Jukka Hankamäki Osaa ja uskaltaa.

Nato-haukka – Mikä se on?

Haukka on hallitsijan lintu. Myös Egyptin kuninkaalla oli lemmikkihaukka, joka toimi sanansaattajana tämän- ja tuonpuoleisuuden välillä. Suomalaisessa kansanperinteessä haukat ovat suojelleet ihmisiä pahoja voimia vastaan, mutta myös haukkaa itseään on pidetty kovan ja sotaisan politiikan symbolina. Yleensäkin tämä vapauden ja uhman vertauskuva sallii enemmän tulkintoja kuin kulttuurillamme on antaa.

Suomalaista nykytodellisuutta näyttää hallitsevan puhe Nato-haukoista, joilla on viitattu Nato-jäsenyyden kannattajiin. Retoriikan kannalta katsoen käsitettä on kuitenkin käytetty väärin.

Poliittisessa retoriikassa haukoilla tarkoitetaan sellaisia warrantteja (eli takeita, perusteluja tai verukkeita), joita poliittisen vallan haltijat käyttävät omien järjettömiltä näyttävien argumenttiensa uskottavuuden lisäämiseen. Tavaksi on tullut puhua esimerkiksi ”Moskovan haukoista” ja ”Washingtonin haukoista”, jotka istuvat presidentin olkapäällä ja vaativat jotakin, jota presidentin ei muutoin uskottaisi edustavan mutta johon täytyy sitoutua, koska haukat...

Eräs argumentti, joka vaatii haukkoja tuekseen on ydinpelote. Kenenkään järjissään olevan poliitikon ei uskota (vaikka mistä sitä koskaan tietää) laukaisevan helvetinkonetta, paitsi siksi, että jokin haukka sitä vaatii. Haukoilla on siis tehtävä politiikan uskottavuuden lisäämisessä.

Koska Suomen hallituksen linjana on ollut väreistä riippumatta pitää Suomea kynsin hampain Naton ulkopuolella, niin sanottuja Nato-haukkoja ei ole käytetty ainakaan edellä mainitussa merkityksessä. Niinpä Suomessa pesivät Nato-haukat eivät ole taatusti Natoon liittymisen uskottavuutta parantavia retorisia warrantteja, joita hallitsijat käyttäisivät hyväkseen ja joihin he vetoaisivat asiaa ajaakseen. Sen sijaan Nato-haukat ovat uhanalaisia mutta suojelemattomia lintuparkoja, jotka korkealla kaarrellen näkevät kokonaistilanteen ja tuovat jumalilta viestin, että Natoon kannattaisi liittyä.

Nato-haukan käsitettä on siis käytetty retorisessa mielessä väärin, ja epäonnistuneesti sitä on käytetty myös silloin, kun sillä on yritetty leimata Natoon liittymisen kannattajat aggressiivisen politiikan edustajiksi.

 

Nato-keskustelua ei voida käydä ilman asiallista tietoa

Monia poliittisia päätöksiä on edeltänyt perusteellinen yhteiskunnallinen keskustelu, jossa on käyty läpi sekä asiantuntemukseen perustuvat argumentit että valheelliset ja vääristelevät näkökulmat. Niin sanotussa Nato-keskustelussa on kuultu toistaiseksi etupäässä asiantuntemattomia ja vääristeleviä puheenvuoroja.

Tyypillisimpiä harhakuvitelmia, joiden vallassa suuri osa kansasta on, on esimerkiksi se, että Natoon voi liittyä pelkän hakemuksen varaisesti tai vihollisen jo hyökättyä ja että asia käsitellään Naton pääkonttorissa nopeasti. Toinen harhakuvitelma on, että Nato auttaa aseellisesti myös siihen kuulumattomia maita.

Totuus on, että Natoon ei voida liittyä noin vain, vaan sen jäseneksi kutsutaan neuvottelujen perusteella. Jäsenyyden hyväksyminen ei käy päivässä, vaan siihen tarvitaan kaikkien Nato-maiden hyväksyntä, sillä päätökset tehdään kollegiaalisesti. Siksi käsittely kestää vähintään vuoden. Tosiasia on sekin, ettei Nato käy hyökkäyssotia vaan on puolustusliitto, joka voi auttaa sotilaallisesti vain sen täysjäseniä. Muut operaatiot liittyvät rauhan turvaamiseen.

Koska Suomen kansalta puuttuu asiallista tietoa Natosta, liitän tähän linkin, jossa toiminnasta ja jäsenyydestä annetaan asiantuntemukseen perustuva kuva. Ilman kyseisten tietojen oppimista ja hallintaa Nato-keskustelua ei voida käydä, eikä asiaan pitäisi ottaa mitään kantaa.

 

http://atlanttiseura.fi/nato/

 

Kannattaa lukea oheinen tietopaketti mieluummin kuin kymmenen netissä ilmestynyttä blogikirjoitusta, jotka eivät sisällä muuta kuin oletuksia, mutua ja harhaluuloja. Itse asiassa kyseinen informaatio pitäisi jakaa painettuna jokaiseen kotiin ja lukea siellä. Vasta sen jälkeen myös tutkimuslaitosten olisi mahdollista tiedustella mielipiteitä Natoon liittymisestä. Muutoin nekin tulevat antaneiksi Nato-kannatuksesta väärän kuvan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Höh! Eihän haukka ole ornitologiaa, vaan ajattelutapa. Eiväthän hatut ja myssytkään (Ruotsi, 1700-luku) merkinneet päähineitä, vaan poliittisia ryhmiä.

Jos kirjoittaa haukoista politiikassa, joutuu väistämättä käsittelemään myös kyyhkyjä, ja se jäi bloggaajalta nyt tekemättä.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Hawkish on yleisesti käytetty adjektiivi kuvaamaan jossakin poliittisessa asetelmassa toimijoita, joiden katsotaan tukeutuvan sotilaalliseen voimaan enemmän kuin jotkin poliittiset kilpailijat. Esim. Israel's hawkish President, who opposises the creation of Palestinian state...

Suomen Nato-jäsenyyden kannattajia, kuten puolustusministeri Haglund, ei voi oikeastaan pitää tässä mielessä "haukkoina", koska eiväthän he pyri tukeutumaan sotilaalliseen voimaan. Naton toiminta-ajatuksena on pelote, joka turvaa rauhan sekä myös kohtuullisen vapaamielis-demokraattisen yhteiskuntajärjestyksen jäsenmaissa.

Suomen olisi hyvä liittyä Natoon mitä pikimmin, Se onnistuu kyllä paljon alle vuodessa, mutta Suomen politiikan ja kansan mielipiteen vuoksi tämä ei juuri nyt näytä todennäköiseltä, valitettavasti.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Suomen Nato-jäsenyyden kannattajia, kuten puolustusministeri Haglund, ei voi oikeastaan pitää tässä mielessä "haukkoina", koska eiväthän he pyri tukeutumaan sotilaalliseen voimaan."

Eivätkö? Diplomatiastako Nato on tunnettu?

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Vielä täsmennys: oli valitettavaa että Tasavallan Presidentti Niinistö sitoi Natoon liittymisen kansanäänestykseen, jota valtiosääntö ei vaadi ja joka ei tähän asiaan sovi.

minnam ahonen

Kansalliseen NATO-haukka-etymologiaamme lienee vaikuttanut suomen kielen sanonta 'olla haukkana'.

Mikä tarkoittaa siis petolinnulle ominaista tarkkaavaisuus- ja valmiustilaa, päätöksen ja toiminnan nopeutta. Eli momentumissa mennään eikä meinata.

Tälle vastakkainen olisi siis NATO-jahkailija. Antonyymi olisi tyyppiä 'NATO-savolaiset'.

En edes löydä muista kielistä NATO-haukkaa meikäläisessä mielessä.
Näyttää googlen perusteella että kyse on jostain hawk-nimisestä sotakalustosta ja politiikaan osalta vain suomalaisesta ilmiöstä.

Jos ruotsiksi kokeilee, löytää NATO-haukan heti suomenruotsalaiselta saitilta 'natohök'
http://svenska.yle.fi/artikel/2014/06/14/sipila-se...

*

Entä valitseeko NATO oman missionsa ennemminkin kyyhkynä kuin haukkana?
Tämä voi olla kiintoisaa.

Nimittäin Andreas Fogh Rasmussen lopettaa nyt syyskuun jälkeen NATOn pääsihteerinä ja tilalle tulee Norjan Jens Stoltenberg, joka vaikuttaa olevan vahvasiipinen kyyhky. Mielenkiintoisia aikoja Ukrainan tilanteen kannalta, kun tuleva NATO-pomo on lausunut:

“The conflict in Ukraine must be [resolved with] a political solution…. We will not live in a world where the strongest one prevails,” Stoltenberg said.

http://www.rideauinstitute.ca/2014/08/19/between-a...

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Kokeile "hawkish": Advocating an aggressive or warlike policy, especially in foreign affairs (Oxford Dictionary).

minnam ahonen

Pointtini oli että meillä voi olla myös aivan kotoperäisiä poliittisia termejä, vaikka tuo sama elukka sanoissa seikkailisikin. 'NATO-haukka' ei nyt tältä istumalta näyttänyt olevan mitenkään vakiintunut kansainvälinen poliittinen käsite, jos kansainvälinen lainkaan.

Markku Laaksonen Vastaus kommenttiin #6

Haukka on jo vanha (50/60-luvulta alkaen) politiikassa käytetty sana terhakan puoleisista kenraaleista ym. sotaviskaaleista. Ehkä tämä on ikäpolvi kysymys.

Risto Koivula

Haukka on samaa kantaa kuin kaapata, haukka vaan tulee germaanista tietä. (Sen sijaan haukata tulee toista balttilaista-slaavilaista tietä ja on samaa kantaa kuin hauki.)

http://www.etymonline.com/index.php?allowed_in_fra...

http://nakokulma.net/index.php?topic=8540.msg17638...

Tuo haukan merkitys on puhtaasti englannista ja sen vastakohta on kyyhky.

Vanhassa hämeessä haukka on germaanisena halveeraava sana, ja tarkoittaa mm. huonkuntoista, ja puutteessa olevaa: henkihaukka (haukkoa henkeä), munahaukka, tähän saattaa liittyä myös sana haukkua.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Mikä on "Nato-optio"?

Se on suomalaisen valehtelijapoliitikon tavaramerkki.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut