Jukka Hankamäki Osaa ja uskaltaa.

Ihmiskasvoista politiikkaa?

Kunnallisvaalit olivat unohtua minulta kokonaan, koska kukaan tai mikään ei tiedustellut minua tänä vuonna ehdokkaaksi. Se oli sinänsä helpotus, sillä kuntien talous on sellaisessa jamassa, että valituksi tulleet kadehtivat häviäjiä.

Kunnallispolitiikka olisi myös helpompaa ilman vaaleja. Vaalit vain mutkistavat muutenkin kankeaa asioiden hoitoa. Ja herättävät rasismia ja vihaa.

Politiikalla ei tee oikein mitään kunnallisvaalitasolla, koska valtuustoissa ei päätetä periaatteellisista kysymyksistä vaan hoidetaan käytännön huolia, joita muun muassa valtiotaho lähettää kunnille uusien velvoitteiden muodossa. Paras olisikin hoitaa nimenomaan taloutta (mikä tosin harvoin onnistuu ilman valtasuhteiden ja ideologioiden myöntämistä).

Jotta tärkein ei unohtuisi, muutamat aloittivat kuitenkin mudanheiton. Taisi olla professori J. P. Roos, joka nosti perussuomalaisia pilkkaavan Per-looksin esille Puheenvuoro-foorumilla. Muutamat sanoivat, ettei kukaan halunnut pilkata kasvokokoelmalla ketään, vaan ”he tekivät sen itse”. Per-looksia seurasivat vihreiden naamagalleria Vih-looks sekä kokkareille ja piraateille omistetut sivut.

Seurasin keskustelua huvittuneena. Onhan se myönnettävä, että ensiksi mainittu muistuttaa friikkigalleriaa. Mutta toisaalta siinä on jotain hersyvää ja sympaattista: rehellistä.

Kuka oikeastaan voi sanoa oman naamataulunsa olevan muita parempi niin, että pääsee arvostelemaan toisia? Itse en ainakaan kehtaisi. Myös J. P. Roos katuu, tietysti, koska tulihan haluttu vaikutus jo aikaansaatua.

Jännää muuten, että yksi maailman älykkäimpinä pidetyistä ihmisistä, Albert Einstein, joka auttoi ydinpommin kehittämisessä, muistuttaa eräässä tunnetussa valokuvassa sukulaistamme apinaa. Ihmiskunnan hulluuden huomioon ottaen valokuva pilkkaa säälimättömästi apinoita.

Ulkonäköön liittyvä herjanheitto on itse asiassa aika julmaa. Se on kuin pilkkaisi jotakuta ihmistä vammaisuuden tai rodun takia.

Itse taas inhoan narsismia, jota muiden aliarviointi ja ylenkatseellisuus aina ilmentää. Omahyväisyys rumentaa eniten.

Myös Sokrates oli ruma, rumin ehkä kaikista ateenalaisista. Lisäksi hän oli sikäli fiksu, että tunnusti, ettei tiedä mitään.

Tämä kannanotto ei tosin tarkoita, että minulla olisi mitään henkilökohtaista ketään vastaan, ei sen enempää perussuomalaisia kuin professori Roosiakaan, joka on varmaan viisas ja hieno mies, aivan kuten useimmat perussuomalaisetkin. Molempien kanssa olen osasta asioita samaa mieltä ja osasta eri mieltä.

Näin asiat kuitenkin riidelkööt. Hyviä jatkoja vain Darwin-seuran puheenjohtajalle, jonka näkemykset ovat olleet sikäli mielenkiintoisia, että yhtäältä hän paheksuu rasismia ja identifioituu vasemmistoon, mutta toisaalta hän kehui aikoinaan Tatu Vanhasen ja Richard Lynnin kiisteltyjä älykkyystutkimuksia. Kukapa teistä selvän ottaa!

Lukekaa toki myös Levinasia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut