Jukka Hankamäki Osaa ja uskaltaa.

Niinistön puhe suomeksi

Tasavallan presidentti pitää uudenvuodenpuheensa perinteisesti molemmilla kotimaisilla kielillä. Puhe oli kieltämättä kaunis ja retorinen, mutta kuin kesäinen merenranta: niin tavattoman petollinen. Tässä vielä kertaalleen pääkohdat suomennettuina.

 

”Nyt on päädytty taas ennen kokemattomaan ja hämmentävään aikaan, jossa talouden hallinta ei enää olekaan vain omissa käsissämme.”

Euroopan unioniin ja euroon liittyminen olivat virheitä, jotka heikensivät valtioiden itsemääräämisoikeutta.

”Globalisaatio näyttäytyi ensin yhtenäistymisenä ja jopa samanlaistumisena. Nyt se näyttäytyy myös vallan ja vaurauden uusjakona, joka koskee kaikkia ja jossa kenenkään menestys ei ole itsestään selvää.”

Monikulttuurisuus ja kapitalismi ovat osa globalisaation kokonaisohjelmaa, joka johtaa entisten hyvinvointivaltioiden romuttumiseen.

”Kenelläkään ei ole täyttä varmuutta tämän kehityksen tulevasta suunnasta.”

Voi tulla myös sota.

”Meillä on lausuttu paljon vakavia varoituksen sanoja, aiheellisestikin.”

On pakko myöntää, että EU-kriitikot, globalisaation arvostelijat ja muut vaihtoehtoihmiset sekä toisinajattelijat ovat olleet oikeassa.

”Vaikeita poliittisia päätöksiä edeltää aina toistensa ohi puhumisen aika.”

Hankamäki ja Himanen ovat eri mieltä.

”Eheyden voima on vaikeuksien voittamisen voimaa. Meillä on siitä kokemuksia, paljon nykyistä vaikeammista on selvitty.”

Onneksi oli kansaa yhdistävä talvi- ja jatkosota, sillä ilman niitä ei olisi mitään pahempaa vertailukohtaa.

”On nähty itsekkyyden tai suoranaisen ahneuden nousevan. Se on merkki oikeudentunnon kuihtumisesta; ei tehdäkään välttämättä niin, kuin oikealta tuntuu, vaan niin, miten saa itselleen eniten hyötyä.”

Kokoomus on nousussa.

”Niukat ajat, joissa elämme, vaativat ennemminkin ajattelemaan, voiko jostain edustaan luopua. Sillä rakennetaan eheyttä.”

Palkanalennukset ovat toivottavia niin kuin eheytysliikkeen toiminta.

”Kaikki työ on arvokasta, ja arvokasta on myös työn tavoittelu. Sen sijaan vaikeaa on ymmärtää sitä ajattelua, että tämä olisi oleskeluyhteiskunta [...].”

Soutakaapas kaleeriorjat kovempaa, älkääkä pysähtykö kuuntelemaan seireenien laulua! Juureva talonpoikainen mentaliteetti, jonka vallitessa ihmisillä oli allaan kovaa maata, olkoon tuomittu historian hämäriin, älköönkä kukaan pysähtykö filosofoimaan mitään. Ikävää vain, että kovallakaan työllä ei enää pääse oleskelemaan, kun taas optiokeinottelija makaa selkä kaarella voivuoren päällä. Westendin kotirouviin kohdistuvaa kritiikkiä Niinistöltä.

”Kolmas sektori joutuu yhä pidemmälle sinne, missä yhteiskunnan tulisi olla.”

Leipäjonot pitenevät samalla kun valtion kassa tyhjenee.

”Yhteiskunta taas joutuu yhä pidemmälle sinne, missä oman vastuun, perheen tai lähimmäisten tulisi olla.”

Vanhustenhuolto korvattakoon omaishoidolla, mutta myös Kontulan teiniäitien pitäisi huolehtia ehkäisystä itse eikä odottaa, että yhteiskunta tulee väliin; olihan siitä ”Raskaana ja rappiolla” -TV-ohjelmassakin.

”Maailman monien muutosten keskellä on toimittava laaja-alaisesti, joustavasti ja joskus nopeastikin. Myös ennustettavuus ja johdonmukaisuus ovat tärkeitä. Linjamme ei kaipaa iskusanoja eikä äkillisiä ohjausliikkeitä.”

Tarvitaan nopean toiminnan joukkoja, mutta kyky yllätysiskuihin kuoleentuu Puolustusvoimien menoleikkauksiin, eikä vihollisen tuhottavaksi jää mitään. Poltetun maan taktiikkaa.

”Suomalaiset arvostavat pohjoismaista yhteistyötä. Tämä yhteistyö on laajentunut myös puolustukseen, mitä kehitystä meidänkin on syytä edistää.”

Ruotsi lopetti yleisen asevelvollisuuden ja purki ilma-armadansa murto-osaan aiemmasta, mikä jätti Ruotsin puolustuksen entistä enemmän suomalaisten varaan. Jos Ruotsi liittyy Natoon, Suomenkin täytyy, jolloin kaikki Pohjoismaat ovat samassa veneessä.

”Viimeiset kaksi vuosikymmentä ovat olleet Suomen tiiviin EU-jäsenyyden aikaa. Ne ovat olleet meille pääosin eteenpäin menon aikaa.”

Eteenpäin menon suunta vain on ollut viime aikoina taaksepäin.

”Tarvitaan vahvaa kansallista tahtoa ja johtajuutta eri puolilla maanosaamme.”

Kansallisvaltioiden itsemääräämisoikeus oli hyvä juttu, mutta nyt sitä tuodaan valitettavasti takaisin nationalismina, johon liittyy suuren johtajuuden tavoittelua ja messiaan odotusta.

”Meidän ei kuitenkaan kannata julistautua kaiken paremmin tietäjäksi ja osaajaksi. Sellaisille ei liiemmin ole kysyntää, mutta torjuntaa sitäkin enemmän.”

Suomalaisten hyvä esimerkki ja hyvät neuvot eivät mene perille EU:ssa arvovaltasyistä.

”Maailmalla, myös lännessä, valtioiden teollisuuspolitiikka on yhä omaa raskasta ja suurteollisuutta suojaavaa. Suomelle tämä on kova haaste. Tavoitteenani on kaikin keinoin tukea suomalaisten yritysten ja yrittäjien kansainvälistä pärjäämistä.”

Hemmetti, pojat, oli tyhmää viivytellä valtion rahoitustukea STX Finlandille, kun risteilijätilaus menetettiin sen vuoksi saman firman ranskalaiselle toimijalle!

”Suomella on takanaan 95 itsenäisyyden vuotta. Jokaisen sukupolven vastuulla on viedä eteenpäin Suomen tarinaa. Jokaisen sukupolven edessä on omat haasteensa ja taakkansa, niin nytkin.”

Suomalaiset asuvat velkaisessa maassaan kuin vuokralainen vuokra-asunnossa, josta meidät voidaan potkaista pois, niin kuin pahimmassa skenaariossa tapahtuu kansallisvaltion ja puolustuslaitoksen heikentymisen vuoksi.

”Toivotan teille kaikille hyvää alkanutta vuotta ja Jumalan siunausta!”

Vaikeina aikoina hiivitään korkeampien voimien taakse, kun keinot ovat lopussa ja kaikki apu on tarpeen.

 

Julkisen sanan vaikutelma puheen samanaikaisesta taidokkuudesta ja mitäänsanomattomuudesta johtunee keskittymisestä vain yleiselle tasolle ja puheen sisältämistä useista piiloviesteistä, jotka vaativat tulkintaa. Merkille pantavaa on myös se, mitä tässä kansallista yhtenäisyyttä tavoittelevassa puheessa ei sanottu.

Niinistö ei puhunut mitään EU:n liittovaltiollistamisesta, joka uhkaa keikauttaa suuren määrän muiden maiden velkoja Suomen kontolle. Hiljentyminen tästä peruskysymyksestä ei ole ihme, sillä Niinistö oli itse EU-jäsenyyden puolestapuhuja, ja liittovaltion ajaminen on kovinta kokoomuksessa. Ei mainittu myöskään luontoarvoja, ilmastonmuutosta eikä monikulttuurisuutta. Puheessa ei mainittu yhtään vierasta valtiota nimeltä, eikä köyhistä maista ja kehitysmaista puhuttu mitään. Viimeksi mainittu johtuu ehkä siitä, että me olemme itse köyhä ja kehittyvä maa.

Voi olla, että myös tunteisiin vetoava yhtenäisyyden haikailu on puhdas illuusio aikana, jolloin taloudellinen eriarvoisuus synnyttää kansallista eripuraa. Toisesta suupielestä luettujen yhtenäisyystoiveiden ja toisesta esitettyjen kurjistumis-, tinkimis- ja palkanalennusvaatimusten vuoksi ei ole ihme, että juuri tällaiset ristiriitaiset viestit ”ovat varmasti myös hämmentäneet lisää”.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

44Suosittele

44 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän ReijoKamula kuva
Reijo Kamula

En katsonut tarpeelliseksi aukaista töllöä. Paljostapa olen jäänyt paitsi?! Todella paljosta!

Käyttäjän harmaasusi kuva
Harmaasusi ™

Hyvä suomennos.

Tuon mukaan Niinistöllä täytyy olla pitovaikeuksia,
tietäähän hän ja ymmärtäneekin ne vallankiimassa
tekemänsä tekoset jotka alkavat tulla maksuun.

Huvittavinta on etteivät €U-uskovaiset usko vieläkään,
että keittoon on kustu.


█║▌│█│║▌║││█║▌║▌║
H a r m a a s u s i ™ 2 0 1 2

Olli Polli

Hyvä Harmaasusi: Keiton koostumuksen on useat (valtiolliset )tutkimukset todistaneet ravintosisällöltään juuri oikeaksi kohderyhmälleen.
Edes keiton nimi EU-tanasia-soppa ei karkoita nautiskelijoita, jotka kauhovat soppaa propakandaside silmillään.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Se olikin jo tiedossa, ettei Niinistö ole istuvan hallituksen fanipoika. Hyvä niin, vaikka tavoilleen uskollisena tietysti puhe melko ympäripyöreää olikin.

Käyttäjän ReijoKamula kuva
Reijo Kamula

Tämähän onkin Timo Soinin uudenvuodenpuhe. Meneekö siihen vuosia kuinka monta, ennenkuin saamme sen kuulla luoja tietää.

Taisto Merilä

Kiitos käännöstyöstä! En olisi minäkään muuten viitsinyt lukea noita pahvi-saulin suuhun laitettuja fraaseja.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Saattaa olla niin että on aika kohtuutonta toivoa että meillä olisi presidentti joka osaisi sanoa mitä tarkoittaa. Se nimittäin edellyttäisi että osaisi tarkoittaa jotakin. Se taas edellyttäisi että pitäisi ajatella asiat läpi muutenkin kuin vain kliseiden varassa.

Presidentin puheen voi katsoa vaimentamalla äänen kokonaan pois. Jää jäljelle hieman hapuilevia naamanväänteitä, jotka puhetta paremmin välittävät epämääräisyyden ja epäselvyyden. Silmät seuraavat tekstiä jossain kameran alla. Jännittää, pitääkö pyhä ilme loppuun saakka.

Taisto Merilä

"Presidentin puheen voi katsoa vaimentamalla äänen kokonaan pois."

Kokeilin tuota, ja pakko myöntää, että tuolleen siinä on jotain hyvääkin – tuntui oikeastaan aika rauhoittavalta.

Käyttäjän salvator kuva
Elo Kemppainen

”Niukat ajat, joissa elämme, vaativat ennemminkin ajattelemaan, voiko jostain edustaan luopua. Sillä rakennetaan eheyttä.”

Kaikkein ensimmäiseksi olisi luovuttava 'presidentti-instituutiosta' ja heikosta presidentistä joka puhuu näin pehmeitä - eikö Suomi elä ennen näkemättömän vaurauden aikaa, näin olen kuullut puhuttavan ja olihan ne 'linnanjuhlatkin' komiaat...

Reijo Tossavainen

Tämä suomennos kertoi oleellisen.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

No kaikesta pitää aina keksiä jotain hyvää. Sanat "suvaitsevaisuus", "tasa-arvo" ja "monikulttuurisuus" puuttuivat puheesta kokonaan.

Tosin siitäkin joku ammattiloukkaantuja varmaan pian päättää loukkaantua, joko laitetaan kello tikittämään odottaessa?

Käyttäjän Filemon kuva
Matti Kouri

Hyvää analyysia Hankamäeltä - tosin hieman kärjistettyä.

Yksi asia minua on kuitenkin jo vuosia vaivannut! Niinistönhän pitäisi olla raskainta tykistöä, mitä kokoomuslaisilla on kansalle tarjota.

Mikä siinä on, että vaikka hän on jo vuosien ajan esittänyt näitä vetoomuksiaan ahneuden peikosta, niin samaa tahtia köyhät vain köyhtyvät ja rikkaat rikastuvat? Muutos vain jostakin syystä tapahtuu toiseen suuntaan, kuin nämä ontot vetoomukset:-(

Onkohan tämä sitä kaksilla raiteilla ajelua, mistä kokoomuslaiset niin mielellään esimerkiksi kepua moittivat?

Minun osaltani Niinistön puheet ovat ajat sitten muuttuneet pelkiksi puheiksi ilman mitään todellista tavoitetta. Puheiden sisältö on lähtenyt poikkeuksetta ja aina "yksilön omasta vastuusta" lähes kaikissa tilanteissa. Ja kun me jokainen kuitenkin tiedämme, että yksilöt eivät rakentele teitä, kouluja, sairaaloita, virastoja jne. Niihin rakennustöihin tarvitaan julkista sektoria, jota ei voi korvata kolmannen sektorin toimesta.

Työpaikkojen tärkeydestä voin olla hänen kanssaan samaa mieltä, mutta siinäkin epäilen meillä olevan näkemyseroja niiden laadusta. Eiköhän hänen entiset puoletoverinsa ole niitä kuljettaneet juuri halvempien kustannusten maihin tavoitteena voiton maksimointi. Ehkä pitäisivät niitä täällä, jos palkat puolitettaisiin. Vai mahtaisikohan sekään riittää?

Voi kun nämä Suomen herrat itse olisivat valmiit tyytymään vaikkapa 500 000 euron nettopalkan sijasta esimerkiksi 250 000 euroon vuodessa, niin oletan tavallistenkin tallaajien motivoituvan nykyistä paremmin yhteisen rakentamiseen!

Mark Bayer

"Jumalan siunausta"

Haistakaa paska kommunistit!

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Hankamäen pipon alla ei ole muuta kuin iso halu julkisuuteen.

Käyttäjän PekkaSavolainen kuva
Pekka Savolainen

Erinomainen suomennos.

Varoiteltu on, mutta tulla voi sitä tai tätä, integraatio meni ketuiksi, ja Häksy tyri risteilijätilauksen Ranskaan. Suomella on takanaan kunniakas historia ja vähemmän kunniakas tulevaisuus. Edessä olevasta tulevaisuudesta ei kukaan tiedä.
Oleskelijoille (jota pressan toimi lähinnä on) ei ole sijaa, vaikka oleskelulupa olisikin, sen sijaan työn etsiminen on kunniaksi. Epäselväksi jäi vain se, onko kuukausittain TE-palveluille (muutosten tuulia tästä päivästä alkaen) tehtävä ilmoitus työttömyydestä riittävä osoitus siitä, että kansalainen hinkuu töihin, eikä ole statukseton peruspäivärahalla oleskelija.
Jep, jep, siinä monen toivottoman kohdalla riemu repesi uuden toivon ajasta, loisteliaan kannustava ja mieltä nostattava puhe.

Käyttäjän amgs kuva

Presidentti Niinistön puheesta ei löytynyt paikkaa yhteisöllisyydelle, oikeudenmukaisuudelle tai lastemme huolestimiselle. Mutta kyllä meidän pitää pitää huolta Euroopan Unionin hyvinvoinnista, koska se on meidän etumme. En ole EU: n vastustaja, mutta perussuomalaiset ovat. Mitä perussuomalaiset sanovat tuosta? Moni heistä tuki julkisestikin Sauli Niinistöä.

Pentti Järvi

Kirjoitahan tuosta EU-ja EMU-aiheesta blogi, niin taatusti tulee kommentteja. Tässä Hankamäen blogissa ei viitsi.

¡Feliz Año 2013!

Simon Wahlroos

Kuinka pieni suomen kansa 1% Euroopan väestöstä voi vastaavalla budjetillaan pitää huolta EUsta kun työpaikatkin siirtyvät Ranskan telakalle?

Käyttäjän PetriLariSalo kuva
Petri Salo

Kiitoksia Hankamäen Jukalle hyvästä suomennoksesta. Taitaa olla ensimmäisiä kertoja Suomen historiassa, kun tällaista tapahtuu?

Kielellähän meitä hallitaan. Tai ainakin yritetään. Kovin synkeiltä vaikuttivat niin tasavallan presidentin kuin pääministerimme puheet. Talouskomissaari Rehnin puheita ollenkaan unohtamatta.

Jotenkin tuntuu siltä, että kaikki puolue-, aate- ja varallisuusrajat ylittävälle sanomalle on nyt olemassa kaikkien aikojen tilaisuuteensa. Ovatkohan nuo meitä ylhäältä päin nyt roimasti ruoskivat päällikkömme miettineet sitä, että tässä kaikessa piilee uusien mahdollisuuksien siemensäkki?

Toki avautumista ja jalustalta laskeutumista se heiltä vaatii mielestäni paljonkin. Luottamus syntyy pikku hiljaa teoista ja konkreettisten esimerkkien antamisesta.

Kuten siitä, että tarvitseeko Suomessa vuonna 2013 edellenkään välittää perustuslain velvoitteista? Tässä omaa pientä näkökulmaani asiaan:

← Ylituotantolama
Vuosi 2013
Julkaistu joulukuu 31, 2012 by Suomi 2017 - Suomi 2.0

"On toivottavasti parempi, iloisempi ja avoimempi kuvan yhteiskunnallisten näkymien suhteen. Pienin, mutta vakain askelin toimien. Voimme yhdessä vaikuttaa Suomen sekä EU:n todellisen hallintamuodon avautumiseen. Kun kaikki tietää. Kaikki ymmärtää."
http://suomi2017.wordpress.com/2012/12/31/vuosi-2013/

Aurinko paistakoot ja valoisimmat puolet meistä valaiskoot!

Lauri Korhonen

Mahdollisista vioistaan ja puutteistaan huolimatta - mielestäni presidentti Niinistön puhe oli noin sata kertaa parempi kuin kaikki edeltäjänsä puheet yhtensä.

Enemmän realistinen sekä kritiikistään huolimatta kokoava - kuin edeltäjänsä vahvan ideologiset hajoittavat ja syyttävät. Niinistön esittämä kritiikki osui mielestäni paremmin oikeisiin kohteisiin kuin Halosen koskaan.

Ehkä jonkun mielestä vika on kuulijassa ja tämän omassa tulkinnassa. Senkin uhalla.

Miksi karuselliin sitten nostettiin Mäntylahden avaus eikä tätä. En tiedä. Elämä on pieniä valintoja täysi - myös US toimituksella. Mielestäni kumpikin avaus olisi voinut olla karusellissa - rinnakkain kuin rikkaan talon porsaat.

Cenita Sajaniemi

Niinistö jäi oleilemaan puhemiehen virastaan 2011.

Heikki Tala

Eikö Hankamäki tai kukaan muukaan kuullut presidentti Niinistön NATO-kommenttia? Olenkohan minä ollut unessa useasti kaduillasi koulutie? Mutta minä ihan selvästi olin kuulevinani presidentin puheessa jotakin NATOsta. Media ei myöskään ole kommentoinut, joten olen varmasti kuullut väärin. Jos en, niin mitä tämä Niinistö sillä tarkoitti? Makar... ei kun makkaraa nyt kiireesti poskeen.

Juhani Piironen

J. Sakari Hankamäki suomeksi:

Olen kommunisti, jonka mielestä itsenäisyys on imperialismia. Suomalaiset ovat vastuussa Afrikan kolonialismista, koska he ovat valkoisia. Syntyminen valkoiseksi tekee sinusta automaattisesti kollektiivisesti syyllisen. (Siitä huolimatta, vaikka Suomi oli Ruotsin/Venäjän alistama
siirtomaa. toim. huom.)

Muut värit tekevät sinusta uhrin, joka on aina oikeutettu tukeen.

Itse itsensä elättäminen on kapitalistista hapatusta ja aina syyllistämistä.

Osa ihmisistä on luotu elättämään muita. Heitä pitää tästä syyllistää, koska he ovat muita kykenevämpiä, eli siis alistajia. Heille ei voi antaa kiitosta muiden elättämisestä, koska heidänkin tulisi olla elätettäviä.

Koska vain köyhä voi olla hyvä ja puhdassieluinen.

Siinä suomennettuna J.S.H:n ajatuksia.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Näkisin tuon oleskeluyhteiskuntakommentin nimenomaan kritiikkinä perustulomalliin, vaikkakin kritiikki ei osu ja Niinistö ei taida edes tietää mikä siinä on pointtina.

Arhi Kuittinen

Toisen virkeen kääntäisin:

Globaali kapitalismi on ideologia, joka vaatii köyhiä alistumaan eliitin elintason estotomaan kasvattamiseen tavallisten työläisten kustannuksella.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut