Jukka Hankamäki Osaa ja uskaltaa.

105 – 92: Hyvä päivä tasa-arvolle ja kansanvallalle

Eduskunta päätti tänään hyväksyä kansalaisaloitteen tasa-arvoisen avioliittolain puolesta äänin 105 – 92, joten aloite etenee suureen valiokuntaan, jossa kannattajilla on enemmistö. Laki tulee lopullisesti hyväksyttyä parin, kolmen viikon kuluttua, mikäli se saa täysistunnon toisessa äänestyksessä samat äänet kuin tänäänkin.

Tämä oli selvä voitto sekä tasa-arvolle että kansanvallalle. On mukavaa kuulua samaan arvoyhteisöön toisten Pohjoismaiden, Englannin, Ranskan ja monien muiden liberaalien länsimaiden kanssa.

Toivon myös, etteivät lakia vastustaneet pettyneet pahasti. Äänestyspäätöshän ei ollut keneltäkään mitään pois, ja luullakseni myös vastustajat sopeutuvat asiaan samoin kuin naispappeuteen ja sukunimilakiinkin.

Eivät kulje junatkaan enää höyryllä, laivat purjeilla eivätkä lentokoneet kaksilla tasoilla. Eduskunnan myönteinen kanta asiaa kohtaan oli samalla kannanotto maailmalla leviävää uuskonservatiivisuuden paatosta vastaan: rohkean nykyaikaisen ajattelun puolesta.

Erityisen kiitoksen ansaitsevat ne edustajat, jotka pitkään harkittuaan asettuivat lakimuutoksen kannalle tai jotka muusta ryhmästä poiketen antoivat kannatuksensa tasa-arvolle, kuten perussuomalaisten Arja Juvonen. Äänestyksen ollessa melko täpärä he oikeastaan ratkaisivat pelin –  sekä tietysti Jani Toivola, joka toi kysymyksen vastalause-esityksellään valiokunnasta täysistuntoon.

Hetkeä aiemmin suoritettuun hallituksen epäluottamuslauseäänestykseen verrattuna taululla olivat joka tapauksessa varsin selvät numerot, sillä hallitus jatkaa enää äänin 100–97. Edustajakohtaiset tulokset tässä.

Laitetaan tuosta vielä Finlandia-hymni soimaan Helsingissä vierailleen London Gay Mens Choruksen esittämänä – esimerkiksi siitä, miten Suomi tässäkin asiassa ”karkotti orjuuden”. Eläköön 105 kunnian edustajaa!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Odotettu päätös oli hyvä Suomen kansainväliselle asemalle. Nyt, sitten jos lakimuutos monimutkaisten mekanismien kautta toteutuu, Suomi kuuluu samaan ryhmään värikartalla muiden Pohjoismaiden kanssa. Taas saadaan yksi rajalinja rajoittamaan venäläistymistä ja putinisaatiota.

Asianomaiset itse eivät kyllä juuri hyödy tästä ja saattavat kärsiäkin, kun luokkaero hyvien ja huonojen, menestyvien ja peräti adoptiokelpoisten ja sen homobaarien rupusakin välillä tuodaan korostetusti vähemmistöjen sisälle. Toisaalta: jos EU-jäsenyys säilyy, ainahan täältä pääsee vapaampiin tuuliin.

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Kiitos vain kommentista. Näin ei Suomi pussaakaan Putinia pyllylle. :D

Tosin ihan varmaa tämäkään asia ei vielä ole, vaan vasta matkalla suureen valiokuntaan sekä sieltä takaisin täysistuntoon, joka äänestää asiasta vielä kerran, todennäköisesti samoin numeroin, mikäli edustajat vaivautuvat tulemaan paikalle.

Täytyy muistaa, että lakialoitteen hyväksyminen edellyttää eduskunnassa kahta enemmistöpäätöskertaa. Suureen valiokuntaan asia menee, koska aloite sisälsi kolme esitystä, joista vain ensimmäinen hyväksyttiin kaksi muuta hylättiin.

http://www.eduskunta.fi/triphome/bin/vex3000.sh?TU...

Jos aloitetta muutetaan (kuten todennäköisesti käy) se voi vaatia vielä asiantuntijakuulemisia ja lisä-äänestyksiäkin eduskunnassa. Voi olla, että laki menee jopa vaalien yli. Vastustajat vetoavat varmasti myös presidenttiin, jonka allekirjoituksen se vaatii voidakseen tulla voimaan. Mikäli presidentti ei allekirjoita, laki palaa jälleen eduskuntaäänestykseen, joka voi saattaa lain voimaan. Eri asia on, millainen eduskunnan kokoonpano on silloin, ja sen ratkaisevat vaalit. Hyvä päivä tämä on kansanvallalle silti, sillä kansalaisaloite on ensi kertaa tulossa hyväksytyksi.

Mutta luokkaerosta: ei meillä seksuaalivähemmistöliikkeen sisällä oikeastaan pidetä kahden kerroksen väkeä tai sen mukaista ajattelua. Varmaankin vähemmistöasema tai kiima yhdistävät ihmisiä luokkaerojen yli. :D

Toivon, että avioliittokäsitteen muuttuminen ohjaa myös perinteistä avioliittokäsitystä pois esineellistävästä ajattelusta. Eli siitä, jossa naimisiin mennään omistussuhteen osoittamiseksi tai rahasta. Jos vaikka rikkaisiin naimisiin ei pääsisikään, niin toivottavasti edes rakkaisiin tai kauniisiin!

Sepetius Kangas

Onnittelut homosuomelle. Homoja ja lesboja sentään on melkein 5% suomalaisista. Kyllä heille piti laki saada.

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Eniten saavatkin iloita heterot, koska nyt on pallo jalassa myös homoilla, vaikka monet (92) "hyvää hyvyyttään" yrittivät säästää meidät avioliittojen kurimukselta! :D

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Luuletko, että homoyhteisössä tavoitellaan "kuka eka vihillä" -kilpailun voittoa? Entä onko mahdollista, että joku jo viekkaasti suunnittelee olevansa ensimmäinen homoliiton jäsen, joka hakee eroa puolisostaan?

Homot muistakoot myös avioehdon merkityksen. Samat varallisuusansat ne on viritetty vähemmistönkin naimakauppoihin!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut