Jukka Hankamäki Osaa ja uskaltaa.

Miten hukata miljardi minuutissa?

Kreikan taloustragedia ylittää eeppisyydessään kaikki Aiskhyloksen murhenäytelmät (ja niiden keston). Kohtalomaista asiassa on determinismi, jolla rahaunioni on vaatinut pienehkön ja euroon sopimattoman kansakunnan koko valtionvarallisuuden syöksemistä monetarismin alttarille.

Pääsyy on itsenäisen rahapolitiikan menetys, jonka vuoksi kansaa on kupattu sisäisellä devalvaatiolla ja kansallisvarallisuuden myymisellä hintana eurossa pysymisestä. Ei pidä siis syyttää kreikkalaisia vaan kohdistaa arvostelu systeemin perusteisiin, joissa se valuvika varsinaisesti on.

Koska jälkiviisaus on parasta esittää etukäteen, analysoin asiaa jo tässä, tässä, tässä ja tässä kirjoituksessani. Mikään ei ole muuttunut, ja tilanne pahenee.

Jos laastarilapun nyppää irti kerralla, se sattuu vähemmän kuin hitaasti kiskominen. Mikäli Kreikka eroaa eurosta, hyvää siinä on, että maa saadaan itsenäisen rahapolitiikan ja taloudellisen vastuun sekä toipumisen tielle. Eurolle se on karvas tappio ja tuottaa tuhoa eurossa oleville maille, mutta pitkällä tähtäimellä rahaunionin hajoaminen ja itsenäiseen rahapolitiikkaan paluu olisi hyväksi kaikille muillekin valtioille.

Koska olen lausunut periaatteellisen kritiikin jo aiemmin, ei mieleen taida tulla enää muuta kuin vitsejä ja arvoituksia, joista yksi laitettakoon tähän muistuttamaan vaikkapa Delfoissa asuneesta oraakkelista.

***

Kuvitellaanpa, että olen kaukaisen maan valtiovarainministeri, ja minun pitäisi rahoittaa menoja 97 miljardin edestä. Minun pitäisi siis ostaa tuolla summalla sosiaalipalveluja, panssarivaunuja ynnä muuta valtiolle.

No, teenkin niin, mutta kassa on tyhjä. Lainaan siis Saksalta 50 miljardia ja Ranskalta 50 miljardia, eli yhteensä 100 miljardia. Maksan palvelujen ja laitteiden myyjille yhteisarvoltaan 100 euron shekeillä ja saan vastineeksi ostamani asiat sekä 3 miljardia vaihtorahaa.

Palautan yhden yli jääneen miljardin Saksalle ja toisen Ranskalle. Yhden miljardin pidän itselläni.

Tällöin olen velkaa Saksalle enää 49 miljardia ja Ranskalle 49 miljardia.

49 miljardia + 49 miljardia = 98 miljardia. Plus yksi itselle jättämäni miljardi, eli yhteensä 99 miljardia.

Mutta missä on yksi miljardi? Rahaahan oli alun perin 100 miljardia!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Se on miinus yksi itselä pidetty miljardi, ei plus. ;)

Nojoo, nyt odotan sinun ja minun lisäkseni jo näitä muitakin varhaisheränneitä astumaan estradille.

Voimme perustaa kuoron, että "eihän tätä kukaan voinut ennalta nähdä, että näin käy, herrajesta!"

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Oikea vastaus arvoitukseen, Henri! Juuri näin ne plussat muuttuvat miinuksiksi myös tosielämässä Kreikan jätettyä maksamatta lainoittajille alun perin tuottoisaksi luvatun maksuerän.

Ja aivan oikeassa olit sinäkin, kun teroitit monissa kirjoituksissasi tuota yhteisvaluutan pönkityksen epätoivoisuutta saaden osaksesi poliittista ylenkatsetta (mutta myös arvostusta). Myös professori Pekka Pihlanto osuu varmaankin oikeaan kirjoituksessaan (http://lokari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/197702-krei...), jossa hän mainitsee kreikkalaisten haluttomuudesta sitoutua mihinkään, eli aivan syyttömiä kansalaiset eivät itsekään ole - monetarismin uhriksi joutumisestaan huolimatta.

En viitsisi kirjoittaa asiasta enää ollenkaan, koska Eurooppa tukehtuu jo jälkiviisauteen, ja etukäteen viisaita puolestaan voidaan arvostella narsismista.

Mutta vaivauduin mainitsemaan asiasta, koska näen tämän päivän käännekohtana, josta alkaa Kreikan eroaminen eurosta ja sen mukainen yhteisvaluutan hajoaminen.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Mitä olin vvm. Varoufakisin tekstejä lukenut ennen kuin hänestä tuli tuo vvm. niin aika selkeä kanta henellä oli, että euro "modernina 1800-luvun valuuttajärjestelmänä" on (ja oli) katastrofi Kreikalle.

Helmikuussa näytti jo siltä, että niinköhän mahtaa hakea omaa valuuttaa (löytyy helmikuun 2015 arkistostani täältä.)

Sitten pohdin vielä sitäkin, että onko tämä ministerikaksikko (ml. Tsipras) nyt todellakin niin uuvatteja kuin valtamedia antaa ymmärtää.

https://www.suomenuutiset.fi/enta-jos-kreikan-joht...

Ja lisää hassuja tulkintoja tuli vielä eilen uuden sopimusehdotuksen ja kansanäänestyksen "ei"-kehoituksen ristiriidasta. Niitä pureskelin tänä aamuna.

---

Olen hieman eri mieltä siitä, etteikö Kreikka ole sitoutunut. Tilannekuvaa saa esimerkiksi näistä graafeista:

http://www.vox.com/2015/7/1/8871509/greece-charts

Joista erityisesti graafi #8 vastannee juuri tähän kysymykseen, sekä:

http://www.marketwatch.com/story/10-things-theyre-...

yleinen myytti #1.

Asiasta voidaan toki keskustella enempikin.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

S:H.: Tuolla 5.5.2010 blogilla pääsisi TV4:n ennustajaksi, tosin yöhommiin...
Tosin tuossa osumisprosentti lähenteli jo 100:aa. ;-)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

On kuitenkin syytä muistaa, että kyse on kahden valuvian yhdistelmästä: euron ja Kreikan. Maa, jonka verokanto on olematon, tulee kärsimään myös tästä eteenpäin. Kun kreikkalaiset laivanvarustajat luopuisivat 10 %:sta omaisuudestaan (crow-funding) maa olisi nytkin kertaheitolla kuivalla...

P.S. Paavolle ja Saulille, KIITOS!

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

En pystynyt tuota ongelmaasi yhden miljardin kohtalosta ratkaisemaan, mutta selitys on varmaan yksinkertainen, liian yksinkertainen että sen pystyisi havaitsemaan. :)

Itseasiassa on väärä käsitys että näissä veloissa, takuissa ja takuutuksissa jotain häviäisi lopullisesti. Mitään ei häviä mitä on olemassa, tärkeät asiat vain siirtyvät kädestä käteen, jotkut voittavat ja jotkut häviävät, kuten pokerissa, mutta kokonaisvarallisuus ei muutu.

Nyt omaisuutta kertyy liikaa rikkaisiin maihin, pois köyhistä maista. Se ei aina tapahdu oikeudenmukaisella tavalla. Tällaiset Kreikka- jutut, vaikka näyttäisivät epäoikeudenmukaisilta, itseasiassa voivat tasoittaa jotain vielä suurempaa epäoikeudenmukaisuutta. Samaa tapahtuu kansallisissa puitteissa esim. tulonsiirtojen ja progressiivisen verotuksen avulla.

Ei ole rikkaillekaan pitemmän päälle edullista että tuloerojen annetaan kasvaa kohtuuttomiksi. Jos niin annettaisiin tapahtua kulutuskin pysähtyisi, koska jos pelkästään rikkaat kuluttaisivat, kulutus olisi hyvin pientä, koko yhteiskunta pysähtyy siellä missä tuloerojen annetaan kasvaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Mutta missä on yksi miljardi? Rahaahan oli alun perin 100 miljardia!"

Alunperin oli ranskalla 50 miljardia ja saksalla 50 miljardia, yhteensä 100

Lopussa ranskalla oli 1 miljardi saksalla yksi miljardi, sinulla yksi miljardi ja tavaran myyjillä yhteensä 97 miljardia, yhteensä 100 miljardia.

Mitään ei siis ole hävöksissä, voin jatkaa kaikessa rauhassa päivän askareitani.

Ei näissä velkatouhuissa koskaan mitään oikeasti katoa, vaikka sillä tavalla helposti kuvitellaan, kun laskuissa seotaan.

Enemmän kuitenkin on sellaista kuvitelmaa että rahat jotenkin lisäisivät omaisuuden määrää. Ei se maapallon omaisuus sillä tavalla kasva että rahaa painetaan ja annetaan lainalksi.

Reino Jalas

“Tällöin olen velkaa Saksalle enää 49 miljardia ja Ranskalle 49 miljardia.
49 miljardia + 49 miljardia = 98 miljardia. Plus yksi itselle jättämäni miljardi.”

Kun lyhennät velkaasi sillä omalla miljardillasi, niin oletkin velkaa enää 97 miljardia, ja huomaat että mysteeri on ratkennut.

Tätä ikivanhaa laskentakysymystä on alun perin esitetty 100 kamelin tai 100 lampaan avulla.

Aina se kuitenkin yllättää. Se kourassa oleva 1 ylimääräinen lammas tai 1 Miljardi seteleinä on niin oikean ja todellisen tuntuista

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut