Jukka Hankamäki Osaa ja uskaltaa.

Videokuvaa Helsingin Horneteista – Rajaloukkaukset kieroutunutta kommunikaatiota

Suomen etelärannikolla yleistyneet ilmatilanloukkaukset ovat vertauskuvallisen viestinnän muotoja. Niiden johdosta Putinille voisi osoittaa kernaasti ”keskaria” (enkä tarkoita keskikaljaa), tai voisi lausahtaa, että nyt muna piiloon!

Mutta Freudin mukaan sikari on aina myös sikari. Siksi rajaloukkauksilla on – ei vain symbolinen – vaan objektiivinenkin puoli.

Oheisessa videossa, jonka kuvasin Helsinki-Vantaan lentoasemalta, näkyy kolme Hornet-hävittäjää valmiina ampaisemaan taivaalle. Lähtöjä on ollut muutama vuorokaudessa sen jälkeen kun Ilmavoimat ilmoitti ryhmittävänsä koneet uudestaan.

On selvää, että taustalla on poliittinen päätös. Ilmatilanloukkaukset on määrätty lopetettaviksi.

Ilmavoimat ei tee Helsinki-Vantaalta harjoituslentoja, vaan jokainen lähtö tehdään mahdollista tunkeutujaa vastaan tai on hävittäjän siirtolento toiseen paikkaan. Puolustusvoimat on myös ilmoittanut, ettei kyseessä ole ”valmiustilan nosto” vaan ”valmiuden” parantaminen, mikä vie semantiikat sekaisin maan matosilta. Mutta kaikki varmasti ymmärtävät, että Hornetit lähtevät nyt tervehtimään Venäjän valtion koneita estääkseen rajaloukkaukset ennakolta.

Olisikin mielenkiintoista tietää, kuinka paljon rajaloukkauksia olisi ilman tätä rajalla odottavaa partiointitoimintaa. Kiintoisaa on sekin, mitä siellä lentää, eli onko Venäjä puolestaan lisännyt ”kuljetuskoneidensa” mukaan saattueita.

Lisäksi kiinnostaa, milloin nämä vastaanottokomiteat lopetetaan. Oletan, että niitä jatketaan Northern Coasts 2014 -merisotaharjoituksen loppuun. Totta kai on mahdollista, että osa lennoista liittyy myös harjoitukseen.

Mikäli tunnistus- ja päivystyslennot jatkuvat tämänkin jälkeen, Venäjä on Suomen kanssa konfliktissa. Myös sen merkitys on vain symbolinen muttei välttämättä mitätön.

On totta, että ilma- ja merikäytävä Suomenlahdella on Venäjän kannalta kapoinen, joten rajaa viistävät ohi pyyhkäisyt voi ymmärtää. Mitään todellista haittaa niistä ei ole; lentäähän ilmatilassamme koko ajan useiden maiden lentokoneita, ja se on matkustajasiviilikoneiden tarkoitus. Mutta myöskään sotilaskoneiden poikkeamiset lentosuunnitelmasta eivät haittaa Suomea. Niistä on vahinkoa lähinnä harhautuneille itselleen. Transponderinsa sammuttaneet voivat tosin joutua kolareihin ilmojen teillä.

Venäjällä tulisi ymmärtää, että rajaloukkaukset ainoastaan lisäävät suomalaisten Venäjä-kriittisyyttä ja puolustustahtoa. Putinin hallinto ei pääse pullistelullaan mihinkään omalta kannaltaan myönteisiin tai toivomiinsa tuloksiin.

Eniten tilanteesta hyötynee Suomen Ilmavoimat, jotka pääsevät todistamaan tarpeellisuutensa. Näin osoitetaan paljon arvosteltujen Hornet-kauppojen oikeutus ja luodaan pohjaa uusille hävittäjähankinnoille. Jokaista yliäänipamausta ja Helsingin ylilentoa siis tarvitaan. Ne havaitaan myös Tehtaankadulla.

Hävittäjien lähdöt eivät jää huomaamatta myöskään kenttävierailta. Hornetit on paikoitettu edustavasti etupihalle, jonka ohitse kulkee paljon matkustajaliikennettä päivässä. Niinpä esimerkiksi Antalyan aurinkolomalta saapuva rymyjengi voi kätösiään läpsytettyään todeta, että ”onneksi tuli hankittua sittenkin näitä patriarkaalisen vallan paternalistis-sovinistisia väkivallan välineitä eikä pantu ihan kaikkee vaan päiväkoteihin...”

Mikäli rajaloukkaukset ja päivystyslennot loppuvat tämän viikon jälkeen, kaikki on hyvin. Venäjä ärsytti ja Suomi osoitti suvereniteettinsa.

---

Päivitys 12.9.2014: Venäjä totteli arviotani, ja tämän uutisen mukaan Ilmavoimat on todellakin siirtämässä Hornetit pois Helsinki-Vantaalta viikonloppuna, joten kiitoksia paljon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Reino Jalas

> On selvää, että taustalla on poliittinen päätös.
> Ilmatilanloukkaukset on määrätty lopetettaviksi.

Ainakaan sellaista päätöstä ei ole teehty ja tullut Suomesta. Tuon tyyppisiä ilmatilaloukkauksia ei käytännössä pysty edes koettamaan lopettaa. Ei muuta kuin kovapanosammunnoilla.

Venäjä juonisti lentää tiedustelupalvelunsa nimiin rekisteröityjä koneita siviililentojen tunnusten alla.
Tällaista "siviilikonetta" kohti ampumiseen on Suomen puolelta aikamoinen kynnys olemassa.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Viimeaikoina on mielessä pyörinyt ajatus siitä että jos nyt hommaisi uutta koiraa niin antaisin sille varmaan nimen Putin.

Putin, istu! Anna tassu.
Putin, leiki kuollutta!
Putin, pesulle!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuosta tuli mieleeni 60-luvulla julkaistussa kaskukirjassa "Ole totinen toveri" kirjoitettu anekdootti, jossa kolme venäläistä miespuolista delegaation jäsentä esitteli itsensä heitä vastaanottamassa olleelle nuorelle naisoppaalle:

Ensimmäinen paiskasi kättä sanoen:
-Longinoff
Toinen:
-Stronginoff
Kolmas:
-Hardinoff
... ja nainen sitten:
-Putitin

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Vähän samanlainen kuin liveleakissa ISIS terrorists destroyed in airstrike, yksi kommentoi : Rather WasWas terrorists lol lololooo.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Filosofian tohtori, filosofi, tietokirjailija ja tutkija" - sekä strategi!

Tällä kertaa kirjoituksesi on todella hyvä, mistä onnittelut vanhalta - alleviivaan vanhuuttani - ilmatorjunnan reserviläiseltä. Päiväkodit ovat tarpeellisia, mutta niillä on paha lähteä tekemään valvontalentoja Suomenlahden ylle.

minnam ahonen

Hienosti olit saanut samaan otokseen Ukrainan lentoyhtiön matkustajakoneen, ja hornetit.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

...ja koska Hornetit nyt ovat Seutulassa, meidän on nyt turvallisempi bloggailla....

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Huomasin Metro-lehdessä lukijan ottaman kuvan Hornetista näiltä päiviltä. Sillä oli Sidewinderit siipiensä kärjissä, AMRAAMit rungon kupeilla ja lisäpolttoainesäiliö alhaalla keskellä.

Tätä ette näe lentonäytöksissä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut