Jukka Hankamäki Osaa ja uskaltaa.

Oikeat työväenpuolueet muodostavat hallituksen – Porvari-idealistit oppositioon

Ennusteita on tunnetusti kahdenlaisia: itseään toteuttavia ja itseään kumoavia. Koska tiedän, että monetkin ihmiset haluavat tahallaan osoittaa ennusteeni vääriksi, ennustin Suomeen toisenlaista hallitusta kuin tosiasiassa odotin. Tällä tavoin sain edes hiukkasen itseäni miellyttävämmän kokoonpanon aikaan.

Aina kun Suomessa on eletty löysän taloudenpidon vuoksi yli varojen, valtaan astuu hallitus, jonka kontolle jää virheiden korjaaminen. Näin oli viimeksi vuonna 1991, jolloin maa sukelsi lamaan, ja Esko Ahon oikeistohallitus joutui taistelemaan maan talouden pelastamiseksi.

Nyt muodostettavaa keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten yhteishallitusta on sanottu mediassa porvarihallitukseksi, mutta nimitys on harhaanjohtava. Se on sitä jo siksi, että sana ”porvari” tarkoittaa kaupunkilaista kauppiassäädyn jäsentä, ja marxilaisessa retoriikassa sillä viitataan omistavaan luokkaan. Sipilän, Soinin ja Stubbin hallituksessa on maaseutu vahvasti edustettuna, samoin työtä tekevä väestö, aivan kuten lukeneistokin.

Maaseudun Tulevaisuuden teettämän gallup-tutkimuksen mukaan Suomen puolueista selvimmin työväenpuolue on Perussuomalaiset. Myös keskustalle pienituloisten asema on ollut tärkeä. Ja kokoomus on jo pitkään markkinoinut itseään todellisena työläisten asianajajana – yrittäjyyden puolesta puhumisen ja työpaikkojen luomisen kautta.

Muodostettava hallitus ei ole – vastoin yleistä väitettä – konservatiivinenkaan, vaan hyvin nykyaikainen, uudistusmielinen ja edistyksellinen. Ajateltakoonpa vaikka Juha Sipilän halua viedä Sote-uudistus loppuun, tai perussuomalaisten pyrkimystä tervehdyttää EU-politiikkaa.

Koska Tupu, Hupu ja Lupu ovat identtisiä kolmosia, Aku-setä olisi voinut valita kokoomuksesta, demareista ja perussuomalaisista hallitukseen aivan mitkä tahansa kaksi. Lakkia vaihtamalla eroa ei olisi huomattu. Käytännön politiikassa erot eivät tulekaan juuri näkymään, sillä politiikantekoa ei ohjaa enää mikään ideologia vaan talouden paine.

Hallitus joutuu tekemään yhtä kaikki säästeliästä politiikkaa. Oikeistolle vastuun kantajan rooli sopii kuitenkin paremmin kuin populistiselle vasemmistolle. Luullakseni Sdp taktikoi itsensä tahallaan oppositioon korkoa kasvamaan.

Monet tiedotus- ja toitotusvälineet ovat jo julistaneet hallituksen hyväksi tai huonoksi. Meillä tieteen piirissä on tapana ennen arvostelua odottaa tuloksia ja tulkita niitä tilanteiden valossa.

Niinpä minäkään en kiitä enkä moiti etukäteen. Hyvältä kuitenkin näyttää. Niin sanottujen takiaispuolueiden poissaolo hallituksesta on tervetullut asia.

Kun hallituksessa ovat keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset, on toivoa, että

– tehdään myönteisiä päätöksiä uusien ydinvoimaloiden rakentamisesta, kun vihreät eivät jarruta,

– saadaan maahanmuuttoa vähennettyä suomalaisten oman työllisyyden eduksi,

– voidaan luopua pakkoruotsista laajemman kielikoulutuksen hyväksi, koska Rkp on oppositiossa,

– tehdään myönteinen päätös Hornet-koneiden korvaamisen aloittamisesta,

– voidaan purkaa työllistymisen esteitä säädösviidakosta,

– ei aloiteta homoavioliittolain kumoamista, kun kristilliset ovat oppositiossa,

– voidaan leikata kehitysapua (samasta syystä),

– turvataan kotimainen yrittäjyys ja työn tuottavuus,

– vähennetään EU:hun ja ilmastotukiin kaadettavan rahan määrää,

– voidaan vähentää ympäristönormeista johtuvia toiminnan ja työnteon esteitä,

– panostetaan korkeakoulutukseen ja osaamiseen sekä

– voidaan aloittaa toimenpiteet Suomen liittämiseksi Natoon.

Negatiivisena voidaan pitää, että (lähinnä kokoomuksen ja kepun vaatimuksesta) valtiontalouden sopeutustoimet hoidetaan leikkauksin eikä verotuksen suhteita ja painopisteitä muuntelemalla, ja julkisen talouden leikkauksilla on talouskasvua hyydyttävä vaikutus.

Hallituksella on edessään paljon työtä, ja siksi siellä istuvatkin kaikki todelliset työväenpuolueet. Hienostelemaan tottuneet idealistipuolueet, yhden asian liikkeet ja irrationalisti- sekä populistiryhmittymät saavat nyt muodostaa valtakuntamme porvarillisen opposition. Hyviä kahvihetkiä oppositioaitioon, vaikka ihan varma tämäkään kokoonpano ei vielä ole – eikä varmasti lopullinen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

"sillä politiikantekoa ei ohjaa enää mikään ideologia vaan talouden paine"
Eli politiikka on talouden ja pankkien tiukassa ohjenuorassa eikä siksi enään toimi kansan äänenä ja demogratian keulakuvana. Kellä raha sillä valta, todettakoon.

"turvataan kotimainen yrittäjyys ja työn tuottavuus"
Mediaa seuraamalla tämä tarkoittaisi yrityksille verovapautuksia ja nollasoppateita mutta duunareille pidempää päivää pienenevällä palkalla sekä "loisten" tukien leikkuuta että ne menivät töihin väkipakolla vaikkei palkalla eläisikään.

"vähennetään EU:hun ja ilmastotukiin kaatuvan rahan määrää"
Tästä ja monesta muusta EU kannasta tullaan hallituspohjassa neuvottelemaan vielä pitkään ennenkuin mitään sopua onnistutaan löytämään.

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Se, että "politiikantekoa ei ohjaa enää mikään ideologia vaan talouden paine" tarkoittaa, ettei ihmisten toimeentuloa voida ohjailla taikasanoilla, vaan puolueet joutuvat parantamaan työn tuottavuutta ja kilpailukykyä.

On tietenkin valitettavaa, että globalisaatio ja kansainvälinen hintakilpailu ovat viemässä leivän suomalaisen työntekijän pöydästä. Mutta syy ei ole suomalaisten työnantajien, vaan vika piilee siinä, että kansainväliset suuryritykset pystyvät kilpailuttamaan työvoiman hintatason ja veroasteen eri maissa. Niinpä ainoaksi kilpailuvaltiksemme jää osaaminen: tehdä asioita, joita muualla ei osata ja tehdä ne muita paremmin.

Kotimaisen yrittäjyyden turvaaminen ja työn tuottavuuden parantaminen eivät sen vuoksi tarkoita työpäivän pidentämistä tai muita huononnuksia. Sen keksit itse. Toisaalta on muistettava, että esimerkiksi Saksassa tehdään tuntia, paria pitempiä päiviä kuin Suomessa, jossa lintsaillaan mielellään. Siksi työ tuottaa siellä paremmin.

Ja mitä ilmastotukiin tulee, esimerkiksi Kiina voisi maksaa hiilidioksidipäästöjä rajoittavat toimet suoraan lihavasta valtionkassastaan, mutta koska se luokitellaan edelleen kehitysmaaksi, Suomi joutuu maksamaan ilmastotukia muiden mukana myös Kiinalle. Kehitysavun tehottomuudesta puolestaan kirjoitin jo tässä:

http://hankamaki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/189005-k...

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

"puolueet joutuvat parantamaan työn tuottavuutta ja kilpailukykyä"
Eli kilpailemaan halvalla työvoimalla ja pitkillä päivillä jos työnantajaliitton ja kokoomukseen on uskominen. Eikä tukienvarassa elävien ja vähäosaisten aseman huonontaminen helpota valtion vatsakipuja. Tähän hän parantaviin vaikutuksiin kuuluvat myös nuorille haitallinen työelämän pidenny.

"valitettavaa, että globalisaatio ja kansainvälinen hintakilpailu ovat viemässä leivän suomalaisen työntekijän pöydästä."
Pitäisikö asialle tehdä sitten jotain järkevää eikä miettiä vienkö leivän duunari Kallen, Lea yrittäjän vai kaikkien pöydästä. Nyt kallista aikaa valuu turvassa kinailussa hukkaan kun kilpailukovenee.

"Mutta syy ei ole suomalaisten työnantajien, vaan vika piilee siinä, että kansainväliset suuryritykset pystyvät kilpailuttamaan työvoiman hintatason ja veroasteen eri maissa."
Hyvä että myönnät vian olevan monikansallisissa suuryhtiöissä ja epäterveessä kilpailussa (jossa Suomen asema ei ole kovin hyvä).

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

"Hyvä että myönnät vian olevan monikansallisissa suuryhtiöissä"

En minä mitään myönnä, paitsi jos sinulla olisi jokin väite, jonka voisit ehdottomasti todistaa ja jonka voisin myöntää. Minä vain totean muutamia itsestäänselvyyksiä.

Ja totean myös sen, että peräämäsi toimet edellyttävät nimenomaan tekoja - pelkkä ideologinen kinaaminen ei auta, ja juuri siitähän oli puhe.

Parasta toimintaa taas on kansallisen edun valvominen, ja sitä uusi hallitus on tekemässä.

"Kansainvälisen" hoilaaminen ei auta, ja vasemmiston kannatus laskee juuri siksi, että se on kääntänyt selkänsä kansalliselle edulle ja laittanut kaikki kansainvälisyyskortin varaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut