Jukka Hankamäki Osaa ja uskaltaa.

Homoavioliittoja koskevalla päätöksellä Suomi liitetään joko itään tai länteen

Feminismin esitaistelijana tunnettu Mary Wollstonecraft kirjoitti 1700-luvun lopulla, että avioliitto on henkistä prostituutiota. Niinpä niin. Myös 1960-luvun seksuaalivähemmistöliike karsasti kaikenlaisia muodollisuuksia. Ihmiset polttivat pikkupöksynsä katsoen, että avioliitto vastaa orjanomistusoloja.

Myös nykyisin avioliitto on suureksi osaksi kirkon kontrolli-instituutio, jolla se tarkkailee ja valvoo ihmisten parinmuodostusta ja seksuaalisia suhteita. Eli ihmiset ovat, kuten Jenni Vartiainenkin sanoo, ”ihmisten edessä”. Naimisiin mennään lähinnä muista syistä kuin rakkaudesta yhä edelleen.

Kiinnostavaa onkin, miksi seksuaalivähemmistöliike on tavoitellut avioliittoa, kun sitä voidaan pitää ajastaan jälkeen jääneenä instituutiona. Kenties avioliiton olemus on muuttunut. Avioliitto ei ole enää välttämättä mikään uskonnollinen sidos, vaan puhutaan rakkausavioliitoista.

Koska myös kirkon piispojen ja työntekijöiden kanta samaa sukupuolta olevien avioliittoihin on muuttunut myönteiseksi, myös seksuaalivähemmistöjen suhtautuminen avioliittoinstituutioon on muuttunut. Avio-oikeutta voi jopa tavoitella.

Kun avioliitot ovat joka tapauksessa osa nykyaikaistakin yhteiskuntaa, avio-oikeutta adoptio-oikeuksineen ja lapsiperheen perustamisineen voidaan pitää kaikille ihmisille kuuluvana. Länsimaisen voluntarismin mukaan ihmisten pitää voida itse päättää parinmuodostuksestaan, ja yhteiskunnan tulee luovuttaa siihen tasavertaiset mahdollisuudet. Niinpä samaa sukupuolta olevien avioliittoja on pidettävä perusteltuina. Täytyyhän naimisiin päästä, jos halu on suuri, ja sanotaanhan Sanassakin, että parempi naida kuin palaa.

Samaa sukupuolta olevien avio-oikeutta käsitellään eduskunnassa viikoilla 46 ja 47. Saa nähdä, millainen puhetulva asiasta jälleen nousee.

Suurin vaikutus homoavioliittoja koskevalla ratkaisulla on Suomen kansainväliseen asemaan ja maineeseen. Homoavioliitot ovat voimassa kaikissa muissa Pohjoismaissa, paitsi Suomessa. Jos eduskunnan enemmistö torppaa kansalaisaloitteen ja äänestää homoavioliittoja vastaan, se merkitsee, että Suomi linjaa itsensä Itä-Eurooppaan kuuluvaksi.

Mikäli eduskunta äänestää homoavioliittoja vastaan, Suomi tulee astuneeksi askeleen lähemmäksi Venäjää. Vaikka ratkaisu ei johtuisi Venäjällä voimaan saatetuista homosensuurilaeista (jotka ovat homoja avoimesti syrjiviä ja siten myös rasististen ihmisoikeusrikosten kaltaisia), Suomen eduskunnan kielteinen päätös tulkittaisiin sekä Venäjällä että muualla maailmassa suomettuneisuuden merkiksi.

Jos eduskunta päättää hylätä kansalaisaloitteen, se vesittää samalla kansalaisaloiteinstituutiota. Ja Venäjän hallituksessa osataan iloita. Putinin hallitus voi tällöin tulkita päätöksen homosensuurilakejaan seurailevaksi ja julistaa propagandasodassaan, että Suomi myötäilee Venäjän politiikkaa. Kovin kummalliseen valoon joutuu Suomi myös Englannissa, Ranskassa, Hollannissa, Belgiassa, Espanjassa ja monessa muussa maassa, joissa homoavioliitot ovat voimassa.

Suomessa kokoomus, ruotsalainen kansanpuolue, sosiaalidemokraattinen puolue, Vasemmistoliitto ja Vihreä liitto kannattavat avioliittolain muuttamista niin, että myös mies- ja naispareilla olisi mahdollisuus avioliittoon. Koska puolueilla on asiaan virallisesti vahvistettu kanta, ainakin näiden puolueiden edustajien tulisi ratkaista asia ryhmäkurin mukaan. Ihmisoikeusasiasta on väärin tehdä omantunnonkysymystä ihmisoikeuksien tappioksi.

Varsinkin niiden perussuomalaisten, kokoomuslaisten ja keskustalaisten kansanedustajien (joiden kanta on ollut homoavioliittoihin nähden kielteinen) kannattaa nyt tarkoin harkita, haluavatko he liittää Suomea itään vai länteen.

---

Päivitys 12.11.2014: Eduskunnan lakivaliokunta näyttää viivyttävän tasa-arvoisen avioliittolain antamista täysistunnon käsiteltäväksi. Mikäli käsittely venyy vaalitaukoon asti, kansalaisaloite raukeaa. Näin eduskunta voi kätevästi välttää äänestämästä koko asiasta, jolloin myöskään aloitteen vastustajien ei tarvitse leimata itseään Venäjän homosensuurilakien tukijoiksi, Venäjän suosijoiksi tai Putinin kannattajiksi. Demokratian pilkkaa ja suomettuneisuutta räikeimmillään!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Suurin vaikutus homoavioliittoja koskevalla ratkaisulla on Suomen kansainväliseen asemaan ja maineeseen. "
Isompiakin asioita on olemassa.
Suomalaiset ovatkin mielestään kuuluisia siitä "mitähän ne meistä ajattelee"- teemasta. Niin että annetaan vaan ajatella kaikkien ihan mitä lystäävät.

Käyttäjän Setarkos kuva
Sakari Vainikka

Avioliitossa on pohjimmiltaan kysymys lisääntymiskyvystä, siis biologiasta, eikä ulkopolitiikasta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Avioliitto on juridinen, lähinnä ekonomia määrittelevä sopimus. Biologialla sillä ei ole mitään tekemistä, se on kulttuurituote. Ihmiset lisääntyvät ilman avioliittoakin. Nykyisin Suomessa suuri(n?) osa lapsista syntyy avioliiton ulkopuolella.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Jos eduskunnan enemmistö äänestää homoavioliittoja vastaan, sitten Suomi kuuluu edelleenkin samaan ryhmään kuin Saksa, Sveitsi tai Itävalta, eli maihin, joissa on rekisteröity parisuhde mutta ei samansukupuolista avioliittoa.

Ulkopolitiikka ja Suomen kansainvälinen asema olisi suurin syy äänestää samansukupuolisen avioliiton puolesta, mutta kielteiselläkään ratkaisulla Suomi ei linjaa itseään Itä-Eurooppaan kuuluvaksi. Tuolloinen tulkinta on varsin vahingollinen.

Seksuaalivähemmistöliike ei suinkaan ole tavoitellut avioliittoa. Päinvastoin esim. Judith Butler korostaa, ettei homoemansipatorinen liike ole koskaan tavoitellut avioliittoa, ja Saksassa yhteiskuntakriittinen homoemansipatorinen liike nimenomaan vastustaa avioliiton avaamista samansukupuolisille pareille.

Esimerkiksi Berliinissä vaihtoehtoisessa kapitalismikriittisessä gay pridessa, Transgenialer CSD 23. Juni 2012, kansalaisjärjestö nimeltään ”Berliinin antifasistisen vallankumouksellisen aktio homot” nimenomaan vastusti avioliittoinstituution avaamista lesboille ja homoille.

„Brüder und Schwestern, ob warm oder nicht, Kapitalismus bekämpfen ist unsere Pflicht“!

„Während immer mehr Ehen wieder geschieden werden und immer mehr Menschen nach neuen Formen des Zusammenlebens suchen und Alternativen zur kleinbürgerlichen monogamen Familie leben, wiederholt das Gros der schwul-lesbischen Berufsfunktionäre gebetsmühlenartig die Forderung, die Ehe für Lesben und Schwule zu öffnen. Wir lehnen das ab! Wir wollen nicht die gescheiterten und unrealistischen Lebenskonzepte der heterosexuellen Mehrheitsgesellschaft übernehmen, sondern eine rechtliche wie auch gesellschaftliche Gleichstellung aller Lebensweisen!“

http://arab.blogsport.de/2012/06/23/23-juni-transg...

Martti Kauppila

Kannatan ehdottomasti Saksan, Sveitsin ja Itävallan mallia.

Käyttäjän Yhteiskuntajutustelija kuva
Janne Koski

Vaikka kannatankin SPN-avioliittoa, niin en menetä yöuniani vaikkei niitä sallitakaan loppusyksystä.

Haluaisin vielä oikaista sen että Suomi ei ole tässä asiassa Länsi-Euroopan (EU15 sekä Sveitsi, Islanti ja Norja) yksinäinen susi ja perässähiihtävä kummajainen. Myöskään Saksa, Itävalta, Sveitsi ja Irlanti eivät salli samaa sukupuolta olevien avioliittoa, mutta rekisteröidyn parisuhteen kylläkin. Kreikka ja Italia eivät edes sitä.

Eli Länsirintaman "häpeäpilkut" ja "mustat lampaat" löytyvät siis Välimeren rannalta.

Italian ex-pääministeri Silvio Berlusconi oli aikoinaan tokaissut, että on parempi ihailla nättejä tyttöjä kuin olla homo.

Kreikassa taas jyllää niin vahva macho-kulttuuri etten ihmettele kreikkalaisten penseää suhtautumista homoihin.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

"Kun avioliitot ovat joka tapauksessa osa nykyaikaistakin yhteiskuntaa, avio-oikeutta adoptio-oikeuksineen ja lapsiperheen perustamisineen voidaan pitää kaikille ihmisille kuuluvana. Länsimaisen voluntarismin mukaan ihmisten pitää voida itse päättää parinmuodostuksestaan, ja yhteiskunnan tulee luovuttaa siihen tasavertaiset mahdollisuudet."

Länsimaissa on eletty tuhansia vuosia ilman homoliittoja. Onko kyse ollut sittenkin valelänsimaisuudesta, josta nyt siirrytään oikeaan länsimaisuuteen mahdollisen homoliittolain hyväksymisen myötä?

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Mutta selittämätöntä on kuitenkin se, että kaikissa maissa tasa-arvoisen avioliiton kannatus ja vastustus ovat 50 - 50. Miksi puolet vastustaa ja puolet kannattaa?

On jotenkin kummallista, että kaikissa länsimaissa tämä jakauma on suunnilleen samanlainen 50 - 50 yhtä aikaa.

Tällaista sattumaa ei voida selittää muuten kuin siten, että tasa-arvoisen avioliiton tapauksessa onkin symbolisesti kyse jostain muusta.

Luontevin selitys lienee se, että puolet ihmisistä on sitä mieltä, että sukupuolimoraalissamme on mennyt liian vapaamieliseen suuntaan. Toinen puoli taas kaipaa entistä vapaampaa seksuaalimoraalia.

Jonas Hellgren

"Kiinnostavaa onkin, miksi seksuaalivähemmistöliike on tavoitellut avioliittoa, kun sitä voidaan pitää ajastaan jälkeen jääneenä instituutiona."

Koska "avioliitossa"-sana on pieni mukava kaappi, minne homot haluavat piilottaa homoutensa, josta kuitenkin ollaan olevinaan niin ylpeitä. Ja wannabehomomieliset suvakit ryntäävät täysin joukoin tukemaan aloitetta piilottaakseen oman homofobiansa, ettei vaan kukaan epäilisi heitä suvaitemattomiksi.

Kyse ei ole oikeuksista tai tasa-arvosta vaan kielen ja käsitteiden uudelleenmäärittelystä ja sumentamisesta kunnon totalitaristiseen tyyliin.

Olavi Mansikka

tuskimpa toi kertoo muusta kuin suomalaisten suhtautumisesta asiaan. Itselle yksi hailee pääseekö homot naimisiin vai eikö. Menkööt vaikka koiran kanssa jos haluavat. ei minulle väliä. Törkeätä kirjoittamista että oltas venäjää myötäilevä kansa. osoittaa vaan blogistin kiihkeyttä ohjailla muita. se mitä muut tekee ei tarkoita että suomen niin kannattaa tehdä...

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Venäjäargumentointi homoliittokysymyksessä(kin) alittaa riman jo niin että ihan naurattaa.

Käyttäjän HenriKarjalainen kuva
Henri Karjalainen

Mielestäni Hankamäen huomio on mielenkiintoinen ja ainakin omasta asiantuntemattomasta ja kansainväliseen politiikkaan perehtymättömästä näkökulmastani avioliittolaki liittyy Idän ja Lännen vastakkainasetteluun. Konkreettisemmin:

Yhdysvaltojen ja NATO:n ulkopoliittiseen strategiaan kuuluu (Tai näin olen ymmärtänyt, ei välttämättä pidä paikkaansa) tavallisiin ihmisiin vetoava ja heidän oikeuksiaan korostava yksilönvapauden ja tasa-arvoisuuden arvottaminen, minkä osana seksuaalivähemmistöjen oikeudet. Venäjä näkee Yhdysvallat ja NATO:n tietyllä tavalla vastustajana, joten on mahdollista spekuloida sillä ajatuksella, että Venäjän "propagandan" vastainen laki on tarkoitettu pysäyttämään läntisten arvojen leviäminen Venäjälle, eli Idässä kehitys saatetaan nähdä oikeastikin "propagandana".

Kylmänsodan aikaisia Kommunismin ja Kapitalismin vastakkainasettelua muistuttavia piirteitä voisi olla luettavissa avioliittokysymykseen. Tietystikään minulla ei ole kykyä arvioida missä määrin asia todella on näin.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Vaaditaan jo kyllä todellista logiikan akrobatiaa löytää homoliittolain kaatumisellekin syntipukiksi ja syylliseksi Putin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Homoavioliittoja koskevalla päätöksellä Suomi liitetään joko itään tai länteen"

Voiko tuon tulkita siten, että äärikonservatiiviset republikaanit Yhdysvalloissa haluaisivat Yhdysvaltojen liittoutuvan idän kanssa?

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita

Taasko se vastahankamäki koettaa raivata tietä polygamialle ja iPhonen kanssa naimisiin menemiselle?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut