Jukka Hankamäki Osaa ja uskaltaa.

Tiedepolitiikka-lehdessä analyysini Himasesta

Pekka Himanen lopetti mykkäkoulun ja ilmestyi suomalaisille Säätytalolla. Se, miksi hän vaikeni tähän asti, johtui yhdestä syystä. Hän tietää, että kaikki, mitä hän voisi sanoa puolustuksekseen, ainoastaan pahentaisi hänen tilannettaan. Tätä sanottakoon jatkossa Pikku-Pekan paradoksiksi.

Esittelemällä kansalaisten vihaamaa ja naurunalaiseksi joutunutta hankettaan asiantuntijoille Himasen tarkoituksena oli uskotella, että sillä on tieteen tuki.

Oikeuskansleri puolestaan on ilmoittanut, että hän antaa päätöksensä ennen kesälomia. Juuri näinhän OKA teki myös Eva Biaudet’n nimitysasiassa. Hän siis olettaa, että kesän kynnyksellä mikään asia ei enää kiinnosta ketään herättääkseen arvostelua. Tämä kertoo, että päätös on syntynyt, ja se on Himasen ja Kataisen kannalta vapauttava.

Ydinongelma kuitenkin jää: Onko pääministerillä oikeus lahjoa jotakin suosikkiaan 600 000 euron myötäjäisillä tiedeorganisaatioiden aarrearkusta? Varmaan monikin laittaisi omaa rahaa sata tonnia määrittelemällä työnsä arvoksi tuon summan, jos saisi kuusinkertaisen määrän muualta.

Ja kuka typerys luulee, että  filosofiaa voidaan tehdä komiteamietinnöillä tai toimikuntaratkaisuilla?

Nyt, kun eri puolilta hälytetyt erityistieteiden asiantuntijat taluttavat Himasta huomauttamalla, että filosofin piirustuksissa voisi olla enemmän filosofiaa, muistuu mieleen vanha sananlasku: Paras ase porvariston mitäänsanomattomuutta vastaan on ironia.

Lopputulos on tietysti kaamea, ihan samanlainen kuin se oli Kafkan Oikeusjutussa. Kaikki vain toteavat, että näinhän siinä kävi. On se niin väärin. Himanen sai rahat ja sille tielle ne jäivät. Todellista älymystöä vedettiin turpaan ja valta voitti. Tulokseksi saatiin kuolemattomat sanat, jonka mukaan kritiikki ”ei ansaitse kommentointia”.

Myös tiedotusvälineitä vedetään kuin pässiä narusta. Kukaan ei ajattele sitä Althusserin, Gramscin ja Marcusen viisautta, jonka mukaan yhteiskunnallisia valtiokoneistoja pyöritetään hegemonian voimalla: saamalla kansa uskomaan, että periaatteista eivät päätä ihmiset itse vaan että niistä päätetään Säätytalossa järjestetyssä kokouksessa, jossa filosofista on tehty poliittisen ideologian kirjuri, pelkkä soveltaja, jonka filosofisissa soperteluissa erityistieteilijätkin havaitsevat kohteliaasti ilmaistuna aukkoja.

Niistä yksi tiivistyy kysymykseen: Miksi ylipäänsä pitäisi olla huolissaan Suomen talouden kasvusta aikana, jolloin talous floppaa jo pelkkään resurssipulaan ja ylikansoitukseen globaalisti?

Minun vastaukseni: Olisi syytä siirtyä materialistisista arvoista kokonaan uudenlaiseen asenneilmapiiriin, jossa hyvinvointia voitaisiin tuottaa asettamalla tärkeimmäksi tavoitteeksi ihmisten vapaa-ajan lisääminen ja sosiaalisista suhteista huolehtiminen.

Muun filosofikunnan vaietessa laadin asiasta tieteellisen analyysin, jonka Tiedepolitiikka-lehti julkaisi tänään numerossa 1/2013 (s. 5462). Sitä voi lukea jokainen, jonka ylenkatse ei ole vielä yltänyt, kehittynyt ja edistynyt Himaselle ominaisiin mittoihin.

***

Päivitys 13.4.2013: Kammottavaa on, että poliitikot reagoivat tähän juuri pelkäämälläni ja artikkelissa ennustamallani tavalla, eli ”selkeyttämällä pelisääntöjä” ja kiristelemällä normiruuveja. Jatkossa valtioneuvosto alkaa varata itselleen peräti 30 miljoonaa euroa vuodessa ”hallitusohjelmaa tukevaan tutkimukseen”, eli tiedepoliittisiin ostoksiin! ”Käyttöön ollaan ottamassa siis politiikkaperustainen rahanjakomalli”, sanoo sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Inkeri Kerola. Eikö tämä ole härskiä filosofian ja tieteen pilkkaa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (49 kommenttia)

Käyttäjän Setarkos kuva
Sakari Vainikka

"Onko pääministerillä oikeus lahjoa jotakin pullasorsaa 600 000 euron myötäjäisillä..." On. Laita siihen yksi tai kaisi nollaa lisää, niin tullaan suunnilleen siihen lukemaan, johon Suomen pääministerillä nykyisin on oikeus.

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Nollat ovat halpoja, varmaan sen takia niitä lisätäänkin joka paikkaan.

Myös nollafilosofeja riittää...

Käyttäjän Setarkos kuva
Sakari Vainikka

Niinpä. Taisin äsken olla turhan vaatimaton. Pitäisi ehkä lisätä tähän Himas-lukemaan neljä tai viisi nollaa, jotta tultaisiin suunnilleen siihen lukemaan, johon suomalaiset veronmaksajat on tämän siilinjärveläisen maisterin johdolla sidottu.

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Pikemminkin 9 eteen.

Saa varmemmin tuhoa aikaiseksi.

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Totean ohi aiheen, että pidän Himasta kritiikistäni huolimatta kuitenkin huomattavasti parempana filosofina kuin tällä palstalla kirjoittavaa Panu Raatikaista (vas.), joka on alentunut melko häikäilemättömään, ilkeään ja monille virassa oleville filosofeille valitettavan tyypilliseen herjaamiseen minua koskien oman blogikirjoituksensa kommenteissa. En aio kuitenkaan tehdä asiasta tutkintapyyntöä, ellei muuta ilmene.

http://panuraatikainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/13...

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Mikä teitä yliopistointellektuelleja vaivaa :o)

PS. Minulla on kirjasi (KFM).

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Ei minua ainakaan vaivaa mikään. :D

Onneksi olkoon, Heikki, ja kiitos kirjahankinnasta! Teille lukijoilleni olen kirjojani kirjoittanutkin, en poliitikkojen käsikassaroiksi. Ja kiitos myös kommenteista!

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi Vastaus kommenttiin #9

En osaa filosofeja paljoa vertailla ... mutta korostaessasi kansallisvaltion roolia, tiedän sinun olevan paljon oikeammassa kuin niin monet muut "sivistyneet". Olet rohkea, ja vaistosi on kohdallaan.

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki Vastaus kommenttiin #10

Kiitos paljon, ylisanojahan tuossa oli. Michel de Montaignen mukaan sivistys on kykyä toimia toistuvissa tilanteissa aina samanlaisesti, eli tietynlaista johdonmukaisuutta. Olen pitänyt kansallisvaltiota perustana, jolle länsimaiset hyvinvointivaltiot on rakennettu. Ja kun olen sen hyväksi havainnut, olen pitänyt ajatuksesta kiinni. Kollegojeni mielestä olen tietysti hullu niin kuin Panu Raatikainen jo kohteliaasti sanoi. :)

Jaakko Paavilainen Vastaus kommenttiin #11

"Olen pitänyt kansallisvaltiota perustana, jolle länsimaiset hyvinvointivaltiot on rakennettu."

Kansallisvaltio on reviiri ja kansa on se lauma.

Eipä tähän mitään filosofiaa tarvita; pelkällä maalaisjärjellä pohdiskelu riittää pitkälle.

Itselleni jotenkin internationaalinen "rajat auki ja Suomi kuuluu kaikille", tai "globaalit markkina-alueet" -ajatuskyhäelmät ja ideologiat vierastuttavat...

Edelleen maalaisjärjellä ajateltuna:

Tajuaahan sen idioottikin, mitä siitä seuraa, jos kaiken resurssin jakaa pois idealismien palossa. Ja jos ei tajua, niin lukekoon lehtiä ja katselkoon ympärilleen... kaikki seuraukset alkavat olla näkyvissä.

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki Vastaus kommenttiin #20

Niin, kansallisvaltiot ovat luonnonoikeudelliselta pohjalta syntyneitä ja kansakuntien itsejärjestymiseen perustuvia muodostelmia, joita nyt puretaan keinotekoisesti EU:n, internationalismin ja kansainvälisen kapitalismin kynänkäänteillä.

Mielipidettäni voidaan pitää ehkä mahtipontisena, mutta luulen, että tästä politiikasta voi tulla pahin, eli sota, kun pöty loppuu pöydästä ja poliitikkojen puheista...

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Mielenkiintoinen avaus, mutta miksi tämä analyysi on pitänyt kätkeä? Reilun pelin hengessä analyysi tulisi julkaista avoimessa Internetissä.

Nyt kritiikki jää kovin vaimeaksi. Himasen kirja on vapaasti luettavissa, Hankamäen analyysi ei.

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Mistään peittelystä ei sentään, Ossi, ole kysymys. Tiedepolitiikka vain on edelleen paperijulkaisu, joten kirjoitus ei ole netissä tietääkseni siksi :)

Mutta se on kyllä totta, että media on pyrkinyt laajemmin ottaen feidaamaan mielipiteeni, tulkintani ja kirjani pois näkyvistä. Ehkä sillä on siihen jokin syy.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Minulle jäi vaikutelma Himasesta (pelkän erittäin pikaisen ja huolettoman selailun perusteella, myönnän sen) että hän yrittää kiivaasti olla sekä businesskonsultti että sosiaalisen hyvinvoinnin konsultti ja haukkaa siksi liian suuren palan. Ja että konkretiaa puuttuu, koska konkreettisia ongelmia pyritään ratkaisemaan filosofisella tai retorisella tasolla pyöritellen. Osunko lainkaan oikeaan?

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Itse toivon, että bisneksenteko ei vaatisi kahtiajakoa sosiaalisen hyvinvoinnin kanssa. Parasta olisi, jos myös bisneskonsultit ymmärtäisivät, että menestyvää liiketoimintaakin voi harjoittaa vain, jos se tuottaa hyvinvointia ihmisille eikä kukaan joudu poskettomasti kärsimään.

Valitettavasti nykytodellisuudessa politiikka tukee ahneutta: toisten rikastumista ja toisten köyhtymistä. Syinä kapitalismi ja internationalismi. Tämän ideologian tueksi tilataan sitten voiteluainetta Himasen tapaisilta.

Kahtiajakautunut Batmanin filosofia tukee siis myös sosiaalista, poliittista ja kulttuurista skitsofreniaa, aivan niin kuin monet filosofit jo Deleuzesta ja Guattarista asti ovat sanoneet.

Olet luullakseni oikeassa siinä, että konkretiaa myös puuttuu, vaikka pääongelmat ovatkin asenteellisia.

Pekka Salo

"Ja kuka typerys luulee, että filosofiaa voidaan tehdä komiteamietinnöillä tai toimikuntaratkaisuilla?"

Vanha vitsi: Kameli on komitean suunnittelema hevonen.

Professori Esa Saarinen on Himasen oppi-isä ja tukee tätä täydellä gybällä. Saarisen mukaan on tulossa jotain todella ihmeellistä ja ainutkertaista. No näkis vaan.

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Hahaha, ja komitea rakentaa sillan sinne, missä ei ole jokea.

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Tämän prinssipuolison jutut eivät kauheasti jaksa innostaa. Työelämästä tämä mies, siis Saarinen, väänsi kuitenkin joskus, jonkun toisen kanssa ihan siedettävän, ajatuksia herättävän kirjankin, sen enempää hänen juttunsa eivät ole innostaneet.

Tässä sopulimyllytyksessä en ole kamalasti Himasta haukkunut. Jos joku on jäänyt ihastelemaan omaa lapsinero imagoaan, on se lähinnä säälittävää. Mutta jos joku ei ymmärrä tämän juttujen onttoutta, se on jo tyhmyyden merkki.

Viitteisiin, sitaatteihin ja toisten kopiointiin perustuva tarina ei ole mitenkään käyttökelpoista, eikä sovellu itsenäiseen oivallukseen perustuvaksi kansakunnan käyttöoppaaksi. Siitä aiheutuva kansallinen keskustelu ei johda puusta pitkään ja sitä käy vain tyhmempi osa akateeminen kehumisen kerhosta.

Sitävastoin, mm. Hankamäen itsenäinen ja aikuisuutta osoittava ymmärrys ja johtopäätökset huitelee korkealla tämän arvoinvalidi-joukkion yläpuolella. Toinen 'filosofi' jota komppaan on Juha Siltanen.

Kansakunnalle tästä Kataisen-Himasen linjasta ei ole mitään hyötyä, vain kuluja.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Jotenkin J.Sakari Hankamäen lähestymistapa voittaa tässä Himassuhteessa Panu Raatikaista tasolla 10-0, niin ajoituksen kuin ennakkosensuurin suhteen...

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/134472-tama...

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Se, että kirjoitustasi ei ole julkaistu Raatikaisen palstalla, johtuu siitä, että Panu Raatikainen karsii kommenttipalstaltaan pois kaikki tekstit, joissa on nimeni. En ole tosin itse sinne yrittänyt kirjoittaa. Sen sijaan hän kyllä on vaivautunut kohdistamaan palstallaan muutaman solvauksen myös suuntaani.

Kyseinen politiikka on täysin tyypillistä virkamiesfilosofeille filosofian ainelaitoksella: käyttävät asemaansa ja valtaansa laajemminkin pitääkseen minut pois myös filosofinviroista.

Eräänlaista koulukiusaamista ja henkistä väkivaltaa sekin, mutta eivät ole vielä saaneet minua hengiltä.

Kirjoitin aiheesta kirjan jo pari vuotta sitten kirjan: "Suomalaisen nykyfilosofian historia - Mustelmani taisteluista tieteen ja filosofian kentillä". http://www.bod.fi/index.php?id=1257&objk_id=190102

Huomaa kuitenkin, ettei kirjoituksesi sensurointi Raatikaisen toimesta ollut sinuun kohdistuva aggressio, vaan minuun. Monet systeemifilosofit ovat Himastakin ikävämpiä siinä, että he eivät vaivaudu puhumaan ajankohtaisista ja tärkeistä kysymyksistä sanallakaan mitään...

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Olen kai hieman hidasälyinen: mutta mistä te riitelette? Päällisin puolin näyttää, että ainakin tämän himasgaten tienoilta olette yksimielisiä. Onko kysymys siis vain henkilökemiasta? Minulle ainakin rittää, kun riitelen niiden kanssa, jotka edustavat vastapuolta tarpeeksi merkityksellisessä asiassa. Ja niitäkin rittää aivan tarpeeksi verbaaliakrobatian tai puhtaan räksyttämisenkin pitämiseen käyttövireessä.

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki Vastaus kommenttiin #30

Lyhyesti sanoen: olen esittänyt kritiikkiä Himas-tapauksesta, koska hän on sen ansainnut. Raatikainen puhukoon omasta puolestaan, ja on näköjään päätynyt johtopäätöksissään samaan, tosin puuttuen enemmänkin Himasen hankkeen muotoon kuin sisältöön.

Se, miksi Raatikainen suuntaa aggressioita minuun, on täältä päin asioita katsoen arvoitus. Mutta vuosien kokemusten myötä olen tottunut siihen, että filosofian laitoksen virkoihin nimitetyt pyrkivät solvaamaan kaikkia meitä ulkopuolelle ajettuja juuri niin kuin Raatikainen noissa kirjoituksensa kommenteissa. Ilmeisesti he ovat kateellisia meille virattomille ja varattomille, koska olemme sikäli paremmassa asemassa, ettei meidän tarvitse olla lapsenvahtien alaisina yliopistoissa?

Yritin 20 vuotta hyvällä. Lopulta kirjoitin kohtaamastani ilkeydestä ja henkisen väkivallan kohteeksi ajamisesta kirjan vuonna 2009: "Suomalaisen nykyfilosofian historia - Mustelmani taisteluista tieteen ja filosofian kentillä".

http://www.bod.fi/index.php?id=1257&objk_id=190102

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi Vastaus kommenttiin #34

OK, kiitos, nytpä hidas hämäläinenkin pääsi jotenkin jyvälle...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kirjoitinkin aiemmassa kommentissani:

Tunnetusti piispat, puoluetoverit ja kenraalit ovat pahimpia vihamiehiä. Filosofitkin?

Markku Ollikainen

Totta kai opettaja (Esa Saarinen) tukee oppilastaan (Pekka Himasta), koska molempien arvovalta so tulevaisuus on kyseessä.

Pilvissä leijuva taivaanrannan maalaaminen ei kuitenkaan auta suomalaisia näinä haasteellisina aikoina.

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Onhan se kivaa, että ihmiset tukevat toisiaan, mutta millä tavalla ja kenen hinnalla?

Saarisen ystävällistä osallisuutta ratkaisevampaa on kuitenkin talouselämän tuki. Molemmat suuret filosofit ovat vahvasti kytköksissä. Esimerkiksi Himaselle pedataan tällä hetkellä vakituista professuuria Aalto-yliopistoon erään merkittävän Nokiassa työskennelleen johtajan tuella. Ette tiedäkään, kuinka paljon tieteen piirissä juonitellaan. Virka-asema on poikkeuksetta valtavan suuren pelin ja puliveivauksen tulos.

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

Hankamäki
Mikä hemmetin skisma teillä filosofeilla on keskenänne!
Panu Vartiainen lyttäsi sinut täysillä näillä sivuilla ja se oli häijyä lukea. Ja yksi pikkutyttö, filosofiaa ensimmäistä vuottaan yliopistossa opiskeleva, puhuu filosofipiireistä miten nämä piirit suhtautuvat Himaseen.
Hesari tekee laajan jutun Esa Saarisen lapsuudenkodista ja kirjoittaa Pipsasta kuin hän olisi kuollut. Ehkä hän onkin.

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Kyseisen lyttääjän nimi taitaa olla Panu Raatikainen, ei Vartiainen. :D Vai lyttäsikö joku sen niminenkin? Itse en tosin Raatikaista tunne eikä hän minua, koska emme ole koskaan tavanneet.

Kahdeksas käsky: Älä sano väärää todistusta lähimmäisestäsi! Ja olikohan se nyt Gandhi joka sanoi, että älä tuomitse jos et tunne...

No niin, viisastelut sikseen. Vastauksena kysymykseesi: luulen, että monien filosofien vihamielisyys johtuu siitä, että he ovat väärällä alalla. Toinen syy saattavat olla kireät työmarkkinat, joiden vuoksi virkarakenteen ulkopuolelle ajetut filosofit käytännössä tapetaan. Kolmas syy on kunnianhimo: kiistely siitä, kuka saa olla viisain. Eikö olekin hauskaa? :D

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Tottakai filosofeja tarvitaan tulevaisuuden tutkimiseen, ainakin osittain. Kaaosteoreetikko voisi silti olla järkevämpi vaihtoehto.

Ihan tosissaan. Jos tarkoitus on mallintaa sitä minkalaista polkua Suomineito käppäilee tulevaisuudessa, niin mielestäni siihen tarvitaan paljon muidenkin alojen tutkijoita.

Rankka filosofia lienee tieteenä aika epäitsekäs ja lentää aivan liian korkealla raadolliseen maailmaan verrattuna.

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Oikein! Tosiasioiden pitää olla kaiken analyysin pohjana. Mutta tarvitaan myös tulkintoja ja katselua pitkillä valoilla eteenpäin. Siihen ei aina pelkkä tilastojen kanssa näpertely riitä.

Nythän ongelmana on, että vaikka tosiasiat ovat tulleet eteen ja narun pää on vetäjien kädessä, niin vain yksi tulkinta sallitaan: se on Himasen/Kataisen globalisaatiota, euromyönteisyyttä ja väestönsiirtoja kannattava ja kansallisvaltioiden itsemääräämisoikeutta heikentävä linja.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Jeps, tilaustyöltähän tuo tuntuu. Vaikea kuvitella, että ko. tutkimus tulisi osoittamaan ainakaan radikaaleja eroja tilaajan "toivomusten" kanssa. Olisihan se tietysti aika temppu, jos sieltä pulpahtaisi sellaisia lausuntoja, joissa todettaisiin, että euro on enemmän kuin valuvikainen ja maanosamme historiasta voi jo todeta......

Jaakko Paavilainen

"Olisi syytä siirtyä materialistisista arvoista kokonaan uudenlaiseen asenneilmapiiriin, jossa hyvinvointia voitaisiin tuottaa asettamalla tärkeimmäksi tavoitteeksi ihmisten vapaa-ajan lisääminen ja sosiaalisista suhteista huolehtiminen."

Herra Hankamäki,

Toivottavasti tuo ei ole sen kirjanne Suomen tulevaisuudesta kantoajatus..?

Tilasin nimittäin vähillä rahoillani eilen kirjanne ja odotan 'jotenkin mullistavaa ajattelua', eli ajatuksia joka centillä; euroihin minulla ei ole enää varaa...

No, vaistomaisesti jotenkin TIEDÄN, että sen on pakko olla 'Sinisiä kirjoja' parempi raapustus... ;)

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Kiitos, Jaakko. Senteillä ja muilla viimeisillä varoilla se on kirjoitettukin, vaikka tekstiä piisaa heksametrein.

Kirjan pääidea on kansallisvaltion itsemäärämisoikeuden ja toimintavallan vahvistaminen, eli sen, jonka varassa voidaan tehdä hyvää talous- ja sosiaalipolitiikkaa.

Jaakko Paavilainen

Ok, katsotaan siis, kuinka mietelmämme risteävät ja onko sellaisia ajatuksia, joita ei olisi tullut omaan mieleenikään...

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Ahaa... siis Hankamäki ja Raatikainen ovat molemmat Himas-kriitikoita, mutta silti toistensa vastustajia. Koska yhteinen vihollinen tyypillisesti rauhoittaa pahatkin vihamiehet, pitäisi Himasen ylihintaisen liirumlaarumin onnistua sovittelemaan Hankamäen ja Raatikaisen riitoja.

Himasen ajatusten ostaminen veronmaksajien rahoilla on yksi korsi lisää Jyrki Kataisen kuormaan. Vielä ei pääministerin poliittinen selkäranka murtunut, mutta uskon kuulleeni jonkinlaisen naksahduksen.

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Haha, hauska näkökanta... Itse en tosin tendenssimäisesti vastusta ketään, enkä pidä vihamiehiä. En edes tunne Raatikaista, koska emme ole koskaan tavanneet. Mutta kommenteistaan päätellen hän tuntee minut.

Olet oikeassa, Tuomo, että suomalaisen politiikan moraalilta on katkennut selkäranka... tämä näkyy todella monessa muussakin asiassa.

Petri Haapa

Täytyykin lukea. Onkin jäänyt julkaisu aika vähälle lukemiselle viime aikoina, vaikka lehti onkin säännöllisesti postilaatikkooni kolahtanutkin.

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

***Päivitys 13.4.2013:

Kammottavaa on, että poliitikot reagoivat tähän juuri pelkäämälläni ja artikkelissa ennustamallani tavalla, eli ”selkeyttämällä pelisääntöjä” ja kiristelemällä normiruuveja, ja jatkossa valtioneuvosto alkaa varata itselleen peräti 30 miljoonaa euroa vuodessa tiedepoliittisia ostoksiaan varten! ”Käyttöön ollaan ottamassa siis politiikkaperustainen rahanjakomalli”, sanoo sivistysvalikokunnan puheenjohtaja Inkeri Kerola.

http://yle.fi/uutiset/kansanedustaja_himasen_selvi...

Eikö tämä ole härskiä filosofian ja tieteen pilkkaa?

Jaakko Paavilainen

'Tieteen politisoituminen'...

Ostellaan ja suositaan eliitin haluamia tieteenaloja ja etenkin henkilöitä.

Tilaillaan 'tutkimuksia' rahaa vastaan riippuvuussuhteeseen joutuneelta taholta, jonka tutkimuksien lopputulokset ovat halutun ja tilatunlaisia...

- Suoraan 'Korporaatiofasismin käsikirjasta' lainattuna...

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Niin onkin. VN siis 50-kertaistaa jatkossa Himasen rahat. Nyt minä lähden hiihtämään.

Jaakko Paavilainen Vastaus kommenttiin #39
Käyttäjän IlkkaKiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Vähän aiheen ohi, mutta sanottava on. Löysin tänään erään ihmisen opastuksella Puppulause Generaattorin. Sillä saa aikaan samanlaista "Hattaraa" kuin mitä Himanen kirjoittaa. Avainsana Hölynpöly antaa seuraavan tekstin tällä ohjelmalla: "Vaihtelevalla menestyksellä myös hölynpöly järkeistää käsitystämme kyseisestä asiakokonaisuudesta, mihin tavallaan liittyy myös huomaamattomia haittatekijöitä."

Jaakko Paavilainen
Käyttäjän IlkkaKiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Olen todella huono linkittämään. Yritä löytää se Googlen avulla. Olen linkittänyt vain muutaman kerran, ja se vie minulta aikaa. Mutta ohjelma on todella olemassa.

Jaakko Paavilainen Vastaus kommenttiin #45
Käyttäjän IlkkaKiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Puppulausegeneraattori toteaa sanasta Viisaus näin: "On hyvin vaikea johdatella asioita siten, että viisaus parantaa viimeaikaisia absurdeja väittämiä." Ja toinen versio samasta sanasta: "Vaihtelevalla menestyksellä myös viisaus näyttää todeksi peräänkuulutettua lakonisuutta."___ Linkki___ http://puppulausegeneraattori.fi/

Käyttäjän IlkkaKiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Käyttikö filosofi Pekka Himanen vain taitavasti Puppulausegeneraattoria ? " Näin kysyy Egorazzi lehden toimittaja Annie Mål_____ http://www.egorazzi.com/2013/04/k%C3%A4yttik%C3%B6...

Jaakko Paavilainen

Maanpetos:

"Ei sovi unohtaa, että maanpetos panostaa interaktiivisuuteen ajattelematta hyvinvoivan yhteiskunnan rinnalle muodostuneita epäkohtia."

Valtiopetos:

"Yksilötasolla luulisi olevan selvää, että valtiopetos kuvaa hyvin toimintamenetelmiä parannettaessa yhä enemmän meitä haittaavia taakkoja."

Vaalipetos:

"Oudoksuttavaa kyllä, on useasti todettu, että vaalipetos auttaa käyttäjää ymmärtämään vastuuntuntoisten yhteistyökumppaneiden aatteellisia intressejä."

Sotilasvala:

"On hyvin vaikea johdatella asioita siten, että sotilasvala on kiteytetty aatteeseen, jossa pohditaan organisaation sisäisiä ratkaisumalleja."

Tämähän on vallan loistava! :D

Jaakko Paavilainen

Ugrilaismissi:

"Ottaen huomioon oman tilanteensa, voi vain todeta, että ugrilaismissi asettaa tahomme tukalaan tilanteeseen ajateltaessa huonoja taloudellisia ja hallinnollisia oloja."

Nyt osui ja upposi! ;P

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut