Jukka Hankamäki Osaa ja uskaltaa.

Scottish risky

Toissapäiväisessä Ajankohtaisessa kakkosessa näytettiin TV-kuvaa miekkosesta, joka riehui erään skotlantilaisen kaupungin kaduilla hame päällään sinivalkoista lippua kantaen. Lippu oli toki Skotlannin, mutta milloin sama nähtäisiin Suomessa?

Olisi ehkä syytä tarkemmin miettiä, mitä itsenäisyys loppujen lopuksi on. Itsenäisyys on todellakin pitkälti henkinen ja subjektiivisiin persoonallisuuden kokemuksiin liittyvä asia.

Euroopan unioniin sisältyvän universalismin aikakaudella Euroopassa on käynnistynyt monenlaisia itsenäisyys- ja separatismiliikkeitä, joita on nähty paitsi Skotlannissa, myös Kataloniassa ja Belgiassa. Ne ovat syntyneet joko tukahduttavana tai liian etäisenä koetun EU:n vastavaikutukseksi.

Kyseinen tendenssi pitää yhtä sen kanssa, mitä olen todennut kansallisvaltioiden kuolemasta: jäljelle on jäämässä etäinen ja mittasuhteiltaan vääristynyt EU:n toimintataso ja toisaalta paikallinen ja maakunnallinen taso, jolla pieni ihminen on voimaton.

On kehnoa, mikäli Euroopassa lähestytään jälleen renessanssin ajalle tyypillistä ruhtinaskuntien ja kaupunkivaltioiden tilkkutäkkiä. Hyvinvointiyhteiskunta voidaan säilyttää ja taata vain kohtuullisen kokoisten kansallisvaltioiden sisällä. Erilaiset separatismipyrkimykset kertovat tämän ihanteen hajoamisesta.

Skotlannin itsenäistymispyrkimykset johtuvat pitkälti siitä sosiaalisen eriarvoistumisen kokemuksesta, jota David Cameronin hallitus on saanut aikaan Britanniassa. Siksi hänen lupauksiinsa ei uskota Skotlannissa. Ja siksi Skotlannin itsenäistyminen on todennäköisen täpärällä.

Itsenäistymishanke ei voisi osua pahempaan paikkaan – ei myöskään Cameronin lupaus äänestyttää britit Euroopan unioniin kuulumisesta, mikäli hänen puolueensa voittaa seuraavat parlamenttivaalit.

EU on osoittautunut monessa suhteessa ongelmalliseksi, mutta valtioiden liiton purkautuminen tässä poliittisessa tilanteessa olisi Euroopalle kohtalokasta ja osuisi oikeaan ajankohtaan niin kuin joulupukki, joka saapuu vappujuhliin. Siksi Cameronin lupaukset osoittavat huonoa pelisilmää.

Mikäli Skotlanti laittaa säkkipillit pussiin eroten Britanniasta ja myös Britannia irtautuu myöhemmin EU:sta, arvatkaapa, missä Euraasian maassa osataan iloita! EU:n heikentäminen ei ole nyt kenenkään eurooppalaisen etujen mukaista, ja siksi myös skottien kannattaisi olla kuin vaatteensa: ”kiltti”.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Kansallinen identiteetti on voimakas. Ei riitä olla Eurooppalainen.Se saattaakin olla suurempi syy Unionin hajoamiseen sen lisäksi,että kaikki menee päin peetä taloudellisesti.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Skoteille zemppiä itsenäistymisen puolesta! Sen jälkeen ei kuitenkaa pidä liittyä euroon, eikä Eu:hun.

Olisihan umpijärjetöntä saavuttaa vapaus ja heti menettää se Eu/eurostoliitolle. Itsenäisyys on asia, jonka puolesta on sodittu ja paljon.

Suomikin voisi kansaäänestää itsensä eroon Eu/eurosta.

Puh.joht. Timo Soini on tällä kannalla ja niin on jokainen ihminen( toistan JOKAINEN IHMINEN), jonka kanssa olen asiasta keskutellut.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Elisabet II saa sydärin, jos Skotlanti todellakin päättäisi irtautua. (Tämä ei tietenkään saa olla peruste äänestyspäätökselle kumpaankaan suuntaan.)

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Itsenäisyysliikkeet, ne ovat niin 1900-lukulaista, niin 1900-lukulaista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut