Jukka Hankamäki Osaa ja uskaltaa.

Helsingin Sanomat plagioi juttuaiheeni

Helsingin Sanomat teki tänään ison jutun aiheesta, josta kirjoitin jo blogissani 31.7.2014 otsikolla ”Venäläiset hävittäjät käyttivät Finnairin matkustajakoneita maaleina” (230 Facebook-tykkäystä ja 46 kommenttia).

Hesarin juttu oli otsikoitu sanoin ”Lentäjät kertovat: Ohjus oli osua Finnairin koneeseen 1987 – Täystuho 20 sekunnin päässä”.

Jutuissa on tosin eri lähdeaines ja eri sisältö (lähteenäni oli lentokapteeni, kauppatieteen tohtori Heikki Urmaksen kertomus), mutta aihe on sama. Itse kirjoitin kokonaisilmiöstä, kun taas Hesari kaivoi esiin yhden tapauksen.

Olisi journalismin etiikan mukaista kertoa, kuka tai mikä aiheesta on raportoinut tai kertonut ensinnä. Hesari ei tehnyt niin, ei myöskään jutun toistanut Ilta-Sanomat.

Mutta hyvä, että kelpaa, ja enemmänkin saa varastaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Eikös Iltasanomat kopioineet Perussuomalaisten Nuutti Hyttisen jutun Rädyn ja Männistön geissistä, ensin kertomatta lähdettä ja sitten lisäsivät lähteen jälkikäteen?! Olemme tulleet tilanteeseen, jossa toimittajakunnan ammattitaito ei ole enää kohdallaan, vaan nettikirjoittajat vievät voiton poliittisilla mandaateilla toimivista toimittajista!

Mädännäisyys ja ammattitaidottomuus on jo niin syvällä poliittisin perustein valituissa toimittajissa, että pitää varastaa juttuja pärjätäkseen kilpailussa ja saadakseen lukijoita!

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Myönteistä siinä on vain se, että valtalehdistökin seuraa vihdoin aikaansa!
Tosin ylenkatseellisimmissakin aihevarkauksissa tekijällä on ns. respektio-oikeus, eli alkuperäinen lähde, mistä tieto on saatu, pitäisi mainita, vaikka se ei olisikaan tiedotusvälineen linjan mukainen tai ei miellyttäisi toimitusta.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Emeritusprofessori Jyrki Virolainen oli kirjoittanut Räty-Männistö-kytköksestä jo päivää ennen Nuutti Hyttistä, että tiedä nyt sitten kuka ehti ensiksi.

Uusi Suomi tosin raportoi palkankorotus-sumplimisen otsikolla "perussuomalainen paljastaa". Näyttäisi kyllä vähän siltä, että perussuomalaiset ottivat juttunsa Virolaiselta, mutta eihän siinä mitään väärää ole. Totta kai poliittinen puolue iskee kiinni silloin, kun joku kansalainen -- jollainen myös emeritusprofessori on -- nostaa esille mahdollisen epäkohdan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Jooh, minultakin on jo useampaan otteeseen nyysitty juttuja (kerran jopa teksti oli lähes identtinen), mutta toisaalta olen aina ajatellut, että tärkeintähän se on, kun tieto leviää. Tuo Räty-Männistö-kytkös nyt ei varsinaisesti ollut kyllä mitään uutta, että ei sen puolesta voida hirveästi tässä alkaa spekuloimaan.

Kirjoitin itsekin heidän ystävyydestään ja kytköksistä jo kesäkuussa (Näkökulma: Rahaa ja palveluksia).

Harva meistä kai näillä teksteillä naisia ja vaikutusvaltaa hakee, että eikö se olekin tärkeintä, kun oma kanta ja mielipiteet saavat näkyvyyttä, vaikka niistä ei natsoja kaulaan saisikaan?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut