV-lehteä lähteenä omille (käytännössä aina rasistisille) purkauksilleen."

Nykyään samat tiedot saa viiveellä myös perinteisistä lehdistä, mutta joutuu hakemaan ja tekemään liimaa-leikkaa työtä, koska nämä pihtaavat tietoa - syistä jotka ovat ilmiselvät eikä niitä tarvitse erikseen mainita. Onko perinteisten medioiden hyvyys siis sitä, että kerrottaan valikoiden ja piilottaen, jotta ihmisille ei tule huono mieli. Esim. samantyyppinen rikos, mutta tekijä Suomalainen/Ulkomaalainen. Ensimmäisestä uutisoidaan heti ja kerrotaan tarkat tuntomerkit, joista viimeistään paljastuu, että tekijä on kantasuomalainen. Toisessa tapauksessa tietoja piilotellaan, puhutaan nuorukaisista ja käytetään kiertoilmauksia.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Tämän perusteella suomessa on tosi paljon rasisteja.
Niin paljon että he tarvitsevat oman lehtensä.
Mahdollisesti vielä paikan eduskunnassa ?
En olisi uskonut.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Kaikke ne tohtoritkin tekevät saadakseen vähän julkisuutta.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Onhan meillä Virallinen lehtikin olemassa, liekö sielläkään kaikki kuulutukset totta ?

Reijo Tossavainen

Alfthanin trollikommentti kertoo enemmän kommentoijasta kuin itse asiasta.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Kertoo esimerkiksi sen, että en lusikoi hengenravinnokseni sontaa.
Talvisodan alkamispäivänä tällaisesta äläsvain asiasta vääntäminen ei edes naurata.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kannattaa tehdä koukkaus esim. Hesarin tai YLE:n historiaan ja yrittää etsiä ennen v. 2012 tämän tason ns. kriittistä ja tutkivaa journalismia. Sitähän ei välttämättä edes suurin osa lukijoista odota tai silloinen hallitus (six-pack) edistänyt, mutta maailman ymmärtämiseksi se olisi ollut tärkeätä.

Siksi on aiheellista kysyä, miksi mm. Hesari suojeli lukijoitaan tällaisilta tiedoilta ja analyysilta?
http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2012/11/28/t...

Nyt sitten ihmettelemme, että EU on velkakriisissä, tukipakettikriisissä, eurokriisissä, Schengen-kriisissä, unionin itsensä aiheuttaman kansainvaelluksen kriisissä, terrorismikriisissä, peruskirjan loukkausten kriisissä, demokratian kriisissä ja - ennen kaikkea - Suomi itse ns. kyntää yhä syvällä.

Missä oli se neljäs valtiomahti, vallanpitäjien toimia valottava ja arvosteleva ns. tutkiva journalismi?
Erkki Toivanen sentään käytti kapasiteettiaan yksityisessä blogissaan:
http://erkkitoivanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/4178...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen luovutti vuoden 2015 tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot 27.11.2015 eli siis viime perjantaina.

Palkinnot menivät jossain määrin perinteisempiin kohteisiin.

http://www.minedu.fi/OPM/Tiedotteet/2015/11/tiedon...

Elämäntyöpalkinnon saivat perinteenkerääjä, kulttuurintutkija, kirjailija Markku Nieminen Kalevalan ja karjalaisen kulttuurin tunnetuksi tekemisen ja säilyttämisen puolesta tehdystä työstä sekä kustantaja, tietokirjailija, kääntäjä Kimmo Pietiläinen tieteellisen tiedon välittämisestä ja sen tuomisesta osaksi kansallista tietokulttuuria. - Nämä mielestäni osuivat kohteisiinsa ihan OK.

Jukka Nieminen

Tän on pakko olla sarkasmia tai sitten jokin osuva trollaus ?

Käyttäjän SeppoRaittila kuva
Seppo Lähdevalo

Toki MV-lehti on ikävän yksipuolinen eikä ihan mun lehti koska ohittaa filosofiset puolet ja monet sellaiset hyvät uutiset turvapaikanhakijoista, mitkä ovat todellisia. Mutta olen huomannut, että kiihkeimmin sellaiset ihmiset kommentoivat MV-lehteä,
1) jotka eivät sitä lue;
2) jotka eivät koskaan missään osoita tietävänsä, miten massiivista valtamedian valehtelu ja vääristely on;
3) jotka käyttävät enemmän energiaa maahanmuuttokriitikoiden mustamaalaamiseen kuin turvapaikanhakijoiden auttamiseen;
4) joiden mielipiteet ovat valtavirtaa ja joille ei ole siksi ongelma valtamedian harrastama Toisen maailmansodan tasoinen sensuuri ja vastineiden julkaisemattomuus;
5) jotka luulevat, että MV-lehdellä on omaa aineistoa, vaikka se kopioi ja linkittää mm. valtamedian aineistoja, hieman kommentoidenkin, eli myös valtamedialla on joskus samoja uutisia ja jopa "elintasopakolainen"-sanaa se on käyttänyt.
Jne.

MV-lehteä ei voi arvioida sen lukija- ja blogikirjoitusten osalta sen enempää kuin mitään muutakaan lehteä...

MV-lehti ei edes ole tarkoitettu yleisaikakauslehdeksi. Eikä kaikkien lehtien tarvitsekaan olla moniaiheisia.

Ilman MV-lehteä moni ei olisi saanut tietä monien EU-valtioiden todellisesta turvapaikanhakijatilanteesta, mm. muutamien pääministerien ja kenraalien mielipiteitä.
Suomessahan valtamedia sensuroi sisällön perusteella jopa noinkin korkea-arvoisten näkemyksiä, jos ne ovat "vääriä".
Esim. islam-tuntija Kaari Utriota ei haastatella, koska hän kirjoitti vuosituhannen vaihteessa näin: http://mvlehti.net/2015/09/13/kaari-utrio-islamin-...

Suomi on muuten korkeatasoinen maa koulutukseltaan. Nyt jos koskaan on korkea aika lopettaa naurettava valtamedia-johtoinen loanheitto mm. "äärioikeisto"- ja "rasismi"-käsitettä yhä laajemmaksi vääntäen.
Jos on tarkoitus sanoa, esimerkiksi, että "10-17-kertaisesti Suomen kantaväestöä enemmän raiskaavat kansallisuudet" -ilmaisu on liian leimaavaa tms. ja yksilöitä tulee kohdella yksilöllisesti, niin miksi niin ei voi sanoa? Miksi oppi roduista täytyy asiaan sotkea, riippumatta siitä, kannattaako kyseisen ilmaisun sanoja sitä?

Ja mitä mieltä rasismi-sanasta ollaankin, meillä on suuri ei-työperäisten tulijoiden kotouttamisen ongelma, jota ei missään EU-maassa ole pystyty ratkaisemaan tiettyjen kansallisuuksien edustajien osalta niin, että tilastot olisivat lähteneet kaunistumaan.

Niin kauan kun mm. tuota asiaa todistetusti peitellään, kaunistellaan, sensuroidaan ja sen esiin tuojia, MV-lehteä ja maahanmuuttokriitikoita yleisemmin törkeästi perusteettomasti leimataan, vaihtoehtomedialla on tilaisuutensa ja suosionsa.

MV-lehdellä on paljon kuvakaappauksia, jotka todistavat, ettei valtamedian ja viranomaisten törkeyksillä tunnu olevan rajaa.
Uusimpia esimerkkejä: http://mvlehti.net/2015/10/15/mtv-jatkaa-riman-alittamista-saara-jantusen-avustuksella/(ja paljon muita juttuja eli valtamedia on kritiikittömästi antanut paljon tilaa Jantuselle) ja http://mvlehti.net/2015/11/30/mv-lehti-paljasti-op... ja http://mvlehti.net/2015/11/28/valtamedia-iltasanom... ja http://mvlehti.net/2015/11/26/taman-paivan-hesari-...

Seppo Hildén

Vanhan koulukunnan toimittajana voin kompata blogistin ehdotusta journalistipalkinnon ehdottamisessa MV-nettilehdelle.

Perustelut: Suomessa on puutetta asioista suoraan puhuvista mediatahoista. Poliittinen korrektius on vallitseva journalistinen katsantokanto suurimmassa osassa mediataloja. Sellainen mädättää journalismia.

Käyttäjän SeppoRaittila kuva
Seppo Lähdevalo

En mielelläni lue MV-lehteä, koska siinä on ensisijaisesti toisarvoisuuksia, seiskamaisuuksia, ja toivon ettei kukaan lue pelkästään MV:ä yhteiskunnallisena lähteenään.

Ne toisarvoisuudet ilmeisesti vetävät eniten klikkauksia. Mutta mistä muualta tällaisia tietoja monikaan saisi, jos ei MV-lehdestä:
* http://mvlehti.net/2015/09/09/kuinka-lammaslaumaa-... (jutussa tarkoitettu lähde: http://www.oecd-ilibrary.org/social-issues-migrati...), jota on klikattu valitettavan vähän
* http://mvlehti.net/2015/11/29/tietovuoto-vasemmist... (Tuon alkuperäislähde on Magneettimedia, mutta en ihmettele, ettei sitä jakseta lukea sen natsisympatisointien vuoksi.)
* "suvaitsevaisten" mielenosoituksista esim. https://www.youtube.com/watch?time_continue=204&v=... -linkin sain MV-lehdestä

En pidä MV-lehden eräistä puolista mm. siksi, että se niin paljon kopioi toisilta. Mutta toisaalta, onhan se köyhä verrattuna muihin medioihin, jotka myös kopioivat.
Eli yksi näkökulma olisi suhteuttaa palkinnon antamista resursseihin. (En itse ota kantaa, miten tässä pitäisi tehdä.)

Vähiten ymmärrän niitä, jotka eivät boikotoi niitä lehtiä, joista MV-lehti ottaa usein aineistoaan.
Tässä yksi, minkä julkaisi ensin IS, sitten Savon Sanomat ja MV: http://www.savonsanomat.fi/uutiset/kotimaa/arabiku... (Juttua en löytänyt is.fi stä haulla eli paperiversiossa se varmaan on.)

Selvyyden vuoksi: Mielestäni suomalaisista voisi olla vaikkapa puolet ulkomaalaisia ja ihan minkä tahansa ihonvärisiä tahansa.
Demokratiaan kuuluu myös saada kannattaa vaikkapa islamilaisenemmistöistä Suomea, joka on helposti saatavissa, sillä islamilaisia pakolaisia riittää ja jokaisella on äänioikeus. Mutta kannattaisiko ottaa ensin selville, millaisista kulttuureista ketkäkin tulijat ovat? Ja mistä kumpuaa erittäin laaja-alainen ihmisten nimittely natseiksi ja äärioikeistolaisiksi, esim. vain mielenosoitukseen osallistumisen perusteella? Mistä kumpuaa maahanmuuttoasioitten hoitaminen niin huonosti, valehtelu jopa tilastoista, kuten yllä oleva Kuinka lammaslaumaa.. -juttu osoittaa?
MV-lehti on perusteltu niin kauan kuin tuollaisia tarvitsee kysyä.

Toki se on tiettyjen näkökulmien nostaja, kaukana tilastosta. Eiköhän jokaisen kansakunnan enemmistö ole kuitenkin rauhaa rakastavaa porukkaa? Mutta eihän mikään lehti ole täysin tasapainoinen. Ja yleisaikakauslehtien on helppo vaikuttaa rauhallisilta, koska ne julkaisevat paljon ei-poliittisia juttuja, taustoistaan irrotettuja uutisia, jne. - Eihän sellainen "tasapainoisuus" tarkoita sitä, että yleisaikakauslehtien omistajilla ja toimittajilla ei olisi poliittisissa näkemyksissään kapea-alaisuutta, sokeutta, ristiriitaisuuksia.

MV-lehti on myös irtisanoutunut rasismista, rasistien ym. epäasiallisten kommentteja on sen sivuilta paljon poistettu, omistaja Janitski on myös antanut ainakin yhdelle kuuluisalle antirasistien inhoamalle porttikiellon lehteensä.
MV-lehti on ilmoittanut olevansa haittamaahanmuuttovastainen, ei maahanmuuttovastainen.

En ole löytänyt vastausta sitten siihen, miten paljon ja millaista maahanmuuttoa lehden perustaja haluaisi. Selväksi on tullut vain se, ettei äärimmäisyyksiä haluta. Eikä sellaista politiikkaa, mikä tuo ääri-ilmiöitä.

Tässä kannattaa huomata siis se, että ei MV-lehden toimitukselle vaikuta olevan suuri ongelma esim. rikoksiin taipuvaiset ja perusteetta turvapaikkaa hakevat turvapaikanhakijat sinänsä, vaan se, ettei heitä kyetä kovin nopeasti löytämään turvapaikanhakijoista ja käännyttämään. Myös 2015 tulleiden turvapaikanhakijoiden taloudellinen vaikutus pitkällä tähtäimellä selvästi huolettaa MV-lehteä, mikä on järjen rajoissa oleva reaktio Suomen tulevaisuudesta välittäväisille.

MV-lehdestä on liikkeellä paljon väärinkäsityksiä, lähtien jo sen nimestä, joka on nykyisin vain MV-lehti, ei enempää. - Ehkä yleisin väärinkäsitysten syntymistapa on se, että lehteä ei lueta tai jos luetaan, niin otetaan esim. erittäin pieni osa esimerkiksi jonkin päivän toimituksellisesta aineistosta tarkasteluun. Usein (vai yleensä?) suurin osa tarkasteluun otetuista jutuista on lukijamielipiteitä ja toisten lehtien juttuja. Yllättävän usein myös vain hoetaan, että pitäisi faktat tarkastaa, mutta juttujen määrään nähden erittäin harvoin on huteja voitu osoittaa. Varsinkin verrattuna muihin paljon julkaiseviin medioihin.

Kerran huomasin, että yksi huhuun perustuva juttu oli ilmeisesti poistettu kokonaan. Ja tietenkään lukijamielipiteissä ei aina ole tasoa. Mutta en ole huomannut toimitukselta vastuutonta, tahallista vääristelyä tai peittelyä.

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Kiitoksia keskustelijoille vilkkaasta kommentoimisesta.

Korostan, että olen arvioinut MV-lehteä lukijan näkökulmasta, mediatuotteena ja siltä kannalta, miten MV-lehti on tervehdyttänyt median kenttää laajemmin. Sen sijaan kysymyksen siitä, millä menetelmillä lehti hankkii aineistonsa tai mitä normatiivisia näkökohtia siihen liittyy, olen siirtänyt sivuun. Olen katsonut asiaa yksinomaan tuloksen kannalta.

Kaikkeen toimintaan liittyy sekä myönteisiä että kielteisiä näkökohtia. Esimerkiksi autoilusta on paljon hyötyä mutta myös haittaa, koska tapahtuu kolareita ja tulee ilmansaasteita. Silti autoilua ei ole kielletty eikä pidäkään kieltää.

Sama pätee lehden tekoon. Aina roiskuu kun rapataan. Myönteiset tulokset painavat kuitenkin MV-lehden kohdalla enemmän kuin ne vähäiset epäkohdat, joista lehteä voidaan arvostella.

Myös tieteessä käsitellään eri kysymyksenä tuloksen todistusvoimaisuus ja tapa, jolla aineisto on hankittu. Saatua tietoa ei siis kumoa se, vaikka tieto olisi saatu kyseenalaisilla menetelmillä, jos vain itse tieto pitää paikkaansa.

Sama pätee lehden tekoon. MV-lehden esiin nostamia ongelmia ja lehden antamaa informaatiota ei kumoa se, vaikka sitä hankittaessa olisi tallottu jonkun varpaita.

Filosofina tarkastelen asiaa vain lopputuloksen ja tiedonmuodostuksen kannalta - en siltä normatiiviselta kannalta, onko lehden toimintatapa soveliasta, epäsovinnaista, paheksuttavaa tai hyväksyttävää. Ja tiedonmuodostuksen kannalta lehti on onnistunut tuomaan esiin paljon sellaista, mistä muu media on vaiennut. Sitä kautta MV-lehti on palvellut lukijoitaan hyvin, vaikka se onkin närkästyttänyt kilpailijoitaan ja poliittisesti eri tavoin ajattelevia.

MV-lehti on myös uusi ilmiö sikäli, että se on metajulkaisu, siis julkaisu, joka kommentoi muissa medioissa esitettyjä juttuja ja arvostelee niiden luotettavuutta.

Tästä johtuu se, että lehdessä on paljon epäilyjä ja kyseenalaistamista, jotka lehden kriitikot ovat puolestaan tuominneet spekulaatioksi, vaikka lehden tarkoitus on selvästikin ollut osoittaa muussa mediassa esitetyn juttuaineksen oma spekulatiivisuus.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut