Jukka Hankamäki Osaa ja uskaltaa.

Keksitään Suomi uudelleen – Eduskunta kutsuu Sinut keskustelemaan

Talousnäkymät ja turvallisuus huolestuttavat monia ihmisiä. Siksi Suomessa on puhuttu viime aikoina paljon tulevaisuudesta.

Hallitus esitteli viime syksynä oman, vuoteen 2030 ulottuvan, tulevaisuusselvityksensä ja Pekka Himanen paljon arvostelua herättäneen ”Kestävän kasvun mallinsa”. Suomen tulevaisuus ei ole kuitenkaan vain ennustajien, tietäjien tai luulijoiden varassa. Tulevaisuuden tekevät kaikki suomalaiset yhdessä.

Eduskunnan tulevaisuusvaliokunta tilasi lopulta myös minulta ja taloustieteilijä Juhana Vartiaiselta sekä kahdelta muulta henkilöltä lausunnot niistä mietinnöistä, joita eduskunnan aiemmin käyttämät asiantuntijat ja järjestöt olivat laatineet valiokunnalle.

Laadinkin eduskunnalle oman näkemykseni siitä, mikä Suomea mahdollisesti odottaa. Tulevaisuudenkuva löytyy eduskunnan avaamalta Suomi joukkoistaa -sivustolta, jossa visioita voi kommentoida.

Yksityiskohtaiset lausuntoni valiokunnan aiemmin tilaamista selvityksistä voi lukea seuraavista linkeistä:

Lausunto ”Kestääkö hyvinvointiyhteiskunta” -jaoston selvitysaiheista

Kommentteja ”Hyvinvointiyhteiskunta 2030” -raportista

Kommentteja Tulevaisuusvaliokunnan järjestökeskustelupaperista.

 

Vaihtoehto Himaselle

Sivustolla on nyt tarkoitus käynnistää Suuri Kansalaiskeskustelu siitä, millainen voisi olla tulevaisuuden hyvinvointivaltio tai pahoinvointivaltio. Millainen on toiveiden utopia ja pelkojen dystopia? Teemana on keksiä Suomi uudelleen.

Nyt sinulla, hyvä kansalainen, on mahdollisuus vaikuttaa! Enää ei tarvitse tyytyä jonkun suuren liiderin julistukseen tai haaveiden havinaan, vaan voit itse kertoa eduskunnalle, mitä tavoittelet tulevaisuudessa tai pelkäät siinä.

Kyseessä on eräs askel kohti suoraa Internetin kautta toteutettavaa demokratiaa. Mikäli on tyytyväinen Suomeen nykyisellään, senkin voi toki sanoa.

Keskustelun pohjaksi olen esittänyt varsin kriittisen arvion siitä, millainen hyvinvointivaltiomme tila on ja mihin tapahtumat saattavat johtaa. Toisin sanoen, olen ollut eri mieltä monien muiden asiantuntijoiden aiemmin maalaamista kuvista. On huomattava, että kirjoitin dystopiani viime syksynä, ennen Ukrainan tämänkeväisiä tapahtumia, ja jokainen voi itse päätellä, miten oikeaan tai harhaan olen osunut turvallisuuspoliittisissa ennusteissani.

 

Joukkoistaminen, osallistaminen, valtaistaminen...

”Suomi joukkoistaa” on osa eduskunnan käynnistämiä osallistamisen ja valtaistamisen hankkeita. Mielestäni niissä on paljon myönteistä, ellei sitten ajatella, että näihin käsitteisiin liittyy pakonomaista tekemistä ilmaiseva puheensävy.

Osallistaminen on saanut julkisessa sanassa negatiivista väriä myös eräästä toisesta syystä.

Suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan tavaramerkkinä on pitkään ollut sosiaaliturvan universaaliperiaate, johon on kuulunut, että ihminen on aina oikeutettu minimiturvaan. Osallistava sosiaaliturva puolestaan tarkoittaa perusturvan muuttamista vastikkeelliseksi, toisin sanoen sitä, että perusturvaa voidaan alentaa, mikäli työtön ei suostu tekemään töitä Rauman sosiaalijohtajan, Antti Parpon, mallin mukaan vähintään kahta tuntia viikossa. Kahden tunnin minimi lienee keksitty työttömyystilastojen kaunistamiseksi, sillä EU:n komission asetuksen 1897/2000 mukaan työttömäksi on lupa määritellä 15–74-vuotias työnhakija, joka ei ole tehnyt viikon aikana vähintään yhtä tuntia työtä!

En vastusta osallistamisen yhteisvastuullista ideaa sinänsä. Mutta patisteluksi muuttuessaan se johtaisi todennäköisesti ”yhden euron työpaikkoihin” ja muihin ongelmiin, jotka esittelin tämän kirjoitukseni 12 kohdassa. Kyseisenlainen ”osallistaminen” on kokoomuslaisittain ilmaistuna ”vastikkeellistamista” ja demarikielellä ”syrjäytymisen ehkäisyä”, mutta on muitakin vaihtoehtoja. On väärin ajaa ihmisiä palavalla seipäällä työpaikkoihin, joita ei ole tai joihin matkustamisen kulut nousevat palkkaa suuremmiksi.

Olen eri mieltä myös Juhana Vartiaisen kanssa osallistamisen luonteesta, ainakin mikäli on uskominen Vartiaisen näitä, näitä ja näitä mielipiteitä, joissa Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja on puuttunut kolmeen suomalaisille pyhään asiaan: työttömyysturvaan, maahanmuuttoon ja omistusasumiseen.

Esimerkiksi asuntolainojen korkovähennysoikeuksien heikentäminen murentaa sitä oman tuvan ja luvan identiteettiä, jolle juureva suomalainen talonpoikainen mentaliteetti on rakennettu. Tätä menoa ”takaisin torppareiksi” taivutellut ihmiset eivät saa enää lainkaan alleen kovaa maata. Koska hyvä asuntopolitiikka on työpolitiikan tärkeä osa, toivon julkiselta vallalta toimia asuntotilanteen helpottamiseksi kasvukeskuksissa.

On myös käsittämätöntä, että Vartiainen vaatii maahanmuuton lisäämistä siksi, että sosiaaliturvasta voitaisiin tehdä ”enemmän työntekoon patistava”. Tämän korkeasti palkatun virkamiehen mukaan maahanmuutolla pitäisi siis lisätä kilpailua työmarkkinoille, jotta työttömyysluvut pahenisivat ja suomalaisten ihmisten ahdinko kasvaisi, ja romahdusmaiseen tilanteeseen vedoten sosiaaliturvaa voitaisiin heikentää!

 

Oikeassa pitää olla oikeaan aikaan

”Suomi joukkoistaa” -alustalla keskustellaan kaikista mahdollisista ja mahdottomista tulevaisuuden haasteista. ”Suomi joukkoistaa” poikkeaa toisista, sinänsä ansiokkaista ja spontaanisti syntyneistä Internetin keskustelu- ja blogipalstoista siinä, että kyseessä on sivusto, jonka kautta kansalaiset voivat saada mielipiteensä suoraan poliittisten edustajien tietoon.

Keskustelu käynnistyy perjantaina 11.4.2014 tiedotustilaisuudella, jota voi seurata tästä.

Kansalaiskeskustelun lopputulos kerätään lopulta raportiksi, joka esitellään eduskunnassa ja julkaistaan tulevaisuusvaliokunnan julkaisusarjassa. Osallistumiseni hankkeeseen ilmentää uskomustani, että kansalaisten ei koskaan kannata odottaa viranomaisten ratkaisuja vaan ryhtyä itse hommiin. Siihen myös tämä sivusto tarjoaa mahdollisuuden.

Nyt on tärkeää vaikuttaa, sillä muuten joku toinen vaikuttaa puolestasi. Eli kirjoituskoneet kilisemään!

 

Kansallisfilosofinen manifesti

Työttömän kuolema – Johdatus uuteen työyhteiskuntaan ja työn filosofiaan

 

http://www.suomijoukkoistaa.fi/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Onnittelut siitä, että Teiltä on tilattu lausunto.

Miksei multa koskaan tilata lausuntoja ja selvityksiä? Aion osallistua ”kansalaiskeskusteluun”, vaikka kutsun alentavuus ei vähene edes isolla alkukirjaimella – ”Eduskunta kutsuu Sinut keskustelemaan”.

On irvokasta, että Vartiainen vaatii ”ahkeruusyhteiskuntaa, jossa laajasti osallistutaan ihan oikeiden työmarkkinoiden toimintaan, haikailematta liikaa ”uusia” työn määritelmiä tai ”uudenlaisia” osallistumisen muotoja.”

Vartiaiselle & co ne ”ihan oikeat työmarkkinat” tarkoittavat sitä, että ihmiset jakavat rahaa ja hankkeita omille kavereilleen, ja osaaminen on sitä, että osaa nimeltä ja näöltä ulkoa suuren määrän keskenään samannäköisiä suomalaisia.

Täydellisen tietämättömyytensä pohjalta Vartiainen kehtaa esittää, että ”Muut pohjoismaat ovat tällaisten uudistusten tiellä pidemmällä kuin me”. Esim. Tanskassa kuka tahansa paikalle ajoissa ilmaantuva kohtuullisen työkykyinen henkilö työllistyy raportoimatta koulutuksista ja työhistorioista ja ikään tai elämäntilanteeseen katsomatta. Tällaisia ei kysellä. Tanskassa on myös jo vuodesta 2012 purettu naurettavaksi koettua ”aktivointia”, jossa työttömät käyvät viisi kertaa peräkkäin saman hakemusten kirjoittamiseen valmentavan kurssin. Tanskassa on viime ja tämän vuoden puolella nimenomaan todettu, että tällaisesta aktivoinnista saa kieltäytyä.

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Kiitos onnitteluista, ja samoin sinne! Ei minultakaan ole mitään tätä ennen kysytty, mutta päätin vastata tuohon kutsuun.

On totta, että suomalaisessa työelämässä on paljon hassua keinotekoisuutta, kuten monet työllistämistoimet ja koko CV-yhteiskunta kokonaisuudessaan.

Jouni Nordman

Itse osallistu keskusteluun, mutta otan kannaksi byrokratian tuoman jäykkyyden purkamisen. Turhan rahan kierrättämisen valtion kassan kautta, joka syö siitä suurimman osan tehottomuudella.

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Samoilla linjoilla. Suomalainen yhteiskunta toimii huonolla hyötysuhteella. Materiaalisia ja henkisiä arvoja tuotetaan suhteettoman vähän, ja liikaa työpaikkoja ja toimintaa on pelkästään huoltavalla sektorilla.

Mutta en kannata myöskään julkisten palvelujen ulkoistamista, koska sitä kautta esim. terveydenhuoltoon käytetyt verovarat päätyvät ulkomaisten sijoitusyhtiöiden liikevoitoiksi; lääkäriasemat kun alkavat olla niiden omistuksessa.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

”Tulevaisuudenkuva löytyy eduskunnan avaamalta Suomi joukkoistaa -sivustolta, jossa visioita voi kommentoida.”

Miten niin ja miten?

”Joukkoistaminen Suomessa” on ihan skeida sivusto. Kommenttiosiota ja –mahdollisuutta ei ole, eikä rekisteröitymisellä tunnu olevan mitään vaikutusta. Sähköpostiin tuli käsittämätön viesti, mistä ihmeen maastoliikenteestä?

”Sinut on kutsuttu osallistumaan keskusteluun Joukkoistamista Suomessa-yhteisössä. Pyydämme sinua kertomaan näkökulmasi maastoliikenteestä ja kommentoimaan toisten ajatuksia. Osallistumalla autat meitä määrittämään, mikä on maastoliikenteessä tärkeintä sinulle ja muulle yhteisölle.”

- Tiedoksi Olli Immoselle (per).

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Käynnistynee pienellä viiveellä; joku vanha aihe näyttää kelluvan siinä vielä päällä. Tiedoksi moderaattoreille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut